Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava subwooferja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2024 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zamikalo me je izdelati transmission line subwoofer. Vzrok je v seriji clankov na temo TL avtorja Andrea Rubino
https://transmissionlinespeakers.com/en/articles/

Na spletu sem potem videl preprosto izvedbo s cevjo
https://www.passdiy.com/project/speakers/the-legend-of-el-pipe-o
----------------
Brez kompliciranja sem to povzel in si izdelal ravno, brez ovinkov, cev pravokotnega preseka 2,3 metra dolzine.
Plan je uglasiti cev na 30Hz resonance. Zakaj? Ker ima moj woofer to resonanco. Po teoriji - na isto resonanco uglasena cev povzroci da se membrana wooferja skoraj ne premika - ravno tam, kjer bi sicer podivjala.
Pomeni dobro kontrolo, nizka popacenja, velik power handling na teh frekvencah. Glej grafe in komentar v linku passdiy..

Kako to doseci? Dolzina cevi je vsekakor prekratka za 30Hz, toda z nagacenjem tunela se upocasni notranja hitrost zvoka in s tem virtualno podaljsa cev. Trik deluje do 1/3 podaljsanja, v mojem primeru bo potrebno bistveno manj. S kolicino notranjega dusenja se da uglasiti na zeljeno vrednost.
Kako vedeti kdaj je to dosezeno - preprosto - z merjenjem impedance wooferja. Na resonanci ima peak, ki ga resonanca cevi prakticno iznici. Torej izmenjaje nadevanje tunela in sprotno merjenje.
--------------------------------
Ta teden vgradim woofer v ze koncano ohisje in se ples pricne.
Bi rad preveril trditve, da ima TL subwoofer zelo zracno in transparentno sceno, pravo nasprotje sodobnih nejasnih subov na osnovi kilogramskih membran, kilovatnih ojacevalcev in mini ohisij.

Trenutni zvocniki Apogee Stage sicer gredo do 35Hz da je veselje, a ko sem jim filtriral base izpod 100Hz je precistilo zvok in zaigralo z vecjo sceno, definicijo in dinamiko. Saj so krasni a ne za zelo glasno poslusanje.
https://www.stereophile.com/content/apogee-stage-mini-grand-loudspeakers-1990-measurements
Sicer pa je tudi Apogee sam kasneje dodal opcijo suba z elektronso kretnico - verzija Mini - Grand.
TL je problematicen in terja veliko znanja in izkusenj kadar se zeli z labirint izvedbo pokriti celotno bas podrocje vse gor do srednjih tonov.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2024 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrea Rubino, ki se vedno bolj uveljavlja kot teoretik ki je pomaknil TL v bolj predvidljivo in izracunljivo podrocje, kot razlog za zvocno prednost TL pred bass reflexom navaja sirok spekter delovanja in dobro kontrolo vs reflexu, ki deluje ozko okoli ene same frekvence z visokim Q-jem (slabo dusenje, prakticno je resonanca). Pa tudi pocasen upad izpod resonance TL je podoben pneumatic suspension, medtem ko reflex strmo upade.
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 18, 2024 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bo skoraj 40 let, odkar sem izdelal TL. Lahko re?em, da ni boljsega basa. V mojem primeru je slo za KEF B139 driver in 273cm dolgo TL cev, polnjeno z dolgodlako neobdelano ov?jo volno. Prva prekatna stena za wooferjem je postrani za ubijanje stojnih valov, u?inkovito. Zdaj so zaradi pomanjkanja prostora v garazi in jih poskusam prodati. Zraven so bili sateliti, izboljsani LS3/5a s postavitvijo obeh KEF mida in tweeterja v mehansko fazo in imajo zaobljene robove. Se danes je to najboljsi zvok. KEF B139 se obracunava kot 10" woofer.

Danes je najboljsi wooferAudax s Fs 17Hz:
https://www.audax-speaker.de/index.php?module=shop_articles&index[shop_articles][action]=details&index[shop_articles][category]=8&index[shop_articles][data][shop_articles_id]=110
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 18, 2024 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem glede transmission line najvec bral in uporabljal MathCad simulacije od Martin J. King: http://quarter-wave.com/
Sicer pa je od prosto dostopnih programov za simuliranje verjetno med boljsimi Hornresp: https://audiojudgement.com/hornresp-tutorial-transmission-line-design/
Pa tudi ta je precej zakompliciran. Ceprav predvidem da bos raje uporabil cut-and-try metodo, ki pa je zagotovo najdrazja in najbolj zamudna.

Tale simulator je moj najljubsi: https://github.com/ibcooley/TransmissionLine/releases
Nekaj casa se ga ni dalo dobiti, ker ga je originalni avtor nehal razvijati. Sicer se pogosto sesuje, ampak je precej enostaven.

Vidim da ima Andrea Rubino SpiceTL simulator. Jaz se nekako nikoli nisem znajdel v Spice programih. Za tiste ki se na to spoznajo je pa super.

Kolikor vem vsi simulatorji uporabljajo prakticno isti model od Augspurgerja. Edino vpliv izolacije je pogosto drugacen v razlicnih simulatorjih, ampak glede tega se ni natancne simulacije. Izolacijo je obicajno treba malo eksperimentirati.

Pri izolaciji moras tudi upostevati da vec ko je das manj bo nizkih frekvenc, vec bo tudi premikanja membrane, ker se pocasi priblizuje aperiodicni skatli (resonanca se znizuje po frekvenci, ampak se tudi zmanjsuje).
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2024 11:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, joztom .. sva iz ene druge ere .. Kef B139 je bil tudi v mojem prvem subwooferju (zaprta skatla) pred skoraj 50 leti..
-----
Novi sub je sedaj pokonci v kotu ob omari skoraj neopazen kljub svoji velikosti. Vidi se samo plitva bocna stranica, od tal do skoraj stropa. Tako je basovc cisto spodaj v kotu, odprtina tunela pa v zgornjem kotu.
Sedaj to utekam da se zmehca vpetje basovca.
V veliko pomoc mi bo sheffieldov testni CD, ki ima med drugim posnete posamicne frekvence od 10 do 99Hz - eno po eno, track 59. Brez tega bi potreboval frekvencni generator in stevec ki kaze katera frekvenca je..

https://www.amazon.com/Sheffield-A2TB-Test-Disc-My/dp/B000V93NKY

Za preprosto DIY merjenje poteka impedance - ob predvajanju frekvenc, seveda - zadosca voltmeter, meri se napetost na sponkah wooferja, pri cemer je potrebno imeti 1000 Ohm 5W upor v seriji z wooferjem.
Ce bi pa hotel dobiti tudi tocne Ohmske vrednosti, ne samo poteka, bi moral to prej umeriti. To se naredi tako, da se namesto wooferja vstavi precizen 10 Ohm upor in spreminja ojacanje dokler voltmeter ne kaze 0,010 Volta. V takem predstavlja vsaka tisocinka Volta 1 Ohm.
Mater sem pameten, hahaha, to sem prebral v DIY knjigici, kupljeni v RadioShack trgovini ko je ta se bila v Kopru.

Postavitev v kot mi omogoca DSPeaker Anti Mode 8033 Sll pocesor, ki poleg avtomatske ekvalizacije in kretnice dusi sobne resonance tako, da posilja kontra signal. Kokolo izdelek, pomaga tudi fabriskim subom pri ubijanju sobnih resonanc. Bistveno ceneje in ucinkoviteje od tube trapov.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2024 09:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro da sem bil pripravljen... redki to povedo - brez polnila v tunelu ne pride ven nic.
Dal uho zraven - vse drugo, samo sub frekvenc ne.
Tako brezveze, da sem spremenil plan. Takoj na ful nagaciti in v nadaljevanju kvecjemu odvzeti.
Uporabil sem Plamafon - tisto peno s 7cm visine piramidami. Dal na polovico (novo je velikosti meter x meter), en kos spodaj ovil in vstavil v tunel iz spodnje strani in drugi kos iz zgornje.

Potem sem z mikrofonom od 8033 Sll avtomatsko umeril frekvencni razpon (in se znebil sobnih resonanc). Proces je trajal skoraj 20 minut.

Za konec pa predvajal iz CD-ja testne frekvence eno po eno od 20 do 99 in sproti meril in zapisoval. Neverjetno kako procesor to spegla.
------------------------
Tukaj bi rad poudaril kar pise v navodilih DSPeakerja - postavitev suba v kot je najslabsa mozna, ce nimas procesorja da iznici sobne resonance, ki se tam maksimalno vzbujajo. Ima pa taka postavitev eno veliko prednost - ne proizvaja 'lukenj' v spektru. Teh lukenj noben procesor ne more vec popraviti. Za ta namen se uporabi vecje stevilo subov, da se statisticno pokrije luknje.
Tako DSPeaker slabost spremeni v prednost.
V mojem primeru je kot bi dva suba postavil v kot - eden pod stropom (izhod tunela), drugi nasproti na tleh (woofer je obrnjen v kot, 7cm od bocne stene).
Pri meritivi se lepo slisi kako se vsakih pet sekund zvisa frekvenca za 1Hz. Brez utisanja ali poudarjanja, cisto, jasno...ena po ena do konca.

Kako to zveni? Za zacetek sem filtriral visoko na 120Hz da si naredim predstavo o tem zvoku. Prva asociacija mi je bil bas Klipschorn-a v trgovini na Vrhovcih. Ne me vprasat zakaj, ne vem. So zvoki, ki se mocno vtisnejo v spomin ali vsaj tako se mi zdi. Takrat sem prvic slisal Yello Baby - ne bodi len, potegnem ta CD (ki sem ga po izkusnji na Vrhovcih kupil) na plano in res, dodatno podzge spomine.
Morda ker ni lukenj v frekvencnem odzivu, morda zaradi postavitve v kotu. Boh.. kdo ve.

Moja zvocna pricakovanja so bila drugacna od tega kar je prislo ven. Saj ne da je slabo, dalec od tega. Samo bolj transparenten vtis bi pricakoval. Zdaj se pa sprasujem, ce ta transparenca ni slucajno vezana na frekvencni odziv v obliki glavnika, ko vmes manjkajo frekvence in to naredi vse bolj lahkotno. Ziveti s tem in priti do zakljuckov je naslednja naloga.

Tisto pa, kar res preprica, je potenca tega basa. Glede globine jo je nekaj vec, a je treba vedeti, da Apogee Stage ima na basu dve mocni 'drum' resonanci - na 47 in 37Hz. Tako da je globina lepo slisna vse do tistega do-ja na 32Hz. Ne mores pa razgrajat, ipak je to mali zvocnik,medtem ko pa sub rastura ze pri mali glasnosti.
LightBit

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2024 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Dobro da sem bil pripravljen... redki to povedo - brez polnila v tunelu ne pride ven nic.

Naceloma bi moralo tudi brez polnila delat na nizkih frekvencah. Verjetno je tunel prekratek/presirok. Lahko pa tudi driver ni primeren.

Nazadnje urejal/a LightBit Pon Maj 27, 2024 12:53; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 27, 2024 12:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
V veliko pomoc mi bo sheffieldov testni CD, ki ima med drugim posnete posamicne frekvence od 10 do 99Hz - eno po eno, track 59. Brez tega bi potreboval frekvencni generator in stevec ki kaze katera frekvenca je..

https://www.amazon.com/Sheffield-A2TB-Test-Disc-My/dp/B000V93NKY

Za preprosto DIY merjenje poteka impedance - ob predvajanju frekvenc, seveda - zadosca voltmeter, meri se napetost na sponkah wooferja, pri cemer je potrebno imeti 1000 Ohm 5W upor v seriji z wooferjem.
Ce bi pa hotel dobiti tudi tocne Ohmske vrednosti, ne samo poteka, bi moral to prej umeriti. To se naredi tako, da se namesto wooferja vstavi precizen 10 Ohm upor in spreminja ojacanje dokler voltmeter ne kaze 0,010 Volta. V takem predstavlja vsaka tisocinka Volta 1 Ohm.
Mater sem pameten, hahaha, to sem prebral v DIY knjigici, kupljeni v RadioShack trgovini ko je ta se bila v Kopru.

Danes se to drugace pocne takole:
https://www.roomeqwizard.com/help/help_en-GB/html/impedancemeasurement.html
Postopek je v osnovi isti samo da je bolj natancno in hitreje narejeno.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 07:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
ambasador je napisal/a:

Naceloma bi moralo tudi brez polnila delat na nizkih frekvencah. Verjetno je tunel prekratek/presirok. Lahko pa tudi driver ni primeren.

Tunel ima 5dm2 kar je enako povrsini membrane - sem ga ravno zaradi opozorila teoretika pregradil po celi dolzini tako, da sta sirini subtunelov v razmerju 1,6 - da iz ene resonance na sirini 300mm dobim dve razlicni in krepko visji po frekvenci. Pa tudi zato, da imam moznost zapreti enega od dveh tunelov po izbiri, ce bi tako kazalo. To je pac moj pristop - vedno imeti plan B in C pri roki, ce se kaj zalomi.

Stojni valovi precnih resonanc v tunelu naj bi preprecevali prehod osnovne resonance. Skoraj nisem mogel verjeti ko sem to prebiral. Evo, sprobano. Posebej manjsi, skoraj kvadratni tunel je bil totalno mutast. Spominja na odkritje zakaj cmrlji lahko letijo, ker glede na malo velikost kril ne bi smeli - naredijo zracne vrtince ki nudijo potrebno oporo krilom.

S polnilom se je vse normaliziralo. Ze ko sem tlacil spuzvo v tunel so prihajali ven zelo nizki prizvoki. Tudi tapkanje s prstom po membrani wooferja ob praznem ali kasneje polnem tunelu je cisto nekaj drugega.
Seveda sem tudi pomeril frekvencni odziv suba tako praznega kot polnega tunela.

Nazadnje urejal/a ambasador Tor Maj 28, 2024 08:32; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem delal z laksom, iz katerega sem narahlo napeljal mrezo v tunelu, ki nosi dolgodlako volno in nobene pene. Vcasih svetujejo zaokrozanje z nabijanjem vate v vogalih, da se izbolj?a aerodinamika prehoda zvoka. Dolgodlaka volna dusi visje tone in upocasnjuje zvok, da le-ta pride v izracunani frekvenci obrnjen, torej v fazi z osnovnim tonom. Ta moment je najbolj dodelan Gravesen in pametno je uporabiti njegove na?rte, ne pa zacenjati iz teoreticnih podlag, kjer nekateri iz zlobe kurijo DIY zeljne amaterje, da izdelajo neuporabne kiste. Gravesen uporablja kot oblogo tunela volno, na mestih v cevi pa dusi in upocasnjuje zvok s tapetnisko 5cm rahlo snovjo. Bodite pazljivi, veliko je natega pri nasvetih, enako kot OB, kjer le malokateri zaigra, da odpres usta.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom, je razlika ali gre za bas v 3-way zvocniku - tu je problemov ogromno, se strinjam s teboj.
Ce pa gre za subwoofer, katremu je max domet 80-100Hz ali manj je druga zgodba. To slednje je bistveno bolj preprosto, predvidljivo in dosegljivo tudi diy ranga '..i ja bi, tata..' pa nic se ne tvega, ker je investicija minimalna.
Evo, tudi meni je uspelo.
S to idejo se lahko poigrajo tudi studenti pregovorno praznih zepov. Tudi mali woofercki s 50Hz resonance se lahko spravijo v TL z debelostensko kartonsko cevjo istega premera kot je basovc. Upad frekvenc izpod 50Hz je pocasen. S tuningom TL na resonanco woofercka se pridobi na power handling-u ker se potem membrana na tej frekvenci skoraj ne premika. Kot je predlagal lightbit se ta tuning preprosto izvede z laptopom. Namesto 1,72 metra cevi se uporabi krajso da se z dodajanjem polnila pride na cilj.
---------------------------
Je nekaj posebnega da si naprimer kot v mojem primeru za manj od 200eurov in res malo dela lahko omislis tako globoke in ciste sub base brez bobnenja, dolgega iznihavanja itd. Ok, temu je potrebno dodati 350eurov za DSPeaker zaradi postavitve v kot, pa ojacevalec 50W zadosca - moj je SA300 na bazi LM3886 cip-a - kar se da tudi v lastni reziji poceni narediti. Emisija v kotu vec kot prepolovi potrebo po moci.

Meni je zelo vredno tudi to, da sem lahko plitvo a visoko skatlo tako neopazno postavil v kot. Ni preprosto skriti box 140 litrov.

Nazadnje urejal/a ambasador Tor Maj 28, 2024 09:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 09:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
LightBit je napisal/a:
ambasador je napisal/a:

Tunel ima 5dm2 kar je enako povrsini membrane

Pri vseh (3) transmission linih ki sem jih imel je bil tunel okoli trikratnika povrsine membrane vsaj na enem delu. Nikoli pa nisem imel transmission line ki bi bil samo raven tunel. Imel sem takega kjer se je tunel ozal, imam takega kjer se je tunel razsirja in se na koncu skozi ozko lukno (ML TQWT), in takega kjer je ravno in na koncu skozi ozko lukno (ML-TL). So imeli pa vecinoma manj kot 17cm premer membrane. Oce je imel tudi 13cm driver v staromodnem transmission line (v stilu labirinta), pa so ga baje vsi sprasevali kje ima sub. Smile

Katera oblika je bolj primerna je odvisno predvsem od Qts (ce je nizek ima raje sirjenje in obratno), sirina pa je povezana z povsino membrane in Vas. Pomembna je tudi pozicija v tunelu (ponavadi ni na zacetku, ker nastanejo ogromne luknje). Tako zelo poenostavljeno povedano.

Ko sem presel na vecje membrane sem opustil idejo transmission line, ker zadeve postanejo neprakticno ogromne ce zelis kaj pridobiti (podobno velja za razne band pass in dvojne bass-reflex). Se vedno sem pa bass-reflex dizajne optimiziral v simulatorju za transmission line (pogresam da ti simulatorji simulirajo samo v 2 dimenziji in ne v 3 dimenzije).

Mnogi zvocniki danes, ki se predstavlajo kot bass-reflex so bolj MT-TL, ker so ozki in visoki (mozno da se dizajnerji sploh ne zavedajo in ne zmanjsajo nezeljene resonance). Bass-reflex simulacije drzijo dokler imas skatlasto obliko (najbolje zlati rez) in port blizu driverja.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
LightBit je napisal/a:
ambasador je napisal/a:

Tunel ima 5dm2 kar je enako povrsini membrane

Pri vseh (3) transmission linih ki sem jih imel je bil tunel okoli trikratnika povrsine membrane vsaj na enem delu. Nikoli pa nisem imel transmission line ki bi bil samo raven tunel...
.

Raven tunel izkljuci neznanko kako izpeljati ovinke. Torej zelo predvidljivo.
Po logiki pa tudi glede na prakso (primer suba nelson pass El Pipe-O) je isti presek tunela kot je povrsina membrane povsem logicen, ker na drugi strani dobis isto kolicino basa.
Drugo je, ce gre za bas vse gor na srednje tone. Potem je koristno imeti vecjo komoro izza wooferja in ozji izhod, ki se potem se dodatno zozi da oteza prehod visjih frekvenc. tudi prehod iz komore v labirint dusi visje frekvence. A pozor, ozanje tunela kolikor je koristno visje po spektru, pa zmanjsa output na subbasu. Isto je z volno v tunelu, vec jo je, manj bo outputa.

Sem tudi gledal test z meritvami in simulacijami PMC Prodigy, pri cemer je imel TL komentar Andrea Rubino. Vsako malo...
https://www.audioreview.it/copertine/editoriali/editorale-audioreview-462.html
LightBit

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ce rabis samo en kucel za sub itak najbrz nima toliko veze, hoces samo cim vecji in dovolj sirok kucel. Lahko sicer dobis bolj zapacan bas, ampak nic kar bi se v sobi poznalo. Jaz sem imel v vecini primerov 2-way, v enem celo full-range kar je v transmission line kar noro, ampak ljudje to radi delajo (nek minimalizem, kjer samo z transmission line lahko dosezes nizke frekvence, ampak si omejen na kak wat).

El Pipe-O in podobno sem enkrat ze gledal, ampak na zalost se niso vsi strinjali da bi to stalo v kotu dnevne sobe. Smile

ambasador je napisal/a:
A pozor, ozanje tunela kolikor je koristno visje po spektru, pa zmanjsa output na subbasu. Isto je z volno v tunelu, vec jo je, manj bo outputa.

Ja, zato to ponavadi potrebujejo driverji z visjim Qts da nimajo hribcka na koncu ko nekontrolirano plesejo notri.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2024 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.ejjordan.co.uk/ikigai/
evo ga, Jordan fullrange v TL skatli. Slednja narejena iz zlepljenih plasti. Bolj minimalen high end kot tako..

-----------------------------------
Ja, postavitev v kot brez DSPeakerja ni za prakticirat.
Sicer itak da sem to probal, hahaha. Ni tak baubau za nezahtevne, pa se brez rezanja, na full je slo. Kar noro.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 4 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu