Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Gradnja akustične sobe.
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2011 20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če sta tweeter in midrange primerno skupaj je vseeno, bas tako človek ne zna lokalizirat, saj se širijo nizke omnidirekcionalno, je pa dobro da so na enaki koordinati kot tweeter in midrange.

Za koherentnost samega zvoka je bolje če so zvočniki čim bolj fullrange/ širokopasovni in ne da imajo recimo ločene nizkotonske enote. Bolje je potem "večji" zvočnik.
Razlika med manjšimi in večjimi zvočniki je v SPL-u, ki ga lahko oddajajo (to se preprosto regulira z Volume gumbom) in kako nizko gredo.
Če daste tišje zvočnike še zmeraj prporcialno povsem enako! vzbujate modalne/ resonančne frekvence, le tišje je vse skupaj seveda z izvornim zvokom in se ni naredilo nič pametnega.

Za manjše sobe, ki imajo modalne frekvence preveč na gosto razporejene, je načeloma bolje, da zvočniki ne bi vzbujali modalnih/ resonančnih frekvenc prostora...

... če je soba npr. 3mX4xX2,5 pomeni da ima (samo!) aksialne frekvence 57Hz, 43Hz in 69Hz, torej iz tega sledi da se naj ne bi v takšen prostor dali zvočniki ki gredo nižje od 69Hz?! Sad

Zato če že, je bolje imeti čim večje zvočnike kolikor je to praktično in akustično po pameti tretirati prostor, ker ne vem če boste zadovoljni s tako omejenimi zvočniki.

To kar bi naj testirali in prilagajali dizajnerji zvočnikov za različnevelikosti sobe... presenetili bi se kaj vse NE počnejo, čeprav trdijo da počnejo! Seveda sem spadajo tudi resna imena.
Tudi frekvenčne krivulje, ki vam jih kažejo, so na papirju zelo linearne, malo kdo pa omeni da je narejen smoothing na 1/3 oktave, tako izgleda zelo grbav frekvenčni odziv lep.
Akustična merjenja so opravljena v laboratorijih (anehoične in semianehoične sobe), saj vam bi neka "in situ" merjenja ne kaj dosti povedala.
Malokateri proizvajalci povedo resnico, saj so primorani v marketinško komunikacijo (oz. laži), če želijo da so kos konkurenci tudi na papirju!
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe