Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Prehitre negativne sodbe HI-FI opreme
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
trancedeejay
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Prispevkov: 1372
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2021 22:57    Naslov sporoèila: Prehitre negativne sodbe HI-FI opreme Odgovori s citatom

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste prehitro negativno oz slabo ocenili posamezno komponento v hi-fi sistemu? Na kakšen naèin ste potem to odkrili? Moram priznati, da se je meni to zgodilo že kar nekajkrat, zato sem že nekaj èasa previden pri kakšnem manj pozitivnem komentarju pri krajših testih. Je pa tudi res, da se mi prikažejo kakšna odkritja tudi po veè letih, ko kakšen nov kos postavim v sistem.

Pogosto slišim pri komuniciranju z nekaterimi, da že s slike vidijo da to ne more špilati, kar se meni zdi malo za lase privleèeno. Zaradi takšnih izjav se nekateri izogibajo predstavitev svojih sistemov, da jih nebi nekateri prehitro popljuvali.

Podobno se je zgodilo na predstavitvi SoulSonic zvoènikov v takratnem Vklopu - avdiofili so jih s svojimi negativnimi komentarji raztrgali - v veèji meri neupravièeno. Seveda gre pri takih zadevah za postavitev zvoènikov v novo okolje na neko "nepoznano" elektroniko in pa prostor, ki morebiti v taki kombinaciji niso dosegli neke sinergije. Te zvoènike lahko slišite v nekem drugem sistemu in prostoru, pa boste poslušali z odprtimi usti, gre namreè za vrhunski produkt z visoko resolucijo, moèjo, 3D odrom, da pade "mrak na oèi".

Zaradi takih zadev so tudi postavitve na kakšnih HI-FI sejmih zelo zahtevne, zato s same prireditve lahko odnesete vtise, ki niso najbolj realni, predvsem pri prikazu novosti, ko so zadeve nove in jih niti zastopnik ni dobro preizkusil. Da ne omenjam, da so postavitve v manjših prostorih pogosto bolj zahtevne.

Že sami veste, da skupaj sestavljate sisteme desetletja, pa jih polovica nikoli ni zadovoljna.

V vseh teh letih bi morali avdiofili postati malo bolj rezervirani pri postavljanju nekih sodb posamezne komponente HI-FI sistema na prvo žogo. Kaj mislite ostali? Seveda je potrebno loèiti zvok sistema in pa vpliva posamezne komponente na zvok.

Vèasih lahko neka "malenkost" obèutno spremeni mnenje o posameznem kosu.


Recimo nek moènostni ojaèevalnik sem že popolnoma odpisal, zvok sem testiral s tremi razliènimi predojaèevalniki (1x lampe in 2x SS) in kabli - pri vseh so me motile podobne zadeve. Ko sem pred prodajo na konèno stopnjo prikljuèil predojaèevalni sklop nekega integrirca (kot predojaèevalnik), sem samo gledal. Navedeni predojaèevalni del je naredil tako razliko, da sem se odloèil, da tega ne prodam.


Potem sistem z zvoèniki, ki so bili zelo poslušljivi, super. Dokler nisem prikljuèil drugih na isto elektroniko, sploh nisem vedel, da je pol informacij s posnetka manjkalo, prvi zvoèniki paè niso bili tako resolutivni.

Seveda lahko neko kombinacijo komponent nekega sistema, dejansko"trofimo", a naèeloma z leti pridobivamo izkušnje, ki nam pomagajo da se lažje fokusiramo na detajle in se tako ustrezno odloèimo kaj zamenjati oz. preizkusiti. Vedno menjamo en sam kos naenkrat.

Sam moram dejansko imeti veè kosov doma s katerimi lahko primerjam eno komponento oz. odziv sistema.

In to je veèinoma tudi ves èar HI-FI hobija - neprestano želimo nekaj izboljšati, neprenehoma se nekaj dogaja a soditi nekaj, dokler nekaj res dobro ne preizkusimo v veèih variantah in èe je le možno na lastnem sistemu, nas lahko postavi v položaj, ko lahko kakšnemu kosu opreme prehitro storimo krivico in je le vrhunski kos, ki ni zaživel v okolju, ki mu ustreza

Se vam je že zgodilo, da ste na dan prodaje nekega ojaèevalnika (kupec se je seveda pripeljal od daleè) sestavil sistem z drugimi zvoèniki in kabli kot obièajno (paè, kar ste imeli pri roki, da prikažete, da je vse brezhibno) in vas je šokiralo, saj takega dobrega zvoka niste dosegli v vsem èasu ko ste bili lastnik?

Z leti poskušate tovrstne napake odpraviti:)

Have a nice Day

Matt
_________________
MUSIC IS THE KEY
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Jožko1989



Pridružen/-a: Pon Jan 2021 10:32
Prispevkov: 68
Kraj: Vaèe

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2021 23:01    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tole je samo še en dokaz, da je dojemanje zvoka moèno povezano s psiho, je zelo subjektivno in le težko objektivno merljivo na osnovi posluha Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
raptor



Pridružen/-a: Èet Jan 2014 11:03
Prispevkov: 175
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2021 23:26    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Moje izkusnje so ravno nasprotne: "Moralo bi spilat, pa ne!?" Odgovor je prostor. Na papirju/fotki je lahko vse super duper, pa ce prostor tega ne omogoca, je vse zaman. Velja pa seveda tudi kontra: z relativno skromnim asortimanom lahko v dobro zveneci sobi dosezes zelo veliko. Pa spet, tudi soba na prvi pogled mogoce ne obeta veliko, pa je na koncu ok. Skratka, vse je zelo relativno. Potrebno je upostevat tudi to, da v resnici zelo veliko ljudi, ki imajo doma precej spodobne sisteme sploh "ne slisijo".

Pa se en moj konkreten primer: antivibracijske nogice so mi bile vedno stvar posmeha, dokler jih dejansko nisem sprobal.

Se mi pa zdi, da bi bilo pri tej temi smiselno naceti debato, zakaj nasi trgovci po vecini niso pripravljeni dati robe na test (pa ne zdaj zacet opravicevat trgovcev). Nekaj nabavis, v prostoru ne stima in potem je res dobro samo za eno hudo fotko - iz fotke se itak ne slisi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
drago67



Pridružen/-a: Èet Okt 2008 19:24
Prispevkov: 1088
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2021 11:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

no še moje mnenje o negatvnih ocenah komponent...opažam,da nekateri èlani vse vintage komponente meèejo v isti koš...popolna napaka..tako kot so med novimi napravami boljše in dražje naprave ,so tudi med vintage ...govora je bilo o marantz receiverju sr 7000 g,ki ga imam že dolga leta in vem kaj je v njemu...v njemu so kvalitetni sanken konèni tranzistorji,zato tudi tako igra...mislim,da se to tudi dandanes ne more primerjati z kitajskimi èipi lm3886 ,te èipe smo na audiodiy sreèanjih poslušali ene 15 let nazaj . v zadnjem èasu sem kupil in sprobal (za zabavo) en kup kitajskih konènih stopenj in bil nad zvokom razoèaran ..to so æipi..tda 8954 th,tda 7293 ,tpa 3116 d2 ,tpa 3116 da...mislim,da kdor neke komponente ni imel ne more dat neke ocene zvoka ..to je paè moje mišlenje..
Å¡e tole..kdor spremlja mednarodni trg vintage opreme ve,za koliko so se dvignile cene povsod po svetu v zadnjih 10 letih dobrim vintage komponentam...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2021 16:50    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Razoèaranju se ognemo, èe pred nakupom napravo testiramo doma. To sicer vedno ni izvedljivo. Sam sem že veèkrat izkoristil možnost vrnitve opreme prodajalcu v zakonskem roku 14 dni. Je sicer povezano s stroški, vendar je to mnogo ceneje kot èe si nezadovoljen in moraš potem prodajati pod ceno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
trancedeejay
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Prispevkov: 1372
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 00:25    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tema ni bila mišljena tako. Ste že kdaj prinesli komponento domov, pa to ni bilo to. Torej kupite konèno stopnjo, ne igra, zamenjate predojaèevalnik, podobno, pa še drugi, podobno, potem pa èez pol leta èisto za foro ali iz obupa priklopite še enega, in razsvetljenje.....Šele s tretjim predojaèevalnikom zadeva zaigra tako kot ste si predstavljali, da mora igrati. O tem govorim.

Prej je bas boomy, pa si razlagate da je vse skupaj le problem sobe ali bas reflex odprtine zadaj, ker je soba prazna, zvok ni živ, je zamorjen in dolgoèasen, z drugim predojaèevalnikom podobno , s tretjim predojaèevalnikom pa drug svet - bas gre globje in je hiter, èuti se neka dodatna energija, zvok dinamièen, živ realistièen.... pri obièajnem testiranju na posodo bi nesli zadevo nazaj in skritizirali, da igra še slabše kot z obstojeèim integrircem.

Ali recimo podobno z magnetostatskimi slušalkami Audeze, ko je bi za degradiran zvok kriv adapter (stereo jack oz bananca) iz 6,3mm na 3,5. Marsikdo bi menjal DAC, predojaèevalnik za slušalke ali pa bi že v osnovi skritiziral kako slabo igrajo. (Dinamiène slušalke na konektorje niso tako obèutljive)

Vglavnem pogosto se dogaja, da prehitro sodimo doloèeno novo komponento, ki jo postavljamo v sistem, morda pa je kje drugje bolj šibek ali nekompatibilen èlen zaradi katerega sistem ne igra kot bi želeli.

Have a nice Day

Matt
_________________
MUSIC IS THE KEY
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 09:54    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vedno je faktor osebe v igri.
Nekaterim je hobi znotraj tega hobija - igranje s spremembami. Niti ni pomembno kaj pride ven, samo da je drugaèe. Ni uèinka optimalno postaviti zvok - do naslednjiè bo vse na glavo postavljeno.
-----------------------------------------------------------------------------
Zanimiva je zgodba ko sem izbiral moj prvi CD player v trgovini. To so bili èasi, ko so bili CD-ji kloni par osnovnih modelov vodilnih firm (Philips in Sony), torej zelo podobni po zvoku in cenovni razpon tudi ni dosegal veèkratnika.

10 playerjev je trgovec postavil enega na drugega in taèas se je zbrala skupina firbcev, ki je prisostvovala temu.
Pa je demo CD prièel s prvim in nato romal v vsak naslednji player.
Vsakiè je skupina izdahnila oooh, kako je bolje kot prej!
Ko je zadnji, zmagovalni, player konèal - sem si zaželel ponovno slišati prvi player.
Takrat je skupina onemela - tudi tu bi se moral izviti oooh - a bi se s tem vsi predhodni ooh-i negirali Laughing Laughing Vsi so ostrmeli kako je to mogoèe kar slišijo..
Kupil sem prvi player (Technics), bil je najcenejši - s tem, da je imel za tiste èase inovativen in bolj poslušljiv enobitni d/a pretvornik. Bil je že v štartu moj favorit, želel sem le potrditev - tako, da sem prisluhnil tudi drugim.

Drugaèe tak test ni merodajen, služi samo pregledu ali je kak izrazito boljši šampion v konkurenci - tega bi potem dodatno primerjal s favoritom in se med njima odloèal ali je vredno potrošiti veè.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Jožko1989



Pridružen/-a: Pon Jan 2021 10:32
Prispevkov: 68
Kraj: Vaèe

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 10:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

... ravno zato je iz tega ratal tak biznis, ker je dojemanje zvoka zelo zelo subjektivno, objektivno praktièno neizmerljivo.

Naša ušesa v povezavi z možgani se med seboj razlikujejo, èe dodamo še psiho (skupek èlovekovih èustvenih, miselnih in voljnih znaèilnosti:) ... tudi naša razlièna prièakovanja, razpoložnja, ... kar se vse v èasu še spreminja (polna luna), je jasno, da temu nikoli ne pridemo do konca. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 11:22    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

V kupljene naprave je v prvi vrsti potrebno verjeti in jim v nadaljevanju zgodbe dati èas/pogoje da se izkažejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 14:34    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Treba se je oborožiti z lastnim znanjem in pridobiti èim veè izkušenj, se po možnosti èim veè uèiti na napakah drugih. Predvsem pa prepoznavati glasbo, ki si jo želimo poslušati. Da kar nekaj poje in nabija pa menda ni dovolj. Èe se prepustimo sugestiji, je nezadovoljstvo zanesljivo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 15:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
V kupljene naprave je v prvi vrsti potrebno verjeti in jim v nadaljevanju zgodbe dati èas/pogoje da se izkažejo.

Eh, to je problem. Eni niè ne verjamemo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 17:18    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Malo je odvisno od pristopa:
osebno ne kupujem rad najnovejših svežih modelov, ampak tiste, ki so dovolj dolgo na trgu nespremenjene. To je svojevrstvena garancija, da je vse v redu z muzikaliènostjo - sposobnostjo posredovanja glasbenih emocij. Kar je moja glavna zahteva, ker èe kaj, pri poslušanju klasiène glasbe hitro pride do tega, da glasbeniki režejo maèki rep, namesto da bi igrali:
https://www.youtube.com/watch?v=a7wk0M125JM
Evo, tega obožujem, mi pa lahko verjamete da si s hifi napravami lahko hitro tam, ko zaèneš gledati na uro in se spraševati ali ni kaj bolj pametnega poèeti kot to poslušati Laughing Laughing
Je pa èista uživancija kadar je vse prav.
Tudi Mozarta ni šans poslušati ma niti pol ure èe niso 'vse kokoši na broju'.

Zato je moj glavni test 3-4 ure poslušanja in da ne morem nehati. Recimo poslušati kompleten Der Rosekavalier (6 LP plošè). Probajte.
----------------------------------------------------------------------------------
Èe mi z napravo sprva ne uspe priti do bistva, se vedno najprej vprašam: Bruno, kaj si naredil narobe?


Nazadnje urejal/a ambasador Sre Mar 03, 2021 17:38; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 17:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

@trancedeejay: do situacij, ki jih opisuješ, lahko pride samo, èe kupuješ impulzivno/nepremišljeno (se mi je že primerilo). Obièajno kupuješ zato, da sistem nadgrajuješ v znano smer in na neki toèki nehaš kupovati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
matej



Pridružen/-a: Èet Jun 2008 18:07
Prispevkov: 574
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2021 21:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
...Evo, tega obožujem...

Yesss, dober pristop! Hvala za link, imaš morda kakšne izvedbene favorite? Jaz zadnje èase vrtim Pražák Quartet, všeè mi je pa tudi Végh, Busch, Quartetto Italiano...

Kaj pa na primer sodba o komponenti na podlagi enega samega avdiofilu supercalifragilisticexpialidocious poznanega posnetka? Supercalifragilisticexpialidocious
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 05, 2021 11:11    Naslov sporoèila: Re: Prehitre negativne sodbe HI-FI opreme Odgovori s citatom

trancedeejay je napisal/a:

....

Recimo nek moènostni ojaèevalnik sem že popolnoma odpisal, zvok sem testiral s tremi razliènimi predojaèevalniki (1x lampe in 2x SS) in kabli - pri vseh so me motile podobne zadeve. Ko sem pred prodajo na konèno stopnjo prikljuèil predojaèevalni sklop nekega integrirca (kot predojaèevalnik), sem samo gledal. Navedeni predojaèevalni del je naredil tako razliko, da sem se odloèil, da tega ne prodam.

....

Have a nice Day

Matt

Nekaj na temo kombiniranja:

Veè ali manj vsi vemo, kako pomembna je struktura harmonikov (overtonov) - da se ceni elektronika, kjer je popaèenje druge harmonske komponente najvišje, nato nekoliko nižje sledi tretja, pa še malo nižja èetrta in tako naprej do nekje sedmega harmonika.
Pravilen zvezen upad torej, kot se ga sliši z naravnimi harmoniènimi zvoki.

To naj bi bilo vsebovano že v posnetkih (èemu pa ni tako, vsaj ne vedno, ker gre ves zvok skozi procesiranje že v fazi snemanja).
Naravnim zvokom posnetka se prišteje še struktura popaèenj, ki jo proizvaja hifi veriga.

Kadar sestavljamo hifi verigo tako na zvok najbolj vpliva prav ta sestavljanka. Porušena struktura pelje v grde/ali utrujajoèe zvoke.
Tukaj je potrebno spomniti, da push-pull po naravi delovanja zelo zniža popaèenja parnih harmonikov (2.,4.,6..), medtem ko neparne ne. To slednje se uèinkovito odpravlja s feedbackom, vendar prav to orodje vnaša neparne 5. in 7. komponente + še kar pricurlja skozi back EMF - povratnega udara zvoènikov, ki pride vse do vhoda ojaèevalnika.

Praviloma ne poznamo strukture popaèenj in na pamet kombiniramo aparature. V taki sestavljanki je porazen rezultat kadar se slaba struktura sešteva. Torej predojaèevalnik z iznièenimi parnimi harmoniki z ojaèevalnikom iste narave - dobimo sterilen, maltene kovinski zvok (famozna fake transparenca tranzistorjev vs topline lampe, ki zaradi boljše linearnosti potrebujejo manj feedbacka). Imajo pa lampe druge probleme... Pa smo tam.
Èetudi so popaèenja elektronike lahko nizka - feedback zelo zmanjša tudi to parno strukturo vsebovano v posnetku !
Isto izvor zvoka - èipi v digitalijah so delani po istem kopitu z veliko feedbacka. Zato imamo poplavo DAC-ov z lampaškimi izhodi brez feedbacka.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Isto se dogaja znotraj ojaèevalnikov - kombinirajo se posamezne stopnje ojaèanja tako, da ima konèni rezultat pravilno upadajoèo strukturo popaèenj.
Danes se vedno bolj uveljavljajo hibridni ojaèevaci z lampami na vhodu in tranzistorji na izhodu. Pri èemer imajo lampe vlogo dopolniti tranzistorske karakteristike izhoda. Paè vsaki tehnologiji tista vloga, ki ji je bolje pisana na kožo.

Potem še tisto najslajše na koncu zgodbe, ko pridejo v igro zvoèniki s svojo strukturo popaèenj - ko magari ena drugje nesprejemljiva elektronika naenkrat zablesti. Pa se praskamo po glavi in hkrati gubamo èelo.
------------------------------------------------
Eni trdijo, da v povpreèju ni veè slabe elektronike. So samo slabe kombinacije.
Da boš pa dobil vse komponente hifi verige, ki so vsaka zase zgledne - pa boš plaèal. Ajaj, kako boš plaèal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Èasovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni èas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe