Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Dynaudio DIY
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 22, 2023 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
Jaz svoje kar cele pokrijem z grdo kosmato deko ko jih ne posluŔam. Sploh se mi ne da ukvarjati z okvirji pa magneti za to. Pa Ŕe rad jih vidim med posluŔanjem.

...

Laughing odliĆØna ideja: grde zvoĆØnike pokrijeÅ” s Å”e grÅ”o deko, tako da ko jih odkrijeÅ”, niti ne izgledajo tako slabo Laughing
------------
ožiĆØenje? veliko razliĆØnih praks. ƈe gledaÅ” elektriĆØarsko je itak brezveze sekirati se. Signal se razdeli na veĆØ pasov, tokovi so majhni, kabli zelo kratki, pasovna Å”irina zelo zožena. Torej vpliv neznaten. Se ne da oporekati.

Na drugi strani imamo pristop, ki pravi tako: da se maksimira koherenca zvoka po vseh pasovih je dobro imeti enake kable iz kretnice. Torej tudi visokotonce povezati s takim kablom kot wooferje, pa ĆØeprav je navidezni nonsense imeti debele žice na piskalici.
Potrebno? nepotrebno?
Drži da ima stereo veliko limitov.
Nekaj pa le zmore: obstajajo zvoĆØniki, ki pri posluÅ”anju izginejo iz scene, zvok lebdi med njimi in okoli njih v Å”irino in globino. Koherenca zvokov ne izhaja samo iz ožiĆØenja, to znajo Å”e vrabci. Ena lastovka Å”e ne prinese pomladi, ali kako že to gre.. Velja pa tudi obratno - ob prisotnosti množice lastovk tudi ĆØe ena manjka...

ƈe uporabiÅ” (odliĆØne) Anticable za zvoĆØniÅ”ko povezavo, potem je lahko tudi notranje ožiĆØenje iz enojne bakrene žice.
Doma imam predsatvnike obeh struj: MonitorAudioGold z res debelo srebrno pletenico tudi na visokotoncih in pa Apogee planarce s trdim notranjim ožiĆØenjem. Obema sliÅ”no bolj paÅ”ejo taki kabli zunaj kot so notri.

Za posluÅ”anje glasbe s studijskim supermixom, težko manipulirane in z na vse naĆØine uniĆØeno koherenco zvokov - nobeni kabli ne naredijo razlike. Rock, pop, reggae, blues, ska, punk, acid ... Donat worry Laughing
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 22, 2023 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
LightBit je napisal/a:
Jaz svoje kar cele pokrijem z grdo kosmato deko ko jih ne posluŔam. Sploh se mi ne da ukvarjati z okvirji pa magneti za to. Pa Ŕe rad jih vidim med posluŔanjem.

...

Laughing odliĆØna ideja: grde zvoĆØnike pokrijeÅ” s Å”e grÅ”o deko, tako da ko jih odkrijeÅ”, niti ne izgledajo tako slabo Laughing

Lahko so pa zvoĆØniki Å”e grÅ”i kot deka. V tem primeru je bolje tudi posluÅ”ati pokrite ali v pa v temi.
Meni bi recimo KEF-i zagotovo zveneli bolje ĆØe jih ne bi videl.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 24, 2023 14:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
LightBit je napisal/a:

...

Lahko so pa zvoĆØniki Å”e grÅ”i kot deka. V tem primeru je bolje tudi posluÅ”ati pokrite ali v pa v temi.
Meni bi recimo KEF-i zagotovo zveneli bolje ĆØe jih ne bi videl.

ZvoĆØnike pokrivati z grdo deko - pomeni veĆØino ĆØasa gledati deko - ĆØe lahko živiÅ” s tem, potem je okus zelo obrobna stvar. Laughing Laughing
-------------
Preprosta in odliĆØna reÅ”itev je Å”pužva/poliuretanska pena z odprtimi celicami.
Cizek naprimer. ƈelna ploÅ”ĆØa obleĆØena v tanko Å”pužvasto prevleko duÅ”i odboje in skupaj s povrhnjo/pokrivno Å”pužvo upoĆØasni zvok ki potuje vzporedno s povrÅ”ino ĆØelne ploÅ”ĆØe. To zelo zmanjÅ”a uĆØinke difrakcije (loma zvoka na robovih zvoĆØnika).
https://www.jbc-tech.com/blog/posts/open-cell-closed-cell-foams-keys-to-making-the-right-selection/

Seveda, pri tem spet trĆØimo na dizajn - kako to narediti, da bo prijetno za oko.
Poleg Cizeka (poln preprostih a uĆØinkovitih trikov) je lep primer stari JR (Jim Rogers), naÅ” @nek-do nekaj ve o tem, glede na to, da je iskal reÅ”itev za obnovo pokrivala:
http://www.mcmullon.com/icollect/hi_fi/jim_rogers/jr_review.htm

Od sodobnikov to uporablja JBL na revival L100 modelu (kockasti motiv na Å”pužvi, ki je tako obnorel navduÅ”ence svojega ĆØasa).
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 08, 2023 01:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razumna in enostavna razlaga ter izhodiÅ”ĆØa za postavitve zvoĆØnikov.
https://www.youtube.com/watch?v=8b1W7QgqhR8
https://www.youtube.com/watch?v=KE-AQZGUXTM
Nazaj na vrh
makra28

Pridružen/-a: Pet Dec 2009 11:07
Kraj: Skofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 23, 2023 08:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KonĆØno sem se z mizarjem dogovoril vse potrebno o izdelavi ohiÅ”ij. Izbral sem vezano brezo, debelina 18mm, prednja ploÅ”ĆØa 24mm, brez vijaĆØenja, lepilo Mekol. Zanima me vaÅ”e mnenje glede debeline vezane ploÅ”ĆØe, je 18mm dovolj, ima razliĆØna debelina med ohiÅ”jem in prednjo ploÅ”ĆØo kakÅ”en vpliv?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 051669524
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 23, 2023 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mogoce bi bilo dobro vkomponirati se kaksne ojacitve na in med stranicami in polepiti ohisje znotraj z damping ploscami. - te ojacitve je treba upostevati pri dolocanju volumna ohisja.

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
LightBit

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 23, 2023 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z nekaj ojaĆØitvami notri (nekako kot je na sliki, ki jo je prilepil joztom) je 18mm dovolj. NajmoĆØnejÅ”e mora biti v bljižini basovca, zato se vĆØasih daje debeljÅ”o prednjo kjer je pritrjen. Pomaga tudi za poglobitev da ne Å”trli ven in daljÅ”e lesne vijake lahko uporabiÅ”.
Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KonĆØno sem zbral skupaj vse (vsaj upam) potrebne komponente in informacije za finiÅ”iranje projekta, veliko ste pomagali z vaÅ”imi nasveti in predlogi. Vse skupaj se je zaĆØelo s tem originalnim prospektom/naĆØrtom, kjer so podane natanĆØne mere ohiÅ”ij in naĆØrt kretnice:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 051669524
makra28

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj sem se sploh odloĆØil, da obudim te "starine" od zvoĆØnikov. Kot marsikdo od vas sem v tistih drugih ĆØasih izdeloval/izdelal SBI1 iz SAMa. Saj veste, kako je bilo, Trst Å”vercanje/iverka/bitumen ...
SluĆØajno sem pred par meseci naletel na driverje, ki so bili kot novi. Obrobe na basih so bile že (strokovno) zamenjane. Sem si rekel, zakaj pa ne:

Pa Ŕe komplet Varioventkov zraven:

Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa smo pri kretnicah. Kondenzatorji so po skoraj Å”tirih desetletjih Å”e vedno imeli deklarirano kapacitivnost (meritve v labu), a sem jih zamenjal s Cross Cap, pa mi je mogoĆØe malo žal:

Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:06; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Accessories iz raznoraznih vetrov je tudi zbran:

Za izolacijo bom uporabil silent coat ploÅ”ĆØe, 2cm filc iz MengÅ”a in pa ovĆØjo volno:

Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:07; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa smo pri "tiŔlariji". Vezana breza, 22mm, robovi pod kotom, vse bo brez vijakov:

Nazadnje urejal/a makra28 Čet Sep 28, 2023 08:07; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
makra28

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Toliko se je nabralo vsega skupaj:

Zdaj, ko mi je Lojze posodil valjĆØek, veselo na delo:

Se nadaljuje ...
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 27, 2023 10:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, se že veselim nadaljevanja.
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 28, 2023 08:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lep projekt,...uzivaj v izdelavi in v poslusanju, ko bodo sestavljeni!

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 3 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu