Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Nova igrača je doma......
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audio_holic

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 11, 2023 16:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne bo ostalo samo pri Eversolo sladkorčkih...Matrix mini i4 Wink

Odpihnil Bluesound Node 2 streamer za malo malico. Vrhunska zadeva. Transparenten zvok z analognim pridihom. Če bi bil kak interesent za primerjavo z Eversolo A6/A8, naj se javi Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 11, 2023 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitke!
Če boš kdaj na Štajerskem, se oglasi. Predhodno sporoči na ZS. Zanimala bi me razlika med Sabre in AKM.
benma

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo se igram z DSP na dmp-A8. Z REW sem posnel originalno stanje. Potem sem z REW izdelal EQ filtra za vsak kanal posebej in ju naložil v DSP filter na A8 in aktiviral ta DSP filter. V PEQ nastavitvah tega filtra na A8 sem na 16kHz dodal 3dB. Te frekvence namreč REW ni obdelal. Potem sem z REW naredil ponovne meritve in rezultat je zelo vzpodbuden. To je out of the box. Verjetno bi se dalo še piliti.

Levi kanal pred in po

Desni kanal pred in po
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi vsaj nad 2kHz pustil pri miru, ker pri zvočnikih ki so dobri lahko narediš več škode.
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem opazil in sem nastavitev na 16k že umaknil
Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 12:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivi grafi. Že potek brez EQ-ja nakazuje na zelo soliden prostor in ugodno postavitev zvočnikov. Mislim da je prostor bolj na "živi" strani, ker je naravni upad proti visokim zelo blag. @benma prosim potrdi, če to drži. Odlično izhodišče za eksperimentiranje, dober rezultat ne more izostati.

PEQ je super zadeva, dmp-8a ima kot vidim 10 kanalov, kar je nekako dovolj za optimizacijo.

Meritve z REW so tudi super zadeva in lahko s pravilno optimizacijo bistveno izboljšamo reprodukcijo. Vendar se je treba zavedatim, da mikrofon deluje povsem drugače, kot naša ušesa/možgani. Mikrofon meri povprečje jakosti zvoka v nekem frekvenčnem intervalu, kar vključuje tako direkten zvok kot vse odboje. Za pravilnost direktnega zvoka morajo poskrbeti zvočniki z linearnim odzivom. Za odboje je pristojen prostor, ki dela, kar dela. Naši možgani pa dobro ločijo eno od drugega, medtem ko mikrofon tega ne more (razen pri gated meritvah). Zato za poslušalnice velja dobra praksa, da z EQ-jem ne šarimo po spektru nad 200 do 300 Hz. To področje se rešuje z akustičnimi prijemi (difuzorji, absorberji) oziroma z ustrezno opremo bivalnega prostora. Z EQ-jem lahko to področje le izjemoma poporavimo, vendar je pogoj dobro poznavanje zvočnika (kvalitetna meritev - spinorama), sicer bo več škode.

Glede na zgornje grafe sam absolutno ne bi šlatal dela nad 300 Hz. Vsaj na začetku ne. Pod 300 Hz je že REW opravil solidno delo, vendar je potrebna fina nastavitev s poslušanjem. Morda bo v praksi še vedno kaj štrlelo. Področje med 400 in 800 Hz je precej ekvalizirano, vendar sem prepričan, da se to na dolgi rok ne bo pokazalo kot OK. Še posebej, če sta levi in desni EQ različna.

Menda pri akustikih velja pravilo, da če je garaf odziva domače poslušalnice povsem raven in vodoraven, je nekaj zelo narobe Smile Za studio to ne velja, tam rabimo ravno črto.

Po ureditvi bas področja bi se veljalo poigrati z nastavitvijo celotnega naklona odziva z upadom od 20 Hz do 20 kHz za cca. 6 db.

Veliko užitka želim Smile
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Right-Fi je napisal/a:
Zanimivi grafi. Že potek brez EQ-ja nakazuje na zelo soliden prostor in ugodno postavitev zvočnikov. Mislim da je prostor bolj na "živi" strani, ker je naravni upad proti visokim zelo blag. @benma prosim potrdi, če to drži. Odlično izhodišče za eksperimentiranje, dober rezultat ne more izostati.

PEQ je super zadeva, dmp-8a ima kot vidim 10 kanalov, kar je nekako dovolj za optimizacijo.

Meritve z REW so tudi super zadeva in lahko s pravilno optimizacijo bistveno izboljšamo reprodukcijo. Vendar se je treba zavedatim, da mikrofon deluje povsem drugače, kot naša ušesa/možgani. Mikrofon meri povprečje jakosti zvoka v nekem frekvenčnem intervalu, kar vključuje tako direkten zvok kot vse odboje. Za pravilnost direktnega zvoka morajo poskrbeti zvočniki z linearnim odzivom. Za odboje je pristojen prostor, ki dela, kar dela. Naši možgani pa dobro ločijo eno od drugega, medtem ko mikrofon tega ne more (razen pri gated meritvah). Zato za poslušalnice velja dobra praksa, da z EQ-jem ne šarimo po spektru nad 200 do 300 Hz. To področje se rešuje z akustičnimi prijemi (difuzorji, absorberji) oziroma z ustrezno opremo bivalnega prostora. Z EQ-jem lahko to področje le izjemoma poporavimo, vendar je pogoj dobro poznavanje zvočnika (kvalitetna meritev - spinorama), sicer bo več škode.

Glede na zgornje grafe sam absolutno ne bi šlatal dela nad 300 Hz. Vsaj na začetku ne. Pod 300 Hz je že REW opravil solidno delo, vendar je potrebna fina nastavitev s poslušanjem. Morda bo v praksi še vedno kaj štrlelo. Področje med 400 in 800 Hz je precej ekvalizirano, vendar sem prepričan, da se to na dolgi rok ne bo pokazalo kot OK. Še posebej, če sta levi in desni EQ različna.

Menda pri akustikih velja pravilo, da če je garaf odziva domače poslušalnice povsem raven in vodoraven, je nekaj zelo narobe Smile Za studio to ne velja, tam rabimo ravno črto.

Po ureditvi bas področja bi se veljalo poigrati z nastavitvijo celotnega naklona odziva z upadom od 20 Hz do 20 kHz za cca. 6 db.

Veliko užitka želim Smile

Hvala Smile

Sistem imam postavljen v asimetričnem kombiniranem prostoru kuhinje, jedilnice in dnevne sobe. Vanj sem postavil nekaj absorberjev za absorbcijo nizkih tonov in to se kar pozna. Visoki toni niso bili nikoli zelo problematični. Zvočnike (po 2 BR odprtini zadaj) imam 1m, oz. 1,5m odmaknjene od sten in nekoliko obrnjene navznoter.

DSPja sem se lotil bolj iz radovednosti. Ker moja nova igrača podpira DSP, sem pač poizkusil in rezultat na grafih se mi je zdel impresiven. Imam mikrofon umik1 in REW na notesniku. Znanja in izkušenj glede akustičnih meritev in DSP nimam veliko. Zato sem hvaležen za vsako informacijo, ki so že obrodile prve pozitivne rezultate.
Right-Fi

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:

...
DSPja sem se lotil bolj iz radovednosti. Ker moja nova igrača podpira DSP, sem pač poizkusil in rezultat na grafih se mi je zdel impresiven. Imam mikrofon umik1 in REW na notesniku. Znanja in izkušenj glede akustičnih meritev in DSP nimam veliko. Zato sem hvaležen za vsako informacijo, ki so že obrodile prve pozitivne rezultate.

Se mi zdi, da si že pečen Laughing Če prav razmem, je tale dmp-8a tvoja druga izbira. Ko boš z njim uredil bas področje (pa saj si že kar blizu), mislim da DAC-a brez DSP/EQ-ja ne boš več imel veselja poslušati.

Kljub temu, da sem zagovornik meritev naprav in njihovega linearnega odziva, je pri akustiki prostora zgodba drugačna. Meritve so obvezne, ali pa vsaj za 95% olajšajo delo. Na koncu je uho. To je, vsaj pri meni, dolgotrajen proces, ki še traja. Hobi pač.

Za preverjanje spodnjega področja meni najbolj ustreza solo čelo in akustični bas z lokom. Tako najlažje lociram tisto kar štrli ven. Včasih je treba kakšen del spektra tudi nekoliko bolj stišati kot kaže meritev, da se znebiš resonance. Vsaj po mojih izkušnjah je tako. Mikrofon to pokaže kot luknjo, vendar se v resnici ne sliši tako. Lahko se poigraš in za probo določen ton, ki se ti zdi moteč, močno sfiltriraš ven z visokim Q v filtru (npr. 5 ali več) in z -10 dB. Vsaj jaz ta ton še vedno slišim povsem normalno, ker prevladujejo nedotaknjeni harmoniki, ki nadomestijo pomanjkanje osnovnega tona. Če osnovni ton štrli ven, se sliši grdo (nekateri to zmotno pripisujejo zvočnikom, češ da imajo škatlast zvok). Niso krivi zvočniki, temveč prostor.

Kot rečeno, za začetek se igraj z bas področjem, ostalo pusti pri miru. Vsekakor pa zelo priporočam, da poskusiš ustvariti nagib celotne karakteristike za -6dB proti visokim. T.i. room curve, ki je za domače poslušanje veliko bolj prijetna, kot flat karatkteristika. S tem ne posegaš v sam karakter zvoka na način, kot recimo sedaj, ko imaš precej atenuirano področje med 400 in 800 Hz. Sicer je to cela oktava, tako da se ne sliši kot neka anomalija, vendar dvomim, da je tale EQ upravičen.

Sam sem sicer posegel v srednjetonsko področje edino v tonu H4, ki mi je zaradi odbojev ravno na mestu poslušanja močno tolkel ven. Če se premaknem vstran ali naprej je ok, kjer poslušam pa ni. Z EQ-jem na 495 Hz, Q=7 in -8dB, je problem izginil, ton pa se še vedno prav lepo sliši - delno tudi zaradi harmonikov. Na splošno velja, da mnogo bolj moti tisto kar štrli ven, kot tisto, česar primanjkuje.
Nazaj na vrh
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz tudi EQ delam samo nekje do 300Hz.

Tole med 300Hz in 2kHz mi je malo čudno glede na relativno ravnino pod 300Hz kjer so običajno problemi. Morda bi bilo za odkriti iz kje izvira, ker verjetno se da rešiti brez EQ. Seveda pri višjih frekvencah ni dovolj da je ravno, ker se bolj sliši kaj je direktno in kaj so odboji.

Ali je to meritev na eni točki ali več?
Priporočam da se izmeri na večih poslušalnih mestih in nato vzame neko povprečje. V tem primeru je res treba ciljati upad proti visokim frekvencam. Izbereš tak upad ki je najbolj naraven glede na meritve.
Nazaj na vrh
Right-Fi

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:

Tole med 300Hz in 2kHz mi je malo čudno glede na relativno ravnino pod 300Hz kjer so običajno problemi. Morda bi bilo za odkriti iz kje izvira, ker verjetno se da rešiti brez EQ.

Zagotovo so odboji. Meni se tole zdi še kar dobro. Pri meni je še bolj valovito. Me je to motilo (samo v grafu) pa sem šel gledat objavljene meritve drugih poslušalnic in je zelo pogosto tako ali še izraziteje. Tega ne gre kar tako odpravljati z absorberji.

LightBit je napisal/a:

Ali je to meritev na eni točki ali več?
Priporočam da se izmeri na večih poslušalnih mestih in nato vzame neko povprečje. V tem primeru je res treba ciljati upad proti visokim frekvencam. Izbereš tak upad ki je najbolj naraven glede na meritve.

Sam delam sweep meritve s fiksnim mikrofonom in na nekaj mestih okrog glavnega mesta poslušanja. Za preizkus izvedenega EQ-ja pa metodo s premikanjem mikrofona v prostoru poslušanja (mooving microphone measurement/method) in s pink noise vzbujanjem. Potem se tudi valovitost v meritvi od 300 Hz navzgor zmanjša.

Če že preveč smetimo po novih igračah, predlagam da se to debato prestavi drugam. Sicer mi je zanimva.
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2023 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem nas preselil v novo temo.
Kosmaj

Pridružen/-a: Tor Okt 2023 22:11
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 22, 2023 23:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še malo nadaljevanja zgodbe EMT........
EMT 930st je po uspešnem oživljanju ( nov - mankajoči zgornji krožnik ALU 6mm, nov pogonski bicikel, menjava olja, menjava razpadlih mortizerjev, TDU zamenljivi shell....dozico je dobil DENON 103 ) dobil še družbo REVOX 750 - tke.
Poiskal sem nekaj kar časovno sovpada z gramofonom, zvok je vsaj za moja ušesa zelo dober.
Hvala vsem za nasvete !

Zaenkrat bo ostal brez okvirja, edino dobil je podlogo iz plasti gume - filca in zgoraj zopet gumo, da je ločen od mize.
Kosmaj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 22, 2023 23:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj pa bo prišel na vrsto nov projekt iz katerega upam, da potegnem kakšno novo spoznanje o kvaliteti reprodukcije zvoka iz trakov.
Vem, da bo kar nekaj branja, raziskovanja, gledanja, učenja ampak mislim, da je tale tehnični biser vreden vsake vložene minute.

Če dela? Hmmm nimam pojma - še tisti edini trak (kateri je bil gor ) ni posnet.
Kosmaj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 24, 2023 23:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nova "igrača" NAGRA 4S po nekaj manših posegih.... zopet deluje kot mora.
HVALA soforumašu - rudyy - za pomoč s trakovi in za podarjene trakove.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 04, 2024 09:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Schiit Skoll mm/mc phono z daljincem
je lani prinesel Božiček,ups, UPS. Sedaj se ulaufava na single ended, ker še nimam balansiranih kablov zanj.
Dopolnil je phono ekipico v kateri je DIY mm lampaš, mm phono s katerimje začel PS Audio (verzija 2B, narejen z 28 tranzistorji) in odlični mc tokovni Nibiru.

Plan je nabaviti in vmes vklopiti še balansirani mc trafo. Sicer sem poskusil zalaufati s hišnim Ortofon T20mk2 a sem hitro ugotovil, da z njim nekaj ne štima - ga razstavil in presenečen videl, da ima maso ohišja na desnem kanalu, mase vhodov in izhodov pa mostičene - kar je v balansiranem svetu zaželjeno kot pečeni odojki na shodu vegetarijancev Laughing Laughing
Dosedaj mi je kar dobro služil a ga v novi vlogi ne vidim, bo šel v prodajo in fond za drugega.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167  Naslednja
Stran 163 od 167

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu