Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

B.A.D. paneli
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2010 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ahhh ugotovil bi Å”e mnogokaj veĆØ!
Kilometrina bi mu pomagala samo ali je akustika kolikor tolikor zdrava (s tem da mora sploh vedeti kaj je "zdrava" akustika!!!") ali ne in niĆØ veĆØ, Å”e zmeraj bi se moral poslužit klasiĆØnih meritev, žal. Saj zato pa sploh obstajajo...
Tudi ĆØe bi bil Massenburg ipd.Smile
Tudi naveĆØji strokovnjaki ne morejo vsega sliÅ”at, le grobe napake prostora sliÅ”ijo nekoli detajlneje.
Ko pa so nekaj ĆØasa v takÅ”nem prostoru in se možgani res dodobra navadijo Å”ele potem opazijo da Å”e kje kaj veĆØ "manjka".
Psihoakustika je ĆØudna reĆØ, možgani radi "nagajajo"...
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2010 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S pomoĆØjo dobre testne CD s posnetimi razliĆØnimi in poznanimi frekvencami je seveda možno dokaj enostavno ugotoviti kje kaj manjka in kje je viÅ”ek (nelinearenost v sluÅ”nem spektru). Ne do decibela natanĆØno ampak gre. Tudi neizkuÅ”enimu posluÅ”alcu to ni velik problem.

Potrebno je Å”e ugotoviti kaj je vzrok. Tu pa neizkuÅ”eni hitro zaĆØnejo omenjati ojaĆØevalnike, zvoĆØnike, pa izvor,... na prostor ponavadi niti ne pomislijo, pa bi vĆØasih že s samim premikanjem zvoĆØnikov in mesta posluÅ”anja izboljÅ”ali zadeve.

Ugotavljanje nelinearnosti s pomoĆØjo poznane glasbe je seveda že stvar izostrenega posluha. Po mojih izkuÅ”njah so tukaj ocene bolj Å”iroke npr. manjka malo na viÅ”jih basih (ali srednjih) in podobno. To je premalo natanĆØno za izvajanje resnejÅ”ih ukrepov za izboljÅ”anje akustike. Da se izvesti nekaj "trotl" zihr stvari, pa Å”e kakÅ”na malenkost in konec. ƈe nam uspe potem OK, ĆØe ne pa ????????. Izostreno uho Å”e ne pomeni, da zna dotiĆØni reÅ”evati probleme akustike.

Å e veĆØje težave so pri RT 60, ki je praviloma v vseh moderno (minimalistiĆØno) opremljenih prostorih prevelik. Za naÅ”e uho je nepravilen RT 60 veliko bolj moteĆØ kot nelinearnost. Težko je z uÅ”esom natanĆØneje ugotoviti spekter kjer je RT 60 potrebno "popraviti" . Premikanje zvoĆØnikov in mesta posluÅ”anja ne spremeni zadeve.

Ena od reÅ”itev za posluÅ”anje glasbe je "nearfield" posluÅ”anje torej da posluÅ”amo zvoĆØnike z majhne razdalje, s ĆØimer se razmerje direktnega in odbitega zvoka poveĆØa v korist direktnega, kar naÅ”e uho zazna kot manjÅ”e popaĆØenje (zvok je bolj dinamiĆØen, ĆØist, bolj linearen,...)

PopaĆØenje (distorzija) je lahko tudi posledica ĆØesa drugega - zvoĆØniki, izvor, ojaĆØevalnik, kabli,... Tu posluÅ”anje iz bližine seveda ne pomaga dovolj.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2010 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja na uho se lahko sliÅ”ijo povrÅ”ne nepravilnosti kot je nelinearnost, vseh popaĆØenj ki jih prostor povzroĆØa pa ne, ker se preveĆØ prepletajo, nekatera so psihoakustiĆØno zamaskirana, recimo nekaterih niti pri meritvah ni moĆØ videt...

Tako bi rekel glede RT60; pomemben je in primeren zdrav odjek in frekvenĆØna linearnost.
Sem pa tudi doživel da doloĆØeni posamezniki si zaželijo tudi manjÅ”i odjek od nekega priporoĆØljivega (je dokaj individualna stvar in ne ogroža natanĆØnega ali pozornega posluÅ”anja) in pa tudi v majhnih prostorih je izjemno težko in tudi vĆØasih nemogoĆØe zagotoviti nek normalen odjek, ker je prostor enostavno premali.

Premikanje zvoĆØnikov nekaj pomaga, bolj je prostor akustiĆØno umirjen Å”e bolj pomaga a sweet spot, ki se ga uredi le z premikanjem zvoĆØnikov brez tretmana je izjemno mali in Å”e zmeraj ni to to niti približno:(

Da so nearfield zvoĆØniki neka reÅ”itev spada med AKUSTIƈNE MITE!!!
To sem že enkrat o tem pisal.
To je navadna marketinŔka komunikacija!!!

Da direkten zvok iz izvora dodobra preglasi resonance prostora (in druge distorzije) ali jih naredi "dovolj" manj sliÅ”ne je potrebno zvoĆØnike približati na skoraj nekaj centimetrov od uÅ”es ne pa da se posluÅ”ajo na cca. 1,5-2,5m razdalje!!!

Distorzija, ki jo sliŔimo iz predvajalnega sistema kot celote je lahko nekaj! procenten, kaj vem 2,5,10%...
Distorzije ki so povzroĆØene s strani lastnosti specifiĆØnega prostora pa so nekaj 100%!!!
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2010 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nearfield posluaŔnje ni MIT, ni pa to reŔietv za težave. Le te se malo zmanjŔajo ampak posledica tega posluŔanja je npr. izguba odra.

ƈe si prebiral kake pol leta aliu leto nazaj so bili nekateri kar navduÅ”eni. Jaz seveda ne.

Kar se tiĆØe popaĆØenj (distorzije) audio verige je po podatkih ki so dotopni lahko nekje do 6-7% (od žnore v zidu do izhoda zvoka iz zvoĆØnika).

OjaĆØevalniki nekje do 3% (lampaÅ”i), manj kot 1% tranzistorski, ostalo kakÅ”en % in pa zvoĆØniki do neke 3% (dobri zvoĆØniki manj kot 1% do nekih 50 Hz, nižje pa Å”e nisem zasledil podatka torej je verjetno bistveno veĆØ).

Prostor pa ????????????
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2010 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No o tem ravno govorim:)

Glede nearfieldov bo veĆØina akustikov in poÅ”tenih proizvajalcev zvoĆØnikov enako povedala. Tudi obljube glede razliĆØnih eksotiĆØnih reÅ”itev glede naĆØinov radijacije zvoka iz zvoĆØnikov ne spremeni kaj prida!
Nekaj ĆØasa je to bil "hype", nakar so seveda ugotovili da je bolje imeti ĆØim bolj fullrange zvoĆØnike, tudi posluÅ”anje na tiho ne spremeni niĆØesar (nekateri paĆØ mislijo da pomaga...) saj se tudi z nižanjem nivojev glasnosti enakomerno znižajo moteĆØe resonance, distorzije... in je spet enako kot ĆØe je na glas.
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe