Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

TV (hisni kino) in HiFi kot sistem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 10:43    Naslov sporočila: TV (hisni kino) in HiFi kot sistem Odgovori s citatom

Vceraj sem dodal prispevke pr 3 sistemskih OB, U in H frame in pri USB kablih. Pri obeh temah sem smetil s stvarmi, ki ne pasejo tja. Tudi kontekst problema in resitve zato niso jasne. Moj sistem je postal zelo kompleksen zato vidim, da ga ze tezko obvladujem in zato kupim nekaj kar ni optimalno. Jaz se celo zivljenje gradil sisteme, nisem elektronik, sem sistemec. Doma s sinom, ki zivi se doma, postavljava kompleksen sistem. Del sistema je njegovega del je mojega. V tem prispevku ga bom sistematicno dokumentiral in tudi opredelil posamezne odlocitve. To ne bo prispevek o vrhunskem HiFi ali o hisnem kinu. Vrhunskega HiFi si ne morem privosciti, hisni kino me pa ne zanima. Prosil bom tudi sina ce bo napisal kaksen post. On je studiral matematiko in racunalnistvo, in je tik pred doktoratom iz socialnih mrez (star je star 26 let).

Vse bom pisal v zivo preko iPAD-a samo fotografije in skice bom vnasal preko Windovs masine. Zato tudi ne pisem sumnikov.

Najprej pa malo o gradnji racunalniskih sistemov z vidika kako se je nanje gledalo in gradilo. Tudi v gradnji sistema si lahko s tem pomagamo. Malo sem ze pozabil, gledati moram pa tudi da bom ostal v okviru teme.

Najprej se je na sistem gledalo kot na aparaturne skatle. HiFi se se sedaj velikokrat tako prodaja. Ljudje se sedaj gledajo na neko napravo kot na Dac, PC, ojacevalec, gramofon kaksna je njegova funkcionalnost pa jim ko kopujejo ni prevec jasno. Ko gradimo sistem si to najlazje naricemo kot blok shemo, kjer enostavno narisemo naprave in njihove medsebojne povezave.

Naslednja stopnja so funkcije, ki jih sistem ima. K aparaturnim skatlam iz prejsnega aparaturnega gledanja dodamo se SW. Na primer ali naprava podpira FLAC ali apple formate. Za funkcije je znacilna binarna lastnost, sistem neko funkcijo ima ali jo nima. Funkcije sistema lahko samo nastejemo.

Naslednja stopnja je katere organizacijske procese pokrijemo - informatiziramo s sistemom. Audiofilsko poslusanje glazbe, glazbo za ozadje, gledanje TV. Z nasim sistemom ki ga nacrtujemo skusamo te organizacijske procese pokriti. Ko sem jaz adaptiral kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo sem celoten projekt gledal s tega vidika.

Do tu sem jaz prisel v svojih razmisljanjih in znanju. V clanku, ki je opisoval o tem kar sem jaz tu na kratko povzel je bila tudi predikcija kaj bo naslednja stopnja - to je performance. Nisem si znal predstavljati kaj naj bi to bilo. Ko je prisel ven Apple z iPod, ...... iPad, mac serija in kako je to povezal med seboj sem vedel da je to to. Ne vem pa se kako si to predocis. Bom malo pogledal po netu. Na hitro bi bilo to kar AirPlay.

Ko koncipiras nek sistem gres pa v obratnem vrstnem redu kot sem jaz tu opisal to se pravi zacnes s performance.

Tako za sedaj naj bi bilo dovolj. V naslednjem prispevku bom najprej napravil posnetek stanja da bomo videli kje pravzaprav smo.

Ps: Upam, da vam ne tezim in da vam je zanimivo.

Lep dan matjaz

Potem se je pojavila
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29
Kraj: Ljubljana-Vic

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 15:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lp

Vsekakor je bilo zanimivo prebrati ta post in tudi tvoje ostale in velikokrat podobno razmišljam o določenih stvarih ...npr . glede njene funkcionalnosti in ostalih zadev Wink

Že čakam/o naslednji post hehe
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 21, 2012 12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z ženo sva leta 2000 adaptirala kuhinjo in dnevo sobo, ki sta bila loceni. V dnevni sobi je bil na teraso, ki lezi zunaj okno s parapetom in vrata. Zena je zelela, da parapet podrem do tal in vrata in okno povezem, da se bo bolj videlo ven. Urejanje okrasnega vrta je tudi eden izmed mojih hobijev. Takrat sem definiral, da se bodo v tem prostoru odvijali naslenji procesi:
kuhanje,
druzenje in uzivanje hrane za veliko jedilno mizo (ne vem kako naj se ta proces imenuje)
poslusanje glasbe in
branje.

TV ni bila misljena v tem prostoru in smo jo dali v manjsi kabinet. Jaz sem se lotil projekta in je nastalo poleg veliko kreditov tole:

Potem je kot so rekli prijatelji padla se zadnja trdnjava in v dnevno sobo je prisel TV. Potem sem zacel eksperimentirati z povezavo med TV in racunalnikom in HiFi in racunalnikom. Najprej se je sin odlocil z Apple platformo pri svojem raziskovalnem delu potem pa se jaz glede na njegove dobre izkusnje. Potrebe in zelje so se večale in danes podpiramo s sistemom naslednje glavne (medijske) procese:

Razvoj, izdelava in eksperimentiranje s HiFi komponentami.
Poslušanje glasbe (na dveh locenih mestih vendar nad isto bazo).
Gledanje TV.
Obdelava in urejanje fotografij.
Gledanje fotografij na TV.

Pri tem uporabljamo naslednjo programsko opremo. Funkcionalnost ne bom našteval saj jo mnogi izmed vas bolje poznajo kot jaz.

iTunes - glasba (MiniMac)
Picassa, Pro Show fotografija (PC Windows, izvajanje rezultata Pro Show na Mini Mac)
Sirp, Basta meritve HiFi komponent in njihova analiza (trenutno PC Window)
Martin King Math Cad modeliranje zvočnikov (PC Windows)

Pri tem uporabljamo Apple lastnost sistema AirPlay za iCloud se pa jaz nisem odlocil. S tem sem kontekst sistema z enega vidika omejil na nivo hise.

Programsko opremo glede na to kako je vgrajena v aparaturno opremo in njgovo sociolosko okolje delimo na: organic, semidetect, on embeded.

Jaz sem prisel iz sistema brez prograske opreme v sistem, ki je mislim ze kar embeded. Naslednja skica prikazuje blok shemo aparaturnih komponent:

Sistem se razprostira po celi hisi. Z svinčnikom so razdeljeni prostori. Levo zgoraj precrtan kvadratek je sin. Nekje je mreza zicna drugje pa WiFi. Celoten sistem je stabilen tezavo imam samo z brezžičnim prenosom signala med MacMini in Monitorjerm z opremo Atlona At-Air3. Povezava je lepo delovala, naložila se je nova verzija prograske opreme na MacMini (nisem bil pozoren in ne vem kaj) in sedaj prihaja do sesutja sistema, USB oddajnik vtaknes v MiniMac. W windov okolju deluje tako, da je tezava SW. Na netu so bile tudi v preteklosti te tezave. Mislim, da bom problem resil. Celoten sistem razen time capsule in sinovega kvadratka, sem koncipiral, postavil in ga tudi vzdržujem sam.

Proces poslusanje glasbe je mozno izvajati na dveh razlicnih mesti. V dnevni sobi in v spalnici. Ko zena gleda na TV oddajo, ki mene ne zanima in bi jaz poslusal glasbo se vlezem v posteljo in jo poslusam preko slusalk. Klasično glasbo veliko raje tako poslušam.

Vsaka naprava podpira nek proces in ce vas bo zanimalo zakaj sem izbral kaksno resitev mirno vprasajte. Spodaj je blok HiFi. Ta blok bom opisal drugic.

Na koncu pa se lahko vprasamo: Kaj podrazumevamo pod HiFi ? Kaj je njegov aparaturni kontekst ? Kaj je njegov programski kontekst ? Tu bi opozoril se na eno dejstvo, razliko med vzdrzevanjem npr. avta in sistema s programsko opremo. Pri avtu je to preventiva pred prehitrim propadanjem pri sistemih s programsko opremo pa je to poleg odpravljanjem napak tudi dodajanje novih funkcij in lastnosti (dobimo novo dodano vrednost).

Moram vam povedati, da ze skoraj deset let nisem tako uzival. Leta 2006 sem se moral namrec invalidsko upokojiti. Jaz najbolj uzivam in najbolje delam v kontaktu z ljudmi in prislo je do zanimivega fenomena, da delujem tako kot, da bi se z nekom pogovarjal.

lep dan se naprej Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu