Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Viablue absorberji in tweak predvajalnika s Patafixom

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Roogi58



Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Prispevkov: 92
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 11:11    Naslov sporočila: Viablue absorberji in tweak predvajalnika s Patafixom Odgovori s citatom

Po več kot dveh mesecih testiranja Viablue absorberjev se lahko pohvalim, da mi je uspelo priti do občutne izboljšave zvoka v celotnem sistemu.

Zgolj Viablue absorberji sicer že sami precej pomagajo izboljšati zvok predvsem pri predvajalnikih, nekaj manj sicer pod ostalimi komponentami, še posebej dobro pa se obnesejo pod kompaktnimi zvočniki.

V tehničnih trgovinah dobite UHU lepilo Patafix. Obstaja v beli in črni barvi. Gre za lepilo podobno plastelinu ali žvečilni gumi, ki ne lepi močno, se z lahkoto odstrani in lahko spet ponovno uporabi. Ta snov je fantastičen dušilec neželjenih vibracij.

Postopek uporabe je razviden iz priloženih slik. Najprej sem zgornji del Viablue podstavkov prilepil s Patafixom na nožice predvajalnika. Na spodnji del Viablue podstavkov sem nalepil filc (vidno na slikah). Samolepilne tablete iz filca premera 25 ali 30 mm bele ali rjave se tudi dobijo v Merkurju. Po navadi se lepijo na noge od mize in podobno.

Kasneje sem ob menjavi izkušenj s kolegom prišel do zaključka, da se namesto filca precej bolje obnese pluta. Podložke premera 30mm sem dobil v Obiju, verjetno pa se dobijo še kje. Skratka pluta je v vseh pogledih boljša od filca. Podložke iz plute si lahko izrežete tudi iz plošče iz plutovine devbeline 3 mm, ki se dobi v vseh tehničnih trgovinah v ploščah kot talna obloga in je zelo poceni.

Ker zvok pri samostojni uporabi Viablue absorberjev postane sicer zelo
resulotiven, vendar nekoliko trši in nekoliko izpostavi višje frekvence, sem z uporabo podložk iz plute dosegel, da je resolucija ostala, zvok pa postal precej mehkejši in skratka bolj naraven. Tudi uporaba absorberjev oz. namestitev je na ta način precej lažja. Sicer gre pri zvočnem rezultatu za nianse, ki so lahko različne od sistema do sistema.

Potem sem še s Patafixom oblepil vse vijake na spodnji (zunanji) strani
komponent, s katerimi je pritrjen pogon na ohišje in še enako 4 vijake v
notranjosti komponent, ki fiksirajo pogon na nosilce in na šasijo. Zvok se s tem posegom popravi za vsaj en razred. Slika na Blu-raju je denimo postala tako ostra,mirna in popolnoma brez šuma, da lahko 50 colski TV gledam s pol metra. CD predvajalnik je denimo zaigral skoraj kot gramofon.

Enako sem namestil absorberje tudi na ojačevalec in se na zvoku tudi pozna, čeprav nekoliko manj, kot na predvajalnikih.

Skratka, kdor ne nemerava uporabiti Viablue absorberjev ali že uporablja kakšne drugačne, se mu bo trud zagotovo poplačal že z uporabo Patafixa na opisan način, strošek pa bo zanemarljiv.













Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 761 451
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 12:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene zanima, kaj ti to vibrira. Zdaj če bi toroid ali klasični trafo tako na tole montiral, bi razumel. Ali je kaj takega v bližini aparature, da toliko moti, da glava ne kompenzira premikov?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cd player vrti plošček med 800 in 500 obrati na minuto. Ker plošček ni perfektno centriran/centričen, je težišče nujno izven centra. Da ne govorimo o opletanju plošče tako aksialnem kot radialnem. Če napravo odpreš in med vrtenjem takneš vzmeteni del čitalca, ti bo takoj jasno kaj vibrira. Vsled aksialnega opletanja vibrira tudi laser pick up, ker ima zelo kratko goriščno razdaljo (fokus) in servo mehanizem stalno spremlja odmik plošče. Pomeni da gre tudi pick up gor in dol med 800 in 500 krat na minuto. Torej med 13 in 8Hz.

