Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Napajalni kabli - kje tiči "trik"
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 112, 113, 114 ... 164, 165, 166  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 21, 2011 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni vic v predpisovanju / lotanju kablov gor. Kadar imaš transfer signala iz ene stopnje na drugo imaš dve poti: ali daš vmes buffer (prilagoditveno stopnjo) ali greš direkt. V tem drugem primeru je ceneje a veliko bolj odvisno od tega kar 'pripopaš'. To velja tako znotraj vezja aparature kot povezava med 'škatlami'.

Tisto prvo pa je veliko dražje, terja veliko stopenj in medstopenj. V zameno je predvidljivo. Da se izogneš še 'ground loopom' narediš še balansirano - in glej ga zlomka - dobiš ven razne Mark Levinsone, Krelle, Viole, itd, ste že razumeli poanto. Tu se mi dopade izjava @ajke, ki pravi da imajo pol stvari preveč notri. Boljšega humorja že dolgo nisem slišal. Je pač puščavnik in pristaš minimalizma.

To je isti pogovor kot aktivni / pasivni predojačevalnik. Spet gre za transfer signala. Pasivni ima kao teoretično prednost - ma samo če sta kompatibilni vezji na obeh straneh. Čemur praviloma ni tako.

Zato pravim: če nimaš denarja za drage izvedbe, kupuješ poenostavljene, cenejše, in kljub temu prideš do rezultata, samo dosti je treba kombinirat do prave rešitve.

Nazadnje urejal/a ambasador Sob Maj 21, 2011 18:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VMPS30

Pridružen/-a: Sre Maj 2011 9:34
Kraj: ZAGREB

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 21, 2011 18:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kvalitetni napajački kabeli imaju veliki učinak kod LCD i plazma televizora. Naime, proizvođači znaju u paket staviti više nego loše kabele. Preporučam da ono što imate namjeru staviti na pojačalo ili player stavite na televizor. Promjena nabolje zajamčena.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 21, 2011 18:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo si se kasno ubacio u debatu...

To isto sam predložio koji mjesec unazad. Ali đavo neće da proba. Boje se. Jer tamo se vidi kako kabel možda i ne valja. Pa posle da stavi kabel televizora na hifi i radi bolje, hahaha. A on potrošio puno para...
VMPS30

Pridružen/-a: Sre Maj 2011 9:34
Kraj: ZAGREB

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 21, 2011 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Televizor po svojoj konfiguraciji može prije pokazati promjene nego audio player. Te promjene su vidljive u svakom pogledu. Naravno opet ne treba ići preko mjere. Mišljenja sam da strujni kabel radi više promjena kod playera nego kod pojačala. Ipak dobro složena pojačala ne trebaju neki bjesni strujni kabel !
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 07:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

VMPS30 je napisal/a:
Televizor po svojoj konfiguraciji može prije pokazati promjene nego audio player. Te promjene su vidljive u svakom pogledu. Naravno opet ne treba ići preko mjere. Mišljenja sam da strujni kabel radi više promjena kod playera nego kod pojačala. Ipak dobro složena pojačala ne trebaju neki bjesni strujni kabel !

Pri meni se je začelo pred 6 leti, ko sem kupil Samsung LCD TV. Primerjal sem čisto vse kable v hiši + vse kar sem dobil na probo. Vsak kabel je vlekel po svoje - najbolj so bili različni na barvah. Ali so vlekli na rdečo ali zeleno. Najslabši kabli so imeli vse barve 'driskaste' - kot nekakšen sepija učinek iz fotografije.

Najboljši kabli, ki so mi jih prijatelji posodili na probo (prozorni vtikači, Ojojyade in srebrno oplaščenje) so bili zelo podobni - originalnemu Samsung kablu. Od tega kabla je bil boljši samo original kabel, ki sem ga dobil s Krell ojačevalcem.

Naj povem še to - pri slušnem testu razlike niso bile niti približno tako očitne kot na LCD. Predvsem pa si rabil mnogo več časa, da si pogruntal to, kar se na TV takoj vidi.

Mislim, da LCD proizvajalci si ne morejo privoščit slabega/neustreznega kabla, ker jih to pokoplje v primerjavi s konkurenco...ergo....

113 strani trajajoča zgodba...
Najbolj komičen aspekt cele zgodbe je ta, da ravno tisti, ki najbolj vreščijo o vplivu napajalnih kablov - nočejo probat na TV. Se bojijo trenutka resnice ?
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V TVjih in mikrostolpih so vgrajeni chipampi, ki niti približno niso toliko občutljivi na napajalne kable kot so lampaši.

Pred leti sem naredil preprost test.
Odlično zveneč Philips chipamp-mikrostolp odlično laufa na priloženo tanko licno in tanek napajalni kabel.
Opremil sem ga z QED SA zvočniškimi in zvok se mu je dobesedno sesul v eno samo vreščanje. Laughing

Trenutno menjavam NOS signalne lampe(GE, RCA, Siemens, itd)ker sem naročil kup različnih in vsako kombinacijo stestiram na dveh zelo različnih napajalcih, ki imajo identične šukote.
Ene lampe grejo bolje z enim napajalcem, druge pa z drugim.
Še več.
En kabel na istih lampah odlično špila Lynrd Skynrd, drugi pa bolje špila vse od Marka Knopflerja in obratno.
Očitno so posnetki drugačni, da ne omenjamo, da so L&S, kolikor vem uporabljali Gibson Les paul kitare in Peavey ojačevalce, Knopfler pa vse žive kitare od Fender Stratocasterc naprej in očitno so njihovi snemalci-mešalci, imeli zelo različne poglede.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn,

odlično si opisal kaj se dogaja. Jaz bi sicer potegnil drugačne sklepe.

Stvar izhodišča sklepanja. Nekoč je nekdo doma izdelal kable, za katere je trdil da so neoporečni. Nato smo to sprobali in ni šlo. Njegova ugotovite: aparature ti ne veljajo - ta kabel jih je zdaj razkrinkal ! Samo iz spoštovanja do sočloveka se nisem začel valjat od smeha.

Še pripomba: navedeni avtor teh kablov ne uporablja, ampak je zdavnaj kupil dosti resnejšo zadevo.
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje skromno mnenje. Prvo si priskrbite zdravo osnovo, sistem ki ima zdrav koncept in dela. Ko vse to imate pa lahko začnete iskati malenkosti in fini tuning. Tuning vam ne bo popravil sistema, ki že v osnovi ne dela pravilno ampak bo doprinesel variacije in "mogoče" napredek.
Dokler imate željo po vseh mogočih spremembah in tweakih ste lahko sigurni, da vaš sistem ni zdrav in ne funkcionira. Ko nehate iskati najcenejši in najboljši tweak, ste dosegli to kar ste si želeli. Wink
Live and let live.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Berni, delim tvoje mnenje.

Ob tej priliki naj povem še, da se pri hitrih spremembah zelo hitro lahko izgubi 'kompas' tudi meni po 40 letih hifi-ja. Nimam težav to priznati. Zato si vzamem čas (tudi teden če rabi) da valutiram spremembe.

Ravno zato, ker lahko v osnovi negativna sprememba, paše z določeno produkcijo glasbe. Če pride v poštev, je prvi test - glasovi iz radia (tu uporabljam tudi Leak Trough Line lampaški FM - mimogrede BBC ga je imel na vsakem FM oddajniku za kontrolo oddajanja).
Manjka mi še da kreiram lastne posnetke. Ko se odločim bodo prvi na vrsti meni dobro poznani glasovi.
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
113 strani trajajoča zgodba...
Najbolj komičen aspekt cele zgodbe je ta, da ravno tisti, ki najbolj vreščijo o vplivu napajalnih kablov - nočejo probat na TV. Se bojijo trenutka resnice ?

Sori, ampak mene slika na TVju ne zanima prav dosti, bom pa na tvojo "vreščečo prošnjo" in v tvoje zadovoljstvo probal z nekaj kabli. Mi razložiš kaj naj bi me skrbelo in kaj je ta trenutek resnice?
Zgodba bo še daljša, nekaj tudi zaradi tvojih kašljanj in ding dong bujenj Laughing
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 12:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Manjka mi še da kreiram lastne posnetke. Ko se odločim bodo prvi na vrsti meni dobro poznani glasovi.

To pa ni težko. A se zmeniva, da pridem s svojo opremo in naredimo test ? Mogoče priskrbiš še kak odličen vokalni mic (da jih bo več vrst). Potem pa preizkusimo na tvojem sistemu...
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 14:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Moje skromno mnenje. Prvo si priskrbite zdravo osnovo, sistem ki ima zdrav koncept in dela. Ko vse to imate pa lahko začnete iskati malenkosti in fini tuning. Tuning vam ne bo popravil sistema, ki že v osnovi ne dela pravilno ampak bo doprinesel variacije in "mogoče" napredek.
Dokler imate željo po vseh mogočih spremembah in tweakih ste lahko sigurni, da vaš sistem ni zdrav in ne funkcionira. Ko nehate iskati najcenejši in najboljši tweak, ste dosegli to kar ste si želeli. Wink

Berni. Če napajalni kabel tretiraš kot enakovredno komponento v sistemu(mislim, da smo si zagovorniki nap.kablov v tem edini), potem ne vidim iz česa ti (in še mnogi) sklepaš, da lahko kabel popravi slab sistem. Verjetno je logično, da zvočniki kot ena od komponent ne morejo popraviti slabega sistema. Tudi ojačevalec ne more popraviti slabega sistema ... Tako tudi kabli ne morejo popraviti slabega sistema. Razen, če je slabost samo v tej menjani komponenti. Ne vem, zakaj je to tako težko razumeti in se napajalnim kablov podtika nekaj magičnega in potem na tem doktorira ...
Vprašal bi še, kaj je definicija slabega sistema? Da so vse komponente slabe? Je slaba samo ena komponenta? So komponente dobre, pa ne pašejo skupaj ? ... Kaj pa če sistem sploh ni slab, ali samo mislite, da ne paše skupaj, problem pa se da rešiti z napajalnimi kabli-razdelilnimi letvami, stenskimi vtikači, varovalkami, ozemljitvijo ...

Glede na to, da imaš magije... si bil kaj v kontaktu z Zvočnikom in že veš za njegove izkušnje z napajalnimi kabli? če sem ga prav razumel, njegov ojačevalec ne bi ostal v sistemu, če ne bi dobil dobrih nap.kablov. In če je to res(potrdil ali negiral bo Zvočnik), ali je ojačevalec slab in zakaj s kabli ni več?

Če napajalne kable tretiraš kot komponento, potem njihov prihod v sistem ne moreš imenovati tvik (saj ko menjaš ojačevalec verjetno ne govoriš o tviku, kajne)?

Kaj sploh je tvik? Ok, menjava elementov bi lahko bila tvik. Kaj pa nosilne police, nogice ? Glede na moje izkušnje so tudi to komponente-in prave imajo tudi "komponentno" ceno. Mogoče so DIY nogice pod CDPjem(goba za praskanje odvečne kože na nogah+bitumen+...) trenutno še tvik, ko pa bom nabavil "tazaresne" in šele opazil, kakšen je pomen na celoten zvok- bom potem nogicam dal naziv komponenta ali tvik?
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
mestn,

odlično si opisal kaj se dogaja. Jaz bi sicer potegnil drugačne sklepe.

Stvar izhodišča sklepanja. Nekoč je nekdo doma izdelal kable, za katere je trdil da so neoporečni. Nato smo to sprobali in ni šlo. Njegova ugotovite: aparature ti ne veljajo - ta kabel jih je zdaj razkrinkal ! Samo iz spoštovanja do sočloveka se nisem začel valjat od smeha.

Še pripomba: navedeni avtor teh kablov ne uporablja, ampak je zdavnaj kupil dosti resnejšo zadevo.
Glede neoporečnosti samo toliko, da sem samo "malce picajzlast" in sem v nasprotju z večino audiofilov "počedil" notranjost sicer solidno narejenih komponent in zvočnikov in vanje zelo premišljeno nalotal audiograde ožičenje in pasivne komponente top ranga, tako da se ni bat, da bi moj sistem trpel kakšne manjke in nekonzistence glede povratnih info, razen tistih delov, ki jih še nisem zamenjal za top end pasivo, ker nimam dovolj časa za to, ker raje poslušam kot lotam.

V high end komponentah raznih proizvajalcev je, razen napajalnikov, roba napram temu kar imam jaz v komponentah, v povprečju slabša, razen pri tistih, pa ne vseh, za 10K EU. Wink

Skratka. Pogoji za primerjave so v mojem sistemu kreko drugačni od tistega tvojega prijatelja, ki je našel idealen kabel.
Jaz sem tako mislil kakih 20-30 let nazaj, potem nisem našel nič idealnega več, saj ni malenkosti v audiu, ki ne bi bila zgolj skupek različnih kompromisev.

Skratka. Toliko vem in znam, da lahko na pogled ocenim kaj je morda v neki top komponenti cokla in se da to potem še malo pošlihtat na bolje, v kar se je že marsikdo na forumu lahko sam dopisno prepričal.
Wink
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
Če napajalni kabel tretiraš kot enakovredno komponento v sistemu(mislim, da smo si zagovorniki nap.kablov v tem edini)

Ne bi rekel. Jaz bi žici težko rekel komponenta pa četudi gre za kabel, enakovredna pa sploh ne. Pa sem vseeno "zagovornik".
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2011 14:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče sem malo enostavno napisal in me nisi 100% razumel. Verjamem in vem, da kabli tudi vplivajo na "slab" ali "dober" sistem in so tudi komponenta. A tudi najboljši napajalni kabli ne bodo naredili iz slabe komponente vrhunske, razlika bo lahko očitna in všečna a ne bo kvantni preskok. Pravtako ne veš kakšen rezultat boš lahko pričakoval.
Gradnja sistema je veliko bolj zahtevnejša in tu ni enostavnega recepta. Tako ne za kable kot posamezne komponente. Se tu strinjava @JAZZZ?
Pri nas je pač v navadi, da vsak vse naredi bolje kot drugi in to za 1/2 cene. To pa privede do mešanja kaj je kvaliteta in kaj je samo visoka cena. Vedeti je treba, da cena nima nobene ampak res nobene relacije z kvaliteto. Pa ne me narobe razumeti, še predobro vem da iz nič ni nič.
Ampak marketing naredi lahko 80% cene izdelka. Kje so časi, ko je cena še bila pokazatelj kvalitete?
Sigurno pa prvo izbiram komponente šele nato se lahko podam v kable(urejeno napajanje in ožičenje v hiši se mi zdi seveda 100% nujno in samoumevno).
Zvočniki so zagotovo komponenta, ki veliko bolj drastično obarva in zaznamuje sistem in tega ne smemo zanemariti.
Hotel sem samo nakazati, da se je treba vsaki komponenti enakomerno posvetiti in pametno izbirati, ne pa potem noreti z izbiro podlog in kablov.
To zame ni pravi način.
In to je edino dejstvo, ki me pri kablih moti. Poslužujejo se jih velikokrat tisti, ki bi radi popravljali(sorry izrazu) ogromne napake.
Zato se mi zdi pravilno, da se začne pri pravem koncu in vedno z enakim angažmajem.
Večina ljudi hoče doseči podoben ali (če so zelo vzvišeni) boljši rezultat z ciljem, da stane manj kot drugega.

aja, pa še enkaj.
Velikokrat se med sabo ne strinjamo, čeprav imamo podobne poglede.
Že malo drugače napisan stavek lahko nekoga podžge. Wink
Live and let live.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 112, 113, 114 ... 164, 165, 166  Naslednja
Stran 113 od 166

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu