Sponzorji

AV Planet

ALS

Intek - September 2014

ADOZ

Sonus Art-November 2016

KAT - Kuzma d.o.o.

Audio Alto

Technotop

Primaline

Scansonic

Zvucne Novosti

Sound News

Novice

MP3 kmalu preteklost?

27.01.2010 - Napisal: trancedeejay

Norveški programer Dagfinn Bach, ki je delal že na formatu MP3, je razvil nov format datotek za predvajanje zvoka.
Format MusicDNA lahko poleg zvoka vključuje tudi besedila, videe, slike in bloge, ki se bodo lahko sproti celo posodabljali. Vseboval naj bi tudi zapise s Twitterja in informacije o bližajočih nastopih. Med vlagatelji, ki menijo, da ima format svetlo prihodnost, je tudi nemški raziskovalec Karlheinz Brandenburg, izumitelj formata mp3. Novi format naj bi bil tudi namenjen boju s pirati.

Večje založniške hiše za zdaj formata še niso prevzele, nameravata pa ga prevzeti britanska Beggars Group in ameriška Tommy boy. Format bo tekmoval tudi z Applovim formatom LP, ki uporabnikom omogoča, da vidijo dodaten material, kot so besedila in videointervjuji.

Bach je povedal, da lahko ena datoteka nosi do 32 gigabajtov podatkov, ti pa se lahko, ko je uporabnik priključen na splet, celo samodejno posodobijo. Testna verzija formata bo na voljo spomladi, uradno pa naj bi ga začeli uporabljati konec letošnjega poletja.

Brandenburg, ki vodi Tehnološki inštitut za digitalne medije v Fraunhofru, meni, da format združuje ideje, ki so že dolgo prisotne. "Spomnim se, da je pred desetimi leti veliko ljudi govorilo, da bi morali uporabnikom z legalnim materialom obogatiti ponudbo in jim ponuditi več kot le glasbo in to je zagotovo ena izmed lepih poti, kako to doseči," je povedal.

Ostale novice

Video player
Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi (Official Video)

Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi (Official Video)
MAKÁM & KOLINDA 30 éves Jubileumi Koncert
Avantgarde Acoustics
jbl 4315/pass labs/luxman da-200
Seznam vseh videov »