Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Open Baffle
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 06, 2013 22:43    Naslov sporočila: Open Baffle Odgovori s citatom

S kolegom s tega foruma že precej let razvijava razne DIY projekte. Po zadnjem letu dni eksperimentov in na koncu trdnim in zanesljivim uspehom na področju vrhunske amplifikacije, sva izdelala še aktivno kretnico in nanjo priklopila 6 najinih končnih stopenj. To sva potem poganjala za test čez razne zvočnike, ki so se nabrali doma, Dalije, JBL 4311b, KEFe večjega kalibra in izboljševala rezultate na fino. Prvotne reze 300 in 3000Hz sva premaknila na 100 in 2000Hz, kar znatno izboljša jasne vokale in zvočno sliko. Kaj pa zdaj? Eno soboto sva šla v Bauhaus, kupila deske za prototip OpenBaffle, zrezala na mero (60x110) in izrezala luknje za zvočnike ter izdelala podstavke. Razdalje so bile določene glede na membrane in reze v kretnici, ostala teorija je še čakala. Z ta eksperiment sva noter prišraufala par cenejših 15˝ novih basov iz Ebaya, dva rabljena autoradio midwooferja JBL TC60 in en par 25mm tweeterjev, ki se jih je kar nekaj nabralo doma na zalogo, tako Monacorji dveh vrst, Dynaudio D28, KEF T27 in pa en nov par Seasov. To sva potem povezala na 6 končnih, zalaufala in se odprtih ust spogledala, ali je to sploh možno. Zvok je neverjetno transparenten, kot kakšen dober elektrostat, basi so jasni in nizki, predvsem pa energetsko ne samo slišni, prav začutiš jih. Potem sva menjavala vse vrste driverjev in obstali so 15˝basi, srednjetonci so zdaj 160mm iz kao_kevlarja in pa svileni Seasi 25mm. Zadnjo planko sva dodatno ojačala s še eno kobilico, kar zelo pripomore k togosti. O.K. boste planili, krneki zložiš v 3pm za eksperiment, pa naj kar dobro igra. Pa igra in še kako. Potrebno bo proučiti dušenje prednje dile, ali z mehkim vpetjem, ali z dodatno stabilizacijo na robovih itd., zadnji šponarji so že vdelani, pa četudi vse ostane, je vse skupaj bomba od zvoka.
Če primerjam po vrstah opreme, s katero sva delala, lahko tako nekako ocenim:
- Daliji so zelo dobri, nimajo najnižjih basov, visoki in srednji so jasni in zvočna slika je ustrezna. Imajo pa zanje značilen karakter in tipični BR peak.
- JBL 4311b je starinski broadcast monitor, s sicer navedeno bedno karakteristiko (50-15k), se pa ne da v nevtralnosti primerjati z ničemer živim in so absolutna referenca za nearfield poslušanja in jih uporabljava za zagone in preverjanje linearnosti.
- KEF, (B139, B110; T27) 30 let stara samogradnja še iz Poljoopskrbe in davno pred projekti SAMa, bas kište z bitumnom, 15-litrski sateliti, niso pa še mehansko fazno usklajeni. Če jih pelješ čez aktivne kretnice in 6 končnih, je zvok še vedno nedosegljiv za večino današnje konkurence. Edini manjši problem je basrefleks, ki bi bil za predelat. Slikanje prostora je vzorno, sweetspot je dokaj širok. Delajo tudi pasivno.
- Cerwin Vega HED, vintage z 12˝ wooferjem, srednjetoncem in horn tweeterjem ima značilen zvok, izjemno glasen in ima zelo visok izkoristek (97dB). HighEnd ne bo noben CW nikoli, je pa zelo uravnotežen zvok in enkratni izbor za TV in medije.
- OpenBaffle, ta zadnji eksperiment s 15˝ wooferjem, 160mm mid-wooferjem in dragocenim SEAS tweeterjem, je tako presenetljivo transparenten, da je kar ostal na sceni. Zvočna slika je nora, sweetspot je sicer zahteven in omejen, to so pač flehe in odboji in ropotanje prve deske . Pa to še opedenamo in kupimo prave driverje za bas, pa bo.





Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejc



Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Prispevkov: 1044
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 06, 2013 23:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitke za OB projekt. Me ne preseneča, da so tile OB ostali priklopljeni.
Moje izkušnje...mid in visokotonc premakni iz centra na notranje strani in malo višje, bolj skupaj, uporabi 2 kosa 15 inč bas enot na kanal, obvezno QTS pod 0,35.

LP Jernej
_________________
Ohm sweet ohm.

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 00:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Planka je nagnjena nazaj, zato višje ne gre. Razdalje so izračunane na podlagi rezov, da ni interferenc med driverji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 02:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me veseli, da je živ in objavlen še en prispevek o OB. Jaz že celo življenje poslušam dipole (quad) in ko sem se lotil projekta z različnimi variantami OB, U in H me je en uporabnik na forumu Martina Kinga (ki je vedel, da je da imam Quade) vprašal zakaj to delam, če imam doma sveti gral. Quad ne igra naglas, jaz pa ko sem sam in ponoči poslušam na full. Dipoli te prevzamejo.

Dobra stran za simulacijo OB, H, U z enim basovcem in FR in OB z dvema basovcema in FR je stran Martina Kinga:

http://www.quarter-wave.com/

Modeli so sprogramirani v MathCadu, ki se ga da dobiti s cr... na netu. Tam bosta našla odgovor zakaj visok QTS in zakaj in kaksen zamik zgornjih enot. Da modele potegneš z njegove strani te stane nekaj čez 20$. Poleg tega ima tudi članek o OB.

Če se bosta odločila za nizek QTS bosta na nek način morala napraviti ekvalitizacijo. Jaz imam aktivno nedokončano rešitev (tiskanino za Linwitzovo transformacijo) in ne znam naprej. Linkwitzovo transformacjo bi rad uporabil na drugačen način, kot je tiskanina. Če sta dobra v elektroniki lahko skupaj najdemo rešitev. Če imata interes mi sporočita.

Če uporabiš dva basovca (15 ali 18inc) težko zgoraj kombiniraš še z dvema zvočnikoma, ker visokotonec fizično pride previsoko. Jaz bom verjetno zgoraj počasi migriral kar na 8 inc FR.

Moram reč da sta mi z prispevkom kar polepšala noč.

lp matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
diyfreak



Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Prispevkov: 489
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 09:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja super, prav lepo je videti da diy scena še živi in da diy mojstri z premišljenim konceptom in znanjem znajo priti do dobrega zvoka tudi brez ultra dragih materialov. Glede nizkega ali višjega Qts-a bi pa jaz rekel da je to v prvi meri odvisno od sobe. Torej pri svojem diy izdelku pač imamo to možnost, da lahko upoštevamo vpliv sobe in tako izberemo ali naj bo QT višji ali nižji, ja ni nekega pravila kaj je boljše.
Čestitke za projekt, bi prav rad slišal zadevo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trenutno ni pomanjkanja basa, ker aktivni sistem, rezan že na 100Hz, dopušča kompenzacijo. Po stanju nivojev sploh ni bas kaj nažgan. Problem basa je nov driver, ki se po enem času igranja zmehča, pa gre še potem oktavo nižje. Kar se tiče vezij, zlahka pomagamo. Jaz predvsem sam načrtujem vezja, jih potem zrišem v Eagle-u in tudi pojedkam in zvrtam. Trenutno se lota nova aktivna kretnica s popravljenimi krivuljami, glede na širjenje zvoka v prostoru z normalno reverberacijo (kompenzacija od 20-50Hz , srednjetonec po 400Hz padec 3dB, najpomembnejše za zdravo grlo Pevarotija, vokala mislim, in dvig visokotonca nad 7kHz kar je povezano z žretjem visokih, razne zavese itd., to so točke obravnavanih devijacij, lomov, obenem kompenzacija resonanc driverjev in ena fazna uskladitev med midom in tweeterjem, da ne pezdijo brez veze). Po upasanju sledi še enaka izvedba v diskretni tehniki, ker šele bo ono pravo, ki prepušča tranziente do daske. Kasneje pa še aktivna povratna zveza (dvojna zrcalna vezja) po modulih za zagotovitev faze in s tem slikanje stage-a v nulo, seveda kar je sploh posneto. Za zanesljivost skrbijo končne stopnje z zelo nizko impedanco, ki ne čutijo bremen. To z OB je šele začetek in prva poročila za ljubitelje DIY. Tudi za slišat se da zmenit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejx



Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Prispevkov: 343
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 12:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sva se pogovarjale v križišču v sneberjah sem ti rekel, da moraš enkrat probat open baffle in si ga, zdaj imaš drugačno mnenje o tem principu.

Treba je enostavno probat, princip je odličen, samo prave enote je treba izbrat Smile

Za base ti predlagam, da si omisliš 15" A&D R1524, so noro dobri v pravem bafflu Wink Igrajo zelo čisto tudi v višjih oktavah in ne pacajo srednjih tonov. Imajo lito ohišje, papirnate špule, zelo lahke in trde papirnate membrane in delujejo res perfektno v OB.

http://www.traumboxen.de/ad-audio/r1524.htm

Ta bas potrebuje zavihke ob strani višine 45cm in dolžine 30cm, zgoraj pa odprto (U-frame open baffle). V tem baflu se bas igra -5db pri 35hz.
_________________
Lp

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo,

Pravis da igra do 35Hz na -5 dB. Fs driverja je pa 44.4Hz. Kako se slisi pod lastno resonancno frekvenco open buffle?

Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejx



Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Prispevkov: 343
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj te fs ne zavede. Na strani hth audio si lahko prebereš članek na to temo z podrobno razlago. Če narediš baffle v teh dimenzijah, ki sem jih napisal potem dobiš take meritve. Širina baffla je prav tako pomembna in mora biti širina zadnje komore (med zavihki) 38cm. Brez zavihkov pa je rezultat zelo slabši in mi ni bil zadovoljiv.

Opazil sem da če imaš bas z nizkim fs je več šans, da je bas razmazan in zelo rad negativno vpliva na srednje tone.

Pri tem basu pa predmeti in omare ne vibrirajo pretiroma ampak čutiš zelo močen pritisk, ko pritisne bas.

Je en nemec naredil projekt s temi basi z večjo višino zavihkov, ki pa žal vplivajo na zvočno sliko, jaz sem višino krajšal toliko časa, da se je izbolševala zvočna slika in ni zgubljala globina basa, rezultat je res super Wink Pa še cena je noro ugodna, zvokovno kvaliteto teh basov primerjajo z acoustic elegance basi samo tej igrajo še nižje.

Tema od nemca, ki je naredil projekt s temi basi: http://www.audiocircle.com/index.php?PHPSESSID=nlb90n51me0gtglfrg73ln6sg2&topic=46951.0
_________________
Lp

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jernejx



Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Prispevkov: 343
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kdor zna nemšo si lahko prebere kaj več:

http://www.traumboxen.de/ad-audio/dipol.htm
_________________
Lp

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo Jernejx,

Glede zavihkov razumem v cem je point.
Ce bi imel driver samo na deski bi na robu dobil vrtince. Povsem razumljivo, saj membrana spreminja na tlak med sprednjo in zadnjo stranico. To pa ustvari tok zraka, ki siba naprej in nazaj na robu se vrticinci kar je najbrz slisno. Z primerno veliko stranico mu preprecis najkrajso pot. U resnici pa spreminjas disperzijo dipola.

Ostalo pa moram pogledat, vendar se nisem videl driverja, ki bi lepo delal pod Fs. Je se kaksna posebna fora na kretnici?
Vsekakor hvala za razlago in linke.

Jaz furam namrec ravno obratno logiko. 4x10 inch bass driver z Fs 12Hz v zaprti komori. Nad 30Hz dela ze povsem enako kot ostali spekter.

Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejx



Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Prispevkov: 343
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam aktivno kretnico, za pasivno ne morem komentirat, ker je nisem slišal. Na linku se sicer prebere, da zelo dobro dela bas tudi s pasivno kretnico, ker sam težko verjamem, aktiva je sigurno boljša opcija.

Jaz osebno imam raje bas, ki ustvari pritisk, kot pa da trese vse kar je v sobi. Pri kašnem komadu bi mogoče pasalo, da bi kaj zatreslo, samo to so zame naporni zvočniki za dolgotrajno poslušanje.

Naprimer komad od eaglesov: hotel california odigrajo perfektno, nobene potrebe po kašni dodatni globini.

To je seveda samo moje lastno mnenje, vsi imamo drugačna ušesa Smile
_________________
Lp

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo,

Ce prav razumem, ti peljes signal cez EQ in potem v eno koncno stopnjo, ki pelje membrano?

Pri pasivni kretnici, bi bil morda zelo zanimiv koncept, kjer kretnica prakticno nic ne reze ampak samo kompenzira resonancni vrh Fs. Ostalo pa obdrzis tako kot imas - aktivo. Zgladil bi prehod cez resonanco po domace. Ce 44Hz spustis noter bo vse skupi pozrl filter namesto membrane.

Odziv subov katere uporabljam, lako vidis tukaj.
http://cizekspeaker.weebly.com/blog.html

Sistem pa v vintage temi.


LP,a.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejx



Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Prispevkov: 343
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Signal peljem čez analogno aktivno kretnico in potem v končno stopnjo, ki pelje membrano. Rez je pri 150 hz -12db, 8" full range pa je rezan pri 200hz že zaradi baffle stepa in potem ima še porezane frekvence -12db od 100hz navzdol

Kolega (submat50) je drugače poizkusil pasivno varjanto na eminence alpha 15 in je rekel, da je bilo porazno v primerjavi z aktivo, zato sploh nisem šel v pasivo že v štartu Wink

Si prepričan, da bi morala biti pasiva dobra izbira?
_________________
Lp

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2013 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo,

No sej pravim, cez fiksen EQ peljes. Al je EQ z luckami, narejen iz Opampov al samo pasivna fiksna kretnica.. EQ je Eq. Pol pa v koncno stopnjo. Nic ni narobe. To je vse vredu.

Na tvojem mestu, bi poskusil sledece.

Kretnico za bas bi naredil DC - 150Hz (-3dB), filter prvega reda.
Kretnico za mid/high pa 150 (-3dB) do 30kHz, filter prvega reda.

izhode kretnic bi peljal v koncne stopnje.

Mid/high driverju bi obrnil polariteto. Kolikor elektricni filter basa na rezni frekvenci zaostaja naj mid prehiteva in bosta spet sofazna.


Driver-je lahko kompenziras, to pomeni, za jim odrezes resonancni vrh in dobijo linearno upornost po spektru. To se ne pomeni entuzjazma brez primere. Pomeni samo, da se driverji ne bodo odzivali na njihovih resonancnih frekvencah, namesto da bi amplitudno zdivjali.
To resis tako, da na bas driver (mid/high tudi) obesis se LC resonator, ki je nastavljen na fs frekvenco doticnega driverja. Ko se bo ta pojavial na zvocniku, bo sla raje skozi resonator kot membrano ker bo njegova uporanost nizja. Z tem preprecis uzbujanje pri resonancni frekvenci.
Kot vidis, aktiva nic ne kompenzira. Kompenziras lahko samo z dodatkom na zvocniku. Lahko bi tudi aktivno kretnico nastavil na zelo majhen izhod pri resonanci, vendar to ne kompenzira driverja, to samo preprecuje vdor na obcutljivem podrocju.


Vse skupi kar ze imas, bi moral samo malo adaptirat in dodat 2 spuli in 2 kondica. U prvem priblizku seveda.

LP, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Naslednja
Stran 1 od 11

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe