Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosmaj
Pridružen/-a: Tor Okt 2023 22:11 Prispevkov: 34 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Čet Feb 08, 2024 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, vsekakor je tale ring super rešitev za poravnavo - no vsaj za določene gramofone kateri imajo izpostavljen in dostopen krožnik. _________________ Nikoli ne odrastemo, le igrace postanejo drazje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
anjica
Pridružen/-a: Tor Mar 2024 11:28 Prispevkov: 2 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2024 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
fjaka je napisal/a: | GARRARD MODEL RC III...
1953-1956 g.
likvidacija odvečne krame: avtomatika za menjavo plošč...
čiščenje, menjava gumijastih nosilcev motorja...
misija "unknown" uspešno končana...
po 40+ letih zagnal motor... darila za stranke
hitrost vzdržuje v 0...
me happy...
(prva fotka ni avtorska)
|
prav lepo izgleda tale gramofon. super slikce, hvala za tvojo objavo le teh
Hotel Bohinj wellness
Nazadnje urejal/a anjica Ned Sep 15, 2024 12:00; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 550
|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2024 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Se zadnji manjkajoci element. Do sedaj sem uporabljal iz pleksija(akrila) teze 850 g, bolj glomazen. Koncno sem dobil izdelek iz brona, nekoliko bolj elegantnega in vecje teze, 1250g.
Serijske izdelave ni, moj kroznik je na vrhu stopnicast in premera 320 mm, to kar je mogoce kupiti, je izdelano za standardne kroznike premera 300mm.
Vsekakor priporocam uporabo "ringa", (seveda, ce ga je mogoce postaviti zaradi rocke in pritiska na lezaj), ker danasnje vinilke so zvite kot propeler in plesejo gor-dol vred z rocko po krozniku, kar pa je "ubitacno" za iglo in zvok!
Nekaj slik:
Cudno se obnasa ta forum, to bi moglo biti eno stran nazaj(91), pa sumniki!
Administrator, kaj se to ne da ustimat?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6067 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Jun 04, 2024 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo narejeno, vse pohvale.
----------------------------------
Vcasih se je kupilo tole
Audio-Technica AT666EX Vacuum Disc Stabilizer
https://www.youtube.com/watch?v=ZeO5mPMMZjs
Rabljeno se dobi na spletu.
----------------------------------
Tudi mene obcasno popade da bi si dal narediti obroc ali kaj podobnega s to funkcijo, ki bi zamenjal clamp na sredini, samo da nimam neke uporabne ideje. Pobozna zelja je, da bi mehanizem stalno montiran in se nekako razmakne pri menjavi plosc. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosmaj
|
Objavljeno: Tor Jun 04, 2024 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
GoldProf - tole tudi izgleda fantasticno!
Kaj pa imas za slipmat, da ti nudi ustrezno podporo in se ti na zunanjem robu ne poda pod tezo ringa?
Ali so ti ga naredili pri nas in ?e ni skrivnost kako izgleda cenovno - lahko tudi na ZS.
Ja res se ti malo nakremzi obraz, ko odvijes in vzames novo plato iz ovitka in je cela kriva. Kaj ostali naredite v takem primeru - jo nesete nazaj ? _________________ Nikoli ne odrastemo, le igrace postanejo drazje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Sre Jun 05, 2024 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kosmaj je napisal/a: | GoldProf - tole tudi izgleda fantasticno!
...
Ja res se ti malo nakremzi obraz, ko odvijes in vzames novo plato iz ovitka in je cela kriva. Kaj ostali naredite v takem primeru - jo nesete nazaj ? |
Kupujem izkljucno na bolsjih trgih - kjer si lahko ogledam stanje.
Kljub temu mi je uspelo kupiti tudi par propelerskih plat, ma se ne sekiram, itak gre za strosek 3-5 eur po kosu, vec ne dam.
----------------------------
Najpogostejsa deformacija LP je tista zvonasta. Lepo se odpravi s clampom in ko obrnes pa bi rabil obroc.
Je pa na voljo pogosto uporabljena resitev s clampom ki prijemlje samo po obodu etikete, medtem ko je izpod plosce filc podlozka. Na ta nacin s clampom lahko upognes obod plosce navzdol.
-----------------------------
Dokler s pripomocki odpravljas velike geometrijske napake plosc je stranski ucinek zdravila zanemarljiv.
Ce pa clamp in obroc uporabljas stalno tudi ko ni nujno, pa je presneto pomeben vsak detajl - ker so ti pripomocki v stiku s plosco ki vsled citanja igle vibrira. Sirjenje vibracij, njihov odboj od ovir in vracanje nazaj, vmes pa interference z vibro ki prihaja...lahko povzroci da je zdravilo slabse od bolezni.
Vakuum ima svoje prednosti - pomislite na omet ki odstopa. Potrkajte po odstopljenem ometu ali po neodstopljenem. Isto je s plosco, ki se na mestih dotika s podlago oglasa drugace kot tam kjer ni v stiku. Dobis podoben sicer tih prizvok kot auspuh ladjice ki pluje po valovih - oooo-uuuu-aaa-uuuu
Odtod taka razsirjenost filca, ki se dotika plosce z vlakni, plus ima nizko maso in lahko vrne/odbije izredno malo energije. Pa ne ker bi kdo o tem razmisljal, hahaha. Preprosto se v najvec primerih najbolje obnese.
Ker mat lahko spreminja zvocne ucinke in ker ima vsak svoje preference, je v igri velika zmeda z mati.
Obstajajo tudi kovinski mati oziroma brez mata direkt na kovinski kroznik. Nobenega problema z MM - medtem MC ima spodaj mocno magnetno polje, ki ob potovanju kovine v neposredni blizini ustvarja kontra magnetno polje in s tem ustavlja kroznik - zanimivo je kadar LP plosca dviga in spusca odjemno dozo in s spreminjanjem odstoja od kovine stalno spreminja situacijo. Kako to vpliva na samo odjemno dozo - verjetno se zaradi privlacnosti magnetnih polj spreminja tudi pritisk na iglo.
https://www.youtube.com/watch?v=KNbtopgzwCQ
Veliko casa sem porabil tudi za zvocne ucinke clampa, ker sem prisiljen ga uporabljati na vertikalnem gramofonu. Najmanj skodljivo mi zveni mali premer s PVC podlozko v stiku z etiketo. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2024 09:26 Naslov sporočila: |
|
|
Vsaka dlaka vpliva na zvok iz LP-ja.
Po drugi strani pa je sistem igla-brazda robusten in se ne podre zlepa. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GoldProf
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2024 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
Imam eno fantasticno plosco od The Red Garland Trio z naslovom A Garland Of Red(Prestige HiFi LP 7064) original prva izdaja. Fantasticna glasba, posnetek ni da ni. Zal je ukrivljena, kaksne 3mm, kot klobuk Kevina Costnerja v neki kavbojki,skoraj ni za poslusat brez clampa in obodnega obroca. Z obrocem in clampom je prava fantazija. Udarci po pianu, levo-desno, bobni in bas, ma milina za poslusati.
-------------
Pri tebi(@ambasador) je ta zadeva nekoliko bolj zapletena, ker je gramofon v vertikalni poziciji. Clamp ze, sam obroc bi moral prirediti, da se ne odvrti iz kroznika.
"Sota" ima to fantasticno reseno, ker je elektronsko uravnavanje sile "sesanja". Audiotechnica je nedorecena resitev, saj ne ves koliko je tocno treba prisesat plosco na kroznik. Vsekakor je boljse kot nic.
Kadar nanese beseda o gramofonu, vsi govorimo o rezonancah, kako mora biti ohisje, kabli, odjemna doza, rocka; malokdo se spusca v samo plosco in studijo kako umiriti nekontrolirane rezonance plosce, ki ubitacno vplivajo na zvok. Vse mora biti poravnano v nulo, zal pozabimo na azimut, oz. kotno napako, ki se pojavi pri ukrivljeni plosci. Ukrivljenost 3mm na obodu, pomeni 1 stopinjo nagnjenosti igle glede na azimut. To ni zanemarljivo, levi in desni kanal nista vsporedna z iglo, oz. igla ni tocno 90stopinj ampak 91 oz 89.
Moj sredinski clamp je toliko sirok, da odjemna doza ko pride do konca ima se par mm prostora, zal, zgoraj napisani primerek plosce ne zravna. Mat pri meni je 1mm bruseno usnje + 3mm CFK, do sedaj nisem opazil kakrsnikoli vplivov na iglo.
lp
Nazadnje urejal/a GoldProf Pon Jun 10, 2024 07:48; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosmaj
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2024 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam clamp skoraj vedno na plati.
Pa ne, da bi imel same krive plate ampak iz razloga, ustvarjanja povecanega trenja med matom in plosco.
Ker ce ima plosca mal zjahano sredinsko luknjo in gre zlahka na trn, potem jo lahko brez clampa dosti enostavno zaustavim in drsi na matu.
Z namescenim clampom pa je tu dosti tezje.
Glede na to, da imam pritisk igle 2,4g in konkreten pogon kroznika pride vsekakor prej do zdrsa plosce kot do nihanja pogona.
Mat je trenutno 2mm filc. Najbrz usnje nudi dosti vecji upor na plosco in ne zdrsuje toliko - ugibam? _________________ Nikoli ne odrastemo, le igrace postanejo drazje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2024 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
Analogno omogoca velik vpliv na zvok. Pa koristis kar ti pase.
Preden sem vstavil subwoofer v sistem, sem na gramofonu imel plutovinast (cork) mat. Mi je pasal na dipol base, da je dodal tezino zvoku.
Po dodaji suba je postal motec, je vleklo na zabuhlo. Za dolocene aspekte zvoka vedno uporabim CD player za referenco, da ne tavam predolgo.
V moji *matoteki* (smejko zato, ker te mati naredijo matastega) je pestra izbira a sem vnaprej vedel,da bo poliesterski filc prava resitev.
Saj tudi prej mi je zvenel bolj pravilno, kot se rece. A, hebat ga, za emocije lahko uberes bliznjico, pa magari usput prebavis stranske ucinke visokih ki s corkom niso glih na nivoju
------------------
O hipoteticnem zdrsu na filcu je bilo veliko zgresenih predstav in je tudi bilo ovrzeno.
zdrs plosce na filcu je mogoc samo na zvonasto deformirani LP plosci, ko ta sloni samo na sredinski etiketi, obod pa je u luftu, se ne dotika filca. Samo potem niti na gumi ne gre skozi. V ta namen so stari gumi mati imeli dva dvignjena roba (notranji za single 45 plosce) v podrocju kjer so brazde. Na povrsini etikete pa obvezno vdrto, da ne pride v stik niti ce je LP ukrivljen.
Hiter test je med igranjem prisloniti scetko za brisanje LP.
Ok, vecina gramofonov itak zajodla, ker ima pogon muha kategorije
no, kljub temu, ce plata zdrsuje je takoj ocitno. Nejevernezi lahko oznacijo rob plosce in kroznik in si ogledajo po predvajanju ali so zamaknjeni. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GoldProf
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2024 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam.
Na strani 91 sem malo pisal o tem, graficni prikaz. Zal, sumniki so toliko moteci, da izgubis voljo za branjem.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|