Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Akustika - odboj od poŔevnih sten

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miŔolin



Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Prispevkov: 441
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 21:07    Naslov sporočila: Akustika - odboj od poÅ”evnih sten Odgovori s citatom

Spet je ĆØas za eno zaĆØetniÅ”ko vpraÅ”anje z moje strani. Smile Živim v mansardi, kar poslediĆØno pomeni, da imam poÅ”even strop na obeh straneh prostora , kjer posluÅ”am glasbo. Strop se spuÅ”ĆØa do ca. 60 cm nad tlemi. Zanima me, kako najdem mesto prvega odboja na tej poÅ”evni steni. Je to Å”e vedno isto, kot ĆØe bi imel ravne stene - se pravi z zrcalom poiÅ”ĆØem tweeterje? Ker je precejÅ”nja razlika v položaju, ĆØe položim zrcalo vzporedno s steno/stropom ali pa ĆØe ga postavim ob steno tako, da je obrnjeno pravokotno na tla. In ne vem, katera varianta je prava. Upam, da sem razumljivo napisal. Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ajka



Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Prispevkov: 3181
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 22:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Vpadni kot in odboj sta enaka ... samo zrcalna slika ,ĆØe smatramo,da je povrÅ”ina ravna oziroma gladka...Torej ogledalo toĆØno na steno;vzporedno !!!
_________________
~ ** ~
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: -
Orpheus999



Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44
Prispevkov: 127
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 23:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se bojim da je odgovor malce bolj kompliciran kot tole..
NaĆØeloma se da nekaj narediti z "ogledalom" ampak se
refleksije (tudi prve) v takem prostoru obnaÅ”ajo precej drugaĆØe kot v pravokotni sobi. Ker ne poznam tvojega primera bolj specifiĆØno, je to žal edini odgovor, ki ti ga lahko ponudim na tej toĆØki. LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 23:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prve odboje najenostavneje najdemo z ogledalom. Potrebujemo samo pomoĆØ druge osebe, ki bo premikala ogledalo po steni tako dolgo, dokler z mesta posluÅ”anja ne bomo preko ogledala zagledali zvoĆØnik. To velja za vse stene.

Prvi odboj se vedno enako obnaÅ”a, ne glede na to, ali je stena ravna, ali poÅ”evna. Pomebno je koliko je mesto prvega odboja oddaljeno od nas - torej koliko daljÅ”o pot prepotuje zvok, ko od zvoĆØnika preko prvega odboja pride do naÅ”ih uÅ”es. NaÅ”a uÅ”esa so namreĆØ obĆØutljiva na ĆØasovni zamik tega odbitega zvoka napram direktnemu zvoku, za skoraj vse frekvence pa se spremeni tudi faza, kar vpliva na glasnost zvoka pri doloĆØenih frekvencah (nelinearnost).
Posebej bi tu bilo potrebno navesti, da prvi odboj ni samo od stranskih sten, temveĆØ tudi od tal, stropa, stene za zvoĆØniki (nižje frekvence) in stene za mestom posluÅ”anja.

PoÅ”evne stene lahko pripomorejo k boljÅ”i akustiki, ker je v takih sobah manj stojeĆØih valov.

Preden se lotiÅ” dokonĆØne akustiĆØne obdelave prvega odboja stranske stene preizkusi, ali postavitev absorberja oziroma difuzorja ravno na tem mestu sploh kaj doprinese k boljÅ”emu zvoku. ƈe nekega izboljÅ”anja ni, potem razmiÅ”ljaj o drugi, boljÅ”i lokaciji.

ƈe boÅ” prve odboje stranskih sten zelo zaduÅ”il, se ti lahko zelo zoža zvoĆØni oder (Å”irina odra, je najbolj odvisna od zvoĆØnikov, mesta njihove postavitva, usmerjenosti zvoĆØnika, oddaljenosti stene in mesta posluÅ”anja. Na Å”irino vplivata tudi kvaliteta izvora zvoka in ojaĆØevalnika). Isto velja za viÅ”ino in globino odra). Ozkega zvoĆØnega odra si veĆØina audiofilov ne želi.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miŔolin



Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Prispevkov: 441
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore, ko bom imel kakÅ”no minutko ĆØasa odveĆØ bom prilepil gor skico prostora, da jasno, kako izgleda trenutna postavitev. Kaj dosti maneverskega prostora za premikanje zvoĆØnikov nimam (okej kakih 15cm v vsako smer bi Å”e pogojno Å”lo) bi pa rad Å”e malce pridobil na tistem "tu je" obĆØutku. A je stisnjena (trda) steklena volna kaj slabÅ”i absorber kot nestisnjena? Da ne bi ravno 10cm debele ploÅ”ĆØe pribijal na steno, ĆØe ni nujno potrebno. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trda kamena ali steklena volna bolje absorbira nižje tone kot mekha.

Zadeva pa ni tako preprosta, da bi lahko rekel npr.: vzel bom 5 cm trde namesto 10 mehke in dal na zid, ter s tem imel enako absorbcijo.

ƈe hoĆØemo dobro absorbirati viÅ”je tone, zadostuje 5 cm mehke volne na zidu, ĆØe hoĆØemo pa nizke vsaj malo absorbirati, pa mora biti 5 cm trda ploÅ”ĆØa vsaj 5 cm od stene (absorbira skoraj enako kot 10 cm trde ploÅ”ĆØa na zidu), za boljÅ”e rezultate pa nekih 15 - 20 cm.

ƈe v sobi nimaÅ” Å”e nobenega obsorberja, akustika pa je slaba, potem zaĆØni s postavljanjem absorberjev v kotih, Å”ele nato na stranskih stenah.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe