Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Elektromagnetno sevanje kablov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trancedeejay
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Prispevkov: 1372
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 23, 2008 11:59    Naslov sporočila: Elektromagnetno sevanje kablov Odgovori s citatom

Nekaj dni nazaj sem si sposodil SUPRA tester, za testiranje napajalnih kablov glede elektromagnetnega sevanja.
Zadeva izgleda takole:



Zadeva vsebuje dve AAA bateriji in ob priblizanju (se dotaknemo ze kabla) posveti v kolikor kabel "seva". Sprobal sem kable Silent Wire s tremi LS-6 žicami, Silent Wire s samo eno LS-6, DIY lapp kabel, navaden power kabel in Supra.

Seveda zadeva na Supra kablih ne posveti, prav tako pa ne na Silent wire s tremi LS-6 in pa DIY Lapp kablu, pri vseh ostalih zadevah posveti.
Nahitro sem naredil tudi test z GSM aparatom. Postavil sem tester na zadnji del GSM-ja im poklical GSM Ŕtevilko. Takoj ko se je vzpostavila zveza je tester posvetil.
Najbolj sevajo navadni ploÅ”ĆØati kabli, ki so ponavadi zraven naprave in se ne dajo menjati. Pri teh zadeva posvet že 5cm od kabla

Zadevo bomo imeli tudi na Showu, zato ste vabljeni da prinesete svoje kable, DIY ali kupljene in bomo zadeve preĆØekirali.

Pa Ŕe kako izgleda ko tester sveti:


Toliko nahitro
Have a nice Day

Matt
_________________
MUSIC IS THE KEY
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xray80



Pridružen/-a: Sob Maj 2008 19:01
Prispevkov: 291
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 23, 2008 15:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz kar nekaj ĆØasa razmiÅ”ljam, da bi izmeril sevanje v moji dnevni sobi. NamreĆØ v 24 kvadaratih sta 2 pc-ja, router, modem, hiÅ”ni kino (reciver + 5.1 zvoĆØniki, dvd predvajalnik, dvd snemalnik, plazma tv 42 ter satelitski sprejemnik. MogoĆØe ve kdo kje bi lahko dobil na isposojo kakÅ”en merilec sevanja? Kateri aparati pa oddajajo najveĆØ sevanja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
trancedeejay
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Prispevkov: 1372
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 01:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najvec sevanja pri meni oddaja videorekorder (rabim za presnemavanje videokaset), tester sveti ze 5cm od videorekorderja. Bom poizkusil izvedet pri kaksni jakosti zasveti tester.
Have a nice Day

Matt
_________________
MUSIC IS THE KEY
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pravkar sem se tudi jaz malo poÅ”pilĆØkal z mojim testerjem. Je podoben trancijevemu (prav tako Supra), le da ima Å”e možnost nastavljati obĆØutljivost:



Moram reĆØi, da sem postal zaskrbljen nad tem kaj se dogaja v mojem raĆØunalniÅ”kem kotu.

Najprej pa o obĆØutljivosti te male zadevice, da si boste lahko v nadaljevanju ustvarili predstavo o intenziteti sevanja v mojem raĆØunalniÅ”kem kotu.

ƈe se z njo, nastavljeno na najveĆØjo obĆØutljivost, približa neoklopljenemu 220V kablu, bo signalizirala kakÅ”en centimeter stran. ƈe se prestavi na srednjo obĆØutljivost, pa bo signalizirala samo Å”e na tisti strani kabla, kjer poteka fazni vodnik, doĆØim na tam kjer potekata nevtralni in ozemljitveni vodnik ne bo signaliziralo. Vsled opisanega sem to zadevico v praksi uporabljal le kot preizkuÅ”evalec faze namesto "faznbriferja", saj se mi za kaj drugega kot to niti ni zdela uporabna, ter je veĆØino ĆØasa le poĆØivala na polici.

Danes pa sem jo sprehodil po svojem raĆØunalniÅ”kem kotu, ki se sestoji iz laptopa in ruterja, ki sta med seboj oddaljena nekih 20 cm in povezana z brezžiĆØno povezavo. Torej dva izvora sevanja na enen mestu:



Zadevica je ob sprehajanju norela kot zmeÅ”ala. Vsakokrat kadar sem se približal bilo kateremu delu na mizi bližje od 20 centimetrov je signalizirala. Pri tem ni bilo važno ali je ta del fiziĆØno priklopljen na raĆØunalnik ali ne, prav tako ni bilo važno ali je iz prevodnega materiala ali ne. Evo kako reagira na sluÅ”alke, ki niso bile priklopljene nikamor:




Nato Ŕe odkrijem, da signalizira celo ob vsakem dotiku lesene povrŔine mize ni važno kje:



Vglavnem meritve s to zadevico seveda niso merodajne, saj bi za meritev sevanj ĆØlovek potreboval instrumentarij in znanje, ĆØesar pa jaz (obojnega) Å”e zdaleĆØ nimam. Prav tako je vpraÅ”anje koliko je to dejansko Å”kodljivo za zdravje, saj kolikor vem Å”kodljivosti sevanja v tako majhnem obsegu kot to emitirajo raĆØunalniÅ”ke wifi kartice, wifi ruterji, gsm telefoni in podobno, Å”e dosedaj ni dokazala nobena Å”tudija. Je pa nek indic, da je v mojem malem raĆØunalniÅ”kem kotu sevanje oĆØitno dosti veĆØje kot je to obiĆØajno (dva izvora sevanja na kupu, odbijanje signala od sten okoli,...) in je to zame zadosten razlog za alarm. Moral bom oĆØitno uporabiti ethernet vezo in ruter prestaviti malo vstran. ƈe ne drugega, da bom imel peace of mind.

DrugaĆØe pa zadevica na mojem hifi sistemu ne signalizira niĆØesar. NiÅ”ta od niÅ”ta tako na kablih kot na komponentah. Izjema je samo Squeezebox kadar je povezan brezžiĆØno. Takrat signalizira kakÅ”na dva centimetra stran, kar je povsem normalno.

ƈe se meri oklopljene napajalne kable, zadevica ne bo signalizirala niĆØesar, kar tudi ne sme. Morebiti edino na konektorjih kabla, kjer oplet fiziĆØno ne poteka veĆØ okoli vodnikov, kar pa je normalno.

ƈe kdo želi "inÅ”pekcirati" svoj hifi sistem, raĆØunalniÅ”ki kotiĆØek,... in bi rabil zadevico, se lahko oglasi in mu jo posodim.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe