Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mise
Pridružen/-a: Sre Jul 2012 21:56 Prispevkov: 51
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2019 00:23 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljeni!
Z bratom sva se prvič rokovala z SACD predvajalnikom pred približno 10 leti. Takrat sva nabavila SACD player od Yamahe. Model YAMAHA SACD CD-S1000 v vrednosti dobrih 900€. Res je da razlika med SACD ni bila tako očitna, kot sedaj, ko imava SACD predvajalnik ESOTERIC X-03 SE, 😀👍 ki ga poslušava že nekaj let, in je bil takrat cenovno skoraj X 10 od Yamahe. Tukaj pa je razlika očitna, SACD predvajalnik je pokazal svojo kvaliteto 👍 zvok je bolj odprt detajli so bolj slišni in definirani.... 😀👍
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
benma
Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1588 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2019 07:36 Naslov sporočila: |
|
|
mise je napisal/a: | Lepo pozdravljeni!
Z bratom sva se prvič rokovala z SACD predvajalnikom pred približno 10 leti. Takrat sva nabavila SACD player od Yamahe. Model YAMAHA SACD CD-S1000 v vrednosti dobrih 900€. Res je da razlika med SACD ni bila tako očitna, kot sedaj, ko imava SACD predvajalnik ESOTERIC X-03 SE, 😀👍 ki ga poslušava že nekaj let, in je bil takrat cenovno skoraj X 10 od Yamahe. Tukaj pa je razlika očitna, SACD predvajalnik je pokazal svojo kvaliteto 👍 zvok je bolj odprt detajli so bolj slišni in definirani.... 😀👍
|
Lepo. Uživajta še naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6117 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2019 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
ajka je napisal/a: | LP
@ambasador si testiral SACD-CD na isti mašini ali različnih...
Če testiraš SACD vs CD na kakšni Yamahi, Denonu, Sonyu, Marantzu isti plošček s preklapljanjem SACD-CD bo valda SACD boljši, ker že fabrika vgradi "bremzo" za CD...
Probaj SACD predvajalnik za iste "denarčke" kot je dobr CD predvajalnik, aaaa ne bo rezultat kar tako očiten, probaj hm, se je že pokazalo da igra CD boljš na CDpredavajniku, ki samo to, a ravno to dobro predvaja. Tiste mašine,ki "meljejo" vse po vrsti ne znajo pa eno dobro
Dobra SACD tehnologija ni poceni, za jo resno izkoristit se "če" več tisočakov € |
ajka,
menim da nima smisla tukaj razčlenjevati okoliščin.
Podal sem mnenje, ki je povzetek moje izkušnje na osnovi tega kar vem in sem.
Se zavedam kako vpliva glasba in posnetek pa tudi hifi inštalacija na različnost podanih mnenj tudi drugih tukaj.
Sem že zapisal, da se SACD ne bi vračal, oziroma ne bi nikoli odšel ako bi prve naprave delovale kot bi morale. Danes to znajo narediti za prav tudi pri vstopnih modelih.
------------------------------------------------
Če na določeno glasbo ne ločiš med MP3 in CD-jem, kako boš valutiral SACD format?
Pa bi to lahko bil kriterij za izbiro posnetkov - tam kjer je ta razlika MP3-CD v zvoku očitna, bo še bolj pri primerjavi da tako rečem višjih formatov. Pa predlagam vsem da si naredijo A-B teste najprej v tej primerjavi. Potem gremo naprej.
Jasno za kaj takega potrebuješ sistem, ki to lahko prikaže in v akustiki prostora ki to omogoča slišati.
In potem se tu ne sme nasesti na past, ki jo predstavlja ojačevalec. Jaz bi za CD poslušat izbral single ended - ko sem probal Unison Simply Two (ma je bilo isto z 2A3 ali 300B single endedi) je bilo toliko detajlov, harmoničnosti in žmohta v zvoku, da je direkt tekmovalo z gramofonom. Na skromnem CD Philips predvajalniku. V takem tudi ne moreš ocenjevati formatov. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3191 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2019 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Gre samo zato, da "kupec" ne naseda neki multifunkcijski mašini za "manj" denarja, naj raje investira v dober CD, DAC ...
Tako kot pišeta @mise, šele kakšen Esoteric ali Accuphase bo pokazal prave lastnosti SACDja, je že plošček SACD predrag, da bi ga dajali v "cenen SACD predvajalnik" in sanjali da "se nam prikazuje "marija"" _________________ ~ ** ~ |
|
Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2019 09:24 Naslov sporočila: |
|
|
Recepti se ponujajo sami tistim, ki to potrebujejo. Za večino zahtev in sistemov je že MP3 uvrh glave.
Ob tem sem se spomnil prijatelja, ki mi je trdil, da mu je MP3 zadosti. Ok, dobro zate, sem rekel. Ma potem je nadaljeval da itak med formati ni neke razlike. Oppa - na Bowersovem kevlarjevem srednjetoncu da ni razlike?
Pa sem ga obiskal in res- ni povedal dosti narobe. A Bowerse je imel povlečene v kot.
Daj da pridem z merilnim setom - pa sem porabil nekaj ur, da sem mu namestil zvočnike zaprav. Porka motorka je rekel, ko je slišal rezultat. MP3 nima šans. Odtedaj ga uporablja za zvočno kuliso, ko želi kaj bolj konkretnega gre CD noter. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mise
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2019 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
@ajka se strinjava... Bi pa izpostavila še dve znamki SACD predvajalnikov, ki sva jih imela možnost poslušati pri @pinus-u. To pa sta SACD predvajalnika KRELL 505 in EMM LABS, ki prav tako pokažeta kakovost in kvaliteto High-End zvoka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mise
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2019 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
benma je napisal/a: | mise je napisal/a: | Lepo pozdravljeni!
|
Lepo. Uživajta še naprej. |
Hvala! Pri takih in podobnih zadevah ti drugega ne preostane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Uspeh MQA formata bo odločila masa kupcev, ne pa avdiofili, ki smo mala niša.
Ali je uporaben za avdiofile? - bolj je to vprašanje.
Flac - sposobnosti CD format-a - je tu referenca, to že imamo. Če v primerjavi CD zveni bolje, je to znak da je dac ali drugi členi v verigi slabše kakovosti ali pa gre za nekompatibilnosti vključno s kabli.
Če želimo SuperAudioCD je tudi to možno sneti iz interneta v obliki DSD-ja.
-----------------------------------------------------------------
Toliko v razmislek:
Glede resolucije zvočnikov= sposobnosti prikaza drobnih signalov je znano, da toge, trdo vpete membrane mišljene kot 'pistonic motion' (ki so tako trdo vpete zato, da pri veliki moči ne zdrsnejo v offset, kar bi jim v eni smeri skrajšalo hod in povečalo popačenja) niso sposobne predvajati drobnih signalov kot iste, mehkeje vpete membrane. To naprimer za profesionalne zvočnike, namenjene za velike glasnosti ni pomembna lastnost.
Tudi ferrofluid v visokotoncu zmanjšuje to sposobnost predvajanja zelo nizkih signalov. Danes se uporabljajo sicer redkejša olja, da se omili ta omejitev.
Pri wooferjih obstaja stara konstrukcija, kjer se membrana na srednjih tonih premika samo v centru in z nižanjem frekvence se povečuje površina ki predvaja, dokler ne zajame cele membrane. Taki zvočniki praviloma imajo dobro resolucijo. Primer so nekateri JBL-ji, Tannoy, Heresy.. običajno, ni pa nujno, imajo obrobo namesto penaste narejeno iz tekstila kot harmonika in pa na membrani koncentrične kroge (ali naprimer se membrana tanjša proti centru), ki postopno decouplajo frekvence.
Po istem principu je tak primer srednjetonca Bowesrov FST (fixed suspension), ki je eden daleč najbolj resolutivnih srednjetoncev na trgu, če ne prav prvi. Zelo malo zaostaja za elektrostati. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2474 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | Glede resolucije zvočnikov= sposobnosti prikaza drobnih signalov je znano, da toge, trdo vpete membrane mišljene kot 'pistonic motion' (ki so tako trdo vpete zato, da pri veliki moči ne zdrsnejo v offset, kar bi jim v eni smeri skrajšalo hod in povečalo popačenja) niso sposobne predvajati drobnih signalov kot iste, mehkeje vpete membrane. |
Ali obstaja kakšen link za tole s kakšno fizikalno osnovo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | ambasador je napisal/a: | Glede resolucije zvočnikov= sposobnosti prikaza drobnih signalov je znano, da toge, trdo vpete membrane mišljene kot 'pistonic motion' (ki so tako trdo vpete zato, da pri veliki moči ne zdrsnejo v offset, kar bi jim v eni smeri skrajšalo hod in povečalo popačenja) niso sposobne predvajati drobnih signalov kot iste, mehkeje vpete membrane. |
Ali obstaja kakšen link za tole s kakšno fizikalno osnovo? |
Fizikalno osnovo sem pravkar povedal, je pretrdo vpeto za male glasnosti da bi drobni signali šli skozi. Podatek o tem sem pridobil skozi razlage strokovnjakov v reviji AR. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ampak vprašanje je zakaj drobni signali ne gredo skozi? Inercija? To bi pomenilo, da se pri čisto nizki glasnosti ne bi nič slišalo.
Če imaš kakšen link me zanima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | Ja, ampak vprašanje je zakaj drobni signali ne gredo skozi? Inercija? To bi pomenilo, da se pri čisto nizki glasnosti ne bi nič slišalo.
Če imaš kakšen link me zanima. |
Točno tako, ko bo ta popolnoma utihnil, bo drugi, bolj resolutiven še slišen pri še nižjih glasnostih. Gre pa tudi za kompletnost zvoka, ne samo da slišiš pri nizki glasnosti neko nejasno prkanje, ko udari ven vsaka deseta, devet vmes jih ni.
Linka nimam, nisem tega iskal po internetu. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Še nisem opazil tega, da bi PA zvočnik nehal igrati ko glasnost pade. Pri meni PA zvočnik precej bolj šumi kot mehak (zaradi večjih izkoristkov seveda).
Jaz mislim, da stvar ni tako enostavna in se ne da tako posplošit.
Mehkeje vpete membrane so običajno težje kot tiste trše vpete. To bi bilo tudi potrebno upoštevati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ambasador
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
LightBit je napisal/a: | Še nisem opazil tega, da bi PA zvočnik nehal igrati ko glasnost pade. Pri meni PA zvočnik precej bolj šumi kot mehak (zaradi večjih izkoristkov seveda).
Jaz mislim, da stvar ni tako enostavna in se ne da tako posplošit.
Mehkeje vpete membrane so običajno težje kot tiste trše vpete. To bi bilo tudi potrebno upoštevati. |
Kot sem kupil, tako sem prodal.
Razglabljati na pamet nima nekega smisla. Tudi tu, se ve, ni samo značka, ki prinaša rezultat. Imaš boljše in slabše zvočniške enote ene in druge vrste, a splošna usmeritev naj bi bila ta. Sicer pa se resolucija zelo sliši, samo vedeti moraš kako to izgleda. Da ne živiš v zablodi da je to-to kar imaš. Ena od takih je neslišnost razlik v formatih, naprimer MP3-CD. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LightBit
|
Objavljeno: Sre Jun 19, 2019 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | Razglabljati na pamet nima nekega smisla. |
Res je, zato pa pokaži. Ti si prišel s trditvijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> CD, Vinil, DVD, Blu-ray |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 4 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|