| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
anzec
Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10 Prispevkov: 251 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 17, 2022 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Benma: probaj si predstavljat da velikost piksla predstavlja maksimalno frekvenco sistema (manjsi pisel = visja frekvenca) in bo lazje... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Sre Avg 17, 2022 19:42 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="anzec"][quote="benma"][quote="anzec"][quote="benma"] | anzec je napisal/a: |
En piksel ne prispeva nic, vec skupaj pa. In ce je pikslov vec na celotni sliki to opazimo. Se pa celo enako rece tem zadevam v zvoku in sliki ... resolucija. |
Primerjaš jabolka s hruškami. Za oboje se enako reče, da je to sadje.
P.S. Da ne bo pomote, zelo cenim, da si pripravljen deliti svoje pozitivne izkušnje z lampaši z nami. Edino ta primerjava se mi ni zdela najbolj posrečena. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Sre Avg 17, 2022 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="benma"][quote="anzec"][quote="benma"][quote="anzec"] | benma je napisal/a: | | anzec je napisal/a: |
En piksel ne prispeva nic, vec skupaj pa. In ce je pikslov vec na celotni sliki to opazimo. Se pa celo enako rece tem zadevam v zvoku in sliki ... resolucija. |
Primerjaš jabolka s hruškami. Za oboje se enako reče, da je to sadje. |
Seveda primerjam jabolka in hruske, ampak neka podobnost je. Meni je predatavljiva, seveda pa se zdalec ni to enako.
Hotel sem povedati samo, da te frekvence nad 20k nekako zaznamo v zvoku (jaz tako smatram, ni pa nujno), se sploh pa tihe malenkosti v muziki (izveni in podobno). Ce sem dal slabo primerjavo s sliko ali pa si kdo tako ne predstavlja pa jebat ga. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
suntrace1
Pridružen/-a: Pon Okt 2009 20:52 Prispevkov: 57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 17, 2022 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
Kateri SS pa bi najbolje povzemal zvok tube predojačevalca?
Iščem nekaj za gledat filme, da ne trošim lamp zaman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Sre Avg 17, 2022 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
| suntrace1 je napisal/a: | Kateri SS pa bi najbolje povzemal zvok tube predojačevalca?
Iščem nekaj za gledat filme, da ne trošim lamp zaman. |
Sugden iz mojih izkusenj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 162 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Sre Avg 17, 2022 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Jo: iniciator teme - pa par dni spustil - BAD Torej za začetek, neka izjava/mnenje gosopda ing. Čoviča iz 70-ih/80/ih - ki sem jo od začetka nekako težko razumel - jo pa sedaj zelo - je bila v smislu : "Hi-Fi se ne more slišati tako kot glasba v resnici, ampak naj naredi VTIS, da se sliši kot v resnici" - in razlika - pojmovna je tu precejšnja,... Za debato !
Kar se pa konkretnih komponent/primerjav tiče gre pa za McIntosh zadeve - C50/452 SS C70/2152 Tube - na Mt5/Cd500 & B&W800D2 - AQ Sky & Oak kabli. Bolj "pravilno" se sliši na SS - bolj "čustveno" - (za kar tule seveda gre !) pa na Tube - žena potrdila LP : MM |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 921 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2022 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
| anzec je napisal/a: | | Benma: probaj si predstavljat da velikost piksla predstavlja maksimalno frekvenco sistema (manjsi pisel = visja frekvenca) in bo lazje... |
koliko pa je dimenzija pixla?  _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2022 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
| anzec je napisal/a: | | Benma: probaj si predstavljat da velikost piksla predstavlja maksimalno frekvenco sistema (manjsi pisel = visja frekvenca) in bo lazje... |
Naše oči pri zdravem vidu zmorejo neposredno zaznati (videti) vsak posamezni 4k pixel (velikost 4k piksla na TV diagonale 50" znaša cca. 0,3 mm), frekvenc 20khz+ (da ne govorim o še višjih) pa naša ušesa preprosto ne morejo zaznati.
Zato pravim, da primerjaš neprimerljivo. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2022 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | | Benma: probaj si predstavljat da velikost piksla predstavlja maksimalno frekvenco sistema (manjsi pisel = visja frekvenca) in bo lazje... |
Naše oči pri zdravem vidu zmorejo neposredno zaznati (videti) vsak posamezni 4k pixel (velikost 4k piksla na TV diagonale 50" znaša cca. 0,3 mm), frekvenc 20khz+ (da ne govorim o še višjih) pa naša ušesa preprosto ne morejo zaznati.
Zato pravim, da primerjaš neprimerljivo. |
Morda imas prav. Bi bila bolj pravilna primerjava z ultra vijolicno in infra rdeco barvo, ki pa jo ne zaznamo, tudi ce jo je veliko.
Ampak recimo, ce gre sistem res visoko v frekvencnem obmocju (pravilno), obstaja vecja verjetnost, da bo bolj natancen tudi pri slisnem obmocju. Tej natancnosti pa lahko recemo resolucija, kar pa seveda nima veze z mojo primerjavo.
Hotel sem povedati (pa se. zasel), da je pomembno da sistem igra dobro tudi potiho, saj tihi detajli v sicer glasnem poslusanju dajo svoj pecat k naravnosti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2022 17:56 Naslov sporočila: |
|
|
| Mlada zdrava ušesa tudi lahko slišijo 20kHz oz. malo višje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2022 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | | Mlada zdrava ušesa tudi lahko slišijo 20kHz oz. malo višje. |
Nekako je bilo govora o frekvencah+, ki je vec ne slisimo ali jih morda zaznamo ce jih je mnogo v okolju. Logicno ni, morda pa jih... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36 Prispevkov: 1012 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 18, 2022 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | | Mlada zdrava ušesa tudi lahko slišijo 20kHz oz. malo višje. |
Men je star Sansui s Heco bookshelfi, Yamaho 390 CD in Technics 1210mkII s Stantonko 505 zvenel fantastično. Ker sem bil star 16 do 20 let  _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Avg 19, 2022 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
| luka79 je napisal/a: | | LightBit je napisal/a: | | Mlada zdrava ušesa tudi lahko slišijo 20kHz oz. malo višje. |
Men je star Sansui s Heco bookshelfi, Yamaho 390 CD in Technics 1210mkII s Stantonko 505 zvenel fantastično. Ker sem bil star 16 do 20 let  |
Če ne veš, ne pograšaš.
Sicer moj mlajši brat (kateremu glasba s telefona zveni fantastično) se je enkrat začel dreti naj neham ko sem za par sekund predvajal 20kHz (ali celo malo višje). Jaz nisem seveda nič slišal.
Včasih sem slišal 19kHz (več takrat nisem mogel probati). Sedaj že 16kHz težko slišim.
Včasih celo pomislim, da je to prednost da ne slišiš tako dobro visoke, ker mojstri v studijih tudi pogosto ne in nekateri navijejo visoke. Potem pa ljudje najdejo rešitev v "toplem" LP/tube zvoku. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Avg 19, 2022 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Vidim, da je še vedno "splošno pojmovanje", da je lampa topla szi okroglim nedefiniranim basom...
Kakšen zvok bo iz SS ali lampaškega ojačevalca, je bolj ali manj posledica koncepta in filozofija proizvajalca...
Tako se že lampaši tako zelo razlikujejo, da jih ne prepoznaš, če jih ne "vidiš", ker naprimer omenjeni lampaški VTL zveni zelo, zelo tranzistorsko trdo, svetlo bolj kot marsikateri SS ojačevalec...
Se pa kar nekaj SS ojačevalcev približuje zvoku lampašev szi svojo zračnostjo, tridimenzionalnostjo in jih moraš spet videt, da verjameš da ni lampaš, da ne govorimo o "hibridih", szi dobrim konceptom povzamejo pozitivo szi obeh svetov...
Ja seveda so pa še vedno tipični lampaši, ki so "ozko" namenjeni poganjanju visokoobčutljivih zvočnikov in SS monstrumi za zelo "lene" zvočnike, ja teh seveda ne moreš dat v isto vrečo valda, ker so si res vsak sebi...
Ko slišiš marsikaj, je potem vse stvar okusa
vs
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Avg 19, 2022 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | | Kakšen zvok bo iz SS ali lampaškega ojačevalca, je bolj ali manj posledica koncepta in filozofija proizvajalca... |
Seveda, ampak taki so stereotipi. Verjetno se da tudi ojačevalec na elektronke naresti (za veliko denarja) da zveni pravilno kot SS, ampak kaj je fora potem.
| ajka je napisal/a: | | VTL zveni zelo, zelo tranzistorsko trdo, svetlo bolj kot marsikateri SS ojačevalec... |
To mora pa grozno zveneti.
Popačenje lahko naredi zvok svetel, ampak običajno se to pri elektronkah kompenzira z višjo izhodno impedanco in manj visokimi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|