Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Meritve električne napeljave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1165
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 00:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
Kolikšno razmerje moči (ločilni trafo:dejanska poraba) priporočaš?


Za probat preprečit vpliv na brnenje, je dober vsak od nekih 100 VA naprej, če nimaš ravno A klase ojačevalca. Za kaj več pa močnejši, lahko tudi 1,5 ali 2 kVA.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 369
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NCC2000 je napisal/a:

...Pa ti muska preko UPS-a tudi drugače špila, ali je problem le v brumu trafota?


Danes sem si vzel nekaj minut za testiranje. Ta UPS seveda ni primeren za dnevno sobo, ker je ventilator preglasen, vendar me je zanimalo kako sistem špila preko UPSa. Amp sem na UPS priključil z navadnim računalniškim kablom (pa še dva sem štukal, ker je bil eden prekratek). Vse je šlo mimo Isoteka. Amp je mrtvo tih, nobenega brnenja.

Moram reči, da je bil zvok zelo dober. Basi so čistejši in hitrejši, imam občutek da tudi nekoliko manj globoki (kar mi ni preveč všeč). Vse zveni nekoliko bolj detajlno in hitro.

No, to je prvi vtis po 15 min. poslušanja. Danes bom nabavil malo boljši in daljši 220V kabel. Bom še zvečer testiral in kaj napisal.

Predvsem me zanima, kakšna bo razlika, če na UPS priklopim tudi Cantato in pa kakšen bo efekt, če nanj priklopim kar Aquarius (ali pa le-ta sploh ni več potreben, če imaš UPS) z vsemi priključenimi napravami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zvocnik



Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Prispevkov: 711
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 13:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker živim v mestu kjer napetost v odvisnosti od sezone niha od 190V do 230V sem si omislil Automatic Voltage Regulator, ki svoje delo opravlja po pričakovanjih. Seveda tisto občasno ‘škrtanje’, ko se napetost izravnava in pa ventilator, če se vse segreje do te mere, sta še najmanjši problem. Sploh, če se upošteva, da prihaja tudi do tako nizke napetosti, da se kakšna naprava ne more niti vklopiti. Učinke na zvok ob takih nihanjih napetosti ni treba posebej omenjati. Seveda obstaja možnost obvoda AVR-ja oz direktnega napajanja.
Pravtako je ozemljitev Hi-Fi linije izvedena direktno v zemljo, torej ločeno od omrežja.

Lp
_________________
Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ


Nazadnje urejal/a zvocnik Sre Dec 05, 2018 01:08; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 369
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo...
No, jaz nimam problemov z nihanjem napetosti, tudi ozemljitev je v redu. Transformator je oddaljen cca. 100m. Mene očitno mučijo "DC smeti".

Ali bi zaradi tega lahko "prijel" distributerja elektrike, da oni nimajo vse porihtano?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zvocnik



Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Prispevkov: 711
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Ali bi zaradi tega lahko "prijel" distributerja elektrike, da oni nimajo vse porihtano?


Vsi el. distributerji imajo pogoje dobave el. enegije objavljene na spletnih straneh. Pogoji so tako ohlapni, da jim nič ne moreš.

Torej - ločilni trafo bo najbrž rešil težavo.

Lp
_________________
Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 369
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 18:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali ločilni trafo kaj brni?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 369
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej, celotni Aquarius sem priklopil na UPS, in to z močnejšim kablom z IEC C19 konektorji. Tako so imele od novega vira elektrike korist vse naprave. Za test sem poslušal nekaj CDjev, ki jih dobro poznam.

Razlika je opazna. Natančneje definiran oder, hitrejši tempo, no tega iz kakšne tišine prihaja zvok, nisem mogel testirati, ker me je pri tem motil precej glasen šum ventilatorja. Lahko bi rekel, da je stopnja izboljšave približno eneka, kot takrat, ko sem iz navadnega razdelilca prešaltal na Aquarius.

Sedaj se postavlja vprašanje, če bo ločilni transformator prinesel enak kvalitetni napredek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 369
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 21:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Opazil pa sem nekaj zame zelo nenavadnega: pred časom sem na mojem ampu izmeril kje ima fazo. Pri meritvi se gotovo nisem zmotil. Razen tega sem bral test kjer so fazo izmerili na isti strani.

Brez UPSa amp vedno brni, ne glede na to kako je obrnjen kabel.
Preko UPSa amp vedno brni, če je faza kabla na isti strani kot sem izmeril.
Preko UPSa amp nikoli ne brni, če je faza kabla na nasprotni strani kot sem izmeril.

Kaj to pomeni?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
giroskop



Pridružen/-a: Čet Dec 2010 16:48
Prispevkov: 152
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav !

UPS se od UPS-a razlikuje, zato bi bilo zaželjeno, da napišeš kakšen tip te naprave uporabljaš. Ali je navaden UPS, ki pretvarja na 230V le v primeru izpada napetosti, ali je UPS take vrste kjer je pretvorna stalna?

Lp Franci
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 369
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

giroskop je napisal/a:
Pozdrav !

UPS se od UPS-a razlikuje, zato bi bilo zaželjeno, da napišeš kakšen tip te naprave uporabljaš. Ali je navaden UPS, ki pretvarja na 230V le v primeru izpada napetosti, ali je UPS take vrste kjer je pretvorna stalna?

Lp Franci


Stalno pretvarja.
Gre za UPS, ki se sicer uporablja za računalniške strežnike. Model Netys RT 1,7 kVA firme Socomec. Baje ohranja čisto sinusoido.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 369
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 04, 2018 23:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... oziroma generira izmenični tok s čisto sinusoido
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 4669
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2018 08:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
Ali ločilni trafo kaj brni?


Meni je brnel občasno.
Mislim da brni kadar je prisotna DC (enosmerna) napetost v omrežju. Tudi kadar sem slišal fen / sušilec las / je brnelo. Menda zato ker se polovična moč grelca dosega tako, da gre tok preko diod na grelec _ preskoči eno polperiodo sinusoide.

Isto tako sem opazil, da brnijo toroidi v ojačevalcih kadar je problematičen tok.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ločilni trafo sem dal proč, ker suma sumarum nisem bil zadovoljen. Namreč, kadar je bil tok kontaminiran, je sigurno nekoliko pomagalo - kadar pa je bil tok čist, je bilo bolje poslušati brez njega. To sem v par letih tolikokrat preklopil, da sem se prepričal. Na koncu je ostal v kotu neuporabljen in nisem čutil potrebe po njem.

Res pa sem čisto zadnji uporabnik na žici in sem zelo blizu trafo postaje, vmes pa samo še drugih 5 gospodinjstev.
Se je pa tok bistveno izboljšal ko so mi letos zamenjali stari števec za novega, ki izgleda kot novoletna jelka z vsemi raznobravnimi lučkami Laughing
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030389877
JJAB



Pridružen/-a: Sob Apr 2014 0:05
Prispevkov: 170
Kraj: Moon

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2018 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
benma je napisal/a:
Ali ločilni trafo kaj brni?


Meni je brnel občasno.
Mislim da brni kadar je prisotna DC (enosmerna) napetost v omrežju. Tudi kadar sem slišal fen / sušilec las / je brnelo. Menda zato ker se polovična moč grelca dosega tako, da gre tok preko diod na grelec _ preskoči eno polperiodo sinusoide.

Isto tako sem opazil, da brnijo toroidi v ojačevalcih kadar je problematičen tok.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ločilni trafo sem dal proč, ker suma sumarum nisem bil zadovoljen. Namreč, kadar je bil tok kontaminiran, je sigurno nekoliko pomagalo - kadar pa je bil tok čist, je bilo bolje poslušati brez njega. To sem v par letih tolikokrat preklopil, da sem se prepričal. Na koncu je ostal v kotu neuporabljen in nisem čutil potrebe po njem.

Res pa sem čisto zadnji uporabnik na žici in sem zelo blizu trafo postaje, vmes pa samo še drugih 5 gospodinjstev.
Se je pa tok bistveno izboljšal ko so mi letos zamenjali stari števec za novega, ki izgleda kot novoletna jelka z vsemi raznobravnimi lučkami Laughing


Biti zadnji uporabnik elektrike v ulici je po mojih izkušnjah najslabše. Električne naprave neprijetno hitro in pogosto crkujejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1107
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2018 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko bereš Elliotta, vidiš, da ni potreben nobeden ločilni trafo, ampak dodatno vezje pred obstoječim toroidom, ki izloča DC iz AC 240V dovoda. To vezje mora imeti zadosti kapacitete za vršni tok transformatorja. Edino, kar me moti je, da tega v vrhunskih ojačevalcih še nisem opazil. Zdaj pa, če ne škodi se splača probat. Če koga zanima, damo lahko vezje delat na Kitajsko. Bi bilo pa treba kondenzatorje sestavit, ker za 400V ni tako velikih vrednosti v enem kosu, ali je prekonjsko.
Slika je last Elliott Sound Products:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vojcb



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Prispevkov: 446
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 05, 2018 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
Ko bereš Elliotta, vidiš, da ni potreben nobeden ločilni trafo, ampak dodatno vezje pred obstoječim toroidom, ki izloča DC iz AC 240V dovoda. To vezje mora imeti zadosti kapacitete za vršni tok transformatorja. Edino, kar me moti je, da tega v vrhunskih ojačevalcih še nisem opazil.


40+ let sem imel težave z gramofoni, stalno prisoten električni brum, menjal sem ojačevalce, gramofone itd., stalno isto, kupil zelo ugodno PS Audio 600 generator elektrike, (50kg) - nič boljše, samo dinamiko mi je znižal.
In nato sem enkrat zamenjal obstoječo končno stopnjo za Mark Levinson 23.5 amp. Prvo kar me je vrglo na rit je bilo, da je gramofon ni imel nikakršnega bruma več in to bilo kateri gramofon sem priklopil.
Se pravi, da je nekaj na temu, kar pravi @joztom. Idea
_________________
Glasba je kot ženska, v njej lahko neizmerno uživaš......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe
Izdelava: slo-code.com