Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Dynaudio DIY
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2023 10:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imaš prav, Lojze. KlavierLack pa kurbelni gor?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2023 12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo lep izdelek,najbrž bo tudi zvok kot se šika
makra28

Pridružen/-a: Pet Dec 2009 11:07
Kraj: Skofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2023 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Dušan, za pohvale.

Imam pa eno konkretno vprašanje glede pozicioniranja kretnic.
Ali je pomembna lokacija postavitve kretnice v ohišju? Je optimalna postavitev na zadnji stranici, nasproti basa ali višje, na podnu zvočnika? Gre filc čez kretnico ali kretnica čez filc?
Še eno, morda komu smešno vprašanje. Naj bodo dolžine kablov iz kretnice do driverjev enake ali čim krajše?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 051669524
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2023 22:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kretnice postavi tako, da bo vhodni kabel blizu vstopa na kretnici in izhodi iz kretnice smiselno povlečeni do driverjev. Smiselno pomeni da ne šparaj na centimetrih, ker nekaj centimetrov ne pomeni nič, bi imel pa probleme, če ne moreš demontirati komponent zaradi prekratkih kablov v notranjosti.
Kable lahko povlečeš pod filcem.
Upori se segrevajo, zato pomisli na hlajenje in ne zapiraj komponent pod filc. Kondenzatorji naj ne vibrirajo, zato poskrbi da kretnica ni takoj za wooferjem, če je zašravfana nad filc je kar v redu. Kretnica izven škatle je dobra odločitev, se bolje hladi in manj vibrira, a je to potrebno definirati že na začetku.
Ne se preveč sekirati, vsi te detajli bolj malo vplivajo na končno kvaliteto.
Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2023 18:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lix, vedno konkretni nasveti in predlogi, iz prakse, brez teoretiziranja. Hvala.

Danes sem se posvetil izoliranju škatel s filcem, 2cm. Kar zamudno in ne prav enostavno opravilo, če se tega lotiš z Neostikom. No, glavno, da je uspelo in sem zadovoljen, čeprav je nedelja mimo.

Še malo foto materiala:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 051669524
lix

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2023 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz se izogibam ploščatosti. Vgrajeni filc močno nagubam, delam s klanfarco.
Nazaj na vrh
joztom

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2023 21:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Klamfarca je zakon, jaz delam enako. V vse vogale in spoje pa sem prej nalil lepila, ki utrdi in veže, silikon samo dihta. Jaz potem po filcu 1cm skrojim še vložek iz belega tapetniškega 5cm materiala, ki je zelo rahel in ga samo vložim, ne zmanjšuje volumna. V tvojem primeru dušiš itak le basovec, ostali driverji so zaprti zadaj, si pa nekaj govoril tudi o Varioventu, ki je ene sorte ventil. Največ kretnic sem videl izvedenih tako, da so na zunanji strani že terminali za kable. Veliko jih ima tudi preklope in možnosti prehoda na bi-amping ali bi-wiring.
Na sliki je kretnica iz velikega 2-way monitorja. Matice so navzven terminali. Konektor, ki tudi gleda zadaj ven, pa omogoča več vrst vezav, kot sem omenil. Ker je studijski monitor za velike poslušalnice, ima potenciometer za visokotonec, da se lahko prilagodi reverberaciji in dušenosti studia. Špule in ves material, razen uporov, ki se grejejo, je zalepljen z vročim lepilom, da ne pezdi. Seveda je to izpred 45 let s 96dB/1m/1W, pa vseeno vrhunsko poje tudi nad 118dB glasnosti. Mogoče je zdaj pomisliti tudi na vijake za montažo driverjev. V Bauhausu se dobijo matice M4; M5; M6 da od znotraj navzven gledajo, so zadaj sidrane z zobmi, jih vtisnešs cvingo in driverje zašraufaš z lepotnimi črnimi koničnimi imbus vijaki (KAMM). Lesni vijaki in knippingi pa so samo za enkrat in še prerado se obrne.

Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2023 09:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom, se ti zahvaljujem za tvoje predloge in dobronamerne nasvete.
Jaz bom škatli zapolnil z ovčjo volno. Ne vem še, ali naj jo nabašem čimveč ali bolj na ohlapno, bom malo eksperimentiral.
Glede privijačenja driverjev sem prvotno tudi sam hotel uporabiti z notranje strani sidrane matice, celo kupil sem jih že. Pa sem se potem odločil, da bom uporabil lesne vijake z imbus glavami in se tako izognil kakršnimkoli kovinskim delom v notranjosti škatle. Ni vrag, da ne bi prijeli v 22mm vezano ploščo.

Nazadnje urejal/a makra28 Pon Dec 04, 2023 10:59; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
lix

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2023 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz že veliko let uporabljam lečaste križne črne lesne vijake različnih dolžin in debelin. Še nikoli problema, pa je breza ponavadi 15 mm.
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2023 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

osebno sem velik zagovornik vgreznih matic ali podobnih resitev - predvsem zaradi durabilnosti.
LEPILO NA STRANICI ALI V KOTU NE BO PRISPEVALO K VECJI INERTNOSTI OHISJA,...prakticno zanemarljiv vpliv.... asimetricna ojacitev na stranici ali med stranicami bo prinesla prave rezultate, ali nekaj nivojev poliestra laminiranega na stranice....obenem pa bo smola zatesnila vse spoje med stranicami.
Jaz bi vsekakor testiral razlicne kolicine polnila/tipa polnila, in mogoce je smotrno narediti tudi kaksno maritev v REW-u.

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
joztom

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2023 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepilo na direktnih spojih je po stiskanju v zelo tanki plasti. Zato tudi večji proizvajalci zvočnikov v vse spojene notranje spoje po polni dolžini nanašajo cca 0,5cm2 lepila, kar močno utrdi zvočno omarico. Ker, če je zvočnik montiran na stenskem stojalu, ali L/D ali zgoraj/spodaj, pride pri večjih glasnostih na dolgi rok do stalnih vibracij ohišja in same lepljene površine ne zadostujejo. To je ta namen in ne kakšno dihtanje. Res sem srečal veliko starejših razlepljenih omaric, mogoče je razlog, da MDF pije preveč vlage, predno lepilo zares veže. Cenim Titelbond lepila za notri in zunaj. Tudi PU lepila (Bison PU) so močna, ampak na žalost se pri sušenju razširijo in to nagaja pri natančnem delu. Tako tudi za refoaming absolutno niso primerna.

Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, spet malo napredujem, kretnice so vgrajene, kondlni zamenjani.

Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 18, 2023 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Škatla napolnjena z ovčjo volno, skupaj 0,9kg, v bas prekatu 0,5kg:

Sledijo neopren tesnila:

Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 18, 2023 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

30W54 pritrjen:

Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 18, 2023 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skoraj končana prva škatla. Manjkajo še spikesi, logoti in pa montirati moram še terminal port ter oba varioventa. Potem sledi še finalno čiščenje in gre kar na amp.

Z grili:

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 5 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu