| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj sploh imajo glasbeni inštrumenti skupnega s to temo?
A se res komu zdi, da spadajo v to debato? A res nekateri ne morete brez "offtopičenja"?
Tole temo imamo odprto v hi fi rubriki, naslov pa: "Pomen HI-FI vs popačenje", ki mimogrede ni ravno najbolje izbran, je pa jasno o čem je govora. Moskontarski forumi dobro pokrivajo področje glasbil, mi je pa čisto vredu, če tudi na tem forumu odprete rubriko o glasbilih...in se tam preucavate okoli izbire klavirjev, orgljic...
Lp Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Prav ok da se poskušamo okoli terminov pogovarjati čisto zaradi komunikacije. Če tega ne storimo, se te debate razpršijo po vseh temah.
Tisto s klavirji sem gledal na Rtvslo. Razumel sem drugače kot je bilo tu zapisano - da je pri dilerju Steinway klavirjev na Manhattanu Dubravka šla izbirati klavir, ki je primeren za snemanje čisto določene skladbe. Tega so potem najeli in posneli CD. Kljub temu da so bili isti model, nimajo vsi enake izrazne sposobnosti.
Zakaj bi to bil argument v naših debatah je tudi meni obskurno.
Kaj je hotela umetnica posredovati poslušalcem je njena popolnoma osebna stvar in nima nobene zveze s teorijami avdiofilov. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | popačenje je izobličenje nečesa |
Bolj za šalo kot zares:
Ambasador, kako se v srbo-hrvaščini reče popačenje signala?
( samo ne mi prosim odgovoriti da je distorzija signala )
LP |
Izobličenje. Mi damo poudarek na i , oni na prvi e. Toda ta izraz je veljaven tudi v našem pravopisu in pomeni prav isto. Lahko bi uporabil besedo iznakažen, spremenjen ali kaj podobnega. Zaradi jasnosti.
Better? _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 00:14 Naslov sporočila: |
|
|
| bogomir 4051 je napisal/a: | Vintagesonic & tvojo zgodbo o klavirju natančneje ne poznam, me pa zanima.
Jaz sem svoj post o nakupu klavirja napisal zato, ker je evidentno, da NIHČE od razpravljajočih ne bi imel najmanjšega pojma o tem, kako naj bi zvenel posnetek katerega koli od 10 klavirjev, razen tistega v Sloveniji (če so ga sploh slišali).
Zdi se mi, da nekateri le malo previsoko letajo, se previsoko cenijo.
LpM. |
Miro
Kot si že sam opazil kakšnega pretiranega navdušenja pogledati celotno problematiko malo bliže in malce širše očitno v tem trenutku ni pametno, zato se bom na veselje večine raje distanciral s komentarjem, da ne bo vsesplošne slabe volje. Mogoče je resnično bolje, da se držimo začetne teme.
Zelo problematična je tudi debata v sferi HI-FI-ja ( visoka vernost). Primerjava posnetka z originalom. Original je lahko najbrž samo instrument ali človeški glas, zato čudi ta dvoumnost posameznih izjav. Od tu tudi izhajajo internetne zablode, da se lahko danes izdelajo 100% kopije instrumentov mojstra Stradivarija. Še bolj problematične so izjave, da vrhunski instrumentalisti ne ločijo karakterja instrumenta. Lepo vas prosim no !
Neverjetna je tudi dobesedna obsedenost pogojevanja kvalitete posnetkov živih nastopov vs studijske produkcije in to ne glede na zvrst glasbe.
Ali mi lahko nekdo poda oceno približno koliko procentov svetovne produkcije LP-je ali CD-jev je bilo posnetkov živih koncertov? Dvakrat do trikrat premislite predno boste napisali oceno.
LP
P.S.
Ups, mogoče je bilo vprašanje postavljeno v napačni temi : ....( ali odpremo novo?)wink:
Nazadnje urejal/a vintagesonic Tor Nov 20, 2012 00:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 00:21 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | vintagesonic je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | popačenje je izobličenje nečesa |
Bolj za šalo kot zares:
Ambasador, kako se v srbo-hrvaščini reče popačenje signala?
( samo ne mi prosim odgovoriti da je distorzija signala )
LP |
Izobličenje. Mi damo poudarek na i , oni na prvi e. Toda ta izraz je veljaven tudi v našem pravopisu in pomeni prav isto. Lahko bi uporabil besedo iznakažen, spremenjen ali kaj podobnega. Zaradi jasnosti.
Better? |
Ambasador
Čisto si preslišal uvod : Bolj za šalo kot zares
Namreč stavek :
Popačenje je izobličenje nečesa
Izobličenje je izobličenje nečega.....................( je zelo logičen zaključek )
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 01:16 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | | bogomir 4051 je napisal/a: | Ja, direct to disc, to je edina stvar, kjer vsaj približno veš kako je s tvojo reprodukcijsko verigo.
Fantje so se postavili in odigrali komad od A do Ž, signalpa direkt na rezalno glavo.
LpM. |
LP
Zvok na njih ni nič audiofilski, atraktiven, je bolj na topli strani, miren nevsiljiv, nobenih atraktivnih, napihnjenih dinamičnih izbruhov. |
Ajka
Slučajno imam v kolekciji nekaj "direct cut" Lp-jev in eden med njimi je tudi
Nobenih dinamičnih izbruhov?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 02:01 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | | bogomir 4051 je napisal/a: | Ja, direct to disc, to je edina stvar, kjer vsaj približno veš kako je s tvojo reprodukcijsko verigo.
Fantje so se postavili in odigrali komad od A do Ž, signalpa direkt na rezalno glavo.
LpM. |
LP
Zvok na njih ni nič audiofilski, atraktiven, je bolj na topli strani, miren nevsiljiv, nobenih atraktivnih, napihnjenih dinamičnih izbruhov. |
Ajka
Slučajno imam v kolekciji nekaj "direct cut" Lp-jev in eden med njimi je tudi
Nobenih dinamičnih izbruhov?
LP |
LP
Ne vem zakaj je bilo potrebno "nekaj izpustiti", da potem stavek izgubi smisel ?! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 02:26 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | | Ne vem zakaj je bilo potrebno "nekaj izpustiti", da potem stavek izgubi smisel ?! |
Se opravičujem.
Torej:
Kaj porečejo "audiofili" na "direct to disc" plošče in njihovo nevtralnost-koloriranost ... Zvok na njih ni nič audiofilski, atraktiven, je bolj na topli strani, miren nevsiljiv, nobenih atraktivnih, napihnjenih dinamičnih izbruhov. V primerjavi z novodobnimi HD posnetki imaš občutek kot , da na teh ploščah nekaj manjka, ali res !!?? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 02:32 Naslov sporočila: |
|
|
V tem istem "super truper" internetnem slovarju pod pojmom Audiophile najdete sledečo razlago:
Audiophile: A species of dedicated audio nut who actually reads definitions like this.
Any comment? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | | Ne vem zakaj je bilo potrebno "nekaj izpustiti", da potem stavek izgubi smisel ?! |
Se opravičujem.
Torej:
Kaj porečejo "audiofili" na "direct to disc" plošče in njihovo nevtralnost-koloriranost ... Zvok na njih ni nič audiofilski, atraktiven, je bolj na topli strani, miren nevsiljiv, nobenih atraktivnih, napihnjenih dinamičnih izbruhov. V primerjavi z novodobnimi HD posnetki imaš občutek kot , da na teh ploščah nekaj manjka, ali res !!?? |
Ta opis zvoka me spominja na eno vrsto gramofonov, ki imajo dinamiko prekuhanih kamilic. Potem ta signal spraviš na pre phono na lampe in nadaljuješ z lampaši do mini zvočnikov - vse skupaj pa poslušaš v zademfanem prostoru. Potem lahko napišeš nekaj takega. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | vintagesonic je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | | Ne vem zakaj je bilo potrebno "nekaj izpustiti", da potem stavek izgubi smisel ?! |
Se opravičujem.
Torej:
Ta opis zvoka me spominja na eno vrsto gramofonov, ki imajo dinamiko prekuhanih kamilic. Potem ta signal spraviš na pre phono na lampe in nadaljuješ z lampaši do mini zvočnikov - vse skupaj pa poslušaš v zademfanem prostoru. Potem lahko napišeš nekaj takega. |
LP
Ma, moraš najprej spit te prekuhane kamilice, da boš "stendau post"  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ste pa našli za opravljat za mene ene najboljših direktno rezanih plat. Še tem fantom so šle pokonci kocine ko so..............
Klik
_________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
@ajka
Veliki orkester...ko pompozno usekajo trobila ob podpori timpanov in kontrabasov...in orgle dokončajo rep .. kakšne emocije. Vse kaj drugega kot njiva kamilic v rahlem vetriču!
Dinamika je duša glasbe. Brez nje je vse plehkega okusa...prekuhane kamilice.
Tu je kar nekaj profi glasbenikov, naj povejo kako je lahko nasilno. Pomanjšana dinamika je tudi neke vrste izkrivljanje realnosti ali popačenje (kot radi eni rečejo). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | Ma, moraš najprej spit te prekuhane kamilice, da boš "stendau post"  |
Tale je pa "do jaja"  |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|