| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
acoustic

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:50 Prispevkov: 150 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 12:34 Naslov sporočila: |
|
|
| vojcb je napisal/a: | | acoustic je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | | dr.sah je napisal/a: | | zakaj bi bila vožnja 340KM avta ekološko problematična? Si upam trditi, da vsak dizel bolj onesnažuje okolico, kot malo močnejši bencinar, sploh ko dizelček začne hodit v leta. |
Malce šibka logika.
Bencinar s 300 konji sigurno bolj onesnažuje okolje kot tisti z 70. Če ga dizel še bolj - toliko slabše. |
Ne vem če to drži kar pišeš, moj avto ima preko 200KM pa pri 130 km/h porabi 5,5l (je bencinc), eden z 70 KM pri 130 km/h troši pri tej hitrosti precej več. Troši pa sigurno moj po mestu več od onega z malimi 70 KM, tako da je vse odvisno.
Glede dizlov je pa tako že dolgo znano, da so precej bolj škodljivi kot bencinci in jim v nekaterih mestih v svetu že prepovedujejo vstope v mesta. |
Ne vem zakaj si ne ogledate spletne strani bmw-a, potem ne bi trobezljali neumnosti.
Bmw 520d emisija co2 131-123g/km
Bmw 520i emisija co2 155-149g/km
Bmw vozim že 20 let, s prvim sem naredil 650.000km, z drugim 700.000km, s tretjim, letnik 2010 šele 100.000km, prva dva šestaka, zadnji-4 cilindri, bom videl kako se bo sedaj končalo?  |
Vojc nisem mislil samo na CO2, onesnaževanje je še vse kaj drugega, tole je pač mednarodno regulirano.
Diezeli so zelo nevarni zaradi drugih stvari in v svetu to tudi že vedo, mi pač gledamo samo na litre porabe a se bomo že ozavestili;)
Dizelske saje, ki nujno nastajajo pri izgorevanju dizla zaradi principa delovanja dizelskega motorja (nima dušilne lopute) so večkrat dokazano zelo rakotvorna zadeva in so še posebej problematične zato, ker njihova velikost ponavadi ne presega 10um, kar pomeni, da jih razni filtri in sluznica ne more zadržati in se nalagajo direktno v pljučih.
Japonci imajo prepoved vožnje dizlov v gosteje poseljenem območju (praktično cela Japonska) in strogo prepoved kakršnihkoli dizelskih agregatov na območju mesta. V Rimu in Atenah velja prepoved dostopa v center z dizli (razen redkih izjem), ker so ugotovili, da omenjene saje povzročajo poškodbe na spomenikih (kisel dež in kondenz).
Prav tako so dizelske saje pomemben faktor pri pojavljanju nenadne in zelo goste megle, ker so idealne velikosti za tvorbo kondenzacijskih jeder. Tipičen primer je Brnik. _________________ Timeless Experience-Finest Audio |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojcb
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41 Prispevkov: 455 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, jaz sem govoril samo o Co2 emisijah, ki so pa take kot so!
Drugaće pa v novih -boljših avtih obstajajo "partikl" filtri, ki vse trde delce od izpuhov zadržijo in jih na vsake toliko skurijo in jih v obliki pare oziroma belega dima spustijo ven, vsaj tako je pri mojem avtu.
Če bi bilo po moje, bi se vozil s kolesom, avta sem že sit, pa to ni vedno mogoče.  _________________ Glasba je kot ženska, v njej lahko neizmerno uživaš...... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, je treba res paziti, da tema ne uide v en čisto tretji konec kot se to rado zgodi! Torej pustimo kravje izpuste (ki pa so res metanski in okolju neprijazni!)!
Diskusija o tem ali bencin ali diesel je malce podobna tisti "ali plazma ali LCD". Oboje ima svoje zagovornike, zagovarjanje pa zna pogosto preiti v navijaštvo(ko v naprej odklanjaš argumente druge strani).
Če pa je človek nevtralen in ne (pred)obremenjen, pa so prednosti in slabosti bencincev in dizelašev dokaj jasne.
Prednosti diesel motorjev:
-Glede na bencince podobne kategorije veliko večji navor! Sploh se podatek o navoru podcenjuje, čeprav bi za prakso bilo bolj upravičeno vprašanje "koliko Nm ima tvoj avto?" kot pa "koliko konjev ima?". Ko sem dal svojega Cliota na servis in dobil skoraj novega nadomestnega z bencinskim motorjem, ki je bil celo za več kot 10% močejši od mojega dizelčka, sem mislil, da imam opraviti z motorjem, ki ima 30% manj konjev! Če si hotel kam priti, si moral neprestano držati roko na prestavni ročici!
-Kar se omenja kot klasična prednost dizlov: seveda poraba! Po mojih lastnih izkušnjah zna ta biti okoli 30% nižja kot pri bencincu podobne moči.Človek je res frapiran, ko vidiš, da si v stanju pri odrasli limuzini kot je BMW 5 in z motorjem tam okoli 230KM pri umirjani vožnji po avtocesti(a še vedno nekoliko višji hitrosti od dovoljene!) porabo držati pod 6l!
Na drugi strani pa imamo tudi slabosti:
-Predvsem višja nabavna cena!
-Dražje vzdrževanje(vzemimo kot primer le menjavo šob!)!
-Sicer skladno z nižjo porabo manjši izpust CO2, a zato bistveno večji zelo škodljivih prašnih delcev!
-Dizelskega klenkanja pri večini sodobnih motorjev sicer ni več in znajo biti že skoraj neslišni in brez vibracij, a "ljubiteljskega sounda tudi ni!
Načeloma naj bi torej veljalo:
-Kdor naredi veliko kilometrov, se mu izplača diesel(in seveda obratno).
-Za "športnike" je še vedno bencinc prva izbira!
Sam vrtim volan že strašno dolgo (dlje kot je tule starost večine forumašev...) in sem tudi zaradi zahtev službe prevozil res veliko kilometrov.Pri tem sem nabiral kilometre s številnimi različnimi vozili. Samo mojih lastnih je bilo gotovo preko 30, pa še veliko službenih vozil in rent-a-carov, tako da sem si nabral vtise res od številnih znamk in modelov.
Če bi sedaj navedel samo tista, ki sem si jih sam lastil, so name naredili od motorjev najmočnejši vtis:
-ta, ki ga imam trenutno sam v BMW 335ci in ki ni bil zastonj proglašan za motor leta; impresivno je posebej to, da imaš vtis kot da imaš v avtu 2 povsem različna motorja in je odločitev odvisna le od pritiska na plin
-2.0 V6 Turbo iz Alfe 164 kakih 20 let nazaj; neslišen, brez vseh vibracij, a s krepko turbo luknjo; zato pa je bila potem "eksplozija" moči toliko bolj impresivna
-2.3 Turbo iz SAAB-a 9.5; podobno kot pri Alfi, a z boljšim navorom pri nižjih vrtjajih
-in še en bencinski turbo:3.0 V6 Twin Turbo iz Nissana 300ZX; zaradi dveh zaporedno vključenih turbin sploh eden prvih turbo motorjev brez turbo luknje
-med dizli gotovo BMW 3.0l, vrajen v Trojko ali v Petico, z enim turbo polnilcem (npr 530D) ali dvema(npr. 535D), super elastičen, miren tek, glede na razred vozila neverjetno nizka poraba!
Pa takole za hec še par presežnikov:
-najbolj len avto kar sem jih vozil:Mercedes 200D-velika limuzina, pa 55KM!; celo Peglica je ob njem delovala poskočno(vsaj subjektivno)
-najbolj požrešen: Jeepa Grand Cherokeeja 5.9 V8 pri najboljši volji nisem nikoli spravil pod 16l!zjemen sound je bil le slaba tolažba
-najbolj hitro rjaveč: Renaulta 12 iz l. cca 1978 mi je rja požrla v dobrih treh letih!
-najslabši za vozit:Moskvič l.1980; volan je opredeljeval le zelo približno smer, ravna cesta pa je naenkrat postala vijugasta(k sreči ta ni bil moj!) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojcb
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41 Prispevkov: 455 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 14:02 Naslov sporočila: |
|
|
No temu se lahko reče, "profesionalec" ne pa amater na cesti.
Sem imel že slabo vest, da sem eden od največjih onesnaževalcev okolja- ozračja.
Moj kuri 5.8l, ne boš verjel.
177Ps, 350 navora, avtomatik, 520d. _________________ Glasba je kot ženska, v njej lahko neizmerno uživaš...... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 17:54 Naslov sporočila: |
|
|
@krokar: Ne bi se strinal z tvojo primerjavo bencinarja in dizla. To je bilo mogoče res 10 let nazaj.
Z pojavom novih turbo bencinskih motorjev pa je slika precej drugačna. THP, TSI, TCe, TBi, MA.. bencinarji se obnašajo zelo podobno kot dizli. Maksimalen navor dosegajo že na kakih 1500 obratih.
Če pogledamo nove mazde, npr. CX-5 je poraba med bencinskim(atmosfercem) in dizelskim motorjem zeeelo podobna, pa se tu govori o relativno veliki in težki kravi. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 23:41 Naslov sporočila: |
|
|
| Pestilence. je napisal/a: | @krokar: Ne bi se strinal z tvojo primerjavo bencinarja in dizla. To je bilo mogoče res 10 let nazaj.
Z pojavom novih turbo bencinskih motorjev pa je slika precej drugačna. THP, TSI, TCe, TBi, MA.. bencinarji se obnašajo zelo podobno kot dizli. Maksimalen navor dosegajo že na kakih 1500 obratih.
Če pogledamo nove mazde, npr. CX-5 je poraba med bencinskim(atmosfercem) in dizelskim motorjem zeeelo podobna, pa se tu govori o relativno veliki in težki kravi. |
Ja, imaš (delno) prav! Ampak pri porabi je še vedno tako, da konj dobrega dizla pokuri manj kot pri bencincu. Se pa je razlika znižala, drži!
Ne morem pa reči iz prve roke, ker s temi novimi bencinci še nisem imel opravka, povzemam le podatke iz testov.
Pozabiti pa ne smemo seveda na hibride! To kar nudi Toyota, pa tudi Nissan, je že nekaj boljšega! Vožnja z Lexusom 450h mi je bila super užitek, vendar za nakup kakega novejšega (več) ne bo denarja!
Ni daleč čas, ko bom namreč moral živeti s penzijo in takrat bo moralo kako vozilo sigurno od hiše!In mislim, da to ravno ne bo Clio!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dr.sah
Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41 Prispevkov: 1405 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Sam sicer nisem obremenjen ali je dizel ali bencinar, vse je odvisno od kilometrov, ki jih delaš. Primerjavaturbo dizel in atmosferc bencinar ni na mestu, tu je treba gledat turbo bencinarje, in se zgodba o vožnji spremeni. Vzemite turbino dizelčku, in dobite žalostno zgodbo.
Nemaram pa če me kak lastnik dizla drgne zarad ekologije, če imam 200konjev. Koliko dizlov sem videl, ko so ga vžgali, se je vsulo kup saj ven. Sam lahko drgnem avto teden, pa. Ne bom toliko nasmetil okolja kot tak dizel ob zagonu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dr.sah
Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41 Prispevkov: 1405 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Če bi delal več km, bi tudi sam imel dizla.
Pa da ne bo kake zamere, nimam se namena kregat. Hehe |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Saj pravim: kreganje ali bencinc ali diesel je tako brezpredmetno kot ali je boljša plazma od LCD! Vsak sistem ima pač svoje prednosti in slabosti ter je odločitev odvisna od prioritet posameznika.
Ko bo definitivno tako, da bodo ti mali bencinci ob podobni ceni razvijali enako moč in navor, porabili pa kot diesel, pravzaprav za slednjega ne bo ostal več nikakršen argument. Zaenkrat pa je poraba še vedno višja, a se zna zgoditi, da že v enem letu ne bo več tako.
Bi pa o okoljevarstveni osveščenosti Slovencev težko govorili, saj hkrati gradimo novo elekrarno na (nizko kalorično!) fosilno gorivo!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04 Prispevkov: 441 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
Offtopic, ampak meni zanimivo vprašanje:
Recimo takole: bencinar ima čistejši izpuh, dizel bolj problematičnega zaradi
trdih delcev. Ampak kakšen je pa postopek pridobivanja posamezne vrste
goriva? Jaz si predstavljam, da je dizel manj rafinirana nafta, zato ostane
več nečistoč, pri proizvodnji bencina pa najbrž le-te gredo v zrak že v sami rafineriji. Je kaj na tem? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma to ni res. Oboje se prideluje iz surove nafte, oboje v istem procesu, ostaneta bencin IN dizel. Z tem da se bencin izloči prvi, dizel pa kasneje ker potrebuje višjo temperaturo.
Rafiniranje ne gre po principu "iz nafte bom danes naredil samo to in to," ampak se sod nafte rafinira v različne stvari, ker tako ne pride do ostankov.
http://www.diffen.com/difference/Diesel_vs_Petrol
Je bilo pa nekaj govora na temo, da naj bi proizvodnja bila neenakovredna, v smistlu da se iz soda nafte dobi več dizla kot bencina oz. obratno. Kar potem privede pač v trgovanje.
Evropejci recimo porabimo več dizla, američani več bencina. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
Če voziš nov traktor TDI od Wolkswagna, HDI od PSA korporacije se moraš sprijazniti z hrupom, in pa z dimljenjem kljub vsej tehnologiji.
Dizla se sliši na 100 metrov kako klopota, na avtocesti pa ga vidiš 200m pred sabo ko ta pohodi plin. Poglejte si dizle bele barve kako črni so zadaj od saj. Čeprav imajo vgrajene neke superiorne filtre jim ti bore malo koristijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | Če voziš nov traktor TDI od Wolkswagna, HDI od PSA korporacije se moraš sprijazniti z hrupom, in pa z dimljenjem kljub vsej tehnologiji.
|
Pred kratkim sem se podal na testno primerjavo (VW Golf) med 1.2 TSI in 1.6 TDI. Bencinar je tu prava milina za vozit, kljub smešni kubaturi. Tih uravnotežen in dokaj poskočen. Mali dizelček je bil povsem druga pesem. Pospeški precej slabši, gas je treba kar pohodit da kam stegne. Najbolj pa so me motile vibracije od motorja. V primerjavi z bencinarjem je bil dizelček res kot nek mini traktorček  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
| longplay je napisal/a: | Če voziš nov traktor TDI od Wolkswagna, HDI od PSA korporacije se moraš sprijazniti z hrupom, in pa z dimljenjem kljub vsej tehnologiji.
Dizla se sliši na 100 metrov kako klopota, na avtocesti pa ga vidiš 200m pred sabo ko ta pohodi plin. Poglejte si dizle bele barve kako črni so zadaj od saj. Čeprav imajo vgrajene neke superiorne filtre jim ti bore malo koristijo. |
To vse lahko drži ali pa tudi ne!
Če recimo vzamemo mojega Cliota, se bo ta stresal in bo klenkal, da je joj in bo to trajalo dokler se motor res povsem ne ogreje, kar lahko v mrzlih dneh pomeni tudi 20km vožnje in več. Ja, in pokadi se tudi.
To je lastnost tudi VW TDI mašin.
A v mojem nekdanjem Citroenu C5 je motor tekel tako, da ga absolutno ni bilo slišati(sploh je to eden najtišjih avtov kar sem jih kdaj vozil!), pa tudi v mojem sedanjem Jeep Grand Cherokeeju se Mercedesov diesel komajda sliši. . Pred tem sem imel Toyoto RAV4, tam pa je motor res deloval "traktorsko".
Skratka: za določene motorje zgornja trditev drži, za druge pa ne! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|