Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

boljši zvočniki ali boljši ojačevalec?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

Če izberemo "dobro vino" (zvočnik) po okusu se moramo pozanimat h kateri hrani sodi (ojačevalec) ... Če nam ta hrana ni povšeči in izberemo kaj drugega se lahko zgodi da tudi vino ne bo več dobro !

Zelo dobra in lahko razumljiva primerjava! Še dobro, da ni patentirana, jo bom kdaj, ob priliki uporabil. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 08:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zvočnik je po mojem skromnem mnenju še vedno kritična točka sistema..
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 10:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Špilferderber je napisal/a:
zvočnik je po mojem skromnem mnenju še vedno kritična točka sistema..

Če za zvočnike nimaš kompatibilnega ojačevalca(plus ostalega), ne boš vedel česa so sposobni.
V UK so nekoč ravno zato vsi audio trgovci, ki so kaj dali nase, prodajali sisteme sestavljene iz komponent in zvočnikov, ki naj bi šli skupaj cenovno in sonično. Wink
Slučajno si lastim par takih, ki so v UK želi pohvale in bili opevani v superlativih, ampak na forumu je kar nekaj folka imelo ta model, ga priklopilo na krneki, ga postavilo krnekam(rabijo dobra stojala) in so jih potem nezadovoljni prodali naprej.
Nazaj na vrh
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvočnik definitivno na prvo mesto!

Zvočnik je OKNO v muziko. Na podlagi tipa zvočnika se potem odločimo za tip ojačevalca, njegovo moč in glasbeno kompatibilnost zvočnika z ostalimi napravami (tu seveda izvor zvoka, prav tako tudi kablovje, igra pomembno vlogo).

Si predstavljaš, da bi najprej brezglavo nabavil 10W lampaški ojačevalnik, in se nato na podlagi ojačevalnika odločal za zvočnike. Verjemi, da bi se izbor zvočnikov močno skrčil. Po drugi strani je (včasih) nesmiselno vlagati v požrešne in drage težkokategorne ojačevalnike za pogon občutljivejših zvočnikov.

Osebno bi na lestvico dal celo kablovje (zvočniške, interkonekte in power) pred ojačevalnikom. Govorim samo o prioriteti izbora oz. nakupa, nikakor ne o ceni.

V.
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Že res, se strinjam z tem, da se sistem gradi od zvočnikov proti izvoru in da izbor zvočnikov pogojuje vse ostale komponente, a vprašanje je bilo drugačno. Glede zastavljenega vprašanja vztrajam na tem kar sem napisal.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Zvočnik definitivno na prvo mesto! ... Osebno bi na lestvico dal celo kablovje (zvočniške, interkonekte in power) pred ojačevalnikom. Govorim samo o prioriteti izbora oz. nakupa, nikakor ne o ceni. V.

V oglasih sem zasledil el. razdelilec FURUTECH TP609E za 500€:
http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_ad&id=4886
Moje osebno mnenje je, da so napajalni kabli, razdelilci,... lahko popolnoma običajni oz. navadni, ker ti na kakovost zvoka ne vplivajo, če so le narejeni v skladu z veljavnimi evropskimi direktivami, kar pa morajo biti, če se prodajajo na evropskem trgu.

Tudi zvočniški kabli, "narejeni" doma iz polnih bakrenih žic prerezov 6, 8, 1.5, 2.5, 4 ... mm2 so lahko popolnoma OK oz. ni nujno, da bodo kupljeni dragi v sistem pasali bolje.

Nazadnje urejal/a MAre007 Pon Jan 03, 2011 11:29; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
before

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
V oglasih sem zasledil el. razdelilec FURUTECH TP609E za 500€:
http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_ad&id=4886
Moje osebno mnenje je, da so napajalni kabli, razdelilci,... lahko popolnoma običajni oz. navadni, ker ti na kakovost zvoka ne vplivajo, če so le narejeni v skladu z veljavnimi evropskimi direktivami, kar pa morajo biti, če se prodajajo na evropskem trgu.

Dirkalnik formule 1, ki bi bil skonstruiran v skladu z cestno-prometnimi predpisi, bi klavrno končal kariero, preden bi sploh štartal v prvo dirko! Laughing

Audiohedonist
Nazaj na vrh
MAre007

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:
Dirkalnik formule 1, ki bi bil skonstruiran v skladu z cestno-prometnimi predpisi, bi klavrno končal kariero, preden bi sploh štartal v prvo dirko! Laughing

Poudarek je bi na besedah "ker na zvok ne vplivajo".
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Precej močna izjava, predvidevam da si zadevo slišal?

Pa sam ne dam nič na 220v kable, da ne bo pomote, le komentiram kar sem preizkusil in slišal. Drugega pač ne.
Nazaj na vrh
MAre007

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Numb je napisal/a:
Precej močna izjava, predvidevam da si zadevo slišal
Sam sem 100% prepričan, da je tako. Smo pa ljudje pripravljeni dajati denar tudi v estetiko, ne samo v funkcionalnost. In v sitem za 10.000 € res paše kakšen lepši, na videz bolj poseben kabel, kot kakšen računalniški .. Tako kot si ne kupimo plašča samo glede na njegove izolativne lastnosti, ampak predvsem gledamo da nam je všeč barva, model ... čeprav ga kupujemo z namenom, da nas ne bo zeblo.
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz se ne postavljam na nobeno stran pri teh kablih, ampak če si tako zelo prepričan, zlahka zaslušiš nekaj tisočev € pri JAZZZ-u.
Nazaj na vrh
before

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:

Kar sem hotel povedati je, da podrejanje določenim normativom, oziroma standardom, lahko ima za posledico slabše performanse.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
MAre007

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:
Kar sem hotel povedati je, da podrejanje določenim normativom, oziroma standardom, lahko ima za posledico slabše performanse.
Direktive, ki se tičejo električne opreme so v prvi vrsti namenjene zagotavljanju varnosti ljudi, živali, premoženja ... Pri napajalnem kablu je pomembno, da so preseki vodnikov dovolj veliki, da se ti ne pregrevajo, da so vodniki ustrezno izolirani, da ne pride do kratkih stikov,... Če je v hišni inštalaciji presek vodnikov 2,5 mm2, potem ne vidim nobene prednosti napajalnega kabla, ki ima presek 4 mm2. Če je namenjen temu, da se po njem lahko hodi, potem mora imeti temu ustrezno trpežno izolacijo, ki pa na zvok ne vpliva.
Nazaj na vrh
11duc

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 12:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:

Tudi zvočniški kabli, "narejeni" doma iz polnih bakrenih žic prerezov 6, 8, 1.5, 2.5, 4 ... mm2 so lahko popolnoma OK oz. ni nujno, da bodo kupljeni dragi v sistem pasali bolje.

Tudi za dražje zvočnike ni nujno da bodo bolje pasali v sistem. Oz. ne da ni nujno ampak ne bodo, ker bodo pokazali v kakšni ˝banani˝ je front end.
Nazaj na vrh
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 12:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
Numb je napisal/a:
Precej močna izjava, predvidevam da si zadevo slišal
Sam sem 100% prepričan, da je tako. Smo pa ljudje pripravljeni dajati denar tudi v estetiko, ne samo v funkcionalnost. In v sitem za 10.000 € res paše kakšen lepši, na videz bolj poseben kabel, kot kakšen računalniški .. Tako kot si ne kupimo plašča samo glede na njegove izolativne lastnosti, ampak predvsem gledamo da nam je všeč barva, model ... čeprav ga kupujemo z namenom, da nas ne bo zeblo.

MAre007. Upam, da si v prihodnjih letih nabereš toliko kilometrine in znanja, da bomo tvoje izjave lahko jemali kot verodostojne. Brez zamere. Še nekaj let nazaj, bi enako lahko trdil tudi sam (pa nisem, sem se raje ugriznil v jezik) Smile.

Spoštujem tvoje mnenje (to je zame pač zgolj mnenje) in pa podobna mnenja elektroinžinirjev. Jih pa ne upoštevam. Cool Če bi jih, bi še vedno poslušal simfonični orkester za debelo zaveso, tako pa se vsebolj približujem live performance v svoji dnevni sobi. In za to gre pri tej stvari, mar ne!?

V.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 2 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu