Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

20A tokokrog, power conditioner
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Johny



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 3:32
Prispevkov: 45
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 14:36    Naslov sporočila: 20A tokokrog, power conditioner Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

želim si urediti električni del hifija. Trenutno je sistem na svojem tokokrogu in na tej varovalki ni nobene druge naprave. Varovalka je Iskra RI61 C16, torej 16A. Napraviti želim 20A ožičenje s pripadajočo varovalko in Oyaide vtičnico. Napeljava je sicer nova, žice so v svojih plastičnih cevnih vodnikih in menjava ne bi smela biti problematična, razdalje so majhne. Na koncu se bo končalo pri PC bodisi Shunyata Hydra 6 ali Vibex Three 11R. Prosim za pomoč pri:

1. Kakšen 20A kabel?
2. Katera varovalka?

Najlepša hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1188
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za kaj rabiš tako veliko toka?

Gre za kratkotrajne ali dolgotrajne obremenitve?

Pa kako močna je glavna varovalka??????
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
galop



Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Prispevkov: 509
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bolj pomembno kot kaj je na varovalki, je kaj je na fazi,lahko da imaš na isti fazi smeti oz kakšen hladilnik,neon,ali pa sosed kakšno mašino ali podobno in ti druga varovalka in tokokrog ne bosta pomagala nič ,če je faza zapacana..bolj pomembno je kakšno elektriko imaš ,koliko je čista ,koliko ima dc napetosti v sebi kot pa moč varovalke in pa super vtičnice,zato bi bilo najbolje da bi na prvem mestu preveril elektriko ..
_________________
vintage , Diy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MAre007



Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Prispevkov: 478
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Johny pozdravljen,

16A x 230V =3.680 W
20A x 230V =4.600 W

Čeprav predimenzionirani vodniki ne morejo škoditi, vseeno predlagam, da najprej izmeriš realno moč, ki jo iz vtičnice vleče tvoj HI-FI sistem ali vsaj sešteješ nazivne moči naprav, čeprav vsota v praksi ne bo nikoli dosežena.

Odgovor pa je v forumu: https://slo-tech.com/forum/t199574
"Dopustne trajne tokovne obremenitve Iz bakrenih izoliranih vodnikov v inštalacijskij ceveh, položenih pod ometom, pri temperaturi okolice 25°C in nazivni tokovi taljivih varovalk gG za njihovo varovanje.
2 vodnika
Prerez (mm2) | Iz(A) | In(A)gG
1,5 | 18,5 | 16
2,5 | 25 | 20
4 | 34 | 25
6 | 43 | 35
3 vodniki
Prerez (mm2) | Iz(A) | In(A)gG
1,5 | 16,5 | 10
2,5 | 22 | 20
4 | 30 | 25
6 | 38 | 35
Vir: Ravnikar, Ivan. 1997. Električne instalacije. Tehniška založba Slovenije. Str 160.
"

Če ni težave v termični preobremenitvi, tudi napetostni padci pri spreminjajoči obremenitvi HI-FI ne smejo biti težava, saj so nihanja napetosti na tvoji omarici (na odcepu iz trafo postaje) bistveno višja kot v konkretnem "HI-FI" tokokrogu.
Lahko pa težavo povzročajo elektromagnetne motnje, ki pa jih s predimenzioniranim vodnikom oz. varovalkami ne boš rešil.

lp Mare


Nazadnje urejal/a MAre007 Ned Jan 05, 2014 18:59; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vinylfan



Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52
Prispevkov: 886
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 15:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

galop je napisal/a:
Bolj pomembno kot kaj je na varovalki, je kaj je na fazi,lahko da imaš na isti fazi smeti oz kakšen hladilnik,neon,ali pa sosed kakšno mašino ali podobno in ti druga varovalka in tokokrog ne bosta pomagala nič ,če je faza zapacana..

Zato sem jaz dodal filter med vtičnico in med porabniki. Rezultat je ta, da ni potrebno poslušat centrifuge pralnega stroja med uživanjem muzike...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Johny



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 3:32
Prispevkov: 45
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, ne vem, zakaj se v Sloveniji derejo na človeka, če kaj vpraša. Bom nadaljeval zunaj.

Hvala za nič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
siroliver



Pridružen/-a: Sob Nov 2009 12:34
Prispevkov: 843
Kraj: Rorschacherberg

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Johny je napisal/a:
Hm, ne vem, zakaj se v Sloveniji derejo na človeka, če kaj vpraša. Bom nadaljeval zunaj.

Hvala za nič.


Forumi niso za postavljanje vprasanj ampak sluzijo ljudem da postajo svoje vizije Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bogomir 4051



Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Prispevkov: 1197
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 20:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Johny je napisal/a:
Hm, ne vem, zakaj se v Sloveniji derejo na človeka, če kaj vpraša. Bom nadaljeval zunaj.

Hvala za nič.


Človek, pa kaj ti je ???

Odpreš novo temo, postaviš vprašanja, dobiš 4 (štiri) pametne in vljudne odgovore, nato pa takle pljunek s tvoje strani.

A za manire in vljudnost si že mogoče kdaj slišal ?

LpM.
_________________
miro
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 031361550
fjaka



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Prispevkov: 1617
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 20:49    Naslov sporočila: Re: 20A tokokrog, power conditioner Odgovori s citatom

Johny je napisal/a:
Lep pozdrav,

želim si urediti električni del hifija. Trenutno je sistem na svojem tokokrogu in na tej varovalki ni nobene druge naprave. Varovalka je Iskra RI61 C16, torej 16A. Napraviti želim 20A ožičenje s pripadajočo varovalko in Oyaide vtičnico. Napeljava je sicer nova, žice so v svojih plastičnih cevnih vodnikih in menjava ne bi smela biti problematična, razdalje so majhne. Na koncu se bo končalo pri PC bodisi Shunyata Hydra 6 ali Vibex Three 11R. Prosim za pomoč pri:

1. Kakšen 20A kabel?
2. Katera varovalka?

Najlepša hvala.


Oyaide Tunami...
Furutech...FP-314AVGII...
Nordost...po želji...

oba tri dobiš pri domačih distributerjih...
_________________
šoo mazgoon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1188
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Johny je napisal/a:
Hm, ne vem, zakaj se v Sloveniji derejo na človeka, če kaj vpraša. Bom nadaljeval zunaj.

Hvala za nič.


Johny

Nihče se ne dere nate.
Vsi samo izražamo neka svoja mnenja in pomisleke. Vsak pač toliko in tisto, kar pozna.

Nekaj mojih napotkov oz mnenj. Vzemi jih resno in dobronamerno.

1. Varovalka posemeznega tokokroga ne sme biti tako močna kot glavna varovalka (praviloma pancerka), ker ti lahko v primeru kratkega stika namesto varovalke posemeznega tokokroga crkne glavna varovalka, do katere pa ima praviloma dostop samo elektro - torej boš lahko imel problem z nemoteno oskrbo, ker je ne boš mogel sam zamenjati.
Jaz imam v elekto omarici poleg števca glavne varovalke 20A (3 ker imam trofazno), posamezne - v razdelilni omarici v hiši pa 16 in 10A.

2. Če gre za kratkotrajne večje obremenitve npr. ob dinamičnih obremenitvah ojačevalca, ko samo za delec sekunde (ali dva) steče večji tok, potem se žica (npr. 1,5 mm2) ne bo pregrevala.
Kratka žica ima tudi majhno upornost in se posledično napetost ne bi smela znižati toliko, da bi se poznalo pri delovanju naprav, torej ni potrebe po menjavi.
Dlje časa trajajoče večje obremenitve so pa druga stvar.

3 Pojavlja se tudi vprašanje kako debela žica gre od glavne varovalke do tvoje varovalke in s tem povezana smiselnost in varnost zamenjave žice samo od tvoje varovalke naprej in seveda tudi menjava varovalke (sedaj 16A).

4. O presekih žic ti je vse napisal MAre007.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejx



Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Prispevkov: 341
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiva tema Cool

Kolikor sem razbral ni nekega posebnega efekta, če v omarici eno varovalko namenim samo vtičnici za komponente v poslušalnici?

Namen sem imel, da potegnem 3 žilni 2,5kvadrat kabel do vtičnice v poslušalnici in sem mislil, da bi mogoče kaj pridobil.

V kanalu imam dovolj prostora, da bi lahko to naredil pa bi še enkrat vprašal strokovnjake, o smiselnosti takega početja?
_________________
Lp

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1201
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

2,5mm2 nima kaj škoditi, če že hočeš in vlečeš na novo. Problem je s sodobnimi avtomatskimi varovalkami, ki morajo biti obvezno C klasa, počasne, ker toroid klasično vgrajene, B klasa, rad ven meče.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejx



Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Prispevkov: 341
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlečem na novo ravno ne Smile

Dve leti nazaj sem prevelekel vse kable v starejši hiši in vem, da bi še šlo potegnih eno lastno vejo za poslušalnico.

Drugače že imam 2,5kvadrat povlečeno za vtičnice v bodoči poslušalnici Wink

Če sem te prav razumel ni smiselno potegnit nove veje samo za poslušalnico?
_________________
Lp

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
galop



Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Prispevkov: 509
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz svojega primera. Do hi fi doze imam potegnjene 3 faze na varovalkah + poseben kabel samo in samo za hi fi ki je preseka 3x4mm2.in 16a varovalke...Problem je nastal ker so na fazah po hiši priključeni še ostali porabniki ,iz mojega primera hladilnik ,ki je bil na isti fazi ,in to se še kako in brutalno sliši .Zato je potrebno od samega začetka razdeliti porabnike po fazah ,tiste ki oddajajo motnje prestaviti na drugo fazo, nažalost pa to ne velja za soseda.Je pa pravilo da varovalka ne sme imeti enake moči kot glavna varovalka,če imaš pancerko 20A potem mora biti varovalka 16 amperska, lahko pa je počasna,s katero ne boš imel problemov.Na hitri lahko prižgem 3 kw cirkular in jo ne vrže ven.Je pa pomembno katere znamke so varovalke,vem da sem v kleti namontiral iskrine a jih je metalo ven kot nore,ko sem zamenjal z ETI je bila stvar urejena-govorim za cirkular.Se pa glasba iz hifija najlepše sliši zvečer ko firme v okolici ne delujejo ...
_________________
vintage , Diy


Nazadnje urejal/a galop Ned Jan 05, 2014 22:34; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1188
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 05, 2014 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejx je napisal/a:
Zanimiva tema Cool

Kolikor sem razbral ni nekega posebnega efekta, če v omarici eno varovalko namenim samo vtičnici za komponente v poslušalnici?

Namen sem imel, da potegnem 3 žilni 2,5kvadrat kabel do vtičnice v poslušalnici in sem mislil, da bi mogoče kaj pridobil.

V kanalu imam dovolj prostora, da bi lahko to naredil pa bi še enkrat vprašal strokovnjake, o smiselnosti takega početja?


2,5mm2 ne škoduje, nima pa 1,5mm2 kakega posebnega smisla menjavati za povprečno močen ojačevalec niti bolj močnega. Pri 1 kW po kanalu bi pa morda že bilo. Vsekakor pa se splača potegniti oklopljen kabel in oklop na omarici vezati na zemljo.

Ni hec v posebni varovalki za HI FI, pomemno je, da je vse skupaj vezano na fazo, ki ima kar najmanj obremenitev s porabniki, ki svinjajo štrom. Problem povprečnega audiofila je, da žal ne ve katera faza je to oz. če taka sploh obstaja pri njem.

Kar se tiče pa hitrosti izklopa avtomatske varovalke, se hitre res včasih izklopijo pri močnejših ojačevalcih (meni se 1 x na 2 -3 mesece), vendar jaz osebno zato ne bom menjal varovalke.
_________________
LP


Nazadnje urejal/a ck Pon Jan 06, 2014 09:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe
Izdelava: slo-code.com