Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Master format download
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 29, 30, 31  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po moje, ko govorimo o boljši reprodukciji, mislim kar se posnetka tiče, valjda je boljši tisti po katerem so manj šarili in ga kao "olepševali" do nezavesti da bo izpadel všečen. Vemo da cd-ji v smislu kvalitete posnetka od nastanka pa do danes v veliki meri niso spravljeni skupaj za audiofile, mi smo premala populacija, oziroma le mali odstotek jih je posnetih kot se zagre. To je spravljeno skupaj za širše množice in zvok na njih pač mora biti njej všečen. Napram temu je nek dober (manj obdelan) hi-res posnetek, ki se nudi na netu čisto drug univerzum. Saj pa se ve, manj šaranja ne more rezultirati v slabšem zvoku, kvečjem pravilnejšem. In kot takšen je seveda bolj rezoluten in gre bolj v smeri visoke vernosti, čemur hifi po svoji definiciji tudi stremi. Pa čeprav mogoče ni tako všečen kot on na cd-ju, mogoče ne zveni kao tako lepo, ni kao tako topel in prijeten, je pa zato bolj pravilen.

Mogoče je problem v tem, da smo bili dolgo navajeni "olepšanega" zvoka s cd-ja in se nam zdi manj obdelan hi-res material z ogromno rezolucijo moteč, morda celo kdaj kričeč, vendar pa za moje pojme to če je prisotno v posnetku ni slabost, temveč prednost, saj pa ja stremimo k čimbolj živi izvedbi oziroma se trudimo teleportirati v studio, kjer se je odvijal nek event. Če zakompliciram do nezavesti in zraven v enačbo vkalkuliram še kakšnega poceni nič kaj ekstra lampaša, ki ni top of the pops performans (beri evidentno paca na toplo, romantično, kao vdahne dušo), pa je lahko skupek vsega v smislu visoke vernosti hitro katastrofa in verjamem, da se bo komu navajenemu takšnega, če se lahko tako izrazim "old sounda" zdel novi do bola rezoluten hi-res posnetek suh, spran, pust, mrtev in podobno. Sploh če bo predvajan na kakšnem modernem hifiju ki gre v smeri rezolucije. Vprašanje ki ga vidim tukaj ni kaj je dejansko boljše, jasno da tisto z manj koloracijami. Kaj pa je komu bolj všeč (pravilno ali všečno), pa je že drugo vprašanje.

Tako nekako na te stvari gledam danes. Ne rečem da imam prav. Lahko da sem falil na celi črti, pa bom to spoznal šele čez leta. Nikoli ne veš. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dober primer o čemer govorim so recimo visokoverni Iztokovi posnetki. Neobdelani, rezolutni do bola, referenca. Če boš dal to poslušat širši množici verjamem da se bo od silne dinamike, attakov, tranzijentov, nore rezolucije, šusa,... kar prijela za glavo in zbežala ven, za audiofile pa prava poslastica. Cool
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NORDIC je napisal/a:
BTW, založba KKV, audiofilski posnetki, visoka resolucija itd, napram običnem ECMu, ista zasedba isti studio, verjetno isti sešn, "ista" muzika, isti tonmaister - meni mučos bolje ECM (Arild Andersen)....Je pa KKV bolj nabildan, umeten, bolj hifi, morda se sliši kak detajl več, ima pa precej manj veze z stanjem na terenu...Ali drugače, KKV za komad ali dva, da si rečeš vau, ECM za poslušat in sprejet glasbeno vsebino.

KKV ne poznam, so pa o ECMu zelo različna mnenja(in tudi različni ploščki). Meni zadnje dejanje niti malo ni všeč (kot so rekli Manfred Eicherju-lastniku založbe-easy listening music). Konkretno Food, ki sta bila pred kratkim v Cankarju sta zadnjo ploščo izdala na ECM-u, prej pa dve ali tri na RuneGramophone(ECM jih je distribuiral). Na Rune dosti bolj surovo, z več dinamike, na ECM polepšano-skoraj sterilno, brez kakšnih glasnih vložkov. Na koncertu je bobnar večkrat dvignil glasnost-na plati pa tega ni več.
Zelo zanimiv ECM primerek je plošča Jon Balke/Batagraf: Statements ( http://boomkat.com/cds/19139-jon-balke-batagraf ). Takoj ko jo vtakneš v CD slišiš, da nekaj ni v redu-beri neECMovski zvok. Pogled na ovitek hitro pove, da ni snemano v ECM režiji, ampak v Balkovi. Primerjavo se lahko naredi z njegovimi ostalimi albumi na ECMu.
NORDIC

Pridružen/-a: Ned Okt 2010 22:26
Kraj: Vetrno

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andersen - Sagn je posnet l. 91.

To, da ti ECM ni všeč spoštujem. Da pa Manfredu nekdo (le kdo bi to bil?) pamet soli kaj in kako naj dela...možakar se med tem mirno lahko drži za mednožje, pa je zanje tako velik, da bodo le z rešpetinom videli, kje ima roko Embarassed Pa on je institucija, kaj vse ima za pokazat - impozantno.

ECM je predvsem cenjen zaradi glasbe, nabora muskontarjev, svobode izražanja - zvok je pa vedno (v 70-tih manj) nekoliko prirejen, umeten, eteričen...pa vendar je zelo pazljivo dozirano in všečno, pa tudi v "službi" glasbe. Sanders bi pri ECM zvenel smešno, ravno tako Garbarek, Tibbets, Towner in podobni ambientalci ne bi prišli do takega izraza pri kakem Delmarku.

Gledamo dva dokumentarca o Afriki. Prvi je posnet s kamero, brez filtrov, nič ni zumirano, barve so kakršne so, kot bi gledal sam.
Drugi je s filtri, sonce, ki zahaja je čez cel ekran, vse je neverjetno lepo, nihče v bistvu tega ne vidi samo z očmi. Posnetki, ki te ganejo in o njih več ne razmišljaš. ECM.

Veliko je klubske, urbane glasbe, pri ECMu pa je ogromno "glasbe narave" iz Skandinavije. Ko si enkrat tam en mesec praktično sam v naravi brez motoriziranih prevoznih sredstev, ti je jasno. V vetru slišiš Garbareka, Rypdala...Skratka, ti občutki muzike, ki odražajo pokrajino oz. jo slikajo, so izvrstno ujeti na ploščah in če bi jim to uspelo samo 10-krat, bi se priklonil do gležnjev.

Samo še čakam, da se kdo spravi na Boba Thielea in Alfreda Liona Crying or Very sad Very Happy

Zanalašč grem poslušat Solstice Very Happy

BTW, Audiofil, morda si dobil občutek, da rad poslušam zapacan zvok. Nisi me razumel. Dajva takole. Slišiš dvorano, slišiš, da so činele nad bas bobnom, slišiš ventile na saksu, ne v zraku, da je kontrabas lesen in ima telo? Meni je to normalno, kot bi moralo biti vsakemur, ne glede na okus, pa poslušam samo CD. Kot sem že večkrat rekel, le debata na podlagi točno določenega glasbenega dela bi dala približno predstavo o čem govorimo. Takole se pa zgubljamo v nekih popačenih predstavah..

Pa brez zamere.

LP, z
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NORDIC je napisal/a:
Andersen - Sagn je posnet l. 91.

To, da ti ECM ni všeč spoštujem. Da pa Manfredu nekdo (le kdo bi to bil?) pamet soli kaj in kako naj dela...možakar se med tem mirno lahko drži za mednožje, pa je zanje tako velik, da bodo le z rešpetinom videli, kje ima roko Embarassed Pa on je institucija, kaj vse ima za pokazat - impozantno.

Zoran, to ni nekdo ampak so že množice ... Zato so glasovi tudi prišli do Manfreda! Ja seveda spoštujem Manfreda in njegovo založbo. Vrhunske glasbenike in dela je izdal na ploščkih. Sploh začetki so bili super. Tudi tvoj Solstice ... pa enkratna Conference of Birds ... Codona ... V stojalu imam vsaj 200 ECMk.

NORDIC je napisal/a:
ECM je predvsem cenjen zaradi glasbe, nabora muskontarjev, svobode izražanja - zvok je pa vedno (v 70-tih manj) nekoliko prirejen, umeten, eteričen...pa vendar je zelo pazljivo dozirano in všečno, pa tudi v "službi" glasbe. Sanders bi pri ECM zvenel smešno, ravno tako Garbarek, Tibbets, Towner in podobni ambientalci ne bi prišli do takega izraza pri kakem Delmarku .

Garbarek (tastari) je bil na Impulse z Jarretom, s hiliardi pa res ne bi pasal na Impulse, Delmark ... Ampak, sej je polno založb s tako glasbo, reciva newageovski Windham Hill, pa Kuckuck, pa rečva Prikosnoveny .... ma tega je skoz več...

NORDIC je napisal/a:
Gledamo dva dokumentarca o Afriki. Prvi je posnet s kamero, brez filtrov, nič ni zumirano, barve so kakršne so, kot bi gledal sam.
Drugi je s filtri, sonce, ki zahaja je čez cel ekran, vse je neverjetno lepo, nihče v bistvu tega ne vidi samo z očmi. Posnetki, ki te ganejo in o njih več ne razmišljaš. ECM.

Vse je OK, dokler ni filter bistvo slike- pri ECM zvoku preveč umetni eho npr., pa ubita dinamika ... dej poslušaj Batagraf-boš videl, o čem govorim. Ali pa Lloyd-Higgins(posneto, ko se je bobnar že poslavljal in sta imela nekajdnevni sešn pri Charlesu : dvojni CD Which Way Is East) .

NORDIC je napisal/a:
Veliko je klubske, urbane glasbe, pri ECMu pa je ogromno "glasbe narave" iz Skandinavije. Ko si enkrat tam en mesec praktično sam v naravi brez motoriziranih prevoznih sredstev, ti je jasno. V vetru slišiš Garbareka, Rypdala...Skratka, ti občutki muzike, ki odražajo pokrajino oz. jo slikajo, so izvrstno ujeti na ploščah in če bi jim to uspelo samo 10-krat, bi se priklonil do gležnjev.
se pa zgubljamo v nekih popačenih predstavah..

Zoran, to ni ECM, ki ti pričara "glasbo skandinavske narave", ampak sami odpičeni skandinavski glasbeniki. Poslušaj Biosphere(ni ECM), pa boš prav tako tam. Lahko prideš k meni, pa bova malo obdelovala Bisophere s Sajete in spreminjala pokrajino Wink
Ampak ti skandinavci pašejo nam gorenjcem, a ne?
NORDIC

Pridružen/-a: Ned Okt 2010 22:26
Kraj: Vetrno

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 22:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iztok, ma jaz nebi s tabo prav dolgo o muziki, toliko, kot jo imam jaz doma, jo ti verjetno v avtu voziš Embarassed Very Happy

Anivej, seveda imaš tudi ti iz svojega zornega kota prav. Res je tudi, da ECMke po letu 2000 lahko preštejem na prste, slabo spremljam zadnjih 10 let, prej sem znal skoraj "na pamet". Vsekakor pa me ni zvok nikoli motil, verjetno ti vseeno bolj poslušaš z snemalčevimi ušesi, jaz sem neobremenjen in se pustim zavajat..Tako, da še vedno z veseljem poslušam kak CD iz teh dveh metrov , kolikor se je nabralo ECMa.

Mislim, da ima en določen pečat stari studio v Oslu, en poseben žmaht. Nothern Song od Tibbettsa je edina njegova, ki je posneta tam in je precej drugačen sound od ostalih, neko (umetno?) patino ima.

Je pa muzike od gor na tone dobre, normalno, pa pašejo v naše konce, se strinjam - ne bi bil Nordic, če bi mislil drugače Very Happy

A dolpotege tudi zaračunavajo tako mastno, kot CD-je?

P.s. Impuls Jarrett z Garbarekom? Poznam samo z Redmanom. S severno ekipo je po moje vse za ECM.

Bova midva tole enkrat v živo, dost sva osvinjala temo.

LP, z
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 00:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NORDIC je napisal/a:
P.s. Impuls Jarrett z Garbarekom? Poznam samo z Redmanom. S severno ekipo je po moje vse za ECM.

Maš prou, evropski kvartet je na ECMu-posnet še v pravi maniri in me je s pomočjo mojega EMŠOja zaneslo... Wink

Sem pogledal Tibbetsa(Yr, Safe Journey, Big Map Idea) . Vse posneto v Ameriki(Tibbets), samo ena je masterirana v ECM studiu ....
Plus te debate: poslušal sem zgoraj opisani Lloyd/Higgins duet. Daleč od idealnega, ampak tudi daleč od ECM produkcije. Poslavljanje umirajočega Higginsa se konča z nekaj njegovimi komadi, kot nekak fadeout ... Noro.
Bom pa še bolj pozoren.kje so nastajali (zame) dobri ECM posnetki. Studio Bauer je zaenkrat še OK !
audiofill

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 00:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj v hi-resu na voljo tudi legendarni Jazz at the Pawnshop Cool

To celebrate the 30th anniversary of one of the finest jazz audiophile albums ever made, Jazz At The Pawnshop has been transferred to high resolution digital music download. Originally recorded in Stockholm in December 1976 by famed recording engineer Gert Palmcrantz, Jazz At The Pawnshop featured revolutionary audio recording techniques and jazz improvisation at its very best. The group, performing in the Pawnshop jazz club, was led by alto saxophone player Arne Domnérus, who was once described by Charlie Parker as "a very good player, almost as good as me." Pianist Bengt Hallberg had impressed Stan Getz when moving through the strangest of keys without any effort, and the rhythm section of bass player Georg Riedel and drummer Egil Johansen was the greatest in Sweden at the time.
Nazaj na vrh
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 01:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:

To celebrate the 30th anniversary of one of the finest jazz audiophile albums ever made, Jazz At The Pawnshop has been transferred to high resolution digital music download. Originally recorded in Stockholm in December 1976 by famed recording engineer Gert Palmcrantz, Jazz At The Pawnshop featured revolutionary audio recording techniques and jazz improvisation at its very best. The group, performing in the Pawnshop jazz club, was led by alto saxophone player Arne Domnérus, who was once described by Charlie Parker as "a very good player, almost as good as me." Pianist Bengt Hallberg had impressed Stan Getz when moving through the
strangest of keys without any effort, and the rhythm section of bass player Georg Riedel and drummer Egil Johansen was the greatest in Sweden at the
time.

Ne vem kako je s hires ampak CD se ne more primerjati z LP-jem, je cisto 'razstelan'.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 08:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Boris, LP nimam, imam pa navaden CD in XRCD (20 bit) verzijo. Zanima me, če imaš tudi ti to verzijo, kako jo ocenjuješ v primerjavi z vinilno.
Hvala in lep pozdrav Miro.
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ce kdo zeli primerjati 44/16 vs. 96/24 vs. 192/24 ...

http://www.soundkeeperrecordings.com/format.htm

Lp,
Miran
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jazz at the Pawnshop sem nabavil že pred leti kot hibrid - CD-SACD varianto in je odličen.
V kopletu sta dva ploščka, skupaj skoraj uro in pol odlične glasbe.

Nisem primerjal z LP, bi pa znalo biti zanimivo.
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, ce je to ze bilo objavljeno, nekaj zanimivih downloadov.
Tako standard kot HD posnetki.

http://www.hifistatement.net/de/downloads

Lp,
Miran
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zvocnik je napisal/a:
audiofill je napisal/a:

To celebrate the 30th anniversary of one of the finest jazz audiophile albums ever made, Jazz At The Pawnshop has been transferred to high resolution digital music download. Originally recorded in Stockholm in December 1976 by famed recording engineer Gert Palmcrantz, Jazz At The Pawnshop featured revolutionary audio recording techniques and jazz improvisation at its very best. The group, performing in the Pawnshop jazz club, was led by alto saxophone player Arne Domnérus, who was once described by Charlie Parker as "a very good player, almost as good as me." Pianist Bengt Hallberg had impressed Stan Getz when moving through the
strangest of keys without any effort, and the rhythm section of bass player Georg Riedel and drummer Egil Johansen was the greatest in Sweden at the
time.

Ne vem kako je s hires ampak CD se ne more primerjati z LP-jem, je cisto 'razstelan'.

Lp

Jaz imam ta album na (zlatem) CD ploščku in na dvojnem LP-ju, na katerem je, mimogrede, nekaj pesmi več, kot na CD-ju, oziroma jih na slednjem nekaj manjka. Confused No, kakorkoli že, zvok z LP-jke je prijetnejši, bolj posljušljiv, ima pa posnetek na CD-ju globji in stabilnejši zvočni oder, ampak to je najbrž posledica ne ravno vrhunskega gramofona na katerem predvajam plošče. Želim povedati, da je težko podati kakršnokoli merodajno oceno o tem, kaj je kvalitetnejše kar tako na prvo žogo, če ne preizkusiš na več različnih sistemih.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 00:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Boris, LP nimam, imam pa navaden CD in XRCD (20 bit) verzijo. Zanima me, če imaš tudi ti to verzijo, kako jo ocenjuješ v primerjavi z vinilno.
Hvala in lep pozdrav Miro.

Kar precej let sem imel v posesti oba LP-ja Jazz at the Pawnshop, ki sicer nista bila moja, a ne Castor, in imel sem tudi CD za katerega trenutno ne morem povedati kdo ga je izdal a bom preveril. Skratka LP-ja cisti uzitek medtem, ko je bil CD popolnoma drugacen. Lahko si ga poslusal, ce nisi poznal LP-ja vendar ni bil niti senca LP-ja. Prav ti dve izdaji smo kot razlicna formata primerjali na skupinskem poslusanju za ugotavljanje razlik med CDP in LP pa je CD je hitro romal iz CDP-ja saj se ni dalo nic primerjati. XRCD pa nimam.
Ne vem, mogoce sem imel v roki resnicno slab primerek CD-ja te glasbe.

Razlike med samimi izdajami zagotovo so, kakor tudi med formati. Ce bi imel z obeh strani best of the best izdaje, potem bi zadevo lahko primerjal, drugace pa primerjava ni prav nic postena.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 29, 30, 31  Naslednja
Stran 23 od 31

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu