Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Vpliv lokalne mrežne infrastrukture na kakovost zvoka
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 31, 2025 16:42    Naslov sporočila: Vpliv lokalne mrežne infrastrukture na kakovost zvoka Odgovori s citatom

Zanima me, če je kdo analiziral vpliv lokalne mrežne infrasturkture (modem, router, switch, mrežni kabli, napajalniki mrežnih naprav) na kvaliteto streamanega zvoka in katere spremembe so prinesle največji napredek?
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2025 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pustimo se presenetiti, morda se kdo javi.
Tačas:
https://silentangel.com/why-network-switches-improve-audio-performance/

V linku posredujem zgodbo network eksperta, ki je delal na razvoju Gigabit Ethernet switcha, ko so jim Intel-ovi inženirji prišepnili naj ugasnejo neonske luči, če želijo zadostiti homologaciji... kako se je zgodba odvijala vse do odločitve ustanovitve lastne firme (Silent Angel).
Neverjetno kako malo vedo o obnašanju digitalnih signalovpri prenosih po omrežju, diafoniji med žicami znotraj kablov in kdo ve kaj še...
Če ima še kdo monitorje/tv zaslone s CCFL (cold cathode fluorescent lamp)...
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2025 23:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
V linku posredujem zgodbo network eksperta, ki je delal na razvoju Gigabit Ethernet switcha, ko so jim Intel-ovi inženirji prišepnili naj ugasnejo neonske luči, če želijo zadostiti homologaciji...
Pri zgornji izjavi je pomešana homologacija in prenos podatkov (beri: gre za različni zadevi).

Za testiranje mrežne opreme obstaja namenska hardware in software oprema (ne neko blodenje na stereophile bonn nx). Switch testiraš ali izgublja podatke. In dvomim da jih kakšen v vsaj približno normalnih pogojih izgublja, tudi Tende za 15 EUR...

Pri nas v firmi smo pri razvoju namenskega routerja uporabjali IXIA in Agilent (sedaj oboje Keysight).

Če se zgubi en bit, en paket, al pa če so v signalu motnje, ti tega ne boš slišal, ker to pohendla protokol. Če ne zmore pohedlat, pade povezava.

Da bi ti slišal razliko pri predvajanju, bi ti morali ves čas letet okvarjeni biti (na pravem mestu, LSB biti, ne MSB (most significant bits), in ob predpostavki da buffer na predvajalniku ne dela in da zveza zaradi nekega razloga nebi padla.

Ampak, nekaterim reši problem 4 jurje vreden switch, ki ni niti manegiran, in kjer ni niti osnovnega podatka za Network Switching Capacity (osnovni podatek za vsak switch, tudi uno Tendo za 15 EUR).

To da en CD player igra bolje od nekega network streamerja, pomeni samo to da ima slednji slabšo izhodno stopnjo, ne da je stremanje slabše po zasnovi (ker nimaš nadzora kaj streamaš). Ob predpostavki da delata z enakim digitalnim streamom. Če ne delata z enakom streamom, potem se ne primerja pravilno. Se pravi, najprej je treba obema predvajalnikoma zagotovit enak digitalni stream (morda je to lahko SPDIF iz tega CD predvajalnika na vhod network playerja).

wikipedia BER Bit Error Rate
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2025 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer pa malo tega branja ne bo škodovalo (original spletna stran na žalost ne obstaja več) zmotna logika
logical fallacies
wikipedia list of fallacies
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 02, 2025 00:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

twom je napisal/a:

To da en CD player igra bolje od nekega network streamerja, pomeni samo to da ima slednji slabšo izhodno stopnjo, ne da je stremanje slabše po zasnovi (ker nimaš nadzora kaj streamaš). Ob predpostavki da delata z enakim digitalnim streamom. Če ne delata z enakom streamom, potem se ne primerja pravilno. Se pravi, najprej je treba obema predvajalnikoma zagotovit enak digitalni stream (morda je to lahko SPDIF iz tega CD predvajalnika na vhod network playerja).

wikipedia BER Bit Error Rate

Imam kombinirano napravo (CDP, DAC, streamer). Ko poslušam glasbo s CDja, je kvaliteta zvoka nekoliko boljša kot če isti ripan CD v obliki streama poslušam z NASa. Isti DAC, ista izhodnja stopnja, samo vhoda sta različna.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 02, 2025 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@twom: ...Pri zgornji izjavi je pomešana homologacija in prenos podatkov (beri: gre za različni zadevi)...

Preslikal sem tale stavek: ..During the development work, I was advised by Intel engineers that we needed to use traditional Edison-style incandescent bulbs in the lab in order to pass the IEEE compliance test.
Kaj je compliance test:...Compliance testing validates that a system functions according to both internal policies and external regulatory requirements... Še vedno ne vidim kje sem zgrešil.
--------------------------------------------------------------
Je pa fino, da je odprta razprava na to temo. V tej zgodbi nastopam kot neveden potnik, ki 'samo' ne želi biti prepeljan žejen preko vode. Naj mi bo dopuščeno da sam odločim koliko sem žejen.
---------------------------------------
V hifiju dosedaj je bilo veliko nesoglasij na relaciji - slušna zaznava uporabnika/avdiofila vs zanikanju problemov s strani električarjev, da tako rečem.

Ena taka so zvoki napajalnih kablov. Seveda ne sme vplivati toda avdiofili slišijo da vpliva. Električarji trdijo da je to nesmisel/izmišljotina. Potem ugotoviš da imaš ground loope vsevprek in se signal sprehaja po ozemljitvenih vodnikih in ostalih žicah kabla vsevprek preko razdelilca na druge naprave. In kot bi ne bilo dovolj se masa signala kanalov med seboj meša (L,R) v takozvanih stereo napravah (kot nasprotje dual mono, kjer se to ne dogaja) in v veliko primerih je še direkt vezano na ozemljitev.

Morala: vsi imajo prav, neviđeno Laughing Laughing Laughing
Napajalni kabel res ne vpliva, če ni ground loopov in res vpliva če so.
Vse pa je zakuhano že v fazi projektiranja, ko se ne upošteva kam bo naprava vprežena, kot da je izoliran otok sam zase.
-------------------------------
Po vsej verjetnosti se kaj takega dogaja tudi v primeru strimanja. Skupek okoliščin naredi svoje. Že samo ugotovitev diafonije znotraj kablov mi naježi kožo. Situacija niti pod razno ni pod kontrolo.

Seveda digitalno igra v vsakem primeru, isto kot kabli v ground loopu Embarassed . Samo kako...
benma

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 02, 2025 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se vrnem k vsebini moje teme, danes sem prišel do ugotovitve, ki me je presenetila. Moj novejši streamer Eversolo dmp-A8 ima možnost vgraditve m.2 ssd diska. Ker me je zanimalo kolikšen vpliv ima moja dokaj preprosta mrežna infrastruktura na zvok, sem nabavil takšen disk. Po vgradnji in po prepisu celotne vsebine NAS serverja, ki ma vgrajen že prileten klasični 5400rpm disk, na interni Samsung 980 pro SSD disk v streamerju, sem primerjal zvok. Opazil nisem nobene razlike. Primerjal sem dobro posnete albume v CD kvaliteti in pa hi-res datoteke.

Torej, v mojem primeru lokalna mrežna infrastruktura nima vpliva na kakovost streamanega zvoka. No, vzrok bi lahko bil tudi v slabi implementaciji prenosa podatkov med internim SSD diskom in ostalimi komponentami v streamerju. Tega ne morem vedeti.

Hkrati sem ugotovil, da v mojem primeru SSD disk, v primerjavi s klasičnim diskom, ne prispeva k višji kakovosti zvoka.

Ali imate ostali podobne izkušnje?
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 02, 2025 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
Hkrati sem ugotovil, da v mojem primeru SSD disk, v primerjavi s klasičnim diskom, ne prispeva k višji kakovosti zvoka.

Razlika je v tem da je SSD tišji kot HDD. Nič drugega, kar se kakovosti zvoka tiče.
Nazaj na vrh
mihec

Pridružen/-a: Pet Dec 2018 22:14

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2025 08:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SSD vs HDD disk

Mislim da tukaj ni velike razlike, sploh pa ne v barvi zvoka ( če pa že bi najverjetneje potreboval uber dober sistem zelo zbalansiran in postavljen tako da razkriva vsako malenkost v zvoku )

Po mojem mnenju je možno zaznati spremembo na black background, probaj se fokusirati na ozadje kamor je glasba projecirana, in če zaznaš te malenkosti?

Jaz sem se pred časom podal na ureditev lokalne mrežne infrastrukture (modem, router, switch, mrežni kabli, napajalniki mrežnih naprav)

Po mojih izkušnjah bi rekel da se z nadgradnjo dogaja največ prav tu ( black background )
- pridobtev je( boljši, lažji bolj kristalen ) vpogled v sam posnetek.

Seveda razlike niso noč in dan vendar so odvisno koliko ti malenkosti pomeniji ( enim veliko enim manj in nekaterim ne )

Za ruter modem ne morem kaj komentirat kajti izkušenj nimam.
- rekel bi da je najbolje da ima konstanto da ni nihanj saj hitrost ni pomembna kajti audio ne potrebuje hitrosti.

Za switck pa je zanimivo da so razlike kar velike, že navaden switch ( 20eur )kaj šele kaj bolje optimiziran switch recimo z high qualiti power supply.

Naprimer dokaj dobro znana kombinacija ki obrodi sadove.

Dokaj običajen rutar modem povežeš s Cisco meraki switch nato iz tega Cisko meraki z fiber kablom do drugega cisco meraki ki je v bližini sistema in ta cisco povežeš naprej z ethernet kablom v streamer.

Omenjeno konfiguracijo lahko zelo izboljšaš da dodaš na cisco meraki linearni napajalnik prav tako da cisco upgrade za audio ( audiophool.nl ) in vse omenjene stvari povežeš z dobrim kablovjem. ( power, ethernet, ( usb oz vsi ostali ki sledijo )
Opcij različnik konfiguraci in kosov različne preme je veliko. ( pro, normal, high end )

Switch to switch povezava fiber kabel tako se izogneš motnjam ki so prisotne na mreži saj se po omenjenemu kablu ne prenašajo

Po mojih izkušnjah bi rekel da se največ pridobi-zgodi od vrha navzdol omenjenega.
1 - Kablovje ( daleč na prvem mestu )
2- Power supply za switch
2 - Switch - SFP transceiver
3 - vse ostalo

Pred takšno investicijo je pametno da so stvari v sistemu že urejene oziroma na nivoju ki izpolnjuje vaše pogoje oz. preference poslušalca in seveda da je sistem zmožen razkrivati malenkosti.
Če si OCD in ti malenkosti veliko pomenijo potem je smiselno iti v to pustolovščino

Mojih 5 cent
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2025 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@mihec, hvala za tvoje izkušnje.

Sam sem po opravljenem testu sicer nekoliko skeptičen, saj kompletna izločitev vplivov omrežja ni prinesla nikakršne meni slišne izboljšave. Moj sistem je sicer dokaj občutljiv na spremembe.
mihec

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2025 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmmm zanimivo da ni doprineslo slišnih izboljšav - sprememb

Benma prosil bi te da v celoti opišeš svoj sistem vključno z kabli in vsemi malenkostmi,
vključno soba in sama postavitev zvočnikov.

Kajti si ne predstavljam za kaj je do tega prišlo, mogoče bo lažje razumet če vidimo celoto in se stvar bolj podrobno pogleda kje tiči trik oz. zakaj ni opaziti razlike.

V končni fazi gre za sam izvor zvoka in mislim da se tukaj vsi strinjamo da je sam izvor zelo pomemben faktor.

Res je tudi da nekateri sistemi ne potrebujejo switchov in omenjenega mreznega upgade.

Kot naprimer Grimm mu 1 streamer ki nekako switchi ne uplivajo.
Prav tako je tudi Playback Design streamer dac ne potrebuje nič drugega kakor navaden cat6 kabel da te pripelje najvišjih slišnih rezultatov.
Poleg omenjenega je še sigurno kaj drugega meni manj ali ne znanega.

No odvisno je od sistema da sistema.
Pri meni je prioriteta USB povezava za to ta zakomplicirana pot ki sem si jo zadal na tak način.

Grimm mu1/2 in PBD ni prioriteta USB imajo stvari rešene drugače za to upliv switcha ni potreben.
Nazaj na vrh
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2025 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še moja izkušnja glede ničel in enk.
Pred časom smo se s kolegi dobili na sicer isti lokaciji, ki sem jo omenil v sosednji temi, le da v spodnjem prostoru, ki pa nima ethernet priključka. Zato sem prinesel s seboj svoj Huawei mobilni modem-ruter, ki ga sicer uporabljam v pisarni za potrebe posla. V zadevo vtakneš sim kartico in dela povsod kjer je signal.
Iz tega ruterja je šel ethernet kabel v streamer-dac. Namen je bil zopet druženje in testiranje.
Še vedno se spomnim zvoka. Bil je generalno tečen, zatikajoč, oster.
S seboj sem prinesel tudi Netgear GS108 switch, ki sem ga kupil pred časom za foro, ker je poceni in na Alpha Audio switch testu zelo pohvaljen. Zraven sem prinesel še linearni Audiophonics napajalnik, ker mi leži doma.
Zvok je bil postal mehkejši, bolj fluiden, manj našpičen, skratka bolj poslušljiv. Razlika je bila očitna. Ne bom rekel dan in noč, ampak vsak bi to slišal. Po tej spremembi se je dalo poslušati. No saj tam nisem bil sam, tako, da lahko to še kdo potrdi.
Rad bi se poučil kako je iz tehničnega vidika to možno. Za potrebe pisarniških opravil je čisto vseeno ali je kabel vtaknjen v modem-ruter, ali pa je vmes še (Netgear) switch. Rezultat je enak.
Če pa je v igri audio in zvok, pa rezultat ni enak, pa čeprav so ničle in enke enake.
P&L, G
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2025 13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mihec je napisal/a:

...
Benma prosil bi te da v celoti opišeš svoj sistem vključno z kabli in vsemi malenkostmi, vključno soba in sama postavitev zvočnikov.
...

Testiral sem na naslednji opremi:
Eversolo dmp-A8 streamer/DAC z vgrajenim SSD diskom
Pro-ject pre box RS predojačevalec z eksternim napajanjem Pro-ject power box RS
Nuprime ST-10M končni stopnji
Dynaudio Contour 30 zvočniki
Isotek Aquarius evo3 power conditioner
Isotek Premier AC kabli na vseh napravah
Audioquest Columbia in Colorado XLR kabli
Audioquest go4 zvočniški kabli

Podoben rezultat je bil slišen tudi z ampom in kablom, ki sem ga v dnevno sobo premaknil iz sekundarnega sistema:
Sansui au-x 911dg
Cardas clear cygnus RCA

Mrežna oprema:
NAS: DLINK DNS-323-B1,
TP-Link router
Linksys 10/100/1000 MB/s 8-portni switch
priložena napajalnika
Ethernet kabli CAT-6

Dnevna soba ni idealna, postavitev zvočnikov tudi ne, več pa pove priložen graf:

Nazadnje urejal/a benma Pon Feb 03, 2025 13:54; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2025 13:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ko so nas priklopili na optiko ugotovil da je Wi-Fi počasnejši od interneta. Zato sem kupil nov precej dražji Wi-Fi 6 (802.11ax) ruter Asus RT-AX55, ki naj bi omogočal hitrosti do 1800Mbps. Stari je bil Wi-Fi 4 (802.11n) TP-Link TL-WR841N in naj bi omogočal maksimalno 300Mbps.

Kakšna je bila razlika? Praktično nobene. Nazivne hitrosti povezave so podobne kot prej, okoli 250Mbps. Tisti 5GHz kanal dela itak samo če si skoraj čisto pri ruterju. Očitno se to razvija za kartonaste ameriške hiše, ker čez opeko in beton ni napredka. Seveda je novi ruter funkcionalno boljši in verjetno bolje deluje ko se število naprav povečuje. Sicer je večina naprednih funkcionalnosti neuporabnih, ker naredi povezavo nestabilno.

Nisem testiral vpliv na kakovost zvoka, ker sem gluh in imam slabo avdio opremo. Tudi streamam ne, samo kopiram glasbo po mreži na drugo napravo. Vedno pridejo identične datoteke tja, tako da bi morale zveneti enako.

Ko sem zamenjal HDD z SSD je bila precejšna slišna razlika pri tišjih delih glasbe, ker se ni več slišalo brnenja diska. Je bil pa moj 7200rpm in je tudi zelo odvisno od tega kako je montiran.
Nazaj na vrh
mihec

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2025 16:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Benma sistem zgleda lepo urejen in lepo zbalansiran, vidi se da si posvetil veliko časa in posledično denarja, da spelješ in skleneš krog do te mere ki jo imaš, bravo I like it.

Z omenjenimi kosi sicer nimam izkušenj, vendar sem ter tja slišim kakšne pohvale in kritike.
Na hitro sem tudi malo pobrskal po netu tako da dobim malo širšo sliko o omenjenih komponentah in bugetu sistema.
Tako na papirju zgleda vse ok.

Dobro zbalansiran sistem imam v mislih da so si stvari v cca podobnem ali istem rangu,bugetu
kar menim da ti je tukaj uspelo zelo dobro.

Verjamem da se s takšnim sistemom da uživati v poslušanju glasbe in da je za marsikoga tak sistem že več kot zadovoljiv.

Sedaj za kaj pri tebi ni slišne razlike naprimer z switch ali brez ne vem in težko sodim
Pri meni je prav tako pri nekaterih audiofilih ki jih poznam.
Sicer sem že prej omenil da razlika ni noč in dan, tukaj gre za malenkosti.

Mogoče bi nekdo rekel da je buget sistema premajhen za razkrivanje malenkosti, vendar jaz bi to opcijo izključil v tvojem primeru, kajti imam dva sistema in eden je buget recmo cca 1-2k in prav tako je možno zaznati malenkosti v spremembah v sistemu, res da so bistveno manjše vendar tudi tukaj so.

Graf ki si ga priložil niti ne razumem kajti nimam izkušenj z meritvami na papirju, na tem področju sem čisti lajik vse kar merim je uglašeno na ušesa in speljano proti moji preferenci.

Vsak sistem ima pluse in minuse, nekateri razkrivajo več nekateri manj, nekateri dražji nekateri cenejši, tukaj ni kaj je prav ali kaj je narobe, Mislim da najbolj pravilno je da sistem izpolnjuje preferenco poslušalca samega.

( naprimer pride kolega v torek poslušamo sistem in reče super je a jaz bi dodal še super tweeter da mal odpre, v kolikor pride drug kolega v sredo in pravi super je vendar je že čisto preveč odprt sistem jaz bi imel bolj zaprto in več topline )
hahaha nič narobe z mnenji prijateljev in super da povejo odkrito kaj si mislijo in čutijo ( respect )

Vendar sistem je prilagojen moji preferenci, za to performance v to smer.

Včasih se moramo vprašati kaj pomeni da sistem razkriva vsake najmanjše možne razlike in spremembe reprodukciji glasbe,in kakšen sistem to dejjansko je in kaj vse je potrebno za to, saj konec koncev je naloga sistema zelo težka, kajti mora imitirat to kar je nemogoče.
Vse kar slišimo v živo z ušesi je dejansko mono izvor zvoka ( avto, čebela, glas pevca..... ni da ni
in da zvočniki stereo naredijo to imitacijo je nemogoče, se da približati vendar je to dan danes zelo povezano z bugetom in skrbno izbranimi komponentaki pa tudi to ne bo nikoli 100%

Nekje se je treba zadovoljit in s tem živet, glavno v končni fazi je da poslušalec uživa in da je zadovoljen s svojim delom hobijem.

Zanimivo bi bilo slišati tudi druge v kolikor so šli podobno ali čisto drugo pot saj opcij je veliko.

IMHO My 5cent
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu