Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Priporočilo za manjše zvočnike
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aleksander



Pridružen/-a: Sob Nov 2008 17:47
Prispevkov: 658
Kraj: Ajdovscina

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 30, 2019 02:24    Naslov sporočila: Re: Nadgradnja sistema Odgovori s citatom

blaise17 je napisal/a:
Pozdrav!

Kar nekje vode je preteklo od mojega zadnjega zapisa. Saj ne da bi bil povsem zadovoljen s tem kar sem sestavil, a za nadgradnje med tem ni bilo ne časa niti volje. Zdaj počasi ponovno razmišljam o kakšni nadgradnji ali zamenjavi in z mislijo na to, se obračam na »hi-fi« skupnost s priporočilom za kakšen dobrodošel nasvet.

Moj trenutni stereo sistem je sestavljen iz kakšnih petnajst let starega integriranega ojačevalca Denon PMA-2000R in nekaj podobnega starih zvočnikov Rega Ela 2000 (MkIII). Ob tem za nizke tone (predvsem zavoljo elektronske glasbe) uporabljam še aktivni nizkotonec Indiana Line Basso 830. Kot vir glasbe uporabljam gramofon Pro-Ject Debut Carbon, starejši CD player Sony CDP-XB 720qs in mrežni predvajalnik Logitech Squeezebox Touch, na katerega včasih priključim tudi kak USB z mp3 in FLAC datotekami. Zvočni kabli so Chord Rumour 2, interkonektor do gramofona je Chord Cobra VEE 3, CD je z ojačevalcem povezan s Chord Chamelon VEE3, Logitech Squeezebox Touch pa s Chord Chamelon Silver Plus.

Vse to imam spravljeno v praktično zgolj poslušanju in branju posvečeni pravokotni sobi velikosti nekaj manj kot 20m2 (480x415). Soba je akustično solidna – laminatni pod je prekrit s preprogo, na stranskih in nasprotni steni so police s knjigami, zid za sistemom je gol, na oknu je zavesa, oprema v prostoru je minimalistična.

Zvočnika sem postavil na »špice« simetrično ob daljši zid sobe, 40cm od zadnjega zida, prib. 150cm od stranskih zidov in ju zelo rahlo obrnil navznoter. Razdalja med zvočnikoma je prib. 180cm (vse meritve se nanašajo na center zvočnika/driverja), čeprav sama postavitev Rega zvočnikov dejansko ni težavna in ponuja precej možnosti. Edina bolj zaznava razlika pri postavitvi je oddaljenost od zadnje stene, pri čemer večja bližina zvočnika steni proizvaja malo bolj zaznavne base.

Poslušam glasbo praktično vseh žanrov. Izkušnja poslušanja je podobna ne glede na vir, čeprav seveda obstajajo razlike. »Najlepši«, najbolj uravnotežen zvok (pač glede na kvaliteto posnetka in žanra – akustična glasba se na tem sistemu nedvomno odreže najbolje) dobim iz gramofona, tudi nekateri CD-ji zvenijo v redu. Z dodanim nizkotoncem je bas v sistemu super. Glasba, ki prihaja iz zvočnikov je »avtoritativna«, transparentna, dovolj tridimenzionalna, polna detajlov, kar pride najbolj do izraza pri akustični glasbi, pri bolj rock žanrih pa je že kar malo moteče. V visokih tonih in vokalih zaznavam določeno »tankost«, manko topline, svetlost (včasih si proti temu pomagam s tonskimi kontrolami), zvoku manjka muzikalnosti, dinamike, posledično je poslušanje glasbe dlje časa utrujajoče.

Težava je, da ne znam prav dobro določiti kateri element sistema je »kriv« za omenjane neželene plati zvoka. Najočitnejša kandidata se mi zdita zvočnik in ojačevalec. Kaj torej zamenjati in s čim?

Že ob preizkušanju zvočnikov sem omenil, da sem razmišljal o »all Rega« sistemu in še vedno se vsaj deloma nagibam k temu. Na neki točki že imam načrt gramofon Pro-Ject zamenjati z Rega P3. Kot sem že omenjal, sem na kratko zvočnike že slišal z ojačevalcem Rega Brio 3, čeprav v drugem prostoru in z drugim virom. Čeprav je bil poskus kratek, je pokazal nekaj pozitivnih lastnosti tovrstne kombinacije. Filozofija in zvok Rege mi načeloma ugaja. Kakšne so po vašem mnenju alternative? Kaj bi mi priporočali, da še poskusim, preizkusim…?

Vsak morebiten komentar in/ali nasvet bo dobrodošel…

Hvala!


Evo en nasvet iz moje strani..
Raje kot RME dac ,ki ima za moj okus precej umeten, sterilen ,nenaraven zvok(kot večina ''modernih''DACov sploh nižjega cenovnega ranga..pa tudi precej dražjih) ti priporočam, da vzameš katerega od R-2R DACov..
Za nekje 750€ ti svetujem Denafrips Ares R-2R DAC.

Drugi dac,ki je še kak % boljši in je recimo še v normalnih cenovnih okvirjih je Audio-GD - R8 - Discrete Balanced R2R-1650€
Bo pa ta razlika opazna zelo težko,če ni sistem na res visokem nivoju in je Denafrips Ares zato top izbira.

Zadeva je zvokovno na neverjetno visokem nivoju,zelo naraven,nevtralen zvok.Zelo zelo blizu je analognemu zvoku,ki ga recimo z DACi kot so RME,Schitt,... in po mojem mnenju večina Sabre DACov lahko samo sanjaš.Ti daci so (za moj okus)na dolgi rok naporni za poslušanje.
Če si kdaj poslušal dobro posneto ploščo (izdelek iz original analog master tapes) potem veš o čem govorim.
Evo upam,da sem ti kaj razširil obzorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
ico



Pridružen/-a: Ned Maj 2013 10:00
Prispevkov: 193
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 01, 2019 21:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

uzitek123 je napisal/a:
Bose : Z kolegom sma poslušala vsaj 20 različnih soundbar-ov, od vseh različnih znamk, je najbolje zvenel Bose in yamaha Ysp- 2500. Bose je bil tudi najmanjši od vseh testiranih ( 2+1) Na koncu se je odločil za 200€ (854€) dražjo yamaho, kajti uporabljena bo za poslušanje filmov in je 7+1.
Naju je pa tisti majhen Bose zelo pozitivno presenetil, čeprav po izgledu,opisu itd razni Filipsi, Samsungi,Lg itd obljublajo več.
Kako je z Bose drugimi zvočniki pa ne vem.

pozdravljen bi danes 2019 tudi ostal na bose oz.yamaha?
ali predlagaš še kaj bolj razvitega?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blaise17



Pridružen/-a: Čet Avg 2014 11:33
Prispevkov: 14
Kraj: Kidričevo

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2019 18:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav!

Hvala vsem za podana priporočila!

Harbeth Compact 7ES3 sicer ni enak starejšemu modelu HL P3, a sem tudi zanj bral podobno, vendar se v praksi pokaže, da ga v prostor, sploh če je zmerno stran od zidov, ni težko postaviti. S postavitvijo in zvenom zvočnikov sem torej zadovoljen. V tem oziru lahko spregledate naslov teme, ker sem po letih iskanja, končno našel pravi zvočnik zame, zdaj je na vrsti elektronika in viri.

Tudi tu menim, da nisem daleč od »končnega« uspeha. Dobil sem nekaj priporočil za nov streamer, kot je recimo Cambridge Audio CXN v2, a sem se nekako zaenkrat odločil, da bom zadržal Touch in poskušal izboljšavo zvoka poiskati s kakšnim solidnim DAC-om. Zato je zdaj vprašanje kateri DAC? Je recimo poceni Cambridge Audio Dac magic plus že dovolj ali potrebujem kaj boljšega? V preteklosti sem (sicer na drugem, manj transparentnem sistemu) že preizkusil nekaj poceni (do 500€) DAC-ov in nisem v zvoku zaznal nobene res omembe vredne izboljšave. RME ima ogromno funkcij, s katerimi bi lahko nadzoroval zvok, a večina zapisov, tako kot aleksander, omenja precej analitičen, sterilen zvok, nekaj, kar mi običajno ne ustreza preveč, a je vprašanje kako bi se odnesel v kombinaciji z Yamahao AS 2000, ki kot rečeno, trenutno meni zveni preveč »temno« in »odmaknjeno«, skoraj »leno«.

V letih preizkušanja zvočne opreme sem se naučil, da ni dobro ničesar kupovati na pamet, zato v kolikor nečesa ne morem preizkusiti, sploh ne kupim. Malo boljši DAC-i so pri nas zelo težko dosegljivi, zato Denafrips Ares R-2R in Audio-GD - R8 težko vzamem v obzir, ker bi kupoval na pamet. Ob tem bi rad, da ima DAC tudi preamp funkcijo, ker mi na ta način dopušča nekaj več fleksibilnosti pri spreminjanju zvoka…

Zdi se, da sem se pri Yamahi nekoliko uštel, ker sicer zvok Yamahe zelo dobro poznam, a me je AS 2000 presenetil s povsem za Yamaho neznačilnim zvokom. To seveda ne pomeni, da gre za slab ojačevalec ali kaj podobnega, prav nasprotno, iz mojih starejših zvočnikov Rega Ela 2000, recimo izvabi veliko lepše zvoke, kot je to počel moj stari Denon, a je očitno, da skupaj s Harbeth Compact 7ES3 zame producira veliko preveč »odmaknjen« in »sproščen« zvok.

Trenutno Harbethe poslušam s starim RS 500 in mi zveni dobro, če bi lahko temu zvoku dodal malo več globine in širne (ki jo recimo premore 2000), bi pa bil sploh zadovoljen.

Hvala in LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
simon740



Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59
Prispevkov: 975
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2019 19:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

blaise17@

Jaz sem imel kar nekaj DAC-ev v lasti (od 100-2000€).
Glede na tvoje zahteve, bi morda lahko probal Nuprime DAC-9.
Zelo transparenten a nikakor ne "oster" zvok. Igra v razredu 2x dražjih.
Verjetno se lahko z INTEK-om zmeniš, da sprobaš doma na svojem sistemu.

lp,
Simon
_________________
Sound quality has very little to do with file size
Some people may think that loud sound is = good sound, but the fact is that it is loud and compressed and all dynamics have been sucked out.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aleksander



Pridružen/-a: Sob Nov 2008 17:47
Prispevkov: 658
Kraj: Ajdovscina

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2019 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

blaise17 je napisal/a:
Pozdrav!

Hvala vsem za podana priporočila!

Harbeth Compact 7ES3 sicer ni enak starejšemu modelu HL P3, a sem tudi zanj bral podobno, vendar se v praksi pokaže, da ga v prostor, sploh če je zmerno stran od zidov, ni težko postaviti. S postavitvijo in zvenom zvočnikov sem torej zadovoljen. V tem oziru lahko spregledate naslov teme, ker sem po letih iskanja, končno našel pravi zvočnik zame, zdaj je na vrsti elektronika in viri.

Tudi tu menim, da nisem daleč od »končnega« uspeha. Dobil sem nekaj priporočil za nov streamer, kot je recimo Cambridge Audio CXN v2, a sem se nekako zaenkrat odločil, da bom zadržal Touch in poskušal izboljšavo zvoka poiskati s kakšnim solidnim DAC-om. Zato je zdaj vprašanje kateri DAC? Je recimo poceni Cambridge Audio Dac magic plus že dovolj ali potrebujem kaj boljšega? V preteklosti sem (sicer na drugem, manj transparentnem sistemu) že preizkusil nekaj poceni (do 500€) DAC-ov in nisem v zvoku zaznal nobene res omembe vredne izboljšave. RME ima ogromno funkcij, s katerimi bi lahko nadzoroval zvok, a večina zapisov, tako kot aleksander, omenja precej analitičen, sterilen zvok, nekaj, kar mi običajno ne ustreza preveč, a je vprašanje kako bi se odnesel v kombinaciji z Yamahao AS 2000, ki kot rečeno, trenutno meni zveni preveč »temno« in »odmaknjeno«, skoraj »leno«.

V letih preizkušanja zvočne opreme sem se naučil, da ni dobro ničesar kupovati na pamet, zato v kolikor nečesa ne morem preizkusiti, sploh ne kupim. Malo boljši DAC-i so pri nas zelo težko dosegljivi, zato Denafrips Ares R-2R in Audio-GD - R8 težko vzamem v obzir, ker bi kupoval na pamet. Ob tem bi rad, da ima DAC tudi preamp funkcijo, ker mi na ta način dopušča nekaj več fleksibilnosti pri spreminjanju zvoka…

Zdi se, da sem se pri Yamahi nekoliko uštel, ker sicer zvok Yamahe zelo dobro poznam, a me je AS 2000 presenetil s povsem za Yamaho neznačilnim zvokom. To seveda ne pomeni, da gre za slab ojačevalec ali kaj podobnega, prav nasprotno, iz mojih starejših zvočnikov Rega Ela 2000, recimo izvabi veliko lepše zvoke, kot je to počel moj stari Denon, a je očitno, da skupaj s Harbeth Compact 7ES3 zame producira veliko preveč »odmaknjen« in »sproščen« zvok.

Trenutno Harbethe poslušam s starim RS 500 in mi zveni dobro, če bi lahko temu zvoku dodal malo več globine in širne (ki jo recimo premore 2000), bi pa bil sploh zadovoljen.

Hvala in LP


Samo za info ti še povem,da je Denafrips eden redkih,ki svoje izdelke prodaja brez posrednikov ampak direkt končnemu kupcu(torej brez marže,ki jo drugače plačamo trgovcu).Drugače bi ta dac,ki sem ti ga priporočil imel ceno 2K€+..

Najvišji model Denafrips Terminator je cenovno nekje med 4-5000€ in se kar redno pojavlja v sistemih najvišjih rangov.ČE iščeš analogen,nenaporen zvok je ta Ares II dac prava izbira.
Je pa seveda nakup v tvojem primeru ''na pamet'' in zato se je težje odločit..Lahko pa počakaš do januarja,in ga prideš poslušat k meni.(po novem letu ga bom naročil).Sem ga imel priliko poslušat pri kolegu v Italiji in ti povem,da do 3k€ kolikor sem si na začetku dal buđet (cena tega je pa dobra četrtina tega) nisem še slišal boljšega DACa.


Nazadnje urejal/a aleksander Pon Dec 02, 2019 22:13; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2019 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdi se, da sem se pri Yamahi nekoliko uštel, ker sicer zvok Yamahe zelo dobro poznam, a me je AS 2000 presenetil s povsem za Yamaho neznačilnim zvokom. To seveda ne pomeni, da gre za slab ojačevalec ali kaj podobnega, prav nasprotno, iz mojih starejših zvočnikov Rega Ela 2000, recimo izvabi veliko lepše zvoke, kot je to počel moj stari Denon, a je očitno, da skupaj s Harbeth Compact 7ES3 zame producira veliko preveč »odmaknjen« in »sproščen« zvok.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yamaha AS 2100 odpravlja tisto, kar se je očitalo drugače dobremu ojačevalcu AS2000: pasivnost, mlahavost.
Če je stari uporabljen na živahnih zvočnikih, stvar ni tako moteča. Nasprotno če se dobita skupaj dve lenobi, je kot bi padli v katran...slow motion...
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mzi.perx



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 0:06
Prispevkov: 160
Kraj: PIRAN

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 02, 2019 22:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem od kje všečnost Yamahe s Harbeth zvočniki.
Yamaha že od daleč ne dosega nevtralnosti Harbethov. Poleg tega Yamaha s svojo lenostjo še dodatno zavira zadržanost Harbethov, tako da je zvok daleč od transparentnega in prezentnega, gre vse bolj v pretiran "laid back".
Če že tranzistor je Accuphase super izbira in je ena najboljših kombinacij s Harbethi sploh, če želiš v zvoku več iskrivosti in zraka pa hibrid tipo Unico.
Če želimo kvalitete čistega "valve" zvoka v SE ali push pull varianti seveda z malo več moči je tukaj izbor še širši; New Audio Frontiers, Unison, Trafomatic, Leben itd.


Wink

Pozdrav Wink
_________________
MZI.PERX
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: -
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2019 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj mesecev sem imel model SHL5+. Sprva se je tudi meni zdelo, da gre za zelo univerzalen, poslušljiv zvočnik. Hitro pa sem opazil, da gre za dokaj zatežen zvočnik, tipično angleški. Skratka, ko je šel od hiše, sem bil bolj vesel kot ob njegovem prihodu. No, okusi so različni.

Accuphase ne velja ravno za zelo živahen amp. Ne vem kako bi se kaj obnesel z Harbethom. Yamaha je bolj znana po svoji živahnosti (nekateri celo pravijo, da se "dere"). Po moje bi s Harbethom dobro šel skupaj kakšen Plinius, Perreaux, Simaudio, Luxman. Eden od soforumašev ima Gryphona in ne more prehvaliti te kombinacije. Za lampaše ne vem.

Sicer pa ima Harbeth svoj forum (HUG). Tam člani pišejo s čim poganjajo svoje Harbethe. Pozabil sem svoje prijavne podatke, zato žal ne morem pogledat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
delfinus



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Prispevkov: 1627
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2019 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam Gryphon Callisto 2200 in Harbethe SHL5+ ze kar ene 4 leta. Prej na bivsem sistemu sem bil vedno nekaj nezadovoljen in preizkusal raznorazne kombinacije. Harbeth ima natur in poslusljiv muzikalicen sound, ki je narejen za mojo duso. Zdej je pot koncana. Se celo downsizal sem mal sistem, ker dragi kabli niso bili vec potrebni na tej kombi.

lp, d.
_________________
If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
habo66



Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Prispevkov: 1078
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2019 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar se dacev tiče sem tudi pristaš r2r.

Če še drži, potem bo kolega v kratkem prodajal Metrum Menuet. To je že kar huda zadeva. Cenovno bo ta rabljen v tvojem rangu. Pa še poslušat ga greš lahko, ker je iz Lju. Metrum je renomiran nizozemski proizvajalec dacev, ki je zaslovel z modelov Octave, ki je za 600€ ponujal top performance.

Drugače bi pa izpostavil še Schiit Gungnir multibit, ki je nov dobrega jurja. Drugače pa tako kot Aleksander pravi, Denafrips Ares je trenutno, vsaj po napisanem in odzivih uporabnikov, top izbira v tem rangu in še mnogo dlje.

Izpostavil bi še ECdesigns: www.ecdesigns.nl
Strica spremljam na diyaudio že en čas in mi je všeč njegov pristop. Probati sicer ne moreš pri nas (najbrž), ampak niso take cifre..

Drugače pa ima prijatelj kombinacijo Harbeth 30.1. + Luxman 505ux + RME DAC in me je zelo impresionirala. Sicer bi moral RME probati še v kakšnem drugem sistemu, da bi videl kje je, ampak v tej kombinaciji se dobro znajde.

lp, G
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2019 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede Metrum Menuet DAC, o katerem piše @habo66, je v časopisu Ear leta 2016 pisalo naslednje (zanimivo tudi za lastnike Harbethov): "anything I threw at it during the three week workout was delivered to the Harbeth SHL 5 Plus loudspeakers in the most musically fulfilling way."

DAC na testu je bil v družbi Music First Audio Classic V2 passive preamp in Pass Labs X260.5 mono amplifiers.

K Harbethom potemtakem pašejo tudi nekoliko zmogljivejši Pass Labs ampi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mzi.perx



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 0:06
Prispevkov: 160
Kraj: PIRAN

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2019 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
Nekaj mesecev sem imel model SHL5+. Sprva se je tudi meni zdelo, da gre za zelo univerzalen, poslušljiv zvočnik. Hitro pa sem opazil, da gre za dokaj zatežen zvočnik, tipično angleški. Skratka, ko je šel od hiše, sem bil bolj vesel kot ob njegovem prihodu. No, okusi so različni.

Accuphase ne velja ravno za zelo živahen amp. Ne vem kako bi se kaj obnesel z Harbethom. Yamaha je bolj znana po svoji živahnosti (nekateri celo pravijo, da se "dere"). Po moje bi s Harbethom dobro šel skupaj kakšen Plinius, Perreaux, Simaudio, Luxman. Eden od soforumašev ima Gryphona in ne more prehvaliti te kombinacije. Za lampaše ne vem.

Sicer pa ima Harbeth svoj forum (HUG). Tam člani pišejo s čim poganjajo svoje Harbethe. Pozabil sem svoje prijavne podatke, zato žal ne morem pogledat.




Že ime pove kaj Accuphase zmore, poleg tega je izredno čist, osvobojen popačenj z izredno kontrolo basov, velik damping faktor , kar Yamaha še v sanjah ne zmore. Videl, slišal veliko kombinacij Accuphase-Harbeth, žal Yamaha-Harbeth ne videl nikjer. Luxman je v primerjavi z Accuphase trši in nima take kontrole v basu.

Pozdrav Wink
_________________
MZI.PERX
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: -
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2019 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Osebno nisem slišal niti Accuphase niti high-end Yamahe, o njih sem samo slišal govorice. Ti si poslušal, zato verjamem, da bo tvoja konkretna izkušnja lahko bolj koristila tistim, ki jih zadeva zanima.
Glede na mojo izkušnjo s Harbethom, predpostavljam, da mu bolj ležijo trši (ne premehki), hitrejši ampi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blaise17



Pridružen/-a: Čet Avg 2014 11:33
Prispevkov: 14
Kraj: Kidričevo

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2020 15:45    Naslov sporočila: RME ADI-2 DAC in Rega DAC-R Odgovori s citatom

Pozdrav!

Če bi morda koga kdaj zanimalo, sem sestavil kratko poročilo mojih vtisov po tem, ko sem v preteklih tednih v svojem sistemu preizkušal dva zanimiva DAC-a in sicer RME ADI-2 DAC in Rega DAC-R. Gre za DAC-a, ki glede na odzive na spletu, v cenovnem razredu do 1000€, kotirata med boljše. Na tem mestu bi se za možnost preizkusa obeh naprav zahvalil mariborski trgovini Audioscape, ki mi je omenjeni preizkus na domu tudi omogočila.

S preizkusom DAC-ov sem imel v svojem stereo sistemu predvsem dva namena:

