Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

HI-FI v glavi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
habo66



Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Prispevkov: 1077
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2023 12:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Benma vsak je malo svojega vreden. Tudi ti in jaz. Tole s Sullyjem, skoraj ni omembe vredno, ker ni prizadel nikogar, pisal še vedno na nivoju, pač je imel svoje razloge. Generalno je Ambassador po mojem mnenju doprinos, ja, piše veliko, ampak večino smiselno, iz lastnih izkušenj. Nekaterim gre v nos, predvsem tistim, ki v ta forum na doprinesejo ničesar, kvečjemu obratno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka79



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Prispevkov: 998
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2023 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No to, kar je benma povedal.
Tisti pa, ki tako z veseljem prebirate dotične prispevke, očitno niste sposobni razbrati skritega, pritlehnega zasmehovanja s strani vašega vsemogočnega guruja. Tudi jaz sem bil z gospodom na pijači. Je, roko na srce, povsem prijeten lik, s katerim se da debatirati. A tu...tu je to povsem druga oseba. Vzrok? Nimam pojma.
_________________
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bwaze



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Prispevkov: 408
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2023 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

anzec je napisal/a:
Sem pa tudi slišal dva taka sistema, da dol padeš. Ker sem med pogovorom čutil, da se človeka zelo spoznata na hifi, zakaj ne sodelujeta na forumu. Odgovor je bil, da se vedno kakšen najde, ki pizdulira in večini se s takim folkom ne da ukvarjat. Zaradi takega načina komunikacije, ki jih imajo nekateri tukaj gor, je ta forum prikrajašn za kar nekaj strokovnjakov...


Od januarja naprej v prodajnem salonu Kuzme na Jelenčevi 1 v Kranju mesečno potekajo srečanja DALG = Druženje avdiofilov in ljubiteljev glasbe. Zadeva ni slabo obiskana, meni žal ni uspelo iti, in sem vprašal kolega, ki piše občasno tudi tu, če bi napisal en povzetek, reportažo, objavil kako fotko - glede na to, da dogodki tu niti omenjeni niso. Mu ne pade niti na kraj pameti, ker bo menda takoj obtožen ne vem česa vsega.

Ne vem no, meni se ne zdi tako grozno? To, da smo prisotni včasih na popolnoma različnih polih, se meni ne zdi razlog za neke žalitve ali spore. V bistvu mi je tak forum bolj všeč kot razni tuji, kjer je določena klika popolnoma izgnala drugače misleče, in se potem forumi delijo na tiste bolj zastopnikom, avdiofilskemu tisku prijazne, na drugi strani pa neke forume s teorijami zarot in diy poizkusi ali recepti, kako z minimalno denarja preseči ves ultra drag high-end... In je potem vse echo chamber, kjer se vsi strinjajo in je vse vsem jasno, pa zaradi tega ljudje nad sestavljenimi sistemi niso nič bolj trajno zadovoljni. Cool
_________________
Pezzer Ritter Wenne Knecht!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2023 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Raje se ukvarjajmo z našo temo:
v hifiju je ravno zaradi efekta zvončka - beri nesposobnosti prikazati realnost - nastalo kar nekaj alternativnih pristopov. Nekaj sem jih imel priliko poslušati.
Zanimiv je bil primer Legnophonic (@castor je bil zraven, lahko vse potrdi). Na sejmu v Milanu (1992 mislim) en stric na hodniku deli prospekte Legnophonic. Ker sva zastrigla z ušesi, nas povabi v hotelsko sobo (Hotel Quark je gostil razstavo). Tam pove, da mu niso dovolili (!) imeti svoj prostor. Poslušali smo na minimalističnem Technics sistemu s CD playerjem. Potem pa še nas povabi dol v podzemno garažo, kjer je imel dva boxa priklopljena na avto hifi. Jih je zvlekel na plano izza stebra in nas povabil, da krožimo po ogromni garaži tudi tako, da ne vidimo zvočnikov. Ej, kot da igra pravi saksofon neglede kam smo se dali. Boxi so bili ca 75x40 cm. Prednja stranica je bil resonančni les, okvir okoli je bil da drži strukturo, resonančni les pa je vzbujala klasična tuljava v magnetu.
Danes se temu reče exciter in se uporablja tako, da se ga namesti na steklo od okna ali vrat naprimer. Sony to danes uporablja da trese direktno ekran OLED televizorja.

Kasneje so na isti princip nastali zvočniki Podium
https://6moons.com/audioreviews/podium/1.html
Takrat je to tudi dvignilo kar nekaj prahu.

Podobno pot so ubrali pri izdelovalcu klavirjev Bosendorfer - od tu izhaja Brodmann Speakers
http://www.brodmann.at/
Kako je zgodba šla od Bosendorferja do Brodmanna pove ta članek:
..decade ago I encountered a loudspeaker from the famous Austrian piano maker Bosendorfer. It was called a VC7, was designed by Salzburg resident Hans Deutsch, and was intriguingly different from the norm. However, in 2008 Bosendorfer was taken over by the Japanese multi-national Yamaha, which also makes pianos and loudspeakers amongst other devices (including motorcycles!). Inevitably perhaps, Yamaha was much more interested in Bosendorfer's piano than its loudspeaker businesses, so I wasn't too surprised when the speaker range disappeared.
However, a year or two later I met Deutsch again at the Munich show, only this time his loudspeaker range was being relaunched under the Joseph Brodmann brand.

https://www.enjoythemusic.com/superioraudio/equipment/0715/Brodmann_VC7_Floorstanding_Loudspeaker_Review.htm
Tukaj so resonančno ploščo klavirja primerno prilagojeno, seveda, uporabili za pasivni radiator.
Nisem poslušal a verjamem ko rečejo, da če želiš slišati klavir kot v resnici, ni boljšega zvočnika od tega.
Zanimivo, na meritvah v reviji pod imenom Bosendorfer je bil linearen, brez ekscentričnega obnašanja. V sequelu pa nekaj pojamrajo na to temo.

Indeed in many respects this speaker is actually hugely entertaining and involving, bringing an impression of realism to well recorded acoustic material in particular that can be quite captivating.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2023 13:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@luka79
kritično razmišljanje o hifi problemih, pristopih, tehnologijah, performansah ni napad na osebo, ki si je kritizirano stvar izbrala.
Vsaka izbira, brez izjeme, je kompromis. Za nekoga sprejemljiv, za drugega pač ne.
Če se gremo določen hobi, nas to druži.
Znotraj hobija zasledujemo različne cilje - to pa nas razdružuje.
Seveda na to gledam iz moje perspektive, iz moje izbire. Ta je posledica prehojene poti, nabranih izkušenj. Stil pisanja pa je tisti kar je. V njem vsak vidi napisano, interpretira pa kot hoče, lahko tudi kot šlogarce v usedlinah kave ali pacienti v Roršak testih.
Želim si da, kot že omenjeno od najinih kolegov, dajmo se ukvarjati s problematiko, z argumenti in protiargumenti. Ne z osebami. Ni bil slučaj, da sem pri @sully avatarju spodaj imel citat Eleanore, ker se vse prevečkrat zaide na osebno raven.
Večkrat me v pogovorih po telefonu sprašujejo zakaj še vztrajam na forumu. Hobi je strast, pa tudi mislim da imam še kaj povedati, čeprav se že ponavljam.
Po tej plati bi izpregel a sem že zabredel v bližino 70 let. V tej starosti pa se penzionisti ukvarjajo z reševanjem križank, da jim mozak ne 'izlapi'. No, vseeno je bolj kreativno kaj napisati kot pa brezplodno brskati po leksikonih
Laughing Laughing
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Prispevkov: 573
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2023 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador, moj poklon do tal za takšno avdio potenco ne glede na leta. Moj oče je še starejši, a zanimanja pri njem že lep čas ni več. Sem mu pa neizmerno hvaležen, da mi je dal že zelo zgodaj vpogled v to dimenzijo bivanja. Ja, strast je to (če se gremo zares)...

Lep vikend vsem!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka79



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Prispevkov: 998
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 17, 2023 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador...vidiš, da se da. Tudi brez prikritega cinizma.

Bi pa bilo morda zanimivo slišati kaj tisti "sax" zvočnik v garaži naredi, ko skozenj spustimo recimo boben. Sax ljubi echo, to vsi vemo. Tako je nastal tudi sloviti Antiphone blues. Tudi akustična kitara se z echom dobro ujame. Boben pa ne. Nasploh tolkala. Tako da, jaz mislim, da neke ultimativne univerzalne rešitve v resnici NI. Vsak si približa to izkušnji po najboljših možnostih.
_________________
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2023 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

luka79 je napisal/a:
ambasador...vidiš, da se da. Tudi brez prikritega cinizma.

Bi pa bilo morda zanimivo slišati kaj tisti "sax" zvočnik v garaži naredi, ko skozenj spustimo recimo boben. Sax ljubi echo, to vsi vemo. Tako je nastal tudi sloviti Antiphone blues. Tudi akustična kitara se z echom dobro ujame. Boben pa ne. Nasploh tolkala. Tako da, jaz mislim, da neke ultimativne univerzalne rešitve v resnici NI. Vsak si približa to izkušnji po najboljših možnostih.

Kliči to cinizem ali ne, hec je hec. Če se ne prenese hecanja, bog pomagi. Res pa je satira 'dovoljena' samo levakom. Laughing Laughing
Lahko se norčeujejo iz snake oil kablov (kar si marsikateri tudi zaslužijo, hehe, ni dvoma), neupravičeno zasoljenim cenam za elementarna vezja in sheme, itd, a tudi prdec naprave obstajajo. No, tako zvenijo v primerjavi. Če primerjave ni, kompasa pa tudi ne, ker gre za posnetke, ki z realnostjo nimajo neke posebne povezave, se to nekako porazgubi, ni očitno.
------------------------
No, o ehu v veliki garaži, nabito polni avtomobilov, hm, ne bi. Najbolje je iti v tako garažo in sam oceniti.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2023 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se vrnemo na temo: upam, da ste si prebrali zanimiva dognanja Shelley Katza, tvorca Podium zvočnikov. Trdi, da običajni zvočniki (pistonic motion membrane) niso sposobni pravilno predvajati posnetih odbojev. Zato zmanjka občutek realizma pri poslušanju. Tukaj navaja binaurally correlated in ta drugi decorrelated sound, karkoli že to pomeni, nisem dojel. Kot ne vloge trasverzalnih vibracij.

Navedeni alternativni zvočniški pristopi so si med seboj podobni; uporabljajo principe glasbenih instrumentov (resonančne plošče kot godala, klavir) in dajejo med seboj podobne rezultate pri poslušanju. Občutek realizma ob hkratnem 'zamegljevanju' alias slabšem pin point lociranju.
Od pistonic motion membran je podoben učinek imel Bose 901, velikanski stage a zamegljen glede lociranja.

Stereofonija je itak čudež kako deluje na zvočnikih in kako specifično zveni na slušalkah da se zvoki ne pojavijo izpred ampak v glavi.
Očitno je to še dosti nepojasnjeno, kateri mehanizmi v glavi to omogočajo ali onemogočajo.
------------------
Pa se pojavi vprašanje ob Guttenbergovem zvončku: njegov spekter ne gre toliko na nizke frekvence, da ga ne bi mogli korektno predvajati že mini zvočniki. Niti ima toliko dinamike, da ne bi šlo skozi. Pa ga ne morejo. Niti zvončka.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1604
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2023 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:


Stereofonija je itak čudež kako deluje na zvočnikih in kako specifično zveni na slušalkah da se zvoki ne pojavijo izpred ampak v glavi.
Očitno je to še dosti nepojasnjeno, kateri mehanizmi v glavi to omogočajo ali onemogočajo.


Zvok v glavi je posledica smeri izvora zvoka.

Daj majhna zvočnika levo in desno od glave - blizu seveda in bo zvok spet v glavi. Tudi pri nearfield poslušanju je skoraj tako.

Naša ušesa so skupaj z možgani zmožna določiti smer iz katere prihaja zvok, razen za zelo nizke frekvence. To je posledica evolucije. Preživeli (in imeli več potomcev) so tisti, ki so imeli tako genetsko zasnovo in tako razvite organe, da so znali locirati "nevaren" zvok ter zbežati pred nevarnostjo (oz. se pripraviti in premagati napadalca).
Stereofonija pa ni čudež ampak posledica razvoja tehnike.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka79



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Prispevkov: 998
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2023 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
luka79 je napisal/a:
ambasador...vidiš, da se da. Tudi brez prikritega cinizma.

Bi pa bilo morda zanimivo slišati kaj tisti "sax" zvočnik v garaži naredi, ko skozenj spustimo recimo boben. Sax ljubi echo, to vsi vemo. Tako je nastal tudi sloviti Antiphone blues. Tudi akustična kitara se z echom dobro ujame. Boben pa ne. Nasploh tolkala. Tako da, jaz mislim, da neke ultimativne univerzalne rešitve v resnici NI. Vsak si približa to izkušnji po najboljših možnostih.

Kliči to cinizem ali ne, hec je hec. Če se ne prenese hecanja, bog pomagi. Res pa je satira 'dovoljena' samo levakom. Laughing Laughing
Lahko se norčeujejo iz snake oil kablov (kar si marsikateri tudi zaslužijo, hehe, ni dvoma), neupravičeno zasoljenim cenam za elementarna vezja in sheme, itd, a tudi prdec naprave obstajajo. No, tako zvenijo v primerjavi. Če primerjave ni, kompasa pa tudi ne, ker gre za posnetke, ki z realnostjo nimajo neke posebne povezave, se to nekako porazgubi, ni očitno.
------------------------
No, o ehu v veliki garaži, nabito polni avtomobilov, hm, ne bi. Najbolje je iti v tako garažo in sam oceniti.


Ti si svetlobna leta od kakšnega komika. Pač nisi nadarjen v tej smeri, ni s tem nič narobe, je le zelo nadležno.
_________________
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka79



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Prispevkov: 998
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2023 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ck

Zanimivo je, da je zelo težko določiti smer prihoda (recimo) reševalnega vozila s prižgano sireno. Morda je namerno tako, da smo bolj pozorni. Vendar se ogromno voznikov ob tem popolnoma zmede.
_________________
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anzec



Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10
Prispevkov: 230
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2023 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar naenkrat našega največjega cinika moti določena vrsta cinizma. Znano pa je tudi, da nekateri pač niso sposobni razumeti heca, pa čeprav je super očiten. Bom vzel na znanje, ker se pač nerad hecam v družbi ljudi, ki tega ne razumejo.

Se pa strinjam, da je lociranje reševalnega vozila za ljudi s slabšim sluhom oteženo. Hec, hec Smile Priznaj luka, da ta je bila pa kar dobra!

Po mojih izkušnjah se reševalno vozilo na prostem brez problema locira, v mestih in vaseh pa je zaradi odbojev lociranje oteženo. Sicer pa gre tudi tukaj za osnove zvoka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka79



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36
Prispevkov: 998
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2023 09:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Niti ne...

Na odprti cesti preboj reševalnega vozila ne predstavlja nekega problema, je pomembno le, da v nas prebudi višjo stopnjo pozornosti. Ni pomembno od kod bo pripeljalo. Problem je v strnjenih naseljih, tam pa je pomembno kam se bo kdo umaknil. Imam to (ne)srečo, da lahko dnevno večkrat opazujem to zmedo. In najbrž bi se dalo to rešiti z drugačnim zvokom (recimo govor se mnogo bolje locira kot sirena, ki je že sama po sebi precej spatialne narave).
_________________
My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anzec



Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10
Prispevkov: 230
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 22, 2023 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsi tipi zvokov bi delali zmedo. Zakaj? Ker je izvor precej daleč in odbojne površine blizu poslušalca (voznika). To pomeni, da se relativno zelo malo razlikuje po moči od direktne poti zvoka, ki je kdaj sploh ni, zaradi tovornjakov, vmesnih stavb (križišča). To se nam večkrat zgodi, ko reševalec prihaja od zadaj, kjer tudi sicer malenkost slabše zaznavamo zvok, kot bi prihajal od spredaj.
Ko pa je reševalec relativno blizu, pa jaz nikoli nimam problemov z lokacijo le tega.

Tako je tudi z letalom, ki ga mnogokrat slišiš iz odboja in ne direktne linije, zato ga niti ne vidiš, ko ga zaslišiš. Če seveda stojiš med stavbami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 7 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe