Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Vpliv lokalne mrežne infrastrukture na kakovost zvoka
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2025 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

habo66 je napisal/a:
Aja, zgoraj je en "audiofil" spraševal kateri "shit" dac imam oz. sem imel.
Tega:
https://www.audiophonics.fr/en/dac-with-volume/audio-gd-r-27-2021-edition-dac-r2r-fgpa-usb-amanero-hdmi-i2s-32-bit-384khz-2x-accusilicon-2x-crystek-p-15123.html?srsltid=AfmBOoqHo2CFIVvi-Vq7qjKS2bs24JAwy6vBWcxXPHsjXlc9TveVZCtj

Najbrž je to to ja..
Poskušam najt luknjo kam ste vtaknil ethernet kabel od switcha oziroma direktno od modema...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2025 22:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@twom, vidim, da imaš precej audio znanstveni pogled na hi-fi. Nisi mi še odgovoril na navedeno opažanje, ki postavi pod vprašaj tvojo trditev:

benma je napisal/a:
twom je napisal/a:

To da en CD player igra bolje od nekega network streamerja, pomeni samo to da ima slednji slabšo izhodno stopnjo, ne da je stremanje slabše po zasnovi (ker nimaš nadzora kaj streamaš). Ob predpostavki da delata z enakim digitalnim streamom. Če ne delata z enakom streamom, potem se ne primerja pravilno. Se pravi, najprej je treba obema predvajalnikoma zagotovit enak digitalni stream (morda je to lahko SPDIF iz tega CD predvajalnika na vhod network playerja).

wikipedia BER Bit Error Rate

Imam kombinirano napravo (CDP, DAC, streamer). Ko poslušam glasbo s CDja, je kvaliteta zvoka nekoliko boljša kot če isti ripan CD v obliki streama poslušam z NASa. Isti DAC, ista izhodna stopnja, samo vhoda sta različna.

Bi me zelo zanimalo tvoje mnenje na mojo izkušnjo, ki sem jo navedel.
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2025 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne boš je najdu. Am to je torej dac… in nima streamer funkcije. Modem/ruter > switch > ločen streamer > dac.
Nazaj na vrh
mihec

Pridružen/-a: Pet Dec 2018 22:14

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 06:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot prvo kar je nekako povezano z slišnimi razlikami v sistemu, bi izpostavil da morajo bit zvočniki vsaj približno tako dabro postavljeni da zginejo ali da vsaj zginevajo.
Zakaj.
Na primer če niso postavljeni dobro ne bodo projecirali naprimer če pogledaš globino sound staga,
in tega ni že v zaćetku in na to zamenjaš power cable ( ki bi moral narediti globino ) in se na globini ne naredi nič to ne pomeni da je kabel slab in da globine ni povečal mogoče pa sistem ne dopušča tega.

To je sam en primer za vse velja enako.

Eno je stvari kupit drugo pa je sistem uglasit.

Nekaj je tudi odvisno od elektronike ali in koliko je zmožna delati na detajlih.

Tamle v LJ v šistki je prijatelj ki ima za moje pojme najboljši sound stage, sistem super dobro nariše celoten oder do takih mer da ti ni nič jasno, za povrh vsega pa sistem ne pesega 10k

Moj sistem je drazji ( kao boljši ) in ima več detajlov in boljše projeciranje neumnosti ki so prisotne v nekaterih posnetkih, vendar niti približno tako dober prostor kakor sistem ki sem da opisal prej.

To nekaj pove, da so njegovi zvočniki postavljeni tako dobro v prostoru in tudi elektronika dobro izbrana da se vse skupaj super dobro ujema, skratka to je magija. ki ji pravimo sinergija opreme in seveda perfektno postavljen sistem.

No hočem povedat da je uglasitev sistema bolj pomembna kakor sistem sam vsaj v večini primerov z kosi mid hifi in absolutno pri high end hifi.

To je tudi eden od razlogov zakaj marsi kje na sejmih ni slišne magije, kajti ni enostavno najti to magijo potrebuje se čas in voljo + potrpežljivost... ( seveda tudi neko znanje posledično )

Ne da sem jaz mojster tega samo treba se je tega zavedati.
Nazaj na vrh
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mihec.

Kje je to

"Tamle v LJ v šistki",

bi tudi mi radi šli poslušat.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

habo66 je napisal/a:
Vedno isto. Ne da se, to ne more biti, vsi vi oz. mi audiofili smo budale.

Ne gre za to da bi bil kdo budala.

habo66 je napisal/a:
Nihče pa ne pove zakaj se drugače sliši, če daš vmes switch. Če pa pravite, da je to placebo, pa vabim na enak test.

Kako naj nekdo ve zakaj se nekaj drugače sliši ne da bi dobro analiziral konfiguracijo? Placebo je vsekakor najbolj verjetna razlaga glede na znano, ni pa nujno to. Če sedaj še nekdo, ki ne verjame posluša, bo spet lahko placebo. Lahko se proba odstraniti placebo z dvojno slepim testom. Meni je sicer vseeno, ker ni moj problem.

habo66 je napisal/a:
Ampak ne, ne sliši se. Razen, ko audiofil priklopi in sliši, ampak takrat je pa cepljen.

Jaz sem definitivno "cepljen", ker slišim razlike ko jih ni.
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 11:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
twom je napisal/a:

To da en CD player igra bolje od nekega network streamerja, pomeni samo to da ima slednji slabšo izhodno stopnjo, ne da je stremanje slabše po zasnovi (ker nimaš nadzora kaj streamaš). Ob predpostavki da delata z enakim digitalnim streamom. Če ne delata z enakom streamom, potem se ne primerja pravilno. Se pravi, najprej je treba obema predvajalnikoma zagotovit enak digitalni stream (morda je to lahko SPDIF iz tega CD predvajalnika na vhod network playerja).

wikipedia BER Bit Error Rate

Imam kombinirano napravo (CDP, DAC, streamer). Ko poslušam glasbo s CDja, je kvaliteta zvoka nekoliko boljša kot če isti ripan CD v obliki streama poslušam z NASa. Isti DAC, ista izhodnja stopnja, samo vhoda sta različna.

Če ni placebo, potem mora biti odgovor v napravi. Lahko se na delih ki niso skupni naredijo drugačne motnje, ki drugače vplivajo na delovanje skupnih delov. Lahko je tudi programska napaka. Vsekakor bi to pomenilo da je naprava slabo narejena.

Ali gre za placebo, slab rip, ali za problem naprave. Jaz druge ne vidim. Morda ima twom kako drugo razlago.
Kaj pa ti misliš da bi bilo?
Nazaj na vrh
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako izgledajo podatki na ethernet mreži
prvi zadetek na googlu geeksforgeeks tcp-ip packet format

Na kratko... po mreži se ne prenašajo enke in ničle podatkov. No... se... tudi...

Vsak switch bo prenesel podatke naprej brez napak. Slabši swith ima krajšo tabelo naslovov, manjšo prepustnost, nima dodatnih funkcionalnosti. Vsekakor bo vsak swith podatke prenašal brez napak, niti pod razno pa jih ne bo izboljšal, sploh pa ne tam kjer se to sliši na globjem in širšem stejdžu. No... tudi pokvaril jih ne bo na tem delu.

V primeru napak na omrežju se bo zmanšala hitrost prenosa, ne pa točnost podatkov.

Najprej prejemnik paketa poskuša rekonstruirat paket z napakami. Če zaradi količine napake to ni možno, se paket zavrže in vrne zahtevo za retransmission.

Napake na omrežju so več vrst, random in burst napake. Temu primerno so implementirani tudi Error Correction Code protokoli.

Trditi da en switch naredi drugačne podatke v PAYLOADU (koristni podatki, v primeru streaminga je to glaba ali video) je blodnja. Ravno tako se switch ne zmišljuje podatkov ali jih spreminja.

Ali lahko slišiš razliko med dvema switchema. Definitivno ja.

S tem se ukvarja teorija kako se pravilno opravljajo AB slepi testi. Ljudje so nagnjeni k temu da slišijo razlike in igrajo dražje komponente bolje (kar je večkrat dokazano pri pravilno izvedenih slepih testih).

Če je dejansko bila kakšna razlika, ni bila zaradi vstavljenega switcha...
Nazaj na vrh
mihec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2025 02:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče pa smo po doldem času vsi prisotni našli nekaj kjer se strinjamo vsi enako kar je prava redkost a lepo da se tudi te redkosti dogajajo.

In to je da smo vsi istega mnenja da se podatki med prenosom ne spremenijo ( vsaj v teh ethernet katerih se pogovarjamo )

Vsak posameznik od nas točno ve kaj je sprobal in kaj ne, prav tako kakšne so njegove izkušnje in kaj vse je prebral ali slišal.

Tako kakor pri vsaki stvari je kilometrina najbolj potrebna in z izkušnjami pride posledično boljše razumevanje in večje znanje.

ck omenjeni sistem je privat za to najverjetneje ni na voljo ( no ? )
kot drugo pa predvidevam da tvoja preferenca ni takšna kakor moja in ? kakšen sistem tebi ustreza.

Kakor opažam ima vsak svoje preference za to je moj opis best sounstage mišljen za moja ušesa.
IMHO
Nazaj na vrh
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2025 12:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ mihec

Kot imajo vsake oči svojega "malarja" imajo tudi vsaka ušesa svojega"violinista".

Ampak to ni bistvo. Bistvo je imeti sistem (+ sobo), kjer bo zvok violine kar najbolj podoben zvoku tega inštrumenta kot ga slišimo v živo.
To seveda velja tudi za druge inštrumente.

To in samo to so lahko kriteriji pravilne reprodukcije, ostalo (naš violinist) ni stvar pravilne reprodukcije, ampak naših preferenc kot ti to poimenuješ torej želje po takem zvoku, kot nam je všeč. To pa se lahko zelo odmika od pravilne reprodukcije zvoka. Jih poznam kar nekaj, ki imajo radi tako ali drugače "pobarvan" zvok (povdarjen določen zvočni spekter). S tem seveda ni nič narobe, saj glasbo poslušamo praviloma zato, da v njej uživamo, se sproščamo,... Problem je, ko nekateri na vse načine hvalijo sistem katerega zvok jim je všeč in ga imajo zato za referenco.

Ok smo že malo mimo.

Kot vsaka elektronska zadeva, tudi naprave v lokalni mreži lahko doprinesejo do napak pri prenosu podatkov, čeprav jih jaz pri sebi še nisem zaznal, kako pa bi se odrazile na naš zvok je pa drugo vprašanje, tako da splošna trditev, da lokalna mreža ne more delati nobenih napak pri prenosu podatkov generalno ne drži, je pa možno, da bi te napake hitro opazili (slišali) in reagirali, če bi se pojavile.
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2025 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še enkrat sem pogledal Hansa Behujzna o Ethernet switchih. Sicer je bolj tehničen tip, ampak v resnici ne gre nikoli prav v globino, no saj pove, da velikokrat še sam ne ve zakaj se gre.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=BbRF8z8dQFU&t=27s
https://www.youtube.com/watch?v=ZCFvIzzMqfk

V zadnjem videu omenja, da je proizvajalec EtherRegen switcha objavil white paper, kjer kot eden izmed redkih (ali edini) objavil teorijo zakaj dejansko pride do razlik, ki se odrazijo v zvoku. Vsi proizvajalci switchev pač dajo notri izolatorje in boljše oscilatorje, boljše materiale in napajanje, nihče pa prav zares ne pove in razloži čemu to sploh pripomore, če pa se biti ne praktično ne morejo izgubiti. Enkrat sem prebral ta white paper, če prav razumem, se po groundu v receiver vnesejo neke inducirane jitter motnje. Mogoče lahko kakšni bolj tehnično podkovani tukaj preberejo in raztolmačijo.

To je torej ta “dokaz” objavljen s strani J. Swensona:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0660/6121/files/UpTone-J.Swenson_EtherREGEN_white_paper.pdf?v=1583429386

Po iskanju za EtherRegen switchem pa sem našel tudi tale zelo obširen test, ki pa je eliminiral naša ušesa in za to uporabil kar - kamero! Če dobro pogledamo slike se dejansko res vidijo razlike pri menjavi switchev, napajanja zanje, ethernet kablov, res zanimivo...:
https://audiophilestyle.com/forums/topic/58910-etherregen-formal-video-imaging-and-audio-review/

Če pa katerega zanima, pa je tukaj še tale test, no ta pa je pač vezan na poslušalčeva ušesa:
https://audiophilestyle.com/ca/reviews/uptone-audio-etherregen-review-and-comparison-r887/

Nazadnje urejal/a habo66 Pet Feb 07, 2025 09:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
mihec

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2025 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Habo66 zelo zanimiv prispevek J. Swensona:

V moji glavi sem si predstavljal da če 0 in 1 potujejo naprimer mail sporočilo in sporočilo je prebrano na drugi strani 1 in 0 so uspešno prispele in so pravilne in to je to se pravi ni razlike na papirju.

V nasiš hifi sistemih tudi potujejo 0 in 1 in prav tako poganja jih neka sila signal potuje.

Sistem to energijo spremeni v pritisk ki pride ven iz zvočnikov ( frekvence valovi zvok ki ga zaznamo )

tako da mislim kadar govorimo o nekih malih razlikah v napravah ki jih nekateri zaznavamo,
imam obćutek da je nekaj v tem spektru kar se mi zdi tudi nekako logično kajti vsaka naprava stvar ( pasivne in aktivne ) so pod uplivom sill.

Za to tudi razlike in posledično sprememba barve zvoka ki ga zaznamo ( vsak malo drugače najverjetneje )

Pretvorba bitov.

Tudi Davor je lepo opisal razliko med rip CD in original in ostalimi ripi in files... In tudi jaz slišim razlike tukaj

Biti so biti vendar različni proizvajalci, ponudniki streamanja, ripanja... uporabljajo kodiranje in metode so si grugačne mogoče različno kodiranje prinese to razliko.

Sicer sem bolj pristaš da se sistem gradi leta in se ga pač prilagodi na željene preference uporabnika
( v mislih imam sisteme poslušalcev ki so bolj zatevne narave ) tako da se nekaterim tem ( težavam ) izogneš
oziroma sistem temu prilagodiš ali mogoče bolje rečeno izhajaš iz njih.

Tako na hitro po moji kmečki pameti, tega nikoli nisem raziskoval da bi to tehnično razumel saj sem časovno tako tako vendar nekaj več znanja pa nikoli ne škodi. ( se opravičuje če je ne razumljivo vendar je težko spraviti misli v mali pisni obliki )

LP
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2025 16:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

habo66 je napisal/a:
V zadnjem videu omenja, da je proizvajalec EtherRegen switcha objavil white paper, kjer kot eden izmed redkih (ali edini) objavil teorijo zakaj dejansko pride do razlik, ki se odrazijo v zvoku. Vsi proizvajalci switchev pač dajo notri izolatorje in boljše oscilatorje, boljše materiale in napajanje, nihče pa prav zares ne pove in razloži čemu to sploh pripomore, če pa se biti ne praktično ne morejo izgubiti. Enkrat sem prebral ta white paper, če prav razumem, se po groundu v receiver vnesejo neke inducirane jitter motnje. Mogoče lahko kakšni bolj tehnično podkovani tukaj preberejo in raztolmačijo.

To je torej ta “dokaz” objavljen s strani J. Swensona:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0660/6121/files/UpTone-J.Swenson_EtherREGEN_white_paper.pdf?v=1583429386

Lepo da proizvajalec vsaj pove kaj želijo rešiti. Nikjer pa ne pokaže koliko in kdaj vpliva to na zvok. Običajno moraš najprej problem izmeriti potem narediti izboljšavo in preveriti koliko se je izboljšalo. Tukaj je zgolj reševanje nekega problema, ki morda sploh ni dejanski problem.

habo66 je napisal/a:
Po iskanju za EtherRegen switchem pa sem našel tudi tale zelo obširen test, ki pa je eliminiral naša ušesa in za to uporabil kar - kamero! Če dobro pogledamo slike se dejansko res vidijo razlike pri menjavi switchev, napajanja zanje, ethernet kablov, res zanimivo...:
https://audiophilestyle.com/forums/topic/58910-etherregen-formal-video-imaging-and-audio-review/

Imam nekaj pomislekov glede testa. Nisem namreč prepričan da gre za isti frame (recimo 30 slik je na sekundo in ne vem kako zagotoviš da si ustavljen vedno na isti sliki). Vprašanje je tudi kakšna je bila nastavitev "white balance" na kameri (če je auto, se lahko spreminja tudi če je vse isto in so potem barve drugačne).
Če predvidevamo da test nima napak, je pa vprašanje zakaj so slike različno svetle. Ali je nekako padla napetost na televiziji? Jaz tukaj ne vidim da bi bile ene slike res boljše od drugih, zgolj različno svetle. Izgleda mi pa da samo stock dela pravilno svetlo.
Nazaj na vrh
longplay

Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2025 16:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In od teh vseh slik očesa ni niti ena pravilnih barv. Amaterji in filmofili hudega leta. Spravljajo se ocenjevat filma ki je sam po sebi ni neka referenca po možnosti še na razštelani LCD škatli kjer je barvno odstopanje ogromno.
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2025 10:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Berem to težko debato. Tu je vse namešano in še kup kačjega olja. Kako neki plačujete banko čez svoje switche, če zlahka en bit izgubi ali preusmeri promet v Južno Afriko. Tudi kvaliteta vseh vhodov v streamerju ni enako deklarirana. Samo USB in I2S sta polno vzorčno podprta, coax manj 44,1/192khz in optika še manj, največ 44,1/96. To ni primerjava. Po drugi strani pa je USB zveza asinhrona, pošilja se paket, na drugi strani ta paket v skladu s kvaliteto ure dekodira, povratne info ni. Vpliv zanesljivega shieldanega USB kabla je torej važen. Pri sinhronih zvezah čez switch, pa se promet preverja in če je transfer preslaboten zaradi motenj, včasih v audio poklja, v sliki zamrzuje, zadnjo znano potrjeno sliko in podobno.
Od switchev za rabo doma, skoraj nobeden nima ta pravega konja z besnim ventilatorjem kot v DATA centrih. Lahko samo delno izvajaš administracijo za prijave, firewalle, časovne omejitve itd.
Pri pravem bussines switchu tipa Cisco je le ta povezan z Gbits (1G/sec) pretvorniki za multimodno zvezo (diodni izvir in debelejše vlakno, nese max 3km) ali po potrebi monomodno lasersko zvezo za večji promet na razdalje, daljše od teh 3km. To je v SLO razen podjetij redko. Pravi profi switch ima tudi administracijo, tako uporabnikov in dostopov kot ostalo. V podjetju administrator odpre vsakemu potrebno količino in vrsto prometa. Tako ne morete gledati med malico svine, nekdo pa dela datamining na serverju Navision ali obdelave ali pošiljati zelo velike fileje kot so slike strani za časopis. Za take switche, neprekinjeno napajanje s Strüverji ali UPSi in hlajenje sob sem leta skrbel. Vrste prometa paketov so količinsko in namembnostno omejene, nadzirane. Enako tudi poštar na pošti na vozlišču interneta določi vsak node posebej, koliko signala in katerega vam dovolijo do hiše. Tudi domači router ima en port namenski za TV itd.
Tako v sklepu digitalije nima ne barve in ne drugih atributov, tipa RLC, ki bi vplivali na zvočno sliko. Je v DACU izhodni buffer kar pomemben, pa še ta kot vidim je večinoma kakšen JRC5532.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu