Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1951 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 20, 2024 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Podrocje subsonikov in drugih skoraj neslisnih infra tonov je zelo vplivno za kvaliteto reprodukcije. Mrcvarjenje kon?nih stopenj z valjajocimi in neslisnimi tokovi degradira ves srednji spekter. ?e bolj vplivno pa je sivanje prehoda v vokal, to je cca 80-100Hz pa do 3kHz, ce tu igra vec virov z razlicno hitrostjo, izgubimo ves fokus in 3D, ki naj bi bil posnet. Tako iz izkusenj nerad dovolim zvok pod 28Hz in obenem vedno skrbim, da je od teh 28Hz do 50Hz ravna zvocna reprodukcija. To pa terja ekvalizacijo, ki je zahtevna. Tudi nekateri DSPji tega zaradi headrooma (zaloge voltaze za poln sinus plus 20% viska za varnost pred klipiranjem) ne obvladajo. In to na signalni ravni. Pri mocnostnem ojacanju pa je treba potem pamet v roke in ne iz ravne zvocne reprodukcije zahtevati PA 126dB izplena. Take tehnike nima skoraj nihce. Zato je vcasih analogna aktivna kretnica s +-15V pogona znatno varnejsa. Za razumno nadaljevanje in ne ekscesno norenje. V avtoakustiki se s tem spopadajo, pa so sistemi zato zmogljivejsi in nadzirani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6046 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Sep 08, 2024 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Slucajno ugotovil kako moj dsp deluje brez subsonic filtra - ne smem vklopiti nobenega od razpolozljivih bass lift-ov.
Scena brez tega filtra je obcutno bolj zracna in odprta, pa obcutek globine basa je boljsi, zaziba navzdol brez limita pri izzvenevanju - donnnnnnnnn.... vse dol do obisti.
Sem pricakoval boljsi rezultat z bass liftom 6dB na 25Hz, kateremu sledi subsonic filter. Zato sem to takrat takoj vklopil in pustil tako.
Potem pride kaksna plata kjer me zamika preskusiti bass lift na 35Hz. Ker gre to z dvemi gumbi v sekvenci, se funkcije vrtijo v krogu in za se vrniti moras skozi nulo, kjer ni posegov - oppa, stoj, stoj, kaj je to bilo? Pa si preposlusam. Ta test sem veckrat ponovil z razlicnimi ploscami da se prepricam. Vedno isto, mi ni slo v racun, mi ni bilo logicno da zveni globlje in bolj odprto brez bass lifta.
Nisem pa vedel, da je defolt brez subsonica...dokler nekega dne zelo ekscentricna plosca na gramofonu zacne membrano suba migati v tem ritmu na vsake pol obrata kroznika ven in noter za cca 2mm. Nic zaskrbljujocega, bas ni trpel, woofer tudi ne. Ce je to max, briga me.
Vsak naj si preizkusi kaj mu bolj ustreza.
------
Sem pa vceraj za hec vrnil zvocnike v prejsnje stanje - odprl vse 4 reflex luknje, izklopil sub in high pass zvocnikov.
Buuu.. adijo cinemascope scena, adijo transparenten bas, zvok zdrsne za klaso navzdol, tudi violine se skrcijo...
Nisem zdrzal vec kot minuto _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1951 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2024 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
Subsoniki se obsezno dampirajo ze v RIAA stopnji, tak je tudi princip standarda new RIAA. Nedampirani subsoniki pa premikajo membrano raje ve? kot 2cm. Se nekaj ima? v sistemu, ki golta najnizje tone. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6046 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2024 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
joztom je napisal/a: | Subsoniki se obsezno dampirajo ze v RIAA stopnji, tak je tudi princip standarda new RIAA. Nedampirani subsoniki pa premikajo membrano raje ve? kot 2cm. Se nekaj ima? v sistemu, ki golta najnizje tone. |
Ne da bi vedel.
Phono (Schiit Skoll) je merjen na ASR 10-40kHz znotraj 0,5dB.
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/schiit-skoll-balanced-phono-stage-review.48678/
Predojacevalec (Topping Pre 90) je merjen flat 10-80kHz znotraj0,5dB
https://www.stereophile.com/content/topping-pre90-line-preamplifier-measurements
Sicer so ga pomerili tudi na ASR s podobnim rezultatom
Koncna stopnja je Spectron, ma na subwooferju je Krell 400, tudi znotraj pol dB 10 do 30kHz, celo dviga se proti 10Hz
https://www.stereophile.com/content/krell-kav-400xi-integrated-amplifier-measurements
Mislim da je razlog drugje - ce gramofon kot skupek z rocico in odjemno dozo ne proizvaja sub frekvenc ali pa zelo malo tudi z deformiranimi platami, problema ni. Ce med igranjem samo malo z roko zibam gramofon itekako skocijo ven besna nihanja membran. Ma tega ne pocnem, vsaj ne pogosto. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|