Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Gramofon da ali ne

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Mot



Pridružen/-a: Tor Feb 2020 4:35
Prispevkov: 1
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 05:11    Naslov sporoèila: Gramofon da ali ne Odgovori s citatom

Naj kot nov uporabnik pozdravim vse soforumaše. Zadnje èase sem pred odloèitvijo, ki mi ne da spati. Lastim si sistem, ki zadovolji veèino mojih potreb, v omari je konkretno velika zbirka CD in SACD medijev, prav tako pa sem še naroènik na Tidal. Pri prihodu CD formata sem vso svojo zbirko vinila zamenjal za takrat nov prihajajoèi obetaven format.
Pred èasom pa sem imel na posodi gramofon srednjega kakovostnega razreda skupaj s phono stopnjo (2500€) in me je spet zagrabilo. Ni me zagrabilo toliko zaradi zvoka samega, kot vsa procedura, ki je potrebna pri poslušanju vinila. Nekako me bolj "potegne" in ob tem èutim veèje zadovoljstvo, ko držim v roki ovitek plošèe. Ker pa vedno pred veèjim nakupom naredim študijo in prekleto premislim ali je nakup smotrn, sem sedaj v precepu. Plošèe, ki sem jih poslušal so bile vse ali od MOFI ali pa Analogue Productions. Ob trem sem na forumih bral, koliko ljudi se sreèuje s težavami, ki jih prinaša (sedaj) pospešena proizvodnja plošè in kakšne so težave z slabimi kopijami zaradi slabe kontrole kakovosti. Naredil sem si približen spisek naslovov, ki si jih želim, kar nekaj jih dosega precej visoke cene tudi 50€ ali veè. Ker so to veèinoma priznane založbe, kjer teh problemov naj ne bi bilo, je recimo vložek uporavièen. Bolj me skrbi za ostale, manj priznane. Ko vse skupaj seštejem pridem kar na visoko številko investicije, s kar nekaj "tveganja".
Sedaj pa vprašanje za vas. Kaj menite, je smotrno sedaj, ko se leta bližajo abrahamu, ko moj sluh dokazano ni veè najboljši, ko 80% glasbe poslušam preko sicer vrhunskih slušalk, sploh kupovati komplet zbirko spet na novo?
Hkrati, pa sem izbral za to najbolj primeren trenutek, ko se cene vinila lepo dvigujejo, sama kvaliteta pa ne tako zelo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
audiofrik



Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Prispevkov: 1491
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 09:56    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

ne vem kak odgovor sploh želiš bistvenega si povedal, da te paè polaganje plošèe na gramofon bolj potegne kot digitalija, o ostalem se da razpravljati.

že srednji razred gramofona in phono pred je diskutabilen ob poplavi glav in kablov èez 10k da o gramofonih in cenah ne govorimo, sem pa marsikomu sestavil za malo denarja dosti solidno analogijo in marsikdo ki je prešltal na iglo ne gre dol oz vse manj nori za novimi digitalnimi novotarijami

Odvisno tudi kaj poslušaš, in èe to ni glasba posneta zadnja leta , je na svetu toliko odliènih vinilov za še vedno za razumno ceno, ponatisi pa so veèinoma tako tako, jaz vsekakor raje išèem originale ali kak japonski presing sedanja reizdaja je tisto ta zadnje kar kupim

Cene so absolutno v vzponu èe primerjam nekaj let nazaj ko so bile sedanje 100/200 dolarjev plošèe naprodaj za desetino tega denarja in jaz gledam da je to mogoèe zadnji vlak èe to res želiš ker z leti bo vse samo še dražje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 10:54    Naslov sporoèila: Re: Gramofon da ali ne Odgovori s citatom

Mot je napisal/a:

...
Ni me zagrabilo toliko zaradi zvoka samega, kot vsa procedura, ki je potrebna pri poslušanju vinila. Nekako me bolj "potegne" in ob tem èutim veèje zadovoljstvo, ko držim v roki ovitek plošèe.
...
Kaj menite, je smotrno sedaj, ko se leta bližajo abrahamu, ko moj sluh dokazano ni veè najboljši, ko 80% glasbe poslušam preko sicer vrhunskih slušalk, sploh kupovati komplet zbirko spet na novo?

Èe zvok ni glavni razlog (kar sam praviš, da ni), potem gre v tvojem primeru za iracionalno dilemo (dilemo, ki ne temelji na razumskih dejstvih, ampak na obèutkih ugodja). Navedel si kar nekaj razlogov, ki v tvojem primeru ne govorijo v prid racionalne smiselnosti odloèitve za vinil (na slušalkah ne boš slišal odra, ki ga nekateri navajajo kot eno od prednosti vinila, tudi visoke frekvence so že problematiène, posledièno analogni zvok v vsej svoji velièini ne bo prišel tako do izraza, tvoj strah pred morebitno finanèno izgubo, ...).

Odloèitev bo vsekakor bolj odvisna od intenzivnosti tvoje želje po spremembi in od intenzivnosti obèutka ugodja, ki ga obèutiš ob proceduri poslušanja vinilk in manj od racionalnih dejstev.

Na forumu so mnenja glede dileme vinil:digitalija zelo razlièna in temu ustrezni bodo tudi nasveti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 11:21    Naslov sporoèila: Re: Gramofon da ali ne Odgovori s citatom

Mot je napisal/a:
Kaj menite, je smotrno sedaj, ko se leta bližajo abrahamu, ko moj sluh dokazano ni veè najboljši, ko 80% glasbe poslušam preko sicer vrhunskih slušalk, sploh kupovati komplet zbirko spet na novo?

Smotrno ni, ampak Abraham, sluh in slušalke niso razlog.
Èe si res želiš, je boljša opcija kupiti stare plošèe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
viljano



Pridružen/-a: Èet Okt 2008 12:47
Prispevkov: 39
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 11:32    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Saj ni treba "obnoviti zbirko" na vinilu.
Lahko samo delno, za drugaèen (boljši) užitek tekom poslušanja.
_________________
lp,v
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
longplay



Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Prispevkov: 851
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 11:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Racionalno za vse našteto je da kupiš na boljšjem sejmu en vinil in ga paè tisti èas ko poslušaš zvok preko slušalk držiš v rokah in ga gledaš. Neglede kaj poslušaš ti bo dalo tisti obèutek da nekaj paè moraš v rokah držati da ti vzbuja nek èustveni moment. Kot poje Adi pa te prime pa te mine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 12:01    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe sem prav razumel, kolega @Mot sprašuje glede celotnega vinilnega sistema in ne samo glede vinilk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
aleksander



Pridružen/-a: Sob Nov 2008 17:47
Prispevkov: 658
Kraj: Ajdovscina

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 12:31    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Evo jaz po skromnih 25 mesecih kolikor sem na analogiji lahko reèem,da mi ni niti malo žal,da sem se takrat odloèil kot sem se..Vložek na zaèetku je res kar velik vendar vse skupaj nekako odtehta in kljub temu ,da ni komforta kot pri digitalnem, ko enostavno preskakuješ komade in vse gre tu za nekaj veè...Navadiš se poslušat cele plošèe in najdeš komade,ki jim prej nisi dal priložnosti in vidiš da je veliko dobre muzike,ki si jo ''spregledal''.

Cene plošè so pa visoke..previsoke.Sploh èe kupuješ Analog P.,MOFI itd..
50€ + je postalo že normalno v EU za te založbe..Plaèujem za dvojne na 45obratov tudi 100€+..Glej eni za èike in pivo drugi za plate ;)Tolažba paè ,ko ugotoviš,da si dal za muziko tolk,da te je že sram povedat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 13:21    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

aleksander je napisal/a:

...
in kljub temu ,da ni komforta kot pri digitalnem, ko enostavno preskakuješ komade in vse gre tu za nekaj veè...Navadiš se poslušat cele plošèe in najdeš komade,ki jim prej nisi dal priložnosti in vidiš da je veliko dobre muzike,ki si jo ''spregledal''.
...

To ni debata analogno:digitalno, ampak ta argument sem slišal že veèkrat in imam o njem svoje mnenje. Zanimivo je kako slabost naenkrat postane vrlina. Poslušalcem digitalnih virov se oèita, da po defaultu preskakujejo komade gor in dol, kar ni resno poslušanje glasbe. Seveda ni res, da, èe imaš na voljo neko možnost, le-to tudi neprestano uporabljaš. Objektivno gledano pa je precej bolj udobno iz fotelja preskoèiti nezanimiv komad (na skoraj vsakem CDju ali LPju je kakšen tak komad) kot pa se muèiti z njim, da ne govorim o opciji random predvajanja vseh komadov na vseh albumih znotraj enega folderja (izvajalca), èe ti tako paše.

To me spominja na dogodek, ko so Steva Jobsa ob priliki lansiranja prvega Macintosha vprašali zakaj ima Macintosh na miški samo eno tipko, medtem, ko ima PC dve. Njegov odgovor je bil, da èe ima miška samo eno tipko, nikoli ne moreš pritisniti napaène. In mnoge Apple fane je s tem preprièal. Objektivno gledano je desna tipka zelo uporabna in mislim, da imajo novi Maci sedaj na miški tudi dve tipki (dva kontakta).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
fjaka



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Prispevkov: 1747
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 16:58    Naslov sporoèila: Re: Gramofon da ali ne Odgovori s citatom

Mot je napisal/a:
Naj kot nov uporabnik pozdravim vse soforumaše. Zadnje èase sem pred odloèitvijo, ki mi ne da spati. Lastim si sistem, ki zadovolji veèino mojih potreb, v omari je konkretno velika zbirka CD in SACD medijev, prav tako pa sem še naroènik na Tidal. Pri prihodu CD formata sem vso svojo zbirko vinila zamenjal za takrat nov prihajajoèi obetaven format.
Pred èasom pa sem imel na posodi gramofon srednjega kakovostnega razreda skupaj s phono stopnjo (2500€) in me je spet zagrabilo. Ni me zagrabilo toliko zaradi zvoka samega, kot vsa procedura, ki je potrebna pri poslušanju vinila. Nekako me bolj "potegne" in ob tem èutim veèje zadovoljstvo, ko držim v roki ovitek plošèe. Ker pa vedno pred veèjim nakupom naredim študijo in prekleto premislim ali je nakup smotrn, sem sedaj v precepu. Plošèe, ki sem jih poslušal so bile vse ali od MOFI ali pa Analogue Productions. Ob trem sem na forumih bral, koliko ljudi se sreèuje s težavami, ki jih prinaša (sedaj) pospešena proizvodnja plošè in kakšne so težave z slabimi kopijami zaradi slabe kontrole kakovosti. Naredil sem si približen spisek naslovov, ki si jih želim, kar nekaj jih dosega precej visoke cene tudi 50€ ali veè. Ker so to veèinoma priznane založbe, kjer teh problemov naj ne bi bilo, je recimo vložek uporavièen. Bolj me skrbi za ostale, manj priznane. Ko vse skupaj seštejem pridem kar na visoko številko investicije, s kar nekaj "tveganja".
Sedaj pa vprašanje za vas. Kaj menite, je smotrno sedaj, ko se leta bližajo abrahamu, ko moj sluh dokazano ni veè najboljši, ko 80% glasbe poslušam preko sicer vrhunskih slušalk, sploh kupovati komplet zbirko spet na novo?
Hkrati, pa sem izbral za to najbolj primeren trenutek, ko se cene vinila lepo dvigujejo, sama kvaliteta pa ne tako zelo.


kompa, jaz se s tem ukvarjam 40 let.....stvar izbire, ne preprièanja.... èe te zadeva veseli, si kupi gram. , in uživaj v muski....ne mešat sluh po frequenc generatorju in aktivnem posluhu....dve popolnoma razlièni stvari....èe ti je gram všeè, go for it....
_________________
Å¡oo mazgoon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2020 18:40    Naslov sporoèila: Re: Gramofon da ali ne Odgovori s citatom

Mot je napisal/a:
... Ni me zagrabilo toliko zaradi zvoka samega, kot vsa procedura, ki je potrebna pri poslušanju vinila. Nekako me bolj "potegne" in ob tem èutim veèje zadovoljstvo, ko držim v roki ovitek plošèe...
...Ker pa vedno pred veèjim nakupom naredim študijo in prekleto premislim ali je nakup smotrn, sem sedaj v precepu.
... Bolj me skrbi za ostale, manj priznane. Ko vse skupaj seštejem pridem kar na visoko številko investicije, s kar nekaj "tveganja".
...

Pusti stat. Vidiš da te obremenjuje.
Poslušanje naj bi bil užitek, radost. Ne pa pasijon po Analogeju.

Èe te že vleèe zaradi procedure - kupi si enega modernega lepotca - naprimer Technics SL 1500 C (ki je SL1200 brez DJ navlake, zato cenejši), skupaj z Ortofon 2M Red odlièno odjemno dozo pride okoli tisoèaka in - uživaj v tem. Ima MM phono predojaèevalnik že vgrajen, tako da ti tudi ta dilema odpade.
Èas ti bo že razblinil meglo okoli dilem in pokazal kako naprej.

ps.: prvo plošèo sem si kupil 1971 leta in še danes kupujem..na bolšjaku, stare izdaje. Prvi kriterij - vse kar je dražje od 5€ škartiram. Veèino kupim po 3€ in uživam ko veliki. Res imam sreèo da me zanima predvsem klasika in da ljudje klasike ne drsajo in maltretirajo kot pop glasbo. Tako so plate skoraj kot nove, še posebej ker stari gramofoni so imeli bedne, debele igle, ki so praskale bolj pri vrhu brazde. Z eno fino iglo padeš globlje v brazdo kjer je nedotaknjeno, praktièno novo.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Èasovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe