Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

HI-FI v glavi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2023 13:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:


Kaj pomeni "takšno gibanje membran, kot jih zahteva vhodni signal"? V smislu intenzivnosti ali hitrosti? Kako so sploh definirali optimalno gibanje membran? Razen tega, kot tudi sam ugotavljaš, ni gibanje membran edino, ki vpliva na zvok, ki prihaja iz zvočnika.

Pred leti je Devialet s svojim pristopom pritegnil tudi mojo pozornost. Na koncu je pri meni prevladal občutek, da gre bolj za računalnik kot pa za ojačevalnik.


Sem se poglabljal v to pred leti, in bral razglabljanja drugih na forumu Devialet Chat, pa mi ni bilo nikoli popolnoma jasno.

Po eni strani Devialet govori le o merjenju gibanja membran zvočnika (z laserjem) glede na vhodni signal - tudi ko opisujejo njihov “prenosni laboratorij”, ki zvočnik izmeri avtomatsko v 8 minutah.

“ The SAM Lab device, specially designed to interface with Le 200, combines all the connections required to make a speaker SAM Ready with the laser control system which measures the movement of the drivers’ membrane.
The SAM Lab software runs on Macintosh and PC. It makes it easy to measure in just a few steps
all the measurements and calculations that are required to characterize a speaker. Devialet specially developed algorithms able to automatically calculate the key parameters of the speaker.”

“ SAM® analyzes transducer characteristics using laser technology. These include displacement, deformation, maximum displacement, speed and acceleration. By measuring passive filters, we can determine resonance (event bass-reflex and passive radiators) while factoring in the overall impact of casing and damping. Once this data is compiled, SAM® is able to produce a full physical behavioral model. The collected data also allows us to calculate the transducer SOA (Safe Operating Area). By doing so, SAM® offers permanent protection from overload, letting users reach higher volumes than ever before.

Similar to transfer function, this physical model is inverted in real time using digital signal processing technology before digital-analog conversion occurs. The result: acoustic pressure in the air perfectly matches the signal registered by microphones during the recording process.”

Nikjer nikoli ne omenjajo merjenja zvočnega odziva omarice, le fizično merjenje gibanja membran. Očitno vpliv bas refleksa, pasivnih membran kalkulirajo? Razlage Devialetovega marketinga v intervjujih so bila običajno skopa z razlago, kako dejansko to deluje, in vse čuvajo kot patentirano skrivnost. Recenzenti pa so si Devialetov material razlagali vsak malo po svoje, včasih do zaključkov, ki z razlago Devialet’s nimajo nič skupnega.

Tule je opisan postopek merjenja, in gre le za merjenje fizičnega gibanja membrane nizkotonca:

Waiting for the bass to drop with Devialet’s SAMlab

In nadaljevanje, meritev zvočnika KEF LS50 z vklopljenih in izklopljeni SAM profilom:

A measured response: the KEF LS50 + Devialet’s SAM

Ki ni tako poln navdušenja kot prejšnji članek z razlago delovanja, kljub domnevnemu delovanju profila, kot Devialet obljublja - a pogled na graf seveda razkrije, da ne gre za neko popolno linearizacijo:

The LS50’s impulse response was measured using DEQX’s Calibration software and a microphone.. From there, its frequency response was derived. That’s the blue line in the graph below. This measurement process was then repeated with SAM applied and turned up to 100%. That gave us the red line below (which was bumped up by 2db to match blue’s levels).



In iz tega rahlega dviga recenzent zaključi naslednje (skupaj z napačnimi enotami):

Below 200Hz, SAM boost’s the LS50’s bass response and is entirely consistent with Devialet’s claim that SAM correction takes the LS50’s bass response from 44.8kHz down to 28.6kHz.
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1604
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2023 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zgornji graf je bolj slaba reklama za SAM.

1. Frekvenco tam okoli 25 Hz (če prav vidim) so pojačali za nekih 13 - 14 db. to pomeni da je izhodna moč ojačevalca na teh frekvencah povečana za več kot 4 krat, kar je lahko usodno za zvočnik ob glasnejšem poslušanju, lahko pa tudi pride do klipinga ojačevalca.

2. Nelinearnost je še vedno velika pri cca 250 Hz - cca 7 db

3. Glasnost na cca 55 Hz je po nepotrebnem preveč znižana in bi bilo bolje, če bi ostala prejšna.

4. V najnižji oktavi ne more veliko narediti pri konkretnem zvočniku, ker je očitno premajhen (kot sem predhodno že navedel kot možno pomankljivost) in pod cca 35 Hz praktično ne slišimo glasbe iz tega zvočnik. K sreči tam ni veliko glasbe.

Kot sklepam iz grafa so enostavno delali softverski EQ zvočnika, medtem ko doma delamo EQ celega sistema + sobe, če imamo ustrezno opremo - razni EQji, DSPji, ojačevaci oz. predojačevalci z vgrajenimi EQji in DSPji raznih vrst.

Hec pa je v tem, da je povprečna soba hitro v +/- 15 db, tako da popravki zvočnika (ki je ponavadi v +/- 3 db) ne prinesejo večjih sprememb v zvoku, vprašanje je tudi ali jim uspe kaj zmanjšati (in v kolikšni meri) druge distorzije zvoka, ki jih lahko povzroča zvočnik, kar se iz konkretne krivulje ne vidi.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2023 16:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, popolnoma brezpredmetne je podatek, da naj bi pri teh zvočnikih SAM frekvenčni odziv znižal iz 44.8 Hz na 28.6 Hz. Že v štartu je vse pod 100 Hz 10 dB nižje od splošne ravni. SAM popravek sicer res dvigne frekvence pod 50 Hz, ampak zdaj je res vse pod 70 Hz 15 dB pod splošno ravnijo.

Glede problema clippinga zaradi prekomernega ojačevanja - to je sistem, izdelan za a Devialet ojačevalce. In gre za DSP dvigovanje relativno ozkih frekvenc, ne širokega območja. Ojačevalec ima seveda vse možne zaščite proti clippingu (tako stroge, da marsikatero merjenje moči ne kaže pravih rezultatov), poleg tega SAM profil vključuje tudi omejitev maksimalne ekskurzije membrane, ne glede na obračanje gumba za glasnost.

So pa mnogi poročali o precej povišani temperaturi ojačevalca z vključenim SAM - iz npr. 30 stopinj na 70 pri na videz isti glasnosti, tako da so že iz varnostnih razlogov prenehali uporabljati sistem (čeprav Devialet pravi, da gre za merjenje temperature direktno na tranzistorjih in so dizajnirani za več).
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1604
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2023 18:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Očitno SAM na določenih ožjih frekvenčnih območjih zelo ojača, kar ima za posledico večje tokove in seveda segrevanje. Nekih hladilnikov pa ni videti.

Zaščita pred klipingom je seveda nujna če ojačevalec resnično dvigne izhodno mož za toliko krat.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2023 19:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tisti graf zgoraj je očitno merjen v prostoru od blizu, tako da bas ni ravno univerzalno reprezentativen.
Je pa škoda če DSP nima neke kalibracije glede na prostor. So pa še druge stvari ki jih lahko naredi in tukaj ne bodo vidne. Recimo lahko linearizira premikanje membrane in s tem zmanjša popačenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2023 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ob gornjem testu se mi poraja vprašanje zakaj bi nekdo kupil zvočnike za 1500eur in potem popravljal njihove slabosti z integrircem za 7000eur? Zakaj ne bi raje kupil nekoliko cenejši amp in boljše zvočnike, ki ne bi potrebovali SAMa.
_________________
"Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 26, 2023 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razlog, zakaj kazati rezultat na majhnih omaricah je verjetno v tem, da je takšne omarice lažje pripraviti do tega, da z večanjem uporabljene moči v nizkih tonih dejansko vidimo rezultat v meritvah frekvenčnega razpona - čeprav, ko pogledamo podrobneje, to niti ni tako uporabno, kot bi samo reklamiranje Devialeta s številkami to rado prikazalo. Z večanjem membran globokotonca, nižanjem dosega omarice brez SAM sistema je kakršenkoli premik še težje pokazati, ker bi enota potrebovala še veliko več moči. Seveda pa ni logično, da kupiš ojačevalec za 4x vrednost zvočnikov. A kot smo videli, eni zagovarjajo tudi nakup npr. kabla, vrednejšega od komponent, ki jih povezuje, tako da avdiofilija ni vedno najbolj logično prizadevanje.

Devialet je z prihodom naslednje generacije Expert Pro ojačevalcev obljubil tudi sobno korekcijo, in marsikdo je plačal 3500 EUR za nadgradnjo svojega starejšega ojačevalca na novejšo notranjost in to upravičil prav s pričakovanjem tega. No, prihod je razočaral vse, v bistvu gre samo za navaden parametrični ekvalizator, brez kakršnihkoli naprednejših funkcij glede faze in podobnih zmogljivosti, ki jih že ponuja SAM za korekcijo zvočnikov. Vse skupaj pa je še slabo dokumentirano, slabo oglaševano in nasploh praktično opuščeno s strani podjetja, ki se je osredotočilo bolj na cenejše izdelke - kljub temu, da v avdiofilskem tisku še vedno plačujejo za celostranske reklame za Expert Pro ojačevalce. Ampak to je zdaj verjetno dokaj poceni, cel avdio tisk je v veliki krizi.

Ojačevalec nima hladilnih reber, ojačevalni del kot hladilnik uporablja celotno zgornjo in spodnjo površino iz aluminijastega bloka rezkanega ohišja. Sam sem pri montaži ojačevalca vertikalno na steno (z izdelavo lastnega nosilca, izviren je precej drag) na zadnjo stran preko toplotno prevodne folije pritrdil velik narebren aluminijasti hladilnik. Sicer ni bilo neke potrebe, ker večinoma ojačevalca ne poganjam pretirano, sploh zdaj z polaktivnimi občutljivimi zvočniki, a vsako znižanje temperature delovanja elektronike načeloma podaljša pričakovano življenjsko dobo.
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!


Nazadnje urejal/a Bwaze Pon Mar 27, 2023 07:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 01:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze je napisal/a:

...
A kot smo videli, eni zagovarjajo tudi nakup npr. kabla, vrednejšega od komponent, ki jih povezuje, tako da avdiofilija ni vedno najbolj logično prizadevanje.

Ne bo držalo: kabel za 700eur, ki si si ga tako dobro zapomnil, neposredno povezuje komponenti za 6000 in 850eur, na to drugo komponento pa so priključene slušalke, za katere sem pred cca. 10 leti plačal 850eur.
_________________
"Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 07:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi-fi oprema ni vino, ki bi se z leti žlahtnilo (razen redkih izjem), sploh ne slušalke, ki jih je trenutno v prodaji pod 300 EUR na kupe.

In seveda če višino vrednosti upravičujemo tako, lahko prištejemo še vrednost grafike na nasprotnem zidu, ki zagotovo doda h kvaliteti občutenj, vrednost usnjenega počivalnika, na katerem med poslušanjem slonimo, vrednost samih zidov, ki nam dajejo udobje in zavetje pri tem, in pa seveda neprecenljivo vrednost našega časa, ki ga nazaj ne moremo dobiti za noben denar na svetu, in ga je seveda bolje porabiti za uživanje v dobrem zvoku in glasbi kot za pričkanje po forumih.

Razz
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smile
Kot rečeno, kabel ni povezan s slušalkami, ampak povezuje DAC/PRE/CDT enoto z ampom za slušalke. Cena kabla ne dosega 10% cen obeh naprav. Ne vem zakaj ves čas omenjaš slušalke. Je pa res, da zaradi izboljšave zvoka, ki jo je prinesel kabel, nisem kupil novih slušalk za cca. 1500eur (slušalke za 300eur me ne zanimajo), ker preprosto ni potrebe za to. Jaz celotno zadevo vidim kot prihranek. Vedno bolj se mi zdi, da sem glede svojih pogledov na pomen, ki ga imajo kabli, na tem forumu očitno na napačnem avtobusu Smile
_________________
"Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fair enough. Je sicer debata za v temo o kablih.
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JAZZZ



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Prispevkov: 2770
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 11:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze je napisal/a:
Hi-fi oprema ni vino, ki bi se z leti žlahtnilo (razen redkih izjem), sploh ne slušalke, ki jih je trenutno v prodaji pod 300 EUR na kupe.
Razz

Katero stekleničeno vino pa se z leti žlahtni? Po besedah vrhunskega proizvajalca vin to ni res, so samo vina, ki manj ali več izgubljajo...
_________________
"There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 11:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem z gorenjske, nepoznavanje vina imam v genih!
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se vrnem:
Vsak upad proti basom je pospremljen s faznim zasukom (delayem, zaostajanjem) in s tem je porušen timing med osnovnim tonom in harmoniki.
Če fazo lineariziraš tudi brez ekvalizacije (možno samo v digitalni domeni) bo vse bolj naravno, transparentno in polno zvenelo.

Starejši avdiofili se boste spomnili tipke 'loudness' na danes vintage ojačevalcih. Z vklopom se je dvignilo base in je vse zvenelo bolj natur.
Loudness je prav tako filter, ki z dvigom bas spektra ravno tako suka fazo - toda v nasprotni smeri kot to delajo zvočniki z upadom. Tako se faza s kombinacijo obeh filtrov v veliki linearizira. V idealnem se to kompenzira. Posledično dobimo bolj natur zvok.
Ta pristop ima veliko pomanjkljivost, ker ne vodi računa o zvočnikih, je pavšalen, pa še na položaj gumba za glasnost je vezano.
Seveda je loudness v osnovi bil namenjen tihemu poslušanju. A pozornemu poslušalcu niso ušli kolateralni učinki.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2023 13:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot vem, je Loudness tipka le dvignila basovsko in visokotonsko področje, ob tihem poslušanju se zaradi nelinearnega sluha (kot ga opišejo Fletcher-Munson krivulje) to bolj približa linearnosti. In v bistvu je tudi pri glasnejšem poslušanju marsikomu tak zvok ljubši, če dvig ni pretiran, danes temu rečemo "house curve", in nasploh sistemi v resnici ne stremijo k popolni linearnosti.

Je kje kak vir za sukanje faze pri loudness tipki?
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Naslednja
Stran 10 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe