| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2009 09:56 Naslov sporočila: absorberji |
|
|
Prišel sem na idejo, da za izdelavo absorberjev uporabim kar knjižne regale od tal do stropa. Regali so široki 60 cm in globoki 25 cm. Regale bi razporedil v vse 4 kote in jih "napolnil" s tervolom DP8. Pri tem me mučita ti dve vprašanji:
naj zadnjo steno regalov (lesonit) pustim zaprto ali pa jo perforiram (navrtam luknje);
glede na to, da je globina regala 25 cm - ali naj tervol potisnem čisto ob zadnjo steno ali pustim vmes prazen prostor? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz z
Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50 Prispevkov: 236 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2009 15:56 Naslov sporočila: |
|
|
V arhitekturi oz pri projektiranju prostora je pomemben del tudi akustika,
pri nas se največkrat uporabljajo prefabrikati oz paneli dveh proizvajalcev.
Fantoni in pa EGGER, predvsem slednji je cenejši in zato bolj razširjen.
http://www.egger.com/pdf/PP_Euroform-ProAkustik_EN.pdf
V pdf-u je primer panelov in prerezi.
In če sem prav pogledal je hrbtna stran perforirana, ker nikoli ne sme iz dušilnega panela nastati resonančna škatla (upam da sem tole prav zapisal). Sicer pa lahko za panele pogledaš tudi stran proizvajalca ASCENDO, ki poleg izdelovanja krasnih zvočnikov skrbi tudi za akustiko prostora. Na strani imajo prav tako primere panelov - v prerezu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2009 20:52 Naslov sporočila: Re: absorberji |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | Prišel sem na idejo, da za izdelavo absorberjev uporabim kar knjižne regale od tal do stropa. Regali so široki 60 cm in globoki 25 cm. Regale bi razporedil v vse 4 kote in jih "napolnil" s tervolom DP8. Pri tem me mučita ti dve vprašanji:
naj zadnjo steno regalov (lesonit) pustim zaprto ali pa jo perforiram (navrtam luknje);
glede na to, da je globina regala 25 cm - ali naj tervol potisnem čisto ob zadnjo steno ali pustim vmes prazen prostor? |
LP
Nekaj o akustiki smo pisali na naslovu "Akustične plošče" ...
Se pa ne ,da v kratkih opisih problemov dajat hitrih receptov ...
Je potrebno več napisati in narediti kakšno skico ideje ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
Pasuljaris
Če bodo regali do stene, potem ni potrebno delati lukenj v zadnjo stranico - lesonit.
25 cm je vsekakor zelo solidna debelina za absorbiranje nižjih frekvenc. Jaz bi tudi uporabil tervol DP 8.
Pustiš lahko 5 cm reže.
Če boš uporabil TP 5, pa je reža lahko 20 cm, vendar je pri tej debelini DP 8 boljša izbira.
Kako bo stvar izgledala pa ne vem. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore.
CK, upošteval bom tvoje nasvete.
Kako bo izgledalo meni ni tako pomembno, mi pa je uspelo prepričati boljšo polovico, da niti ni tako zelo grdo, kot se je bala . |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 17:01 Naslov sporočila: Re: absorberji |
|
|
Kaj pa spredaj? Dekorativno blago?
S.
| pasuljaris je napisal/a: | Prišel sem na idejo, da za izdelavo absorberjev uporabim kar knjižne regale od tal do stropa. Regali so široki 60 cm in globoki 25 cm. Regale bi razporedil v vse 4 kote in jih "napolnil" s tervolom DP8. Pri tem me mučita ti dve vprašanji:
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ja.
Regali služijo kot okvir, v katerega sem potisnil plošče tervola oblečene v balgo. Ko bom imel več časa fotografiram in pokažem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 07:15 Naslov sporočila: |
|
|
Evo:
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pasuljaris
S tele slike je videti, kot da si dal po eno tanko ploščo kamene volne zavite v filc ob steno v vsako polico, kar ne absorbira kaj pametnega nizkih tonov.
Napiši kaj več o uporabljenem materialu, debelini in morebitni zračni reži ter seveda o efektu. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
Debelina: 2x tervol dp8 8 cm, torej skupaj 16 cm, globina regala pa je 3o cm.
Najprej sem znotraj regala pustil med tervolom in zadnjo steno prazen prostor, pa se mi zdi, da je sedaj, ko je potisnjen ob zadnjo steno regala boljše. Med regalom in zidom za njim je sedaj kakšnih 10 cm prostora.
S temi razdaljami nameravam še eksperimentirati.
Večja regala širine 60 cm sta od tal do stropa v kotih za zvočniki.
Na steni za zvočniki sta dva manjša regalčka 100x36 cm (fotka). V kotih pred zvočniki oz. za hrbtom poslušalca so plošče širine 60 cm in debeline 8 cm od tal do stropa. V bodoče mislim dodati še plošče tervola na steni levo in desno od zvočnikov.
Izboljšava zvoka se mi zdi precejšnja, res pa je to moj prvi poskus akustičnega tretmana sobe, tako da ne vem, ali se da potegniti ven še več. Seveda je vsak nasvet dobrodošel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na oddaljenost regala od stene, bi jaz razmislil o perforirani zadnji steni.
Je pa to mukotrpno delo, če boš vrtal luknje- cca 10% površine vsaj jaz delam tako pri svojih zadnjih izdelkih. Prej sem malo zabušaval, pa sem naluknjal samo cca 3% kar se je kasneje izkazalo za premalo (no ja se mi je že prej zdelo da bo ampak lenoba je lenoba).
Za pokušino ti povem, da tako perforacijo (malo manjšo) dosežeš z luknjamo premera 7mm na vsakih 4 cm2 površine torej na vsaka 2 cm razdalje. Tvoj mali "regalček" meri 3600 cm2, torej rabiš 900 takih lukenj, ali pa luknjo 10mm na vsakih 9 cm2 - luknja na vsake 3cm (cca 9% perforacije) ampak še vedno imaš 400 lukenj.
Če boš malo pogledal po spletu boš videl, da ti že sama perforirana plošča pri svojih 10 cm oddaljenosti od stene naredi veliko (npr. rigips plošče - cca 15% perforacije ali pa EGGER - cca 9% perforacije, pa še je polno tega na netu).
Da ne boš pokvaril original zadjne stranice (ki je lahko znotraj pobarvana ali drugače obdelana), naj ti v Bauhausu ali kje drugje odrežejo lesonitko enake debeline in velikosti in veselo na delo (luknanje).
Priporočam, da si narediš nekih 10 x 20 cm velik mušter (maso) z luknjami 2mm na željenih mestih (npr. vsake 2 cm). Nato lesonitko najprej naluknjaš s takim svedrom, potem pa greš na pravo velikost. Mušter sproti prestavljaš.
Jaz sem v začetku risal, pa je preveč dela.
Bom pripopal kakšno sliko stenskega absorberja in njegove izdelave. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
WoW!
Kaj pa če bi za hrbtno stran dal kar valovito lepenko? To se da luknjati s šilom?
Ali pa če bi zadnjo steno kar odstranil? Tervol namreč v regalu stoji dovolj trdno, da ne bo padel ven?
V trgovini sem gledal perforirane gips plošče, pa je cena kar zasoljena, pa še težke so. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
No pa sem pomanjšal slike izdelave stenskega obsorberja velikosti 80,5 x 67,5 cm
lesonitka 3mm s pripravljenim muštrom, čaka na vrtanje
perforirano lesonitko ojačamo z okvirjem iz letev 1x2 cm, ki jih privijačimo in prilepimo
s tokle"strašno" tehniko žagam letve za okvir. Letve so debele 20mm in široke 120mm (pinc stran glej)
Takole se naredi lep okvir (pinc tole pa kar poglej - tehniko narodu!)
Brez kamene volne učinek ni popoln (že perforacija naredi veliko, absorber pomaga dodatno pri absorbiranju srednjih in nizkih tonov). Tervol (knauf) TP 50, zavit v zimski vrtnarski filc (dvojno), na stikih zlepljen s lepilom in lepilnim trakom.
Na lesonitko damo dekorativno blago in ga zalepimo na ojačitveni okvir.
Vse skupaj potem vstavimo v okvir od absorberja in z zadnje strani privijačimo s 4. vijaki. Nato na ustreznem mestu v sredinski letvici zvrtamo luknjo za vijak, ki bo nosil sliko (pazljivo pomerimo, da bo slika na sredini).
Absorber z zadnje strani z vstavljenimi absorbcijskimi ploščami.
Takole izgleda absorber s sliko. Za platnom je tudi absorbcijska plošča debeline cca 2,5 cm (mere notranjega prostora okvirja slike so 51 x 38 cm)
Absorber v dnevni sobi. Slikano bolj od daleč, pa še baterije so štrajkat začele, zato so se barve malo izgubile.
Dva manjša (in tanjša - 8 cm) absorberja z družinskimi slikicami. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz z
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
... če boš odstranil hrbtno stran boš izgubil zavetrovanje regala - že tako se mi zdi da ni med najbolj stabilnimi. Verjetno je hrbtni del tudi najbolj problematičen ker je tanek in najbrž hitro zavibrira. Da pa bi naredil 900 lukenj pa je tudi malo divja, knauf pa verjetno zaradi fiksiranja ni opcija.
Kaj pa samo ojačan hrbtni lesonit - morda z letvami iz debelejšega lesonita (mdf), nekaj pokončnih letev prilepljenih ter fiksiranih v police bi verjetno ojačalo zadevo. Potem lahko narediš kako luknjo manj oz lahko so malo večje. Takole z letvami namreč rešuje podjetje Fantoni - ki proizvaja akustične plošče za opremo prostorov.
Še nekaj panelov za razmislek o estetiki - lahko imajo malo boljši WAF*.
http://www.ambiencecontracts.co.uk/products/acoustic-panels.html
(*wife acceptance factor) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz z
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
ck me je prehitel -
in potrdil, da paneli res lahko postanejo estetski dodatek
in ne samo funkcionalna rešitev problema. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|