| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
a333bt
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 14:44 Prispevkov: 6 Kraj: Mali Lipoglav
|
Objavljeno: Pon Jan 11, 2016 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz bi rad pohvalil izdelek oz predelavo AK4490 DAC-a.
Seveda sem ga imel priložnost primerjat z enakim vezjem, ki pa ni predelan skoraj nič. Razlika je občutna, predvsem v naravnosti zvoka.
Ta AK DAC je relativno poceni, presenetilo me je to na njem, da je občutek, da igra vse prav. Mogoče ne znam povedat tudi jaz, ko da nič ne goljufa. Ko sem ga slišal prvič, je moj ES9018K2M DAC šel hitro v pozabo.
Vemo, pa da ni vse odvisno od DAC-a, okoli njega mogoče še bolj.
Plavajoča masa to pa bilo super, samo jaz sem tukaj malo kratek. Za kakšno shemo se priporočam
V planu pa imam nabavit AK4495S, ki je baje narejen iz boljših materialov..., čeprav prihaja drug mesec AK4497 in ES9038PRO z svojim 140dB DNR.
Boštjan
| ZZBOY je napisal/a: | | DAVOR je napisal/a: | Pozdrav,
In kaj bi ti rekel glede na to da si dolgoletni poslušalec es9018...res da uglašenega na uglajeno stran, in sedaj ko si slišal ak4490.  |
Doma imam es9018, uglašenega na moj sistem in na moj okus; do sedaj nisem slišal nobenega DAC-a, ki bi bil blizu temu, da bi me prepriučal; do sedaj, ko sem slišel nov DAC od Davorja; moje subjektivno menenje je, da je s tem DAC-om uspel doseči zelo NARAVEN zvok; ne vem, če znam to razložit, po moje bi se to opisalo tako, da vsak inštrument, glas,....ropot (pevca, občinstva, .....vsega kar je pač mikrofon zajel) ima SVOJ "zvok" kot je bil posnet in včasih "sfriziran" zato, lahko tudi s poslušanjem in primerjanjem različnih izdaj, različnih založb, formatov (mp3, FLAC ....., Vinyl, CD,.....) enakih posnetkov slišiš za kakšne razlike gre; vsak element v izbrani glasbeni kompoziciji je možno slišat kot samostojen NARAVEN "zvok"; ES je tukaj zadaj, moj sicer zmore izvjat take primerjave, ne zmore pa ohranit popolne "naravnosti" saj je pri ES vsa predvajana glasba zelo "ČISTA" mogoče malo bolj detajlna; skratka rekel, bi da je AK proti ES bolj poslušljiv na dolge steze; zagotovo, pa gredo tukaj čestiteke Davorju za to kar je ustvaril (je pa to rezulatat dolgoletnega razvoja....) in taka posploševanja o DAC-ih in ES, AK,... niso preveč dobra (zanesljiva);
na objavljeni sliki z CES-a so podatki za nov reference DAC firme Aurender
lp, i |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Jan 11, 2016 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
| a333bt je napisal/a: |
Plavajoča masa to pa bilo super, samo jaz sem tukaj malo kratek. Za kakšno shemo se priporočam
V planu pa imam nabavit AK4495S, ki je baje narejen iz boljših materialov..., čeprav prihaja drug mesec AK4497 in ES9038PRO z svojim 140dB DNR.
Boštjan
|
1. Za DAC potrebujes plavajoce napajanje. Spdif mora biti zakljucen z transformatorjem +75 ohm upor. Masi transformatorja ne smeta biti sklenjeni. Ce uporabljas optiko je to brezpredmetno. Dac se bo tako vsedel na maso (pre)ojacevalnika.
Pozor tudi na analogno in digitalno maso!
Simple a ni? Pa se vedno dobis komercjalne dac-e, kjer je nujno vse pomesano.
Osebno imam res tezave nekaj kupit, ker ni narejeno tako kot bi sam zelel.
Pred kratkim sem sestavil RIAA ojacevalnik na identicni princip. Razlika je se ta, da bere glavico v diferencialenm nacinu (kanala na glavici nimata skpune mase).
Tako cel sistem lezi na masi (pre)ojacevalnika brez zank in dodatnih kablov za ozemljitev.
Pa se sofazne motnje odstrani sam od sebe
2. Nebi rekel, da je razlika v materjalu. Pri izdelavi cipov si ne izbiras materjalov. To kar je dano lahko uporabljas v doloceni tehnologiji. Glede na napajalno napetost so najbrz vsi narejeni v 0.25um CMOS tehnologiji, po vsej verjetnosti XFAB ali TSMC.
Razlika je v algoritmih, ki so implementirani, tam se dela dobicek.
Pol lahko audio folks razglabljajo kar hocejo, kaj slisio in kaj ne.
ESS pro zgleda prava stvar z THD kompenzatorjem. A kot sem ze omenil, 140dB dinamicnega obmocja je neslisano. Prav tako to ne bo spilalo z 140dB DNR v klasicnem HIFI/HighEnd sistemu.
Pri nacrtovanju in izdelavi tiskanine je vsaka napaka 3dB (faktor 2!). Teh se pa hitro nabere in pristanes na ~100dB S/N, kar je povprecni konverter izpred 10 let.
Hitrega nacina, da bi izmeril rezultate na domacem osciloskopu zal ni. Z temi stevilkami, se tudi priblizujejo resoluciji merilne opreme tipa Prismsound.
Pozdrav,
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
a333bt
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 14:44 Prispevkov: 6 Kraj: Mali Lipoglav
|
Objavljeno: Pon Jan 11, 2016 23:59 Naslov sporočila: |
|
|
1. uporabljam usb - xmos - galvanski člen - i2s
2. AK4495S pardon nima boljših materialov, ampak popravljen design in vezje.
http://www.akm.com/akm/en/product/detail/0054/
| AndrejS je napisal/a: | | a333bt je napisal/a: |
Boštjan
|
1. Za DAC potrebujes plavajoce napajanje. Spdif mora biti zakljucen z transformatorjem +75 ohm upor. Masi transformatorja ne smeta biti sklenjeni. Ce uporabljas optiko je to brezpredmetno. Dac se bo tako vsedel na maso (pre)ojacevalnika.
Pred kratkim sem sestavil RIAA ojacevalnik na identicni princip. Razlika je se ta, da bere glavico v diferencialenm nacinu (kanala na glavici nimata skpune mase).
Tako cel sistem lezi na masi (pre)ojacevalnika brez zank in dodatnih kablov za ozemljitev.
2. Nebi rekel, da je razlika v materjalu. Pri izdelavi cipov si ne izbiras materjalov. To kar je dano lahko uporabljas v doloceni tehnologiji. Glede na napajalno napetost so najbrz vsi narejeni v 0.25um CMOS tehnologiji, po vsej verjetnosti XFAB ali TSMC.
ESS pro zgleda prava stvar z THD kompenzatorjem. A kot sem ze omenil, 140dB dinamicnega obmocja je neslisano. Prav tako to ne bo spilalo z 140dB DNR v klasicnem HIFI/HighEnd sistemu.
Pri nacrtovanju in izdelavi tiskanine je vsaka napaka 3dB (faktor 2!). Teh se pa hitro nabere in pristanes na ~100dB S/N, kar je povprecni konverter izpred 10 let.
Hitrega nacina, da bi izmeril rezultate na domacem osciloskopu zal ni. Z temi stevilkami, se tudi priblizujejo resoluciji merilne opreme tipa Prismsound.
Pozdrav,
Andrej |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 00:35 Naslov sporočila: |
|
|
"Narjeenn" kot prav Lado...za 700$ se ne splača sploh lotat...
Ima vse, kar se tukaj modruje..., pa še kej več...
 _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 01:56 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Jah, ce so dali gor Alterin FPGA bi lahko tudi svoj DAC nardili v firmware-ju, prav tako tudi nadomestek USB XMOS transciverja.
Jojme.. Traflc za napajanje.
Ne se cudit, ce bodo naslednje generacije DAC-ov (naprav kot celote) take, da bos dobil en file katerega mroas nalozit v napravo in bo placljiv upgrade. Performance se bodo pa dejansko izboljsale.
Za 700$ tole, hmm... me zanima kdo je delal zastonj nekje. Ce ceno razstavis vidis, da nekje vmes nekdo ni bil placan.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
smo ga že nabavili oziroma poslušali. Pravzaprav Simon ga je kupil in ga že veselo posluša. Tud sam sem ga imel na testu. Lušna zadeva, AK tip zvoka, za moj okus malceno presoft...v Simonov sistem pa se lepo vsede in igra odlično. Uporablja drugo kablovje, ki pa je drugačnega karakterja kot moje. Soba je manjša, zvočniki drugi...kot smo že rekli... kako se ujame v celoto. V glavnem Naim dac V1 je bil občutno slabši na vseh nivojih. Tudi njihov hvaljen slušalkarski izhod ni bil nič kaj presunljivega.
Če bi izbrali druge opampe, bi bil drugačen tip zvoka. Izbrali so bipolarce OPA1662 ... jaz sem za hec probal OPA1612 lultra lownoise verzijo, in zvok se je zelo približal Aune... malenkost povdarjeni basi, mehka sredina in svilnati visoki toni, in tak zelo 3d razpršen zvok. Zanimiv po eni strani...
Bo še Simon kaj dodal.
Pri Diy če računaš delo...potem se noben ne bi ukvarjal z Diy. To pe je ravno največji strošek DIY ... čas. In dandanes velja TIME IS MONEY. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matejS
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07 Prispevkov: 115 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Tor Jan 12, 2016 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
ESS Sabre, AKK, AD, TI...
| Citiram: |
PR: Yet your forthcoming Mola-Mola DAC will not use an off-the-shelf chipset, isn’t that right?
BP: Yes, that is correct. But not for some deep philosophical reason. For instance, for the Grimm LS1 speaker, I was perfectly happy to use a D/A chip that was suited to the job, one that sounds good and measures well. On top of that, it’s remarkably affordable too. So again, I don’t really care what tools you use, so long as the result is there. The only reason why I took to discrete in the case of the Mola-Mola DAC is because I wanted to get out of that rat race. Like, one day everyone’s choice was a certain TI or Burr-Brown chip, then afterward it was suddenly Cirrus Logic, and then Analog Devices, and then TI again. Now it’s Sabre. Whenever some company announces a new chip, everyone has to scurry to get a new product out in order not to be seen as outdated. If I don’t want to spend my days building applications for the latest chip du jour, I think I ought to build a circuit that simply outperforms the current best by such a large margin that you can extrapolate from historic data that ICs (DAC chips, I mean) won’t reach this level of performance within, say, 10 or 15 years. So at least for 10 or 15 years, I can sleep soundly, knowing that the DAC I did way back in 2014 is still the go-to product. That’s really the idea, because I do feel the current crop of good chips is exceedingly useful, and can be turned into really nice end-user products.
|
vir
Ena ideja za neustrasne DIY (ali pa tiste z zelo debelo denarnico). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 01:11 Naslov sporočila: |
|
|
Kot kar relativno laika me zanima;
"A kot sem ze omenil, 140dB dinamicnega obmocja je neslisano."
"Pri nacrtovanju in izdelavi tiskanine je vsaka napaka 3dB (faktor 2!). Teh se pa hitro nabere in pristanes na ~100dB S/N, kar je povprecni konverter izpred 10 let. "
To je mišljeno DIY ali resno proizvodnjo?
... potemtakem ne bi sodobni industrijski konverterji + "tiskanine" dosegali takšnih navedenih zelo višjih rezultatov?
... vem kar nekaj okoli prirejanj rezultatov (kakor Prism Sound rad navaja), okoli akustike je tudi tako... ampak strokovne obrazlage s tega stališča sem zainteresiran.
| AndrejS je napisal/a: | | a333bt je napisal/a: |
Boštjan
|
Pozdrav,
Andrej |
_________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 01:57 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | Kot relativno laik me zanima;
"A kot sem ze omenil, 140dB dinamicnega obmocja je neslisano."
"Pri nacrtovanju in izdelavi tiskanine je vsaka napaka 3dB (faktor 2!). Teh se pa hitro nabere in pristanes na ~100dB S/N, kar je povprecni konverter izpred 10 let. "
To je mišljeno DIY ali resno proizvodnjo?
... potemtakem ne bi industrijski konverterji + "tiskanine" dosegali takšnih navedenih zelo višjih rezultatov?
... vem kar nekaj okoli prirejanj rezultatov (kakor Prism Sound rad navaja), okoli akustike je tudi tako... ampak strokovne obrazlage s tega stališča sem zainteresiran.
|
Malo nerodno si postavil vprasanje (vse pomesano), upam da odgovor ustreza temu kar si zelel laicno vprasat.
Konverter je konverter, kdaj po tvoje postane industrijski?
Do sedaj neslisano, da je nekdo spravil to stevilko iz mololitnega cipa (za to aplikacijo).
Pri teh stevilkah je zelo tezko sestavit nekaj okrog cipa ne da bi pokvaril rezultat. Boljsega tako ne mores pricakovati.
Dinamicno obmocje so deklarirali 140dB. Iz tega lahko zarcunam, da je na absolutni skali to enako 10^7 (sedem mgnitud!). Gre za deklarirano 32 bitni pretvornik a pri dinamicnem obmocju, kot ga navajajo, je dejansko 24 bitov uporabnih. Spodnjih 6 bitov tako pocne razne random akrobacije.
Privzamem, da ima konverter obmocje delovanja 2.5V in delim z 10^7, dobim kvatni razdelek. Najmanjso razliko med vrednostmi katero DAC cip lahko se loci. To je 25nV.
Termicni sum uporov lahko izracunas po preprosti formuli.
Za 600 omske upore pri 20C in pasovni sirini 20KHz znasa RMS 0.44uV, to je 20 krat vec kot posamezni razdelek tega DAC-a.
Ko dodas se napake tu in tam prides do rezultata, da je vsak faler 3dB ali 0.5 bita po digitalno ce hoces.
Prakticno je vseeno a govoris o DIY ali firmah, tezave so in bodo identicne. Zavisi izkljucno kdo nacrtuje napravo in koliko izkusenj ima. Vmes mora biti se prakticno zastonj narejena, da se celotna veriga prehranjuje po poti. Mislis, da se kdo sekira za detajle?
Nekje so pac meje preko katerih ne mores. Tako pac je na tem koncu vesolja.
Vhodne impedance HIFI opreme so v nekaj kiloOmih, kaksni lampasi v megaOmih, torej so sumni prispevki HIFI elektronike mnogokrat vecji in vso resolucijo DAC-a gladko malo povozijo. Mogoce pa bo kaksen opasen predstavnik marketinga odkril, da je vsega kriva toplota in zacel trziti komore za ohlajanje HIFI opreme z dusikom.
Studio standard je 600Ohm in to ne brezveze. Ce se vsi proizvajalci tega drzijo stvari delajo in ne rabis probavat tega in onega. Ne razumem, zakaj ga HIFI ne pobere.
Pri podatkih ponavadi ne lazejo, bolj tipicno je zamolcan kak pomemben paramter. Primer je recimo pri RIAA ojacevlnikih, kjer S/N podajo dBA utezen. Lahko je odrezat tisti del spektra, kjer je sumni prispevek najvecji zaradi velikega ojacanja pri nizkih frekvencah. Temu primerna stevilka, ki jo vsi obcudujejo, a malo kdo razume.
Pozdrav,
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 02:15 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da nisi v redu prečital mojih vprašanj.
"To je mišljeno DIY ali resno proizvodnjo?
... potemtakem ne bi industrijski konverterji + "tiskanine" dosegali takšnih navedenih zelo višjih rezultatov? "
Torej me zanima chip konverter + "tiskovina", da lahko pride do takšnih znižanj specifikacij in koliko je razlike med DIY in resno nadzorovano industrijsko proizvodnjo.
Sprašujem, ne provociram![/b]
Drugo kolikor tolikor razumem. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 02:58 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | Mislim da nisi v redu prečital mojih vprašanj.
"To je mišljeno DIY ali resno proizvodnjo?
... potemtakem ne bi industrijski konverterji + "tiskanine" dosegali takšnih navedenih zelo višjih rezultatov? "
Torej me zanima chip konverter + "tiskovina", da lahko pride do takšnih znižanj specifikacij in koliko je razlike med DIY in resno nadzorovano industrijsko proizvodnjo.
Sprašujem, ne provociram![/b]
Drugo kolikor tolikor razumem. |
Ne razumem kaj te muci, kateri citat spada na katero vprasanje?
Kaj je zate industrijski konverter? Naprava v serijski proizvodnji?
Firme ponujajo industrijske konverterje (cpie), kjer so zahteve ponavadi zelo drugacne.
Majhna poraba, neobcutljivi na napetostne sunke preko specifikacij, zivljenska doba, delovanje v obmocju povisane temperature, ipd. Industrijski, ker se uporabljajo v industrijske namene.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Kot je AndrejS dejal...ni vse v številkah.
Strašni podatki od zvoka pa bore malo. Tud diy se da nardit v nekih okvirih, saj pa v klasi do 1000€ ali še več ni neke znanstvene fantastike.
Nekje še imam, ko sma s Stormsonicom merla predelan Dacmagic...industrijski in diy SUBBU dac ki ni nič posebnega glede hi tech pogledov. Mislim da je bil subbu po meritvah celo boljši ali pa tu nekje.
Ko bo AK4490 v škatli ga bom nesel do Markota da spet nardima meritev. Tak na mizi kolk se je dalo zmerit SNR je boljši od SUBBU kar mi dovolj dober podatek. THD pa ne morem merit. Pa še vsak filter ima drugačen thd, pravokoten odziv ... Uho pa pol izbere kaj mu je všeč.
Kolk opažam je največji večini všeč slow dig. filter.
Ostali ki ste delali kaj okol dacev. Moje trenutne izkušnje mi kažejo, da mi najbolje igra, če v opamp... ne pride oz. pride čim manj modularnega šuma. To sem ugotovil ko sem experimentiral z es9018 in Rasmussen filtrom. In tudi na izhod daca naj bi ta filter vplival, kako ni bilo dokazano, nekaj tehničnih zadev je opisanih... je pa to filter -1,5db na 20khz če bo koga zanimalo Na vseh dacih to ne deluje enako, lahko pa sami probate.
Imate vi kake druge izkušnje okol izhodnih filtrov na dacih? _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | Privzamem, da ima konverter obmocje delovanja 2.5V in delim z 10^7, dobim kvatni razdelek. Najmanjso razliko med vrednostmi katero DAC cip lahko se loci. To je 25nV.
Termicni sum uporov lahko izracunas po preprosti formuli.
Za 600 omske upore pri 20C in pasovni sirini 20KHz znasa RMS 0.44uV, to je 20 krat vec kot posamezni razdelek tega DAC-a. |
Enkrat je govora o 25nV/√Hz, drugič o 0.44uV RMS termalnega šuma.
Teh dveh številk ni možno direktno primerjati, ker ena govori o pasovni širini 1Hz, druga o pasovni širini 20kHz.
Najprej jih je potrebno pretvoriti in potem primerjati. Najlažje je obe spraviti na pasovno širino 1 Hz
Gremo pretvorit 0.44uV RMS v /√Hz:
Znani podatki:
- 0.44 uV RMS
- 20kHz pasovne širine
Najprej kvadratni koren pasovne širine, √20000 = 141.42
Enačba:
(RMS v uV / 141.42) * 1000 = 3.11 nV/√Hz
Torej je termalni šum 600 Ohmskega upora pri 20°C in pasovni širini 20kHz cca 8-krat manjši, ne 20-krat večji.
Komur se ne da računat peš, je tu kalkulator: http://www.sengpielaudio.com/calculator-noise.htm _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11?
Nazadnje urejal/a stormsonic Pet Jan 15, 2016 21:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pet Jan 15, 2016 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa obratno, teh 25nV/√Hz pretvorimo v RMS. Uporabimo pasovno širino 20kHz:
√20000 = 141.42
Enačba:
(nV / √Hz * 141.42) / 1000
(25 * 141.42) / 1000 =
3535.5 / 1000 =
= 3.5355 uV RMS _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|