Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zvok nekoč in danes
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 20, 21, 22  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 18:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

verjami svojim ušesom in ne podatkom ali temu kaj kdo reče, če ti je bil stari Benytone bolj poslušljiv je to zelo verjetno res, ni bil kak presežek ampak solidno narejena komponenta iz časov ko je Marubeni korporacija poskusila prodreti tudi v audio, naredila blagovno znamko Benytone in par preverjenih dizajnov spravila v svoja ohišja, spomnim se njihovih 200w zelo poceni končnih stopenj, za zelo malo denarja nekaj muzike....prav verjamem da danes Marantz oz tiste grupacije ki so kupile Marantz blagovno znamko ki ima z starim znanim Marantzom toliko kot jaz z..... v impozantni škatli prodajajo 5x100w -beri 5x10 w v enem čipu z 100w swicherskim napajanjem za vse skupaj zato zvok...

Zvočniki res imajo nekaj vpliva oz kombinacija gre ali malo manj skupaj ampak če je ojačevalec zanič na novih ali starih ne bo kaj prida igral
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Janko1

Pridružen/-a: Čet Nov 2010 18:01
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

.-.

Nazadnje urejal/a Janko1 Sre Jun 19, 2013 11:31; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
vojcb

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Janko1 je napisal/a:

Če boš kupoval floorstand zvočnike bodi pozoren na to ali rabijo veliko prostora, da zaigrajo (ponavadi je tako). Torej precejšen odmik od sten. Da ne bo potem razočaranja, kot jih kar nekaj poznam in sedaj lastniki mrzlično iščejo rešitev problema. Sicer zgledajo lepo in pri dealerjih super igrajo...toda doma je potem ponavadi drugače (predvsem zaradi postavitve), ko ugotoviš, da mora zvočnik stati skoraj na sredi sobe, da pokaže svoj optimum.

Very Happy Cool
multiscan

Pridružen/-a: Čet Avg 2008 18:00
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 00:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
verjami svojim ušesom in ne podatkom ali temu kaj kdo reče, če ti je bil stari Benytone bolj poslušljiv je to zelo verjetno res, ni bil kak presežek ampak solidno narejena komponenta iz časov ko je Marubeni korporacija poskusila prodreti tudi v audio, naredila blagovno znamko Benytone in par preverjenih dizajnov spravila v svoja ohišja, spomnim se njihovih 200w zelo poceni končnih stopenj, za zelo malo denarja nekaj muzike....prav verjamem da danes Marantz oz tiste grupacije ki so kupile Marantz blagovno znamko ki ima z starim znanim Marantzom toliko kot jaz z..... v impozantni škatli prodajajo 5x100w -beri 5x10 w v enem čipu z 100w swicherskim napajanjem za vse skupaj zato zvok...

Zvočniki res imajo nekaj vpliva oz kombinacija gre ali malo manj skupaj ampak če je ojačevalec zanič na novih ali starih ne bo kaj prida igral

Jah teh novih 100W, no celo 7x 100|W je mal dvomljivih. Zvočnika enostavno ne zapojeta Sad
Razmišljam,
Rolling Eyes
če na preout iz receiverja priklopim ojačevalec, integrirca, mogoče kako starejšo zadevico, ki jo je mogoče dobit za par 10€. Glede na blefirane moči receiverjev bi verjetno z integrircem pridobil na zvoku?
Verjetno je treba samo jakost na začetku nastavit na integrircu, potem pa bi jakost uravnaval preko receiverja. Bi to šlo? Se povavi problem dveh predampov? (receiver ter integrirec)? Ali ta preblem reši "pure direct" na receiverju?
Menda je vsaj vgrajen preamp kolikor toliko uredu in niso škrtalili preveč tako kot pri ojačevalcu Confused
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 02:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

multiscan je napisal/a:
audiofrik je napisal/a:

Jah teh novih 100W, no celo 7x 100|W je mal dvomljivih. Zvočnika enostavno ne zapojeta Sad
Razmišljam,
Rolling Eyes
če na preout iz receiverja priklopim ojačevalec, integrirca, mogoče kako starejšo zadevico, ki jo je mogoče dobit za par 10€. Glede na blefirane moči receiverjev bi verjetno z integrircem pridobil na zvoku?
Verjetno je treba samo jakost na začetku nastavit na integrircu, potem pa bi jakost uravnaval preko receiverja. Bi to šlo? Se povavi problem dveh predampov? (receiver ter integrirec)? Ali ta preblem reši "pure direct" na receiverju?
Menda je vsaj vgrajen preamp kolikor toliko uredu in niso škrtalili preveč tako kot pri ojačevalcu Confused

Moč reciverjev je običajno podana za primer stereo, ko pa so istočasno vsi kanali obremenjeni ni take moči. Seveda pa je zelo odvisno kateri reciver imaš, so tudi izjeme, ki pa niso poceni.
Če boš na preout iz receiverja priklopil integrirca bo šlo, to s podvajanjem predojačevalca se lahko izogneš tako, da nabaviš takega integrirca ki ima možnost ločitve pre in končne in priključiš reciver direktno na končno.
Preberi si na forumu http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=627
Nazaj na vrh
multiscan

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jože je napisal/a:
multiscan je napisal/a:
audiofrik je napisal/a:

Razmišljam,
Rolling Eyes

Moč reciverjev je običajno podana za primer stereo, ko pa so istočasno vsi kanali obremenjeni ni take moči. Seveda pa je zelo odvisno kateri reciver imaš, so tudi izjeme, ki pa niso poceni.
Če boš na preout iz receiverja priklopil integrirca bo šlo, to s podvajanjem predojačevalca se lahko izogneš tako, da nabaviš takega integrirca ki ima možnost ločitve pre in končne in priključiš reciver direktno na končno.
Preberi si na forumu http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=627

To temo sem že gledal, vendar teče tam debata o novih integrircih z passthrough možnostjo.
V mislih se imel integrirca brez tega. Kaj v praksi pomeni, podvojevanje predojačevalnega dela?
Nazaj na vrh
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 09:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,
dve prodajacevalni stopnji v praksi pomenijo, da bos imel aktivni volume na obeh. Karakteristike prve predajocevalne stopnje bodo se vedno faktor in njene karakteristike bodo sle v drugi pre. Koncni zvok bo suma vseh predojacevalnih stopenj in koncne na zadnjem ojacevalcu v vrsti. Kaj bo prislo ven je pa zgolj stvar poskusa, ker to ti pravzaprav nihce ne more povedat kaj se bozgodilo z zvokom ker je faktorjev iber veliko. Tudi kabli (IC, zvocniski) in zvocniki seveda so med njimi.

lp, d.
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 10:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

multiscan
Kar se tiče starejših integrircev imajo tudi to možnost.
Primer Marantz 1090 ima na zadnji strani mostičke, te odstraniš in priključiš končno na reciver. Kadar pa bi hotel uporabljat integrirca pa bi moral zopet vrniti nazaj mostičke. problem je samo, da je treba vsakič ročno pretikat kable.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

galop je napisal/a:
Zanima me kakšni so kriteriji za koloracijo oz kako se jih prikaže oz razloži?

Koloracija je nasprotje nevtralnosti! Pod koloracijo spada vse kar obarva zvok.
Pojem barvanja zvoka lahko osvojiš samo s poslušanjem.
Alora, na prvo uho ti bo izvor koloracij 'zasmrdel' samo ko boš imel dovolj izkušenj. Do takrat uporabi primerjalno metodo. Gre tako: Poslušaš več različnih posnetkov. Zelo nevtralen sistem bo od posnetka do posnetka neverjetno spremenil atmosfero, vzdušje, feeling in zvoke posameznih instrumentov. Zelo koloriran sistem bo predvajal vse posnetke z enakimi prizvoki, uniformiral zvok, ga naredi prepoznavnega - ker je vedno tak ne glede kaj mu daš predvajati.

Naprave narejene po enem kopitu imajo podobno koloracijo, ne glede na firmo. Samo z dragimi posegi (dražji modeli) lahko ubežiš koloracijam. Seveda obstajajo različne stopnje obarvanosti. Najbolj kolorirani zvoki, ki se jih da slišati so recimo:
- govor in glasba na megafonu (tista troblja ki jo drži nekdo pred usti) ali je montirana na strehi kombija ki se vozi okoli in dela reklamo za cirkus, totalno neposlušljivo (eni to obožujejo, npr. Branimir Štrukelj in drugi sindikalisti, stalo vrešči z megafonom; množice pa tudi, ker pridejo to poslušat)
- zvoki iz starih lampaških radijev (kolorirano ko svinja, vse enako zveni) eni to obožujejo - zamolklo, zabuhlo, mufasto, bobneče, temno hkrati
- zvoki iz telefonskih slušalk, takoj ko jih slišiš, tudi če jih predvajajo iz tv ali radia, ti je jasno od kod to izvira (tudi to mnogi obožujejo, ker visijo non stop na telefonu)

Jasno je, da so koloracije mnogim všeč!

bistveno manj kolorirani zvoki:
- povprečni poceni lampaši - vse zveni toplo (tudi tisto ki ne sme), rahlo mufasto in zabuhlo, topo. Nekaj podobnosti najdeš med McIntosh poceni tranzistorskimi ojačevalci in ostalimi lampaši - tisto je koloracija izhodnega transformatorja! Nekatere firme v preteklosti (Leak, Radford, Marantz) so se znale temu v veliki meri izogniti, tudi danes to znajo - ma ni poceni! Klasična koloracija je gumijast bas (ker ne kontrolira membrane zaradi prenizkega damping faktorja oziroma je impedanca zvočnika prenizka za lampaša)
- poceni (HT!) tranzistorski ojačevalci - tanek zvok, kovinski prizvok, naprej potisnjeni srednje-visoki toni, vse hladno obarvano (tudi tisto kar mora biti toplo), kričavo, hreščavo, sikavo

Zvočniki imajo tudi svoje: v škatle vgrajeni imajo škatlasto koloriran zvok, konusni zvočniki megafonski prizvok, potem so koloracije materiala iz katerega so membrane (kovina, papir, plastika). Primer so bili KEF bextrene plastične membrane: pojedle so pol informacij - pri poslušanju velikega orkestra si imel občutek da je pol muzikantov odsotnih.. Plastiko je zamenjala kovina, ki sicer ima svoje nadležne kovinske koloracije - a vsaj posreduje informacijo, je ne popapca.

Za ponazoritev je dovolj. Samo še sklepna misel: s tem živimo in kadar naletimo na nevtralno napravo (npr D klasa) nam nekaj 'manjka'. Tako v riti smo.
Hahahahaha...
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In kakšen je ta 'ambasador'?
10€ za telefonsko kartico mi traja vsaj mesec, raje dva. Na mitinge ne hodim, stare radije ne maram poslušat, sicer so mi lepi. Ne maram na ozvočene koncerte. Razen če ni centralnega ozvočenja - torej da ima vsak instrument svoj ojačevalec in zvočnik, potem ja. Ma tega skoraj ni več!
Od lampašev bi imel od 200W navzgor, tudi dober single ended ni slabo. Prvega bi kombiniral z elektrostati, drugega z zvočniki visokega izkoristka.

Ostane še D klasa, ma se mi vidi da gre samo z gramofonom in (moram še probat) digitalnim z visoko resolucijo. Tudi zvočniki za D klaso je bolje če imajo veliko resolucijo. Sicer je glasba prazna. Ni koloracij, da nadomestijo manjko informacij.

V pomanjkanju vsega tega se moram zadovoljiti s približki: klasični floorstanderji in tranzistoski pušpul. Sicer pogruntani modeli z dolgoletno prisotnostjo na vseh trgih. No, vsaj pri gramofonu sem na svojem (dobesedno)...

Nazadnje urejal/a ambasador Tor Feb 05, 2013 11:23; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
galop je napisal/a:
Zanima me kakšni so kriteriji za koloracijo oz kako se jih prikaže oz razloži?

Koloracija je nasprotje nevtralnosti! Pod koloracijo spada vse kar obarva zvok.
Pojem barvanja zvoka lahko osvojiš samo s poslušanjem.
Alora, na prvo uho ti bo izvor koloracij 'zasmrdel' samo ko boš imel dovolj izkušenj. Do takrat uporabi primerjalno metodo. Gre tako: Poslušaš več različnih posnetkov. Zelo nevtralen sistem bo od posnetka do posnetka neverjetno spremenil atmosfero, vzdušje, feeling in zvoke posameznih instrumentov. Zelo koloriran sistem bo predvajal vse posnetke z enakimi prizvoki, uniformiral zvok, ga naredi prepoznavnega - ker je vedno tak ne glede kaj mu daš predvajati.

Naprave narejene po enem kopitu imajo podobno koloracijo, ne glede na firmo. Samo z dragimi posegi (dražji modeli) lahko ubežiš koloracijam. Seveda obstajajo različne stopnje obarvanosti. Najbolj kolorirani zvoki, ki se jih da slišati so recimo:
- govor in glasba na megafonu (tista troblja ki jo drži nekdo pred usti) ali je montirana na strehi kombija ki se vozi okoli in dela reklamo za cirkus, totalno neposlušljivo (eni to obožujejo, npr. Branimir Štrukelj in drugi sindikalisti, stalo vrešči z megafonom; množice pa tudi, ker pridejo to poslušat)
- zvoki iz starih lampaških radijev (kolorirano ko svinja, vse enako zveni) eni to obožujejo - zamolklo, zabuhlo, mufasto, bobneče, temno hkrati
- zvoki iz telefonskih slušalk, takoj ko jih slišiš, tudi če jih predvajajo iz tv ali radia, ti je jasno od kod to izvira (tudi to mnogi obožujejo, ker visijo non stop na telefonu)

Jasno je, da so koloracije mnogim všeč!

bistveno manj kolorirani zvoki:
- povprečni poceni lampaši - vse zveni toplo (tudi tisto ki ne sme), rahlo mufasto in zabuhlo, topo. Nekaj podobnosti najdeš med McIntosh poceni tranzistorskimi ojačevalci in ostalimi lampaši - tisto je koloracija izhodnega transformatorja! Nekatere firme v preteklosti (Leak, Radford, Marantz) so se znale temu v veliki meri izogniti, tudi danes to znajo - ma ni poceni! Klasična koloracija je gumijast bas (ker ne kontrolira membrane zaradi prenizkega damping faktorja oziroma je impedanca zvočnika prenizka za lampaša)
- poceni (HT!) tranzistorski ojačevalci - tanek zvok, kovinski prizvok, naprej potisnjeni srednje-visoki toni, vse hladno obarvano (tudi tisto kar mora biti toplo), kričavo, hreščavo, sikavo

Zvočniki imajo tudi svoje: v škatle vgrajeni imajo škatlasto koloriran zvok, konusni zvočniki megafonski prizvok, potem so koloracije materiala iz katerega so membrane (kovina, papir, plastika). Primer so bili KEF bextrene plastične membrane: pojedle so pol informacij - pri poslušanju velikega orkestra si imel občutek da je pol muzikantov odsotnih.. Plastiko je zamenjala kovina, ki sicer ima svoje nadležne kovinske koloracije - a vsaj posreduje informacijo, je ne popapca.

Za ponazoritev je dovolj. Samo še sklepna misel: s tem živimo in kadar naletimo na nevtralno napravo (npr D klasa) nam nekaj 'manjka'. Tako v riti smo.
Hahahahaha...

Odlično napisano, podpišem!

V tej smeri moja izkušnja, ki mi je spremenila pogled na audio...

Ko sem zabredel v digidagi sem še imel fini italijanski Audio Analogue setup, ki niti pod razno ni bil poceni. Ko sem mu dal side by side takrat najnovejši digidagi, v bistvu takrat prvi predstavnik "new generation D klase", se mi je odprl nov svet.

Z italijanom vse kar sem dal gor je bilo po istem kopitu. Vse je nosilo isti zvočni pečat. Ena sama mehkoba, romantika, tak lep za na kruh namazat zvok. Ko sem preklopil na digidagi se je začela pred mano dobesedno dogajat drama. Vse je oživelo, naenkrat ogromno vsega kar je bilo prej skritega pod odejo zapacanosti, vse prikazano tako raznoliko in hudim vpogledom v glasbeno tkivo, da me je pozaugalo notri in ni bilo več poti nazaj. Od začetka sem bil sicer od vseh teh novih zvočnih informacij, ki jih od prej nisem bil vajen absorbirati toliko naenkrat malo zmeden, možgančki pač rabijo čas da se privadijo, no po kakšnem dnevu sem že bil notri. In od takrat naprej nisem več mogel poslušati italijančka, začevši se zavedajoč, kako nagravžno maliči zvok in požira glasbene informacije. In je šel papa.

Zdaj že kakšnih sedem, osem let uživam v tem. Vsaka nova generacija teh novodobnih zadevšn je malček nevtralnejša in z globjim vpogledom... razvoj gre pač naprej.

Upam da nisem preveč zatežil, sem dal prej en teden mir. Smile
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma super.
Tudi jaz sem imel podobno izkušnjo z italijani. K enemu avdiofilu sem na probo prinesel mali lampaški pre, ki ni bil bogve kaj - sem ga sam naredil. A je lepo pokazal razliko med CD playerjem in Kuzma malim gramofonom - v prid slednjemu, seveda in to krepko. Ko je tip priklopil pre od 'talijancina - je igralo kao lepo - sploh nisi ločil kdaj igra kateri - ali je CD ali gramofon! Katastrofa, ej. Si nisem mogel mislit da je to mogoče.

Model kako se ne sme. Ma enim je to všeč. Do take mere da ti bolj nevtralne stvari zavračajo.
Razumi kdor more.

Nazadnje urejal/a ambasador Tor Feb 05, 2013 11:35; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
multiscan

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

He,

jest pa še vedno ne vem kaj naj Confused
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:
Ko sem zabredel v digidagi sem še imel fini italijanski Audio Analogue setup, ki niti pod razno ni bil poceni. Ko sem mu dal side by side takrat najnovejši digidagi, v bistvu takrat prvi predstavnik "new generation D klase", se mi je odprl nov svet.

Kolega ima Audio Analogue CDP. S preskočenim ojačanjem. Drug svet. Prej tak, kot ti opisuješ(mehak, kao analogni), potem odprt, neagresiven ... Si ti naredil kak poseg na CDPju?
V bistvu je bilo tako, da kolega CDPja nikoli ne bi kupil, če ne bi slišal prebrikane verzije-tudi sam sem bil zraven , ko se je preklapljalo...
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
Kolega ima Audio Analogue CDP. S preskočenim ojačanjem. Drug svet. Prej tak, kot ti opisuješ(mehak, kao analogni), potem odprt, neagresiven ... Si ti naredil kak poseg na CDPju?
V bistvu je bilo tako, da kolega CDPja nikoli ne bi kupil, če ne bi slišal prebrikane verzije-tudi sam sem bil zraven , ko se je preklapljalo...

Ne, cd player, predojačevalnik in končna - vse od Audio Analogue je bilo vse tovarniško. Sem našel svojo staro fotko, takole seksi je izgledal njihov plajerček takrat:

Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 20, 21, 22  Naslednja
Stran 2 od 22

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu