Sponzorji

AV Planet

ALS

ADOZ

Sonus Art-November 2016

KAT - Kuzma d.o.o.

Audio Alto

Technotop

Primaline

Scansonic

Zvucne Novosti

Sound News

Novice

FRERES GUISSE Z GOSTI v Klubu Cankarjevega doma

13.11.2015 - Napisal: trancedeejay

 

 


 Koncert akustične afro blues glasbe   18. novembra 2015, ob 20.00 uri, koncert Made in Senegal v Cankarjevem domu, Klub CD, Ljubljana  

 

 

 

Zasedba Frères Guissé v Ljubljano prihaja s projektom “Made in Senegal”, zbirom njihovega 25-letnega glasbenega popotovanja v vlogi glasnikov novejšega vala afriške folk glasbe, v kateri se tradicija in sodobna inovativnost prepletata v barvita sozvočja – včasih spokojna, na čase živahno zveneča, a vedno nabita s čustvi. Prefinjena toplina senegalske glasbe ter harmonični vokali bratov Guissé, ki večinoma ustvarjata v maternih Peulh in Wolof jezikih, se spajata z liričnimi besedili, tankočutnostjo akustičnih kitar in mehkim ritmom diskretnih tolkal.

Na odru Kluba Cankarjevega doma se jim bodo tokrat pridružili: Igor Leonardi – kitara (Slovenija), Chris Eckman – vokal, kitara (ZDA/Slovenija), Nana Cissokho – kora (Senegal) in Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta – tolkala, violina (Kuba).

 

 


SODOBNA INTERPRETACIJA GLASBENE TRADICIJE
Bratje Guissé navdih za glasbeno ustvarjanje črpajo iz naravnih sil, bogastva in lepote svojih korenin, globoko zasidranih v Fouta regiji, v severnem Senegalu. Fouta je zibelka njihovih prednikov, dežela ljudstev Peuls in Haalpulaar in kraj, kjer so se srečevali starih grioti (modreci, čuvaji zgodb v vaški skupnosti). Leži tik ob izviru afriškega bluza in pušča neizbrisen pečat na njihovem glasbenem izrazu.

 

 

Pri ustvarjanju izhajajo iz glasbenih tradicij senegalskih nomadov in kulturnih skupnostih, ki še vedno temeljijo na kastnem sistemu, v katerem ima vsaka družbeno-gospodarska skupnost svojo lastno glasbeno identiteto: svoj specifičen stil, strukturo in ples. V njihovi glasbi se tako prepletajo različni kastni glasbeni žanri – glasba Soubalbé ribičev (Pekkan), glasba Ceddo lovcev, ki poveličuje pogum in junaške ideale (Gambalaa), Maboubé tkalcev (Dillere), vaških modrecev in pripovedalcev (Yela) ter glasbe vaških mladenk (Rippo).

 Hkrati pa mistične in simbolične dimenzije teh glasbenih identitet, ki ponazarjajo bogato raznolikost tradicionalnih senegalskih ritmov, nadgrajujejo z zvoki različnih glasb sveta, jazz ter blues elementi in gradijo na bogati glasbeni dediščini, ki so jo tlakovali Ali Farka Touré, Kar Kar (Boubakar Traoré) in Seydina.

 

 

 

 


Ves čas odpirajo in utirajo nove poti k glasbi, ki ne pozna barve kože ali starosti, glasbi vseh ras in ljudi. Kot pravijo sami:

 

“Naša glasba nima barve ali starosti, je glasba za vsakogar; tako kot reka, ki ne teče začarana znotraj meja svoje struge, ampak se zliva v ocean glasb sveta, z identiteto, ki nenehoma išče stik z Drugimi, a nikoli ne pozabi, od kod prihaja.”Več o skupini in dogodku: https://www.facebook.com/events/715211838580587/
Freres Guisse Facebook: https://www.facebook.com/freres.guisse.FoutaTooro?fref=nf


Vstopnice (cena je € 20,00) lahko kupite tukaj: Nakup vstopnicOrganizatorji:

 Informacijsko središče in prodaja vstopnic CD (podhod Maxija), T (01) 2417 299 F (01) 2417 322 E vstopnice@cd-cc.si 
Ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami. Nakup vstopnic tudi pri pooblaščenih prodajalcih
(M holidays, Petrol, Kompas, Alpetour, mojekarte.si idr.), po telefonu (01) 2417 300, ob delavnikih od 11. do 13. in od 15. do 16. ure, ter na spletu www.cd-cc.si.

Ostale novice

Video player
Gryphon S100 Amplifier Repair - Part 2

Gryphon S100 Amplifier Repair - Part 2
Gryphon S100 Amplifier Repair - Part 1
Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi (Official Video)
MAKÁM & KOLINDA 30 éves Jubileumi Koncert
Seznam vseh videov »