Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

digitalen zvok?!
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
berny28



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 11:09
Prispevkov: 97
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2008 22:00    Naslov sporočila: digitalen zvok?! Odgovori s citatom

Imel bi nekaj vprašanj glede te teme. Prvo bi bilo. A ima kdo izkušnje s squeezebox-om?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2008 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj izkušenj s to malo luštno zadevico imam jaz. Reci kaj točno te zanima?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
berny28



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 11:09
Prispevkov: 97
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2008 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kaj se jo da priklopit na kakšen konverter?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2008 23:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Squeezebox ima poleg analognih izhodov tudi SPDIF in optični izhod. Vgrajeni dac v njem je fenomenalne kvalitete gledano na ceno same naprave in zadeva kot celota z dobro zripanim brezizgubnim formatom na analognem izhodu poseka marsikateri budget cd player, pa tudi kakšnega dražjega. To je sicer malo težje za verjeti, vendar je treba probati. Če imaš čas in voljo se lahko oglasiš in ti z veseljem demonstriram kako ta luštna stvarca funkcionira.

Posebna zgodba pa je enostaven in funkcionalen uporabniški vmesnik. Stvarca se lahko upravlja preko računalnika s softwarom Squeezecenter, ali preko daljinskega upravljalnika, deluje pa žično ali brezžično. Edina slabost je limitacija na največ 24 bit / 48 KHz, s čemer odpade podpora master formatom, oziroma jih napravica predvaja, vendar vrši downsample. No ja če lahko temu sploh rečemo slabost. Po moje glede na ceno sigurno ne.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
berny28



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 11:09
Prispevkov: 97
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2008 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma veš kaj sem še razmišljal. Kaj pa če bi računalnik priklopil na konverter? Mislim,da zvokovno bi bilo na istem nivoju?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2008 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz nisem za takšno varianto. Prvič zato ker je nefunkcionalna, drugič pa zato ker je vprašanje kaj boš dobil ven.

Jaz si ne predstavljam da bi moral za vsak komad ali album vstajati iz sweetspota, ga v računalniku uvrstiti na playlisto, se vsedit nazaj v sweetspot, ter nato spet ponovno od začetka, ko bi se mi zaluštalo česa kar že ni na playlisti. Čista nepotrebna izguba časa in dekoncentriranje pri poslušanju. V današnji dobi napredne tehnologije za povsem razumljiv denar, je takšen prehistorik pristop smešen. Vsaj meni. Pa treba je vzeti v zakup brnenje računalnika, razen če ni hlajenje rešeno drugače, kar pa zadevo podraži. Lahko bi šlo tudi z laptopom v sweetspotu, vendar pa bi pri resnem poslušanju motil njegov hrup, saj ti niso povsem tihi. Dosti elegantnejša in funkcionalnejša je opcija z računalnikom v drugi sobi in brezžična povezava recimo na Squeezebox, katerega se kontrolira z daljincem. Iz SPDIF ali optičnega izhoda te napravice pa se vleče signal dalje v dober zunanji dac, v kolikor dac ki je že vgrajen vanj ne zadovoljuje. Simpl kot pasulj.

V glavnem kot pravim, jaz z računalnika ne bi vlekel SPDIF povezave, ker je ta največkrat običen šrot. Znotraj računalnika je preveč negativnih vplivov in sicer vse od vibracij, motenj, pa do umazane napetosti, zaradi česar vgrajene glasbene kartice nimajo osnovnih pogojev za delo. Poleg tega pa so te kartice dostikrat bolj uboge (eno so impresivne tehnične specifikacije, čisto drugo pa je dober zvok). Tudi z neko zunanjo glasbeno kartico ne bi šel. Dosti raje za ta denar upiknem kakšno drugo stvar. Lahko bi šel ven tudi recimo preko USB porta, vendar bi moral inštalirati ASIO driverje (da se Windows kernel mixer ne vmešava v signal), ti pa znajo včasih zagreniti življenje. Skozi USB 2.0 port pa bi težko predvajal master formate, ki že po naravi zahtevajo ogromen bandwith, ker na tržišču še ni nekih odličnih zadevic z USB vhodom, ki bi dobro predvajale visoko rezolutni format, vprašanje pa je tudi če bandwith USB 2.0 porta to sploh omogoča (recimo 192 KHz format zahteva bandwith da boli glava). Za razumen denar je vse nekako omejeno na 44 ali 48 KHz, če pa že piše gorih več, pa je vprašanje če ne gre le za marketinško foro kjer je v resnici mišljen kakšen drugi vhod te naprave (recimo SPDIF in ne USB) ki pa dejansko podpira večjo rezolucijo, ali pa da naprava v sebi napravi downsample na dosti nižjo resolucijo.

Po moje je za cd quality format najelegantnejša pot wireless povezava ali preko ethernet porta (zmogljivost solidno poštimane wireless povezave recimo parkrat presega bandwith potreben za streamanje cd quality FLAC formata), za visoko resolucijski master format pa hitrejši ethernet port. Pri opisanima povezavama nima glasbena kartica nobene zveze, ter pri tem ne prihaja do vmešavanja Windowsov v signal (gre za čisti bit per bit perfect izhod). To pa recimo s pridom izkorišča software Squeezecenter ki jemlje glasbo direkt s hard diska ter jo v nespremenjenem stanju prenese skozi ethernet port ali wifi v Squeezebox ali Transporter.

Razno raznih variant je dosti, vsak dan pa na tržišče prihajajo nove seksi, funkcionalne in uporabne hi-tech stvarce za razumen denar. Jaz bi ciljal na elegantno ethernet/wifi povezavo, ki zna predvajati hi-res format, saj v tem je prihodnost.

Bi pa zelo rad videl, da bi te zadevšne v zvezi računalnika kot izvora zvoka, formatov, bandwitha, najboljše opcije furanja signala naprej v hifi, pokomentiral kakšen elektrotehniški & računalniški maher, ki ima s tem dosti več izkušenj kot jaz laik samouk. Bom z veseljem vse absorbiral ter se naučil kaj novega. Cool

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matejS



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07
Prispevkov: 115
Kraj: Tabor

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 00:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Laicno bi lahko rekli, da je SPDIF protokol, kako prenesti audio v digitalni obliki. Prenosni medij je koaksialni kabel (75ohm po stdandardu, vendar se ga vecina ne drzi) ali opticni. Kaj je boljse/kaj slabse? Glede na jitter je slabsa optika, vendar ima eno prednost - na poceni nacin "galvansko" locis koponenti, saj se signal prenasa s svetlobo. Torej, na ta nacin ne prenasas "sranja" (iz racunalnika). Potem pa je koaksilani kabel, kjer se signal prenasa klasicno preko zice in obstaja moznost prenosa "sranja". Vendar dobra praksa veli, da morajo biti na koncih transformatorji (ali vsaj na strani sprejemnika), ki resijo ta problem.

Moj osebni pogled na DAC (kot celoto in ne le cip) je tak, da MORA imeti mehanizem za "odstranitev" jitterja. Tako ni vec pomembno, kaksen kabel uporabis (razen, ce je res en grozno slab). Ali menjate v racunalniku kable za hitrejsi prenos? In tam so frekvence v Mhz (tam se sele zacne veselje)! Je pa danes tako, da "jitter reduction"-a DACi vecinoma nimajo implementiranega, zato kar pazite na kable. Izkusenj z digitalnimi kabli nimam, ker resujem problem, tam kjer treba in ne "tweakam" s kabli.

Toliko na hitro nekaj o digitalnem prenosu audia...

LP,
Matej

EDIT: kaj pa prenos "sranja" (se opravicujem zaradi izrazoslovnja) preko Ethernet kabla? Zakaj pa se tega nihce ne boji? Very Happy "Nic bat", tam se tudi uporablja transformator Very Happy


Nazadnje urejal/a matejS Sob Maj 31, 2008 00:41; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejS



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07
Prispevkov: 115
Kraj: Tabor

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 00:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja, se en nasvet (sicer je audiofill ze to napisal): iz racunalnika zvok vedno prenasaj digitalo in D-A pretvorbno delaj zunaj)! Ali drugace povedano: nikoli ne uporabljaj racunalnik kot analogni izhod (bljak!).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 07:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na netu čitam pisanja, da je optika skoraj po defaultu boljša kot spdif, oziroma da bi morali biti rezultati z njo skoraj zagotovo boljši.

Po eni strani je res, da gre za galvansko ločevanje komponent med seboj, kar je fantastično, po drugi strani pa gre za dva procesa več v verigi. In sicer pretvorbo signala v svetlobo preden ta štarta po optičnem kablu in na koncu spet pretvorbo nazaj v signal. Vsaka pretvorba pa seveda rezultira v nekih izgubah, kar je neizogibno.

Na vsak način je treba probat kaj kje deluje bolje in nikakor vzeti optike po defaultu za boljšo.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
xray80



Pridružen/-a: Sob Maj 2008 19:01
Prispevkov: 291
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Edino kar me moti pri Squeezeboxu oziroma tranporterju je da nimajo kakšne opcije da bi direkt priklopili zunanji hard disk. Slednji so trenutno kar poceni ter tihi. Za sorazmerno malo denarja se da dobit 500, 750 ter 1T hard disk. Tudi če kupiš komplet pc z pasivnimi komponentami (napajalnik, matična plošča, grafična kartica, hladilnik za procesor) ti bojo še zmeraj brneli hard diski) praktično je nemogoče narediti neslišen pc. Edina opcija je pc v drugi sobi in nato preko brezične oz zične povezave preko routerja ali tudi direkt v Squeezebox oziroma transporter. Mogoče je že komu uspelo priklopit zunanji disk direkt na Squeezebox oziroma transporter?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priklop Squeezeboxa ali Transporterja direkt na hard disk ni možen, saj za delovanje potrebujeta software Squeezecenter ki mora nekje gostovati in ju upravlja. Je pa elegantna rešitev uporaba NAS diska. To je hard disk s procesorjem (nekakšen mini PC). Na tega se naloži Squeezecenter in zdrava Marija. Ti NAS diski postajajo čedalje cenejši, zmogljivejši in dostopnejši.

Obstaja mali Neatgearov NAS disk DUO ki mi je ful všeč in je kjompaktibilen s Squeezecentrom. Proizvajalec pravi, da so njegovi inženirji, da bi zagotovili čim tišje delovanje, tekom razvoja celo spali s to napravico. Very Happy

Če koga zanima, evo povezava s slikami in kratkim opisom te zadevice. Pozor na primerjavo velikosti s pločevinko:

http://www.hiendfi.com/phpBB2/viewtopic.php?t=836&postdays=0&postorder=asc&&start=45

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
xray80



Pridružen/-a: Sob Maj 2008 19:01
Prispevkov: 291
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ampak napajalnik ima ventilator se pravi da ni 0 db. Ma po mojem je najbolša rešitev če nimaš pogoja da je pc v drugi sobi, da kupiš vse komponente pasivno hlajene, za diske uporabiš gumice ki ublažijo vibracije, na notranjosti ohišja nalepiš obloge za utišanje in to je to. Če rabi kdo komponente katere utišajo pc potem naj si pogleda specializirano slovensko online trgovino cool pc.
https://www.cool-pc.org/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
xray80



Pridružen/-a: Sob Maj 2008 19:01
Prispevkov: 291
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa je z usb tube daci? Mimogrede cena transporterja je 1164 EUR pri nas.
Tukaj imate ene par usb tube dacov
http://www.sonicflare.com/_smallusbtdrear.jpg
http://www.scott-nixon.com/smallufotubebackgray.jpg
http://www.scott-nixon.com/small%20usbtd%2034%20rear.jpg
http://www.diykits.com.hk/images/svusc01.jpg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
megane



Pridružen/-a: Pet Maj 2008 20:28
Prispevkov: 152
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 14:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podobna stvar kot je tisti netgearov nas je tale D-LINK DNS 323
http://www.dlink.com/products/?pid=509

Stvarco posedujem od danes in prvi vtisi so super. Prenos je v obe smeri precej hiter. Giblje se med 7-10 MB/s kar je, v primerjavi z WD MYbook kateri ima 2-3MB/s, prava raketa.

Omogoča med drugim UPnP media server in pa tudi iTunes server.

Sicer sam nimam Squeeza, bom pa ga mogoče v bližnji prihodnosti kupil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 18:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

xray80 je napisal/a:
Ja ampak napajalnik ima ventilator se pravi da ni 0 db.


Netgear NAS disk ima zunanji brezventilatorski napajalnik, ki ne povzroča brnenja.

xray80 je napisal/a:

Mimogrede cena transporterja je 1164 EUR pri nas.


Jap, točno.

Morebiti se sliši to veliko, vendar je to za takšno napravo zastonj. Evropska cena znaša 2000 EUR. Verjetno se je zastopnik kje zakalkuliral in še sam ne ve. Navali narod dokler se še da dobiti za ta denar. Je pa to prava audiofilska zadeva z vgrajenim dacom na ravni vrhunskih cd playerjev.

Evo eno ful zanimivo branje v zvezi Transporter & predvajanje glasbe z hard diska kontra vrhunskemu cd playerju & predvajanje glasbe s cd-jev. Gre za Transporter z modificirano izhodno stopnjo, dočim vse ostalo je identično:

http://www.6moons.com/audioreviews/modwright3/transporter.html

Predvsem je zanimiva prognoza reviewerja kaj se bo zgodilo s cd playerjem kot izvorom zvoka v prihodnosti... To jaz trebunjam že par let in slej ko prej se bo udejanilo.

Aja pa še to... pozor na reviewerjev komentar o vgrajenem odličnem AKM dacu v Transporter. Ni to neka šala mala.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe