Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 872 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Pon Feb 10, 2025 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: | Kaj bi rabil da bi lahko posnel zvočni odziv sobe?
Mikrofon, sw, hw?
Ali se da eliminirat vpliv zvočnikov in ojačevalca pri tej meritvi?
Sedaj, če predvajam frekvenco po spektru, pri določenih frekvencah postane občutno tišje, malo naprej občutno glasnejše, pri nekaterih pa kar zamaši ušesa (neka resonanca). Verjetno svoj vpliv naredi tudi zvočnik, ne samo prostor.
Sem pač firbčen kako stanje imam, in če se bi se dalo s čim enostavnim izboljšat akustiko prostora.
Sicer se mi zdi da ni slaba akustika prostora, da se lepo sliši in da ni nekih večjih motenj, verjetno je pa daleč od idealne. |
https://www.facebook.com/groups/1304228629687653/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=8948232585287181
malo how to okoli meritev da vidis kaj se da popravljat in kaj ne in zakaj ne,...brez DSP-ja pa nic od tega ne gre _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bojan Varjačić Rajko
Pridružen/-a: Pon Sep 2019 14:06 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
V mojem asimetričnem prostoru imam stereo center nekoliko zamaknjen v levo (na levi je prostor bolj zaprt, očitno se tam zvok bolj "nabere"). Zadevo imam ekvilizirano z REW in DSP. Kaj menite, naj preprosto uporabim 'balance' ali pa je smiselno ponovno opraviti meritve z drugače nastavljenim 'balance-om'? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Right-Fi
Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32 Prispevkov: 170 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
Bojan Varjačić Rajko je napisal/a: | V mojem asimetričnem prostoru imam stereo center nekoliko zamaknjen v levo (na levi je prostor bolj zaprt, očitno se tam zvok bolj "nabere"). Zadevo imam ekvilizirano z REW in DSP. Kaj menite, naj preprosto uporabim 'balance' ali pa je smiselno ponovno opraviti meritve z drugače nastavljenim 'balance-om'? |
Jaz bi vsekakor uporabil balance. Z balansiranjem po spektru bi se izvedla prilagoditev predvsem na odboj in manj na direktni zvok (če poenostavim), kar bi pokvarilo frekvenčno karakteristiko zvočnikov. Vprašanje je, kako bi balansiranje izvedel Dirac...
Sicer pa ni druge kot poskušati in poslušati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 09:27 Naslov sporočila: |
|
|
meritve akustike se ne bodo spremenile s spremembo balance-a.
Lahko premaknes balance ali poskusis z dodajanjem delaya na levi strani(koliko si preracunaj 30 cm je cca 1ms).
Karkoli se spreminja na signalu, se bo odražalo tako na direktnem kot na odbitem zvoku.
Ce je leva stran bolj ob steni kot dsna, potem imas vec vpliva corner loadinga in posledicno je ta del glasnejsi, naceloma bi to lahko resil z balance-on, ampak povsem perfektno pa se vedno ne bo.
Pozicija zvocne slike/centra je odvisna od glasnosti kanalov in časa _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Right-Fi
Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32 Prispevkov: 170 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
LBaudio je napisal/a: |
...
Karkoli se spreminja na signalu, se bo odražalo tako na direktnem kot na odbitem zvoku. |
Seveda, nerodno sem zapisal. Hotel sem povedati, da če bi delal balance različno po spektru, da bi ga izenačil med L in D, bi to delal na osnovi meritev, kjer več prispevajo odboji, kot direktni zvok (če ne delaš s časovnim oknom le za direktni zvok, kar pa je navzdol po frekvenci zelo omejeno). S tem seveda vplivaš na vse, tudi direktni, ki ga v bistvu pokvariš. Zato je po moje boljša izbira balance, ker ne spreminja frekvenčnega odziva. To je v prvem (in drugem, tretjem) približku. Če pa zares obvladaš, pa še kaj drugega. Nekateri poročajo, da z asimetrijo prostora in asimetrijo mesta poslušanja glede na zvočnike Dirac zna delati - kadar mu rata. Vedno menda ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bojan Varjačić Rajko
Pridružen/-a: Pon Sep 2019 14:06 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 13:10 Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: | Kaj bi rabil da bi lahko posnel zvočni odziv sobe?
Mikrofon, sw, hw?
Ali se da eliminirat vpliv zvočnikov in ojačevalca pri tej meritvi?
Sedaj, če predvajam frekvenco po spektru, pri določenih frekvencah postane občutno tišje, malo naprej občutno glasnejše, pri nekaterih pa kar zamaši ušesa (neka resonanca). Verjetno svoj vpliv naredi tudi zvočnik, ne samo prostor.
Sem pač firbčen kako stanje imam, in če se bi se dalo s čim enostavnim izboljšat akustiko prostora.
Sicer se mi zdi da ni slaba akustika prostora, da se lepo sliši in da ni nekih večjih motenj, verjetno je pa daleč od idealne. |
Če želiš, se lahko enkrat midva lotiva. Imam Umik in nekaj osnov REW-a poznam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1661 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 16:24 Naslov sporočila: |
|
|
Meritve nelinearnosti delamo za vsak zvočnik posebej in potem še za oba skupaj, če imamo sub, ga vedno istočasno merimo. Naredimo pa tudi meritve brez suba.
Sledi prestavljanje zvočnikov, suba in merilnega mesta(mesta poslušanja) ter ponovne meritve in poslušanje zaradi iskanja najboljše postavitve. To zna trajati.
Uporaba DSP je druga zgodba in jo priporočam potem, ko smo izčrpali vse možnosti prestavljanja, nalinearnot je pa še vedno velika (ponavadi nad +/- 5 db, čeprav je že +/- 10 db za mnoge OK).
Postavimo vse na najboljše mesto in se začnemo "igrati".
Praviloma DSP nastavimo za vsak kanal posebej in posebej za sub.
Levi in desni kanal naj bosta po nastavivi DSPja čim bolj enaka - mnogokrat ne gre niti +/- 3db.
Če imamo možnost, režemo zvočnike spodaj in sub zgoraj ter DSP nastavljamo tudi na ta način.
Vedno po nastavitvi levega in desnega kanala + suba, opravimo tudi meritev obeh kanalov hkrati.
Pri REW vse "dobre" meritve shranimo z opisom kaj in kje smo merili.
Ponavadi se izkaže, da se tudi po odlično izmerjeni nelinearnosti posameznega kanala, pri meritvi obeh zvočnikov skupaj, zaradi odbojev na nekaterih frekvencah pojavi previsoka ali prenizka glasnost (hribčki in dolinice na meritvi).
Ne glede na meritve, najprej malo poslušamo glasbo in po potrebi spreminjamo jakost na mestih, kjer smo zaznali odstopanja glasnosti.
Jaz spreminjam posebej levi in posebej desni kanal, glede na meritve posameznega kanala (npr. če je treba kakšno frekvenco malo utišati, znižujem glasnost te frekvence na kanalu, kjer je ta višja od drugega kanala).
Potem sledi meritev obeh kanalov in spet poslušanje.
Počasi (po mnogih meritvah in prenastavljanju DSP boste ugotovili medsebojno odvisnot nastavitev, meritev in slišanega ter hitreje in pravilneje naredili ustrezne popravke.
Balance
Ta se lahko opravi tudi samo v določenem spektru z DSP - pri meni je to od nekih 350 Hz - 1Khz na levem kanalu (nesimetrična soba in postavitev + 3 vrata, 5 oken) + dodaten 1 decibel na levem kanalu.
Sub je posebna zgodba, saj glasnost pri meni "pleše" levo - desno glede na frekvence zaradi sobe, čeprav je samo en izvor. Priporočam da pred uporabo DSP poiščete najboljšo postavitev - glede na možnosti, ki vam jih nudi prostor.
Pazite na delay če so razdalje različne.
Balance lahko tehnično delate tudi z delay levega ali desnega zvočnika, ampak ne priporočam ker vam kvari kvaliteto zvoka. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6159 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2025 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
Moj recept:
v nesimetričnem prostoru, ko je ena stran zaprta, druga pa ne, bi obvezno dodal subwoofer ali dva (vezani mono obvezno).
Zvočnike bi rezal na 100Hz.
Sledi postavitev zvočnikov, pri čemer - če je le možno - na zaprtem delu min. 1,2 metra od zidov.
To na osnovi precedence efekta izniči odmev (če je zakasnitev odboja dovolj velika, naši možgani ignorirajo odboj; toda na basu to ne deluje).
Boljša rešitev, če se ne da toliko stran od bočnega zida je dipol zvočnik, ker bočno ne emitira in lahko prideš bližje.
Sledi (brez suba) optimiranje stereofonije/stereo slike, toda z 'rezanimi' zvočniki. To se najprej naredi tako, da se predvaja MONO posnetek /ali vklopi mono tipko/. Zvok MORA prihajati strogo iz sredine med zvočniki - ne sme se sprehajati levo desno pod nobenim pogojem (nobeno glasbo). Sem imel že prilike slišati mono posnetke ko nisem vedel ali je mono ali stereo kako obsežno je bilo. Strogo iz ozkega tunela na sredi med zvočniki!
Ko je to doseženo se vklopi streofonija in še dodatno regulira glede na učinek.
Potem se na to osnovo upaše sub-e.
Sledi ekvalizacija.
-----------------------------------------
Opis lahko deluje too-much, ma ni tako. Tudi v primeru običajnega prostora in brez suba velja da se najprej optimira mono predvajanje. V razmislek samo dejstvo, da za dobro stereo sliko so reference serije včasih merili in uparjali glede na identičnost frekvenčnega odziva. Danes tehnologija zagotavlja dovolj enake zvočnike da parjenje ni potrebno.
Toda če zaradi postavitve in akustike sobe povoziš to pravilo, si si zasral 3D sceno, globino in vse kar potegne za seboj. Večkrat slišano - pozicija saksofona se seli/ ali celo skače levo desno v odvisnosti kateri ton igra..
Seveda lahko kljub trudu ne pride do simetrije - potem je potrebno delati na akustiki prostora.
Na basu je simetrija malo morgen - zato je smiselno iti na mono (enega ali več) sube. Tudi če bi posnetek na basu stereo (redko kot bele muhe) ne moreš določiti smeri.
Aha, že slišim @joztoma ma lahko takoj potolažim - stereo zvočniki tudi če jih režeš na 100Hz ne pomeni da na 80Hz ne emitirajo nič. 100Hz rezano z 12dB/oktavo, pomeni da bo oktavo nižje - na 50Hz 12 dB tišji. Ok z dodatkom 3dB, ker na frekvenci rezanja ne začne od nule.
Sicer pa imam tako doma, sprobano in preprobano v vseh omakah.
Evo, zdaj pa - kud koji mili moji  _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Sre Feb 12, 2025 12:21; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2025 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
Delay ne bo spremenil v frekvencnem spektru zakasnjenega signala nicesar, je pa stvar debate kako to vpliva na fazno uskladitev na mestu poslusanja
pri full aktivi najprej premerimo vsak instaliran driver posebej. na podlagi tega se odlocamo kje bomo postavili kretnice. Nato si pomagamo s hisno krivuljo in izvedemo equalizacijo za vsak driver posebej na nacin da se kar najbolje priblizamo hisni krivulji v spektru kjer driver dela, seveda je vcasih potrebna equalizacija tudi izven pass-banda - tako zagotovimo karseda najboljse ujemanje med kanaloma. z leveli cel sistem pripeljemo do pravega balansa, ki ga seveda diktira hisna krivulja (kje in koliko rise-a na nizkotonskem delu. Tukaj vcasih prav pridejo Shelf EQ filtri.
Pri equalizaciji je treba ustanoviti kaj se da popravit z EQ in kaj ne, da ne naredimo vec skode kot koristi.... Vmes tokom postopka se meri tudi faza in se dela popravke tudi na tem nivoju,....ko so vse postavke tuninga opravljene na REW se zacne fine tuning s prenastavljanjem na podlagi slisanega ki vcasih ne sovpada s tem kar vidimo na grafih,....
Ko implentiramo SW v sistem, zaradi fazne uskladitve VEDNO uporabimo HPF (ce je potreben zaradi tipa ohisja)/LPF na SW in HPF na glavnem sistemu. V primeru uporabe LR24dB/Oct slopa filtra ohranjamo SW in prednji sistem v fazi, ce so uporabljeni drugacni slopi na filtru moramo primerno rotirati fazo pravemu driverju (vsak red (6/12/18/24/36/48.... rotira fazo za dodatnih 90 stopinj)- HPF v eno smer, LPF v drugo smer
Tako podrobno nastavljanje pa terja zelo sposoben DSP kar je v home audio prej redkost kot ne.
Seveda je dobro resit nekatere tezave ze s samo postavitvijo (ce je to opcija) in sele nato prčkat po nastavitvah na podlagi REW meritev. _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2025 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
zvocnik ki je rezan dovolj nisko pod beamingom bo emitiral zvok v 2PI nacinu in ponavadi so posnetki v subbass/bass podricju po vecijni mono do nekih 80-100Hz, razen parih "belih muhah" in pod takimi pogoji je prakticno nemogoce dolociti izvor.... tega bodo izdale kvecjemu kaksne resonance, vibracije predmetov v blizini izvora ali podobno, ki bodo nakazale kje je izvor.
12 dB rezultira v podvojiitvi/prepolovitvi glasnosti. Oktava pod njo ali nad bo utisana na polovico ali podvojena, nikakor pa ne bo pod rezom brick fall v responsu. Z visanjem slopa - z visji redi bolj strmo odrezemo out of pass- band signal in s tem imamo tudi manj prekrivanja, manj verjetnosti po iznicevanju/faznih anomalijah. 24dB/Oct ponavadi predstavlja najboljso zascito za driverje in drzi pasove med seboj v fazi, kaj pa je s tranzienti. pa je druga pesem..no free lunch _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2025 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Sem bil včeraj na koncertu RTV simfonikov v Cankajevem domu.
Ga ni sistema čez glasbo v živo, zato pojdite kdaj, se boste manj ukvarjali s tem kaj in kako zveni sistem za 500k€ in morda več hodili na koncerte. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 274 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2025 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
ck je napisal/a: | Sem bil včeraj na koncertu RTV simfonikov v Cankajevem domu.
Ga ni sistema čez glasbo v živo, zato pojdite kdaj, se boste manj ukvarjali s tem kaj in kako zveni sistem za 500k€ in morda več hodili na koncerte. | No ja. Menim da gre v tem primeru za dve popolnoma različni stvari in koncepta (dogodek koncerta z glasbo vs uživanje ob poslušanju doma v fotelju). Pa ni treba da gre sistem doma v kilo eure.
Pri dogodku je poudarek na dogodku, pri poslušanju doma pa na uživanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2025 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: | ck je napisal/a: | Sem bil včeraj na koncertu RTV simfonikov v Cankajevem domu.
Ga ni sistema čez glasbo v živo, zato pojdite kdaj, se boste manj ukvarjali s tem kaj in kako zveni sistem za 500k€ in morda več hodili na koncerte. | No ja. Menim da gre v tem primeru za dve popolnoma različni stvari in koncepta (dogodek koncerta z glasbo vs uživanje ob poslušanju doma v fotelju). Pa ni treba da gre sistem doma v kilo eure.
Pri dogodku je poudarek na dogodku, pri poslušanju doma pa na uživanju. |
No ja no. Pojdi kdaj na koncert klasične glasbe, pa ti bo vse jasno. Tudi doma uživam, ampak zvokovno je bistveno bolje na koncertu, pa teli simfoniki niti niso v samem vrhu, niti najboljše kar sem slišal, čeprav so odličen orkester. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
epic
Pridružen/-a: Sob Nov 2009 15:12 Prispevkov: 195 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2025 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Yep, kot pravi @ck - je kar fino, če se človek izpostavi izkušnji v živo… bil tudi sam na koncertu, dokaj dobra pozicija (parter, 10.vrsta, skoraj na sredini) in nikakor ne gre zgolj za dogodek, nasprotno - gre za glasbo v prvi osebi, neposredno, nepredelano, za tisto, kar predstavlja sanje audiofilov v nepotvorjeni prezenci.
Sem si danes doma zavrtel vse tisto, kar sem včera slisal v CD. Zanimivo - večina posnetkkv je prenapihnjenih, Telarc produkcija sicer všečna, a manjka neposrednost, dinamika, v živo presenetijo drobnarije (triangel), prijatelj, ki se redko giblje po koncertih, je bil presenečen nad potentnostjo kontrabasov.
Skratka - le vnovična potrditev dejstva, da filharmonični orkester težko stlačimo v svoje prostore. So pa podobne izkušnje nujne za razpravo o tem, kaj igra (približno) dobro in kaj povsem mimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2025 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
epic
Jaz 12 vrsta, sedež 28 (malce desno od sredine).
Danes nisem prižgal sistema. Je še preveč dobrega med ušesi. Zakaj bi to kvaril. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|