Plus kar je drugih mehanskig vibracij (ležaj, trafo). Da ne govorimo kako vsaki K.. moti čitanje (zunanje vibracije).
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bogomir 4051



Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Prispevkov: 1440
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, pa smo spet tam, zakaj igra s HDD bolje. Če ti dober riper pospravi bitperfect fajle na disk, lahko strimer tudi zavibrira, pa ne bo panike.

LpM.
_________________
miro
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 031361550
Roogi58



Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Prispevkov: 92
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dejstvo je, da na kompnete v sistemu vpilvajo vibracije (tresljaji) iz okolja, nekaj pa jih povzroča sama konstrukcija koponente.

Absorberji brez dvoma pri zmanjšanju vpliva zunanjih vibracij pomagajo. Konec koncev skoraj vsi uporabljate pod zvočniki konice, pa razne konstrukcije HI-FI omaric s policami iz različnih materialov, ki se nevomno na dušenje zunanjih vibracij različno oz. bolj ali manj uspešno odzivajo, kar se v končni fazi sliši na zvoku. Pa še kaj bi se v tej smeri našlo.

Viablue (ali kateri koli drugi podobni) absorberji nedvomno vplivajo na kvaliteto zvoka. Ugotovil sem, da je ta vpliv vsaj pri meni s pomočjo plute pod absorberji in Patafixom med absorberji in komponento znatno večji oz. pozitiven.

Vpliv notranjih (negativnih) vibracij pa mi je tudi praktično zastonj uspelo precej zmanjšati.

Da ne bomo po nepotrebnem filozofirali si tisti, ki imate čas in voljo, nabavite nekaj Patafixa in plute, pa poizkusite. Konec koncev je investicija smešno poceni oz. manj kot 10 EUR.

Če bo komu pomagalo kot je meni, potem mu ne bo žal, če pa mu ne bo, pa zaradi pol ure dela in dveh ali treh piv manj tudi ne bo katastrofa.

Upam, da se vas bo vsaj nekaj potem oglasilo bodisi s potrditvijo ali kritiko mojih ugotovitev, preden pa ne poiskusite, pa nima smisla teoretizirati.
_________________
Viablue-Slovenija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 761 451
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bi se že lotil kaj podobnega, bi poskušal izolirati pogon CDja od ostalega. Če ne, ti je bolje vgraditi strešnik ali kos marmorja v ohišje, ki bi nato kompenziral vibracije ohišja. Nikakor pa ne moreš slišati izboljšanja preko 4 točk na nogah s čigumijem, ker kišta še cela poje od bruma in motornega pogona. lahko pa da malo izolirano od podlage. OK placebo efekt, uživaj, vseeno ne prezri teorije in fizike. 1000x bolj ti nuca na izhod dati kakšnega Bursona in popedenati napajanje in zmetati ven elektrolite, jih zamenjati s kakšnimi dobrim MKTji, še raje stiroflexi. okoli nogic na zvočnikih je pa popolnoma druga teorija, na iglah se ustvari grozovit pritisk, ki odvede vibracije kište v tla. Če je kišta 10x večja od površine zvočnikov, so motilne vibracije, ki jih oddaja slišne. Ne pa na aparaturah, a kište pojejo??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
longplay



Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Prispevkov: 851
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 22:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko smo že pri vibracijah tudi gramofon ni imun na vibrajoče ritme.
Pa še en super pogon VRDS neo.
Ta se prilagaja vsakemu ploščku posebej, izgradnja je tankovska.
Sam pogon namreč tehta 5 kg. Ni pa za navadne smrtnike cena predvajalnikov v katere je vgrajen je ubijalska.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
before



Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Prispevkov: 2796
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 23:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

longplay je napisal/a:
Pa še en super pogon VRDS neo.


Jap, Teac Esoteric!
_________________
Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roogi58



Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Prispevkov: 92
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 06:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj se večini niti "čik gumija" za par EUR ne ljubi prilepiti, kaj šele, da bi ločevali pogon od ohišja in kupovali drage elektrolite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 761 451
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 07:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Roogi58 je napisal/a:
Saj se večini niti "čik gumija" za par EUR ne ljubi prilepiti, kaj šele, da bi ločevali pogon od ohišja in kupovali drage elektrolite.


Ni vic v temu. Kadar poskusiš z izboljšavami je fino če lahko to preverjaš. Kot naprimer z Epidauro žogicami. Daš tri pod napravo in poslušaš. Nato - hop - v hipu pobereš - in spet preverjaš. Tako se prepričaš da je učinek pravi - imaš možnost hitre spremembe. Če pa te možnosti ni, je takoj odpor. Zakaj? Mislim da so redki, ki niso izkusili 'izboljšave' ki na prvo uho delujejo, s časom ugotoviš stranske učinke in se vrneš nazaj.

Tako je logično da se večini ne packa samo za to, da ugotovijo poleg plusov tudi minuse.
Zato se ne gre čuditi neverjetni količini prodanih Epidaurov. Tisti ko so probali, so si jih naknadno nabavili še cel kup.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roogi58



Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Prispevkov: 92
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Osebno sem si vzel dva meseca časa in namenoma prej nisem nič opisoval, preden sem prišel do končnih ugotovitev.

Saj se Patafix z lahkoto odstrani ali pa se ga dozira več ali manj in primerjava zvoka "prej" in "potem" sploh ni težka. Pol ure spomina pa res ni problem sploh, ker je bila razlika kar znatna.

Viablue absorberji so delovali zelo dobro že samostojno, a sem iz njih z malo truda iztisnil še precej več in iz predvajalnika tudi.

Do plute pod absorberji sem prišel ravno preko kolega audiofila, ki je prvi pogruntal pozitivne učinke uporabe plute pod Viablue absorberji in potem iz sistema odstranil ravno Epidauro absorberje, ki so se v primerjavi z Viablue odrezali slabše.

Glede na njegove izkušnje potem Epidauro nisem imel niti volje preizkušati, sedaj pa se bom kot kaže moral potruditi in jih testirati, da bom tudi sam ugotovil, kaj mi več prinese, ker edino primerjava je tista, ki razblini vse dvome. A to še ne pomeni, da se lahko pri nekomu bolje obnesejo Epidauro ali pa še kaj drugega.

Sam sem izdelal lastne vzmeti, ki pa jih še nisem uspel testirati oz. primerjati z bilo čim. V končni fazi razvijam oljno vzmetenje, ki se je že pri mojem gramofonu zelo izkazalo, je pa problem, da bo cenovno drago in vprašanje je, če bo boljše od ostalih absorberjev. Je pač tako, da vsaka šola nekaj stane in da brez tega ni napredka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 761 451
Roogi58



Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Prispevkov: 92
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2013 11:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem stestiral še vzmeti lastne konstrukcije. Čeprav sem se pri konstrukciji kar potrudil, pa žal vzmeti ne dosegajo Viablue triabsorberjev.

Zvok je manj detajliran in manj je tudi globine in širine. Slaba stran vzmeti nasploh je tudi, ker pri komponentah teža ni enakomerno razporejena, je zato potrebno nekaj truda, da CD player oz. komponenta ostane popolnoma vodoravna, čeprav vzmeti niso pretitano pprožne. Pri ojačevalcih, pri katerih trafo ni v sredini komponente, je z vzmetni sploh zelo težko ujeti težišče oz. enakomerno razporediti težo. Sicer je CD predvajalnik zvenel nekoliko bolje, ko so bile vzmeti pod nožicami, slabše pa, ko so bile med ohišjem in podlago.

Sedaj mi ostne le še preizkus Epidaurov, potem pa bom videl, če se sploh izplača razmišljati o kontsrukciji z oljem dušenih vzmeti.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 761 451
Roogi58



Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Prispevkov: 92
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Epidauro sem tudi preizkusil. Razliko naj ugotovi vsak sam, koga pač zanima.
_________________
Viablue-Slovenija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 761 451
vojcb



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Prispevkov: 455
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Roogi58 je napisal/a:
Epidauro sem tudi preizkusil. Razliko naj ugotovi vsak sam, koga pač zanima.


Mi je prav žal, ampak, če se temu ne reče "pristranskost", potem pa ne vem ...
Saj je jasno, da vsak berač svojo malho hvali, ampak potem ne omenjaj kako boš testiral še Epidauro.
_________________
Glasba je kot ženska, v njej lahko neizmerno uživaš......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roogi58



Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Prispevkov: 92
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem o kakšni pristranskosti se gre. Rezultate bom obdržal zase, ker se nočem prepirati. Zato sem tudi napisal, če koga zanima, naj do svojih zaključkov pride sam.
_________________
Viablue-Slovenija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 761 451
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe