Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47 Prispevkov: 274 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 09, 2025 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: |
To je napisal in potem je bila tišina... | Ni jitter na ethernet kablu tisto kar se inducira po masah receiverja ali DAC komponente. Jitter je samo kvalitativna oznaka natančnosti clocka, kako je clock stabilen. Če se kaj prenaša na maso, je to kar clock sam, ne njegov jitter.
Se pravi slabo rešena ethernet vhodna stopnja predvajalnika. Po žicah v ethernet kablu nihajo napetosti s 100 MHz (1 GHz na gigaherztni liniji). To je tisto kar se inducira. Ne inducira se odstopanje od te frekvence.
Saj pravim, ni jitter tisto kar moti. Jitter vpliva samo na pravilnost podatkov, kadar je prevelik. In če je na omrežju prevelik jitter, dodaten switch med routerjem in DAC predvajalnikom ne bo rešil podatkov.
In spet smo tam, vzroke za drugačen zvok iščite drugje, ne v jitterju... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2510 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Feb 10, 2025 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | Če periodični jitter producira dodatne frekvence, sicer nizke v nivoju, ki potem prekrivajo nizke signale kot je ambienca, odmevi itd, da se ne ponavljam, potem se tudi pojasni zakaj na vstopnih modelih ni teh kvalitet. Ni globine scene ni mikrodinamike, ni, ni, ni.. vse kar so zelo nizki segnali v audiu. |
Dodatne frekvence (ki pridejo do zvočnikov) naredi jitter clocka na DAC-u. Kako dobro deluje clock na DAC-u je pa lahko odvisno od motenj, ki pridejo vanj. Jitter na mreži pa ne naredi dodatnih frekvenc na zvoku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6159 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Feb 10, 2025 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno je tišina... nobeden noče prevesti trditve iz @habo-tovih linkov.
Samo komentar in še to se mi vidi kar malo mimo tistega kar je zapisano.
--------------------
Verjetno je res bolje kot želi @benma preusmeriti debato na kaj smo skup spravili in kako se to odraža. Pri testu Antipodes izdelka sem zasledil trditev da je
Roon sicer fantastičen interface za uporabnika v smislu iskanja, podatkov itd ... da pa zvočno je manj dinamičen in zadenfan (italijansko ovattato - muffled, softened). Tu da so zvočno boljši drugi, bolj dinamični, transparentni.
Če bo debata šla v tej smeri bom povedal kateri. Zdaj se mi ne hodi po revijo v tretje nadstropje, se pa spomnim da ni tako preprosto spraviti to skupaj - torej Roon samo kot brskalnik, to drugo pa za pretok fajlov. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pon Feb 10, 2025 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador je napisal/a: | Še vedno je tišina... nobeden noče prevesti trditve iz @habo-tovih linkov.
Samo komentar in še to se mi vidi kar malo mimo tistega kar je zapisano. |
Kaj je potrebno prevesti? V kaj je potrebno prevesti? Kako veš da je mimo, če rabiš prevod? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pon Feb 10, 2025 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
habo66 je napisal/a: | Še enkrat sem pogledal Hansa Behujzna o Ethernet switchih. Sicer je bolj tehničen tip, ampak v resnici ne gre nikoli prav v globino, no saj pove, da velikokrat še sam ne ve zakaj se gre.
https://www.youtube.com/watch?v=ZCFvIzzMqfk |
Sem šel še ta video pogledat. Tukaj meri clock v DAC, kar je precej abstraktno. Seveda je kot že omenjeno možno da motnje vplivajo na delovanje clocka v DAC. Čeprav berem da imajo nekateri na ASR pomisleke, če je uporabljena oprema sploh dovolj zmogljiva za tako meritev. Predvidevajmo da je. Razlika mogoče sploh ni opazna na izhodu DAC-a, ker clock dela s toliko višjo frekvenco (če prav razumem tukaj 100000kHz) da se pri frekvenci sample rate-a (tukaj največ 768kHz) praktično ne pozna. Običajno se jitter meri na izhodu, ker to dejansko pove veliko več o tem kako se sliši. Ne vidim drugega razloga da bi šel meriti clock DAC-a, kot da bi prikazal razliko ki na izhodu sploh ni merljiva kaj šele slišna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6159 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Feb 10, 2025 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, takole piše:
Roon za server, HQ-Player za player. Bolje kot oboje Roon.
Potem so to namestili v Antipodes K22 mašino z uporabo Solution software.
Zanimivo, povezava naprej na DAC pa boljša preko AES/EBU kot pa USB. Slednji menda daje manj naraven in manj neposreden vtis.
Vsa inštalacija da je storila igrati DAC MPD3 PlaybackDesign kot ga še nisi nikoli slišali.
Đizus kam sem zabredel niti ne vem več kaj pišem  _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|