Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DIY RCA interconnect

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 09:39    Naslov sporočila: DIY RCA interconnect Odgovori s citatom

Se je kdo lotil izdelave interconnecta iz Furutech FA-αS22 kabla? Kabel je kar precej "neroden", premera 9mm, zato, katere RCA činče uporabiti.
Kako se obnese v sistemu, ima kakšne specifike oz. "tonalne nagnjenosti" za sistem, kakšen predlog v tem rangu?

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nenavaden pristop.
Kabel je tu, očitno, ali vsaj odločitev zanj, pa dilema kaj to prinaša v odvisnosti od terminacije.
Tonalni balans se naredi s komponentami ki najbolj vplivajo - v prvi vrsti playerjem karkoli je že. Kabli morajo omogočiti pretok informacij.
Po mojih izkušnjah dobro sestavljen hifi 'prebije' skozi vse kable, ki samo malo ovirajo končni rezulta - sprobano s poceni (6eur) Vivanco kabli iz BigBang-a. Slabi kabli pa ga uničijo, ma se moraš (hehe) potruditi.
-------------
'kemija' - kombinacija kabel + priključek je lahko uničujoča. Tako sem na željo 'castorja' menjal kabel na MC trafotu Denon AU320. Rezultat je bil porazen - sem zalotal dostavljene, sicer ultra priznane pozlačene xxxx konektorje. Potem sem mu povedal, da smo naredili luknjo v vodi, rezultat menjave ne ničen, še slabši od izhodiščnega. Mi je prinesel zamenjavo - druge konektorje, rodinirane. E, to je potem prineslo željeni rezultat, ki se je odražal v resoluciji nizkih signalov - teksture instrumentov, mikrodinamika, ambienca, dih dvorane. Skratka tisto kar loči digitalno in analogno reprodukcijo ali vulgaren digi - vs hi-res digitalno (192/24). Ni šlo za tonalni balans ampak za resolucijo, kar je logično. Če kabel zvrne tonalni balans je za v smeti direkt.

Se ne počutim priporočiti recimo rodinirane konektorje, ker je vprašanje kako se to obnese v tem primeru.
Zato se mi zdi veliko bolj smiselno kupiti že terminirane kable z znanimi učinki. Veliko bolj kot pa kupiti 'možnosti', ki jih z muko ali nikoli ne dosežeš.
Seveda, če je potovanje bolj pomembno od cilja, potem pa ja. Poskusi rodinirane priključke. Pa če ne gre - pa kaj dugega .. potovanje je zasigurano..
GoldProf

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sorry @amb., nekoliko si zgrešil z nasvetom.
...."pa dilema kaj to prinaša v odvisnosti od terminacije".
Kabel je še pri prodajalcu, za činče sprašujem iz razloga, ker je na trgu zelo malo činčev, ki sprejmejo kable 9mm debeline, ne pa da je tu neka dilema okoli terminacije in kaj ona prinaša v tonalnem smislu. Vprašanje je namenjeno tistim, ki so se lotili izdelati to zvrst kabla, ne pa na splošno kaj je in kako ravnati pri izbiri kablov.
Kable imam za prenos signala iz receiverja do ojačevalnika in so specifične dolžine 140cm.
Tokrat si se lotil svetovanja nečesera, kar ni tvoje področje. Nisi razumel mojega vprašanja, ter si popolnoma zgrešil nasvet, sorry.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

GoldProf je napisal/a:
Kabel je še pri prodajalcu, za činče sprašujem iz razloga, ker je na trgu zelo malo činčev, ki sprejmejo kable 9mm debeline, ne pa da je tu neka dilema okoli terminacije in kaj ona prinaša v tonalnem smislu. Vprašanje je namenjeno tistim, ki so se lotili izdelati to zvrst kabla, ne pa na splošno kaj je in kako ravnati pri izbiri kablov.
Kable imam za prenos signala iz receiverja do ojačevalnika in so specifične dolžine 140cm.
Tokrat si se lotil svetovanja nečesera, kar ni tvoje področje. Nisi razumel mojega vprašanja, ter si popolnoma zgrešil nasvet, sorry.

Sprejemam, nisem razumel. Bolje rečeno želel sem se naravnati na aspekt kakovosti zvoka. Ima pa moj odgovor (če se ga hoče razumeti) svojo valenco sam po sebi.
GoldProf

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
GoldProf je napisal/a:

Sprejemam, nisem razumel. Bolje rečeno želel sem se naravnati na aspekt kakovosti zvoka. Ima pa moj odgovor (če se ga hoče razumeti) svojo valenco sam po sebi.

Vsekakor, tvoj odgovor je na splošno o kablovju sprejemljiv, za moj primer, žal ne.
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 16:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To sicer ni kabel za RCA Chinche, ampak za XLR. Se pa da čudovito izdelati tudi Chinch par, s tem, da se uporabi silikonske črne Y razdelilce. Kabel se olupi in loči L+D linijo. Pol opleta gre na eno stran, pol opleta na drugo stran. Silikonski Y gre v vsak Chinch, mogoče je potrebna silikonska bužirka za debelino, da se da potem oklop in izolacijo skupaj skrimpati in polotati. Jaz uporabljam Amphenol ACPL Chinche, katerim zaupam, tako kot NASA v svojem vesoljskem programu.

Nazadnje urejal/a joztom Sre Nov 27, 2024 13:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 17:19    Naslov sporočila: Re: DIY RCA interconnect Odgovori s citatom

GoldProf je napisal/a:
Se je kdo lotil izdelave interconnecta iz Furutech FA-αS22 kabla? Kabel je kar precej "neroden", premera 9mm, zato, katere RCA činče uporabiti.
Kako se obnese v sistemu, ima kakšne specifike oz. "tonalne nagnjenosti" za sistem, kakšen predlog v tem rangu?

LP
Ni dosti za "fantazirat" original WBT classic (vse kovinsko) ali original Furtech aja seveda tudi Oyaide.
Vse ostalo "pokvari" zvok kabla Rolling Eyes Wink
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"
Furutech CF-102R or CF-102G
WBT 0110 Ag or Cu
KLEI Absolute Harmony
Oyaide Focus1
Cardas GRMO or SRCA
Neotech DG-201 or DG-202
"
lumpi

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 11:23
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 25, 2024 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se je glasbeni svet odprl že z ETI silver, nato pa z KLEI Absolute harmony z Mogami signalnim kablom.
Nobeden od naštetih ni več na voljo, morda kaj stare zaloge.
Ravno božičku naročam KLEI™Perfect22 Harmony RCA Plug, ki so nadomestili Absolute harmony. Ustrezajo za 9mm kabel.

Mojih 5 centov..
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2024 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lumpi je napisal/a:
Meni se je glasbeni svet odprl že z ETI silver, nato pa z KLEI Absolute harmony z Mogami signalnim kablom.
Nobeden od naštetih ni več na voljo, morda kaj stare zaloge.
Ravno božičku naročam KLEI™Perfect22 Harmony RCA Plug, ki so nadomestili Absolute harmony. Ustrezajo za 9mm kabel.

Mojih 5 centov..

LP

Ko se že priporoča KLEI, potem vsekakor tudi Aeco, od katerih so več ali manj vsi, konstrukcijo kopirali Wink

DAVOR

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2024 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

60% zvočnega rezultata je kabel in vsaj 40% je terminacija...torej konektor in cin.
Ta kabel je bolj mehkega polnega karakterja z malo poudarjeno "barvo" če se tako izrazim. Ni prvak v detajlih. Ne vem kak kabel imaš sedaj in kaj pričakuješ od njega. Tud bo odvisno če boš nardil lebdeč oklop ali pa oba vodnika za plus in oplet za minus signal. V drugem primeru boš imel 2x večjo kapaciteto na dolžino.
Konektorje pa izberi take da boš lahko spajkal. recimo v drugem primeru spajkanje 2 vodnika na plus je že fajn če imaš malo maneverskega prostora da na posmodiiš vse izolacije naokoli. Če ima konektor veliko plastike in mini pine seveda.
Cenovno ugoden in po moje bi se zvokovno ujel je Elecaudio RC-90 pure copper.
Malo bolj svetel zvok kot wbt ampak še vedno kr naraven ton. Wbt je malo mehkejši in podobnega karakterja kot zgornji kabel ... a zna se zgodit da bo malo premalo detajlov, ker bo malo napihnjen težek zvok v sredini obarvan ki bo preglasilo oz povozilo višino.
Cin ... odsvetujem Mundorf 10% ker je zvok zame pretrd svetel
Jaz imam za cinanje svoj način, ki ga tu ne bom razlagal. Drugače pa zelo rad uporabljam Ft111G. Nardim kabel kak dan pustim da se ulaufa. Primerjam z referenco, če ni ok enostavno odviješ in gremo naprej.
Spajkanje pa ni tako enostavno, sploh kak eti in podobni. Če lotaš z Mundorf ...no saj boš sam ugotovil.
GoldProf

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 28, 2024 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem, ki ste sodelovali in prispevali z izkušnjami ali sugestijami. Po izdelavi in testiranju se oglasim.

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu