Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 275 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2025 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
habo66 je napisal/a: | Še moja izkušnja glede ničel in enk. | Lep primer placebo efekta.
Če ti je modem slabo prenašal glasbene podatke, ti jih en switch ni mogel popraviti (ker ni jasnoviden kako bi jih moral popravljati, zato switchi te funkcionalnosti nimajo vgrajene..., no, tudi rutarji je nimajo... sedaj pa sarkazem na off... V nasprotnem primeru bi tudi s pretvarjanem MP3 datotek v Flac dobili "več" podatkov.
Če pa jitter routerja tvoj DAC ni uspel obdelat, jih je pa cenen switch, se pa zamisli kakšna j***a od DAC-a imaš...
Povzetek, switch iz podatkov ki so mu na voljo, le teh ne more izboljšat. Njegova edina naloga (mal poenostavljeno sicer) je, da jih pošlje naprej.
Nazadnje urejal/a twom Pon Feb 03, 2025 18:32; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2025 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
mihec je napisal/a: | SSD vs HDD disk
Mislim da tukaj ni velike razlike, sploh pa ne v barvi zvoka ( če pa že bi najverjetneje potreboval uber dober sistem zelo zbalansiran in postavljen tako da razkriva vsako malenkost v zvoku )
Seveda razlike niso noč in dan vendar so odvisno koliko ti malenkosti pomeniji ( enim veliko enim manj in nekaterim ne ) | Še en placebo efekt.
V nasprotnem primeru bi to pomenilo da diski niso sposobni prebrat shranjenih podatkov. Če je samo en (1) bit narobe prebran, pomeni da je datoteka okvarjena in neuporabna. V tem primeru bi ljudje imeli množico nedelujočih datotek (vseh vrst, ne samo glasbenih). Vključno z bankami in ostalimi ustanovami, ki hranijo naše podatke v svojih oblakih.
Sicer pa... na diskih, CD diskih, v omrežjih (bluetooth, ethernet, USB), se zelo zelo poenostavljno povedano, prenašajo enke in ničle.
Ti podatki, ki se prenašajo po omrežju imajo veliko overheda, ker se zraven prenašaja tudi podatki o pravilnosti teh podatkov, so podatki dejansko modulirani z drugimi podatki, itd.
Na CDju, elektronika, ki bere podatke, v vsakem trenutku točno ve kje se laser nahaja. Se pravi, ko laser bere vsebino glasbe, prebere tudi lokacijo kje je ta linija. Zraven prebere tudi corection code podatke, da manjše napake sistem sam pravilno popravi (šele pri večjih napakah se interpolira krivuljo), itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihec
Pridružen/-a: Pet Dec 2018 22:14 Prispevkov: 37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2025 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
Placebo efekt- hahaha
Jaz recimo merim z ušesi no da dam primer ki mi ni čisto jasen.
Govorim Iz osebnih izkušenj naprimer spotify mp3 nekateri komadi se slišijo res dobro magično, sem večkrat naredil test moji flac files vs spotify mp3 in včasis se pojavi da je moja prioriteta spotify.
Prav tako sem primerjal Qobuz vs my files ( dsd, flac, wav,) in tudi tukaj se pojavi da se nekatere stvari bolje slišijo preko qobuz.
Tako da včasih si je treba priznat in biti resničen do samega sebe in si priznat kaj je dejanska resnica.
V primeru placebo bi moral definitivno zmagati flac,dsd in ostali lossless files.
Seveda so tukaj prisotne osebne preference vendar kakor koli obrnem imam kar visoke prioritete
in zahteve.
Ponavadi za najbolje razumevanje enostavno rabiš izkušnje teorija je eno a praksa je drugo
Kar se vidi in občuti v vsakodnevnem življenju ne glede za kakšno stvar se gre.
Zivljeneje je pot učenja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2025 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
mihec je napisal/a: | Jaz recimo merim z ušesi... | Disk je disk. In podatki morajo biti enaki. Morajo biti enaki, preprosto ne gre drugače. Podatki ne morejo biti različni. In če to datoteko kopiraš na drug disk, je na tem drugem disku popolnoma enaka kot na prvem. In to kopiranje lahko ponavljaš poljubno dolgo.
In če so podatki enaki, mora biti tudi zvok.
Seveda se pogovarjava o isti datoteki, in istem sistemu, v katerem je bil zamenjan edino disk. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihec
Pridružen/-a: Pet Dec 2018 22:14 Prispevkov: 37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2025 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
twom predlagam da še enkrat dobro preberes celotno temo kajti zgleda da si šel prehitro skozi.
Zgleda tudi da si prilepil skupaj stvari ki se drugače držijo narazen, sedaj mogoče po nesreči mogoče namerno to pa veš sam.
Sem pa omenil če že so razlike ...... beri v moji prvi objavi
Na tvoje vprašanje pa sta ti že odgovorila LightBit in Benma
Jaz disk to disk nisem testiral in tudi ne bom čeprav sem OCD vendar to pa je izven mojega
dosega.
Kar se pa tiče disk- local files vs spotify vs qobuz pa trdim da isti album isti komad zveni različno na istem sistemu seveda.
Za lažje razumevanje pa najbolje da skeptiki preizkusijo.
Saj je enostavno narediti test.
Naprmer en komad ki ga slišim jaz zagotovo- Harlem River - Kevin Morby
Pri meni mp3 iz spotify zagotovo odlično mogoče celo najbolj od vsega kar imam ok dsd nimam ostalo pa imam.
No kakorkoli ne želim prelivanja slabe volje in najbolje da se držimo originalne teme naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2025 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
mihec je napisal/a: | SSD vs HDD disk
Mislim da tukaj ni velike razlike... | Se trudim razumet česa nisem razumel  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2512 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2025 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
mihec je napisal/a: | Kar se pa tiče disk- local files vs spotify vs qobuz pa trdim da isti album isti komad zveni različno na istem sistemu seveda. |
Čisto možno, saj ne vemo če gre za enake datoteke. Lahko je popolnoma drug master.
Če so datoteke identične, pa težko zveni drugače. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 444 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: | mihec je napisal/a: | Jaz recimo merim z ušesi... | Disk je disk. In podatki morajo biti enaki. Morajo biti enaki, preprosto ne gre drugače. Podatki ne morejo biti različni. In če to datoteko kopiraš na drug disk, je na tem drugem disku popolnoma enaka kot na prvem. In to kopiranje lahko ponavljaš poljubno dolgo.
In če so podatki enaki, mora biti tudi zvok.
Seveda se pogovarjava o isti datoteki, in istem sistemu, v katerem je bil zamenjan edino disk. |
Jaz nisem popolnoma prepričan, da je to vedno res - čeprav se seveda strinjam, da digitalni podatki v veliki večini primerov ostanejo isti tako v primeru branja kot v primeru prenašanja na dolge ali kratke razdalje. Kar se lahko spremeni, so analogne motnje in šum, prisotni v vodnikih ob digitalnem signalu - pa ne, da bi ti motili DAC tako močno, da bi ta nepravilno razbral posamezne bite - vplivajo lahko na druge načine. Tudi ob trudu galvanske ločitve vhodnega digitalnega signala in analognega izhoda ta seveda nikoli ni popolna. To bi po mojem bil še večji vpliv, kot npr. motnje v colcku DACa, večjemu jitterju zaradi analognih signalov ob digitalnem.
Je pa seveda vedno močan placebo efekt pri teh zadevah, ki se ga brez skrbno pripravljenih double blind testov ne da kar tako zanemariti - samo zavedanje, da je to opcija, ne pomaga kaj dosti. Ampak avdiofilija ima zdaj že desetletja razlag, zakaj tu znanstvene metode odpovejo, smo namreč po mnenju mnogih na področju paranormalnega... _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Bom kratek...začne se že pri posnetkih. Ripan cd ne igra več isto kot posnetek!!
Imam na disku enake ripe iz enakih cdjev od 4 virov. Tud našega domačega ko je še šef ki je računalničar takrat z najboljšim plextorjem in accuripoi posnel glasbeno zbirko.... in noben ne igra enako... ne rečem da je en slab drug dober...ne dojemah jih enako. Kaj šele wav in flac...
Da je in bi moralo bit vse enako po eni strani mogoče drži... v praksi pa jaz ne slišim vsega popolnoma enako. Je pa vse fajn za poslušat.
Nisem pa zadovoljen z Internetnim streamnjem ala Tidal ... to meni ne igra, vse ima enak tip ...kot da jem hrano od istega kuharja, kod ta pijem vino od istega vinarja... pri poslušanji iz domače zbirke, je zvok precej bolj raznolik, točno slišiš tip Telarc posnetkov, Opus... tudi na recimo very best of... albumih z lahko slišiš kako različno so posneti isti izvajalci po različnih studih z različno opremo. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6169 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Promemoria:
Cd playerju se zvok spreminja glede na podlago, posebej dobro se obnese če lebdi (obešen na elastike ali položen na zelo mehke žogice).
Seveda je posredi vpliv tresljajev, seveda reprodukcija teče neglede na podlago, seveda je zapis isti in laser dela in algoritmi delajo in redundanten zapis naredi svoje in in in ... samo zvok ni isti. Ponovljivo, preverljivo.
Avdiofili o tem, električarji pa o drugem - kot da je dovolj da je predvajanje brez prekinitev in je vsemu zadoščeno. Ker potem bi vsi playerji enako igrali, pa da ne vpletamo analogni audio izhod - vsi cd transporti enako igrajo. E malo morgen, če kdo to trdi, potem je bolje da si omisli kateri drugi hobi, kjer bo imel več šans da ga resno jemljejo. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
DAVOR je napisal/a: | Tud našega domačega ko je še šef ki je računalničar takrat z najboljšim plextorjem in accuripoi posnel glasbeno zbirko.... in noben ne igra enako... ne rečem da je en slab drug dober...ne dojemah jih enako. Kaj šele wav in flac... |
To je seveda popolnoma možno in normalno. Gre pa najverjetneje za placebo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | Seveda je posredi vpliv tresljajev, seveda reprodukcija teče neglede na podlago, seveda je zapis isti in laser dela in algoritmi delajo in redundanten zapis naredi svoje in in in ... samo zvok ni isti. Ponovljivo, preverljivo. |
Čudno, da je potem tako težko dokazati. Ponovi to s čim takšnim: AIWA PCD-810RD
Tvoj CD player morda sploh nima algoritmov za popravljanje. Nekateri starejši jih nimajo.
ambasador je napisal/a: | E malo morgen, če kdo to trdi, potem je bolje da si omisli kateri drugi hobi, kjer bo imel več šans da ga resno jemljejo. |
Recimo poslušati glasbo namesto razlik med kopijam CD-jev dokler se ti ne zmeša in se začnejo dogajati paranormalne stvari. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1616 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 15:36 Naslov sporočila: |
|
|
DAVOR je napisal/a: | Bom kratek...začne se že pri posnetkih. Ripan cd ne igra več isto kot posnetek!!
Imam na disku enake ripe iz enakih cdjev od 4 virov. Tud našega domačega ko je še šef ki je računalničar takrat z najboljšim plextorjem in accuripoi posnel glasbeno zbirko.... in noben ne igra enako... ne rečem da je en slab drug dober...ne dojemah jih enako. Kaj šele wav in flac...
|
Si že kdaj poizkusil ripane wave zapečt nazaj na CD? Kakšen je bil zvok? Je bil bolj podoben zvoku z original CDja ali zvoku ripanih datotek? Bom ob priliki poizkusil. Kaj pa če finta ni v mediju, ampak v napravi? Kakšna je razlika v poti signala, ki v napravo enkrat pride s CDT, drugič pa preko mrežne kartice?
DAVOR je napisal/a: |
Imam na disku enake ripe iz enakih cdjev od 4 virov. Tud našega domačega ko je še šef ki je računalničar takrat z najboljšim plextorjem in accuripoi posnel glasbeno zbirko.... |
Kot bivši računalničar poznam firmo Plextor, ki je v tistem času proizvajala vrhunske pekače CDjev, ki so imeli tudi temu primerno ceno. Zanimivo pa je, da je v CDP/DAC/streamer Cantata, ki ga izdeluje podjetje Resolution Audio (list price 6000 eur) vgrajen navaden Pioneer DVD R/RWpogon, ki je videti zelo cenen, predvaja pa vrhunski zvok.
 _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi
Nazadnje urejal/a benma Tor Feb 04, 2025 16:09; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 15:50 Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: | Lep primer placebo efekta. |
Ne moreš tega z gotovostjo trditi. Ne podcenjevati sposobnost avdiofilov da primerjajo jabolka z hruškami, pa tega ne vedo. Ali pa posebne konfiguracije sistema, ki dejansko ne deluje dobro. Avdiofili so alkemisti, sem pogosto kar šokiran kaj jim uspe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01 Prispevkov: 1111 Kraj: Lenart
|
Objavljeno: Tor Feb 04, 2025 18:07 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno isto. Ne da se, to ne more biti, vsi vi oz. mi audiofili smo budale. Čeprav smo tukaj na tem forumu vsi audiofili, baje. Nihče pa ne pove zakaj se drugače sliši, če daš vmes switch. Če pa pravite, da je to placebo, pa vabim na enak test.
Isto je s power kabli. Saj ne, da po njem oz. izven njega tečejo elektroni, na električno polje pa vpliva izolacija, ki ima različne dielektrike, potem so še shieldi, ki so spet različni itd. itd. Ampak ne, ne sliši se. Razen, ko audiofil priklopi in sliši, ampak takrat je pa cepljen.
Aja, zgoraj je en "audiofil" spraševal kateri "shit" dac imam oz. sem imel.
Tega:
https://www.audiophonics.fr/en/dac-with-volume/audio-gd-r-27-2021-edition-dac-r2r-fgpa-usb-amanero-hdmi-i2s-32-bit-384khz-2x-accusilicon-2x-crystek-p-15123.html?srsltid=AfmBOoqHo2CFIVvi-Vq7qjKS2bs24JAwy6vBWcxXPHsjXlc9TveVZCtj
Najbrž je to to ja..
Evo predlagam. Vržmo skupaj za eno sobo na oktobrskem sejmu, kjer bomo testirali kable, za vse vrste povezav. Če se razlika ne bo slišala oz., če boste tisti, ki drugače mislite (oz. veste) in ste prispevali k realizaciji tega testa, dokazali drugače, vam vsem vrnem denar.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|