Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Popravilo / nastavitev Technics SL 1210 MkII

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2011 17:56    Naslov sporočila: Popravilo / nastavitev Technics SL 1210 MkII Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Upam da zadevo piÅ”em v pravo temo... In se opraviĆØujem za tole epopejo.

Kupil rabljen Technics SL 1210 MkII. Z gramofoni nimam popolnoma nobenih izkuÅ”enj, tole je iz ĆØistega firbca. Technicsa so na kar nekaj forumih priporoĆØali kot zaĆØetnikom prijazen gramofon. No, tale se je izkazal vse prej kot to...

Gramofon je bil kljub opisom prodajalca v zelo slabem stanju - roka gramofona je bila ob protiuteži oĆØitno ukrivljena, krožnik je med vrtenjem opletal za kak milimeter, vsi vogali obtolĆØeni, pokrov manjkal, brez pribora, priložena gramofonska glava (Ortofon Concorde Pro S) ni delovala... Kupil torej nov ležaj z osovino, novo roko ter pokrov, ter novo glavo - Audio Technica AT95E. Kar je stalo toliko kot rabljen gramofon, ampak s tem praktiĆØno zamenjam vse dele, ki se lahko obrabijo...

Zamenjal ležaj / os - krožnik se zdaj vrti popolnoma ravno. OlajÅ”anje. Z roĆØico sem imel veĆØ težav, predvsem pri lotanju izjemno tankih kablov na nov interkonekcijski kabel. Z multimetrom preiskusil povezave od roĆØice do RCA prikljuĆØkov, vse Å”tima.

Nato nastavil gramofon, z vodno vago izravnal ter iz VinylEngine natisnil baerwald protractor za Technicsa, nastavil lego glave. Nastavil viÅ”ino roĆØice, jo zbalansiral, nastavil VTF na priporoĆØeno najveĆØjo, nastavil antiskating približno toliko, in stestiral nastavitve z "Hi-Fi News Analogue Test LP".

Gramofon je povezan na phono vhod integriranega ojaĆØevalca XTZ A-100 D3 in je nastavljen na MM (pravilno za mojo glavo).

Težave so bile precej oĆØitne, tako na testni LP kot pri glasbi - desni kanal je veliko tiÅ”ji in mu manjka visokih tonov.

Stvar sem poskusil popraviti s spreminjanjem antiskatinga (na to skoraj nima vpliva) in azimutom nosilca glave. Za natanĆØno testiranje sem povezal REC izhod ojaĆØevalca z "Line in" vhodom raĆØunalnika ter v zastonj programu Audacity analiziral posnete zvoke. Nastavljal sem azimut glave, dokler nisem dobil enakomerne jakosti zvoka za oba kanala - to sem testiral na 300 Hz progi testne LPjke.



Glava je bila ob tej nastavitvi nagnjena precej v levo glede na povrÅ”ino ploÅ”ĆØe. No, takoj ob preizkusu ostalih prog in glasbe pa je bilo oĆØitno, da sem zbalansiral samo 300 Hz ton, vsega ostalega pa ne.



Tole je frekvenĆØni spekter posnete glasbe z nove LPjke. Spodaj je desni kanal, ki je mnogo tiÅ”ji od levega, predvsem v visokih tonih.

KakÅ”na ideja, kaj bi bilo lahko narobe? Možnosti je vse polno, glede na to da je bil gramofon v neznanem stanju, popravilo pa sem izvajal sam, s pomoĆØjo navodil na raznih spletnih straneh. Zaenkrat razmiÅ”ljam o sledeĆØih opcijah:


- slabo zalotani kabli ali poÅ”kodba kablov pri namestitvi nove roĆØice: kljub temu, da multimeter kaže v redu povezavo in minimalno upornost vseh povezav, je to le moje delo...

- poÅ”kodovan ali narobe nastavljen antiskating mehanizem: bi previsok antiskating lahko povzroĆØil takÅ”no razliko v odzivih kanalov? Mehanizem sicer deluje, vendar tudi pri najnižji vrednosti (0) roĆØico Å”e vedno Å”ibko vleĆØe proti naslonu, Å”e posebej proti notranjosti ploÅ”ĆØe.

- okvarjena nova AT 95E? Baje se tudi to dogaja...
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
galop



Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Prispevkov: 536
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2011 23:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lahko da je problem v glavi ali pa je roĆØka Å”e vedno ukrivljena ? Probaj s katero drugo glavo.
_________________
vintage , Diy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2011 23:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RoĆØica je popolnoma nova, iz Technicsa SL 1200 M5G. Po nasvetih s Art of Sound foruma sem poskusil naslednje:

Zamenjal sem povezavo na gramofonsko glavo (zamenjal leve in desne žice od headshella do glave). Desna stran je ostala tiŔja, torej je vir izgube nižje dol po poti signala.

Zamenjal sem povezavo od kabla k raĆØunalniku, ĆØe je za izmerjeno razliko sluĆØajno kriva zvoĆØna kartica (ĆØeprav je le ta tudi moĆØno sliÅ”na). Razlika se je obrnila, tako da je tu vse OK.

Zamenjal sem tudi povezavo na phono vhodu ojaĆØevalca, in razlika se je obrnila, tako da ni kriv npr. okvarjen phono vhod.

Ostane le Å”e kabel od glave do ojaĆØevalca. Jutri bom preizkusil ponovno polotati kable. Upam, da nisem poÅ”kodoval tankih kablov v roĆØici... ƈe pa sem jih, se da pa tudi to popraviti / zamenjati.

V glavnem, nakup okvarjenega gramofona je kar lepa uĆØna izkuÅ”nja. Sploh ĆØe o gramofonih ne veÅ” kaj dosti. Hvala bogu za internet!
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za izloĆØit glavico kot vzrok problema je dovolj zamenjati prikljuĆØke med kanali direktno na glavici. ƈe problem ostane na istem kanalu - so kabli vzrok napake. ƈe se obrne, je glavica okvarjena.
Po mojem si napravil hladen spoj.

Se pa ne strinjam s tako investicijo po nakupu. Saj se dobi dovolj dobro ohranjene primerke za male pare. Tako oguljen primerek, kot si ga opisal bi moral dobiti za eno pivo. ƈe ne bi celo moral prodajalec plaĆØati pijaĆØo, samo da ga odneseÅ”..
Poleg tega se taisti Technics prodaja pod raznimi imeni za Ŕe manj denarja (Audio Tecnica, MusicHall...)
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, vem da je bil nepremiŔljen nakup, in to me je seveda takoj udarilo po denarnici. Prodajalec je gramofon dostavil k meni ko me ni bilo doma, tako da ga nisem mogel pregledati, možak pa je zvenel fer. Napaka...

Ampak se ne sekiram preveĆØ. KozmetiĆØno ni tako hudo oz. imam idejo, kako bom vse to skril...

Ampak je že popravljeno. Res je bil vzrok hladen spoj, ko sem kable desnega kanala odlotal, jih oĆØistil in spet zalotal je stvar zaÅ”pilala kot je treba.

Tako da je zdaj funkcionalno gramofon kot nov. Nov ležaj, nova roĆØica z vsemi ležaji, nova glava. Krmiljenje direktnega pogona oĆØitno deluje brezhibno.

Zdaj matram Hi-Fi Test LP, ko pa ga nastavim gre pa gor konĆØno muzika!
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gero



Pridružen/-a: Sob Dec 2011 15:03
Prispevkov: 196

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 15:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze je napisal/a:


Zdaj matram Hi-Fi Test LP, ko pa ga nastavim gre pa gor konĆØno muzika!


Bravo...in naj gre naprej...muzika Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drago67



Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Prispevkov: 1088
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 16:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

z veĆØino teh modelov technicsov je tako.....skoraj vsi so ogromno prelaufali po raznih klubih....tam pa vemo kako dj-i delajo z njimi.meni se kar srce trga ko to vidim .gramofoni in njihove obĆØutljive glave niso sekire in motorne žage...samo dopovej to fizikalcem... Rolling Eyes
jaz imam skoraj ĆØisto podoben gramofon samo da je na njemu napis lenco in dalje s pozlaĆØenimi ĆØrkami research acustic....tud ta je bil v precej klavrnem stanju ,ko je priÅ”el k meni.le da sem ga jaz dobil zastonj.sedaj lepo igra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AUDIOEXPERT



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50
Prispevkov: 407
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam sem delal v parih clubih in so bili ti gramofoni" sveti gral",tako,da se ne strinjam ĆØisto,da se je grdo ravnalo z njimi!
Se pa definitivno najdejo svetle izjeme!
_________________
TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 040 557 500
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, mojega Technicsa so sigurno zlorabljali DJ-i. Na sebi je imel slip mat, krožnik kaže sledove "drsanja" po njem, obtolĆØeni vogali pa izgledajo kot da je stvar nekdo prevažal naokrog brez kovĆØka ali Å”katle... Mislim, jaz sem svoje prejÅ”nje komponente veselo vozil na vse mogoĆØe žurke in zabave leta in leta, pa moraÅ” z lupo iskat kake praske na zvoĆØnikih ali ojaĆØevalcu!
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe