Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

diy omare z vgrajenim absorberjem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 00:06    Naslov sporoèila: diy omare z vgrajenim absorberjem Odgovori s citatom

Nekateri delajo DACe, nekateri ojaèevalce, jaz pa sem se namenil narediti še nekaj omaric z vgrajenimi absorberji.

Predhodno sem iz surove iverke že izdelal nekaj absorberjev razliènih velikosti in variant - od navadnega panelnega do panelnega s perforirano plošèo ter navadne absorberje in absorberje s perforirano plošèo. Plošèe so bile razliènih debelin.

Po nekajmeseènem poslušanju, premešèanju, merjenju in spreminjanju variant je padla odloèitev o konèni varianti absorberja, ki ga bom vgradil v posamezno novo omaro.

Obstojeèe omare, ki jih imam v tem delu dnevne sobe so izdelek tovarne Alples izpred cca 30 let (sistem Triglav masiva)- pravi mahagonijev furnir, pajcan in lakiran, tako da je na koncu barva v tako imenovanem WENGE odtenku. Višina omar je od 73 cm do 126 cm, širina pa 48 ali 93 cm, globina 40 cm.

Za izdelavo omar sem uporabil stare omare iste serije, ki sem jih predhodno kupil preko bolhe. Žal so bile vse višine 236 cm in brez zgornje okrasne plošèe, ki ima na robu polkrožno zakljuèno letev iz bukovine (zato se imanuje masiva Rolling Eyes - obstajala je namreè tudi navadna varianta z belimi sprednjimi plošèami in brez okrasne plošèe z zakljuæno letvijo), zato sem moral izdelati tudi zgornje plošèe (poleg predalov in polic) pa kar nekaj furniranja, pajcanja in lakiranja robov je bilo.


Testni panelni perforirani absorber (prednja plošèa - membrana je vibrirala od cca 53-86 Hz)


[/img]
Takole je izgledala "vhodna surovina" pred žaganjem.



Vrtanje lukenj za "tiplne" v zakljuæno letev - zelo natanèno delo za amaterja s priroènim orodjem.



Levo od zvoènika je absorber, ki bo vgrajen v omarico, ki bo za tem zvoènikom. Pednja plošèa bo še perforirana



Omarica za zvoènikom v eni od faz izdelave.



Omarica (višine 90 cm) po vgradnji panelnega perforiranega absorberja, polic in predalov (spodaj)



Še dve novi omarici (višine 73 cm) z vgrajenim navadnim absorberjem s perforirano plošèo.



Å e slikica nove vogalne omare z vgrajenimi absorberji.

Vogalna omarica bo vedno namenjena školjkam in drugim okraskom, ostale omarice pa bom šèasoma (nekaj sem že pa ni slikano) vsaj delno popolnil s CDji, DVDji,...

Upam, da ste dobili kakšno novo idejo za ureditev svoje akustike.
_________________
LP


Nazadnje urejal/a ck Sob Dec 15, 2012 19:21; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
vintagesonic



Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Prispevkov: 1426
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 03:11    Naslov sporoèila: Re: diy omare z vgrajenim absorberjem Odgovori s citatom

ck je napisal/a:


Po nekajmeseènem poslušanju, premešèanju, merjenju in spreminjanju variant je padla odloèitev o konèni varianti absorberja, ki ga bom vgradil v posamezno novo omaro


Zelo zanimiva tema. Zanima me, èe imaš mogoèe posnet kak graf prostora brez uporabe absorberjev in potem ko si postavil akustiène elemente v prostor.

Na katerem delu frekvenènega spektra so se pokazale najveèje razlike? Kakšen je bil v povpreèju RT 60 pred in po tretmaju glede na frekvenèni spekter?

In na koncu, kakšen je subjektivni vtis samega poslušanja v novih razmerah glede na prepoznavne " referenène" posnetke iz tvoje kolekcije. Si prièakoval od tretmana prostora veè, manj, ali si v povpreèju zadovoljen z zateèenim stanjem.

LP

Vintagesonic
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 18:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zanimiva tema. V neki moji spremni besedi testne polosce za zvocnike je pisalo, da je to najdrazji del sistema. Zelo bo zanimivo, ce bos na temu problemu se delal in nam tudi porocal o svojih opazanjih.

Lp matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 19:17    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

vintagesonic

Na tejle spletni strani sem pred leti objavil nekatere svoje meritve in nekaj slik absorberjev
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=8984&PN=4.

Male stenske absorberje sem kasneje nadomestil z veèjimi in globjimi, kot je na eni od slik na temle linku
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=764&postdays=0&postorder=asc&start=0

Spekter v katerem bo absorbcija najveèja je odvisen od vrste absorberja. Najenostavneje je izdelati absorber za srednje in visoke tone, dober absorber za base pa je samo malce bolj kompleksna zadeva, ki zahteva veè in drugaènega materiala ter prostora.

Jaz sem v zaèetku za izboljšanje akustike uprabljal samo kameno volno ovito v filc. Ko je kvadratura postavljenih absorberjev postala velika, se je RT 60 v višjih tonih preveè znižal (zvok je postal manj "živ" -efekt gluhe sobe), kar sem najprej reševal z membrano (prozorna polietilenska folija, ki se uporablja v gradbeništvu), ker sem s tem dosegel poveèan odboj visokih tonov.
Kasneje sem prešel na uporabo perforiranih lesonitnih plošè debeline 3-5mm, ki se jih vgradi pred absorbcijski material. S tem sem popolnoma rešil zadevo in navljub veèji površini absorberjev uspel povišati RT 60 v priporoèene okvire. Z velikostjo in številom lukenj, pa je možno kontroliti frekvenco spektra kjer je absorbcija najveèja ter v povezavi z debelino in vrsto materiala uporabljenega za plošèo tudi na frekvenco vibriranja (ta je odvisna tudi od velikosti plošèe, od globine absorberja ter kolièine in vrste vgrajene kamene volne).
Meritev popolnoma prazne sobe nimam. Ko sem opravil prve meritve sta bila v sobi že dva troseda, dva fotelja, 6 stolov (sedaj osem), dve veèji mizi, dve klubski mizi (na eni stilni je TV), dve preprogi (sedaj tri), kar nekaj omar s knjigami in CDji (sedaj še enkrat toliko), ki pa so bile drugaèe akustièno tretirane (brez membrane pred absorberjem), pa nekaj slik (sedaj bistveno veè) in veèjih loncev z rožami, pa veèja vaza, pa star (100 let) šivalni stroj, 5 polkrožnih stenskih lestencev, pa še kakšna malenkost.
Kot najvišje takratne vrednosti RT 60 lahko navedem 920 ms pri 100Hz, ta je sedaj okoli 440 ms, kar pa ni bilo zelo kritièno, ker je èloveško uho manj dojemljivo za popaèenja pri tej frekvenci.

Grafa meritev RT 60 nimam, imam pa meritve RT 60 izražene v ms (milisekundah) in db (decibelih) pri doloèeni frekvenci, iz katerih se graf lahko nariše. Za primerjavo zato navajam meritve RT 60 pri 500 Hz: pred cca 7-8 leti 700 ms, sedaj pa 400 ms. Znižanje na vrednosti malo nad 600ms, je bilo doseženo že kmalu po prvih meritvah z dodatnimi omarami in absorberji, na sedanje vrednosti pa že pred cca 4 leti z dodatnimi absorberji, ki so bili vizuelno nesprejemljivi in zato zaèasne narave (takrat sem tudi "uspel" narediti pegluho sobo, saj so vrednosti RT 60 padle tudi pod 200ms pri 5 kHz , 6,3 kHz,.. in celo pri 125Hz). Temu je sledila izdelava perforiranih lesonitnih plošè, ki je zadevo bistveno popravila. Nato sem šel v izdelavo štirih poskusnih membranskih absorberjev, vsakega sem izdelal v 3 debelinah - prednja in zadnja plošèa ter vgrajeni absorber so ostali enaki, stranice pa sem menjaval. Z odstranitvijo zadnje stene pa tak absorber postane navaden (membrana ne vibrira). Meril sem tudi frekvence pri katerih je (perforirana in neperforirana) mebrana vibrirala in menjal debelino lesonita (uporabil sem tudi 4mm debelo vezano plošèo). Temu je sledila odloèitev za vgradnjo vrste aplikata v omare.
Podobno, kot se je znižal navedeni RT se je znižal RT tudi v ostalem merjenem spektru, tako da je sedaj v priporoèljivih okvirih (med 250 - 450 ms).

Subjektiven vtis je seveda odlièen. Zvok se je v primerjavi z zvokom, kot je bil predhodno ko so bili postavljeni še testni absorberji še izboljšal, kar je posledica polic (ki jih testni niso imeli) ter vogalne omarice, na kar sem raèunal. Zvok (in izgled) so pohvalili tudi žena (ki je zelo strog kritik z izrednim sluhom) in sosedje.

Prostora za izboljšavo zvoka je seveda še kar nekaj, predvsem pri linearnosti, vendar se tu kaj bistvenega zaradi same funkcije prostora - dnevna soba, verjetno ne bo veè dogajalo, ampak nikoli ne reèi nikoli - bomo videli.

Ostaja mi še študija izdelave aplikata za HI FI omarico (prostora je cca 1,30m v dolžino, 73 cm v višino in 20 cm v globino, kjer bom z izdelavo in testiranjem absorberjev in difuzorjev v naravni velikosti (material že imam od obstojeèih testnih absorberjev) nato izbral oèem in ušesom optimalnega (ali dva) ter ga nato izdelal iz materiala, iz kakršnega je že pohištvo. Na tem mestu sem že imel dva navadna in nato membranska absorberja, vendar sem sedaj enega moral zaradi pomanjkanja prostora ob vgradnji novih omaric umakniti, eden pa še ostaja (se vidi tudi na eni sliki).

Najveèja pomankljivost mojih prizadevanj za izboljšanje zvoka je seveda usmerjenost izboljšav v "sweet spot" - torej na mesto poslušanja, vendar so ostale opcije (èeprav zaželjene) veliko bolj zapletene in BISTVENO dražje in za mene nebistvene.
Omejitve, ki jih pri svojih prizadevanjih imam, pa so poleg še vedno premajhnega znanja in prakse še omejitve, ki so povezane z namembnostjo prostora (dnevna soba), ki onemogoèa uporabo meni poznanih in dostopnih aplikacij, s katerimi bi še dodatno izboljšal akustiko prostora. S tem v zvezi bi rad še navedel, da sem poskusno na kar nekaj oèem in funkciji prostora nesprejeljivih mestih postavil (namestil) akustiène aplikate, ki so linearnost popravile še za nekaj db (npr. namestitev 3 m2 velikega absorberja pod strop, namestitev 2 Helmholtz absorberjev višine cca 80 cm in širine cca 45 cm,....).

Same izboljšave zvoka so glede na prièakovanje za malenkost manjše pri doseganju veèje linearnosti zvoka in malo veèje pri doseganju njegove koherentnosti, je pa možno na linearnost še vplivati s prestavljanjem zvoènikov, s èimer se sedaj ukvarjam. Prestavljanje zvoènikov se je tudi sicer, vedno po postavitvi novih aplikatov, pokazalo kot obvezno.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
vintagesonic



Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Prispevkov: 1426
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 03:52    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:

Subjektiven vtis je seveda odlièen. Zvok se je v primerjavi z zvokom, kot je bil predhodno ko so bili postavljeni še testni absorberji še izboljšal, kar je posledica polic (ki jih testni niso imeli) ter vogalne omarice, na kar sem raèunal. Zvok (in izgled) so pohvalili tudi žena (ki je zelo strog kritik z izrednim sluhom) in sosedje.


HUH, tole je skoraj ekspoze na zastavljeno vprašanje.

Me veseli, da je rezultat primerljiv s kolièino èasa in dela ki si ga vložil v projekt, kljub temu da je to paè samo hobby.

Hvala, ker si vzel èas za obširen odgovor in delil svoje izkušnje z nami.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 16, 2012 14:37    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

[quote="vintagesonic"]
ck je napisal/a:


Me veseli, da je rezultat primerljiv s kolièino èasa in dela ki si ga vložil v projekt, kljub temu da je to paè samo hobby.

LP


Èe sem iskren, bi z veseljem kupil nove dodatne omare te serije ustreznih dimenzij (in dal zato kakšnega jurja € namesto cca 220 €, ki sem jih dal za stare neustrezne in za ostali material potreben za izdelavo omar - letve, furnir, pajc, tiplni, lim, zakljuène letve, lak, unièeni svedri,... Material za absorberje ni vštet, znaša pa cca 80 €). Kupil bi seveda tudi stare omare ustreznih dimenzij.
V takem primeru bi potem napravil samo absorberje, ožje police in dodatni vertikalni sredinski nosilec. S tem bi prihranil cca 60-70% èasa.

Lani sem razmišljal o popolnoma novih omarah za celotno sobo, vendar imam ob teh, ki so na slikah, še veè kot dvakrat toliko omar, ki so že dodatno predelane za te potrebe. Predelava vseh novih omar pa bi trajala verjetno še dlje in terjala še veè stroškov za absorberje, plošèe,.. ker dimenzije sigurno ne bi bile enake in bi moral veèino starih absorberjev in nekaj difuzorjev nadomestiti.
Same omare podobne kvalitete bi stale nekaj 1000€, pa še diy predelava kakšnih 300 - 400€ ali pa mizar še enkrat toliko. Temu bi sledila še menjava sedežne garniture, pa klubske mizice, pa mogoèe novi stoli in miza v jedilnici, pa kakšna nova preproga,... da bi bilo vse v stilu.
Skupaj 7-8 jurjev.
Mogoèe ko bom velik Laughing
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Èasovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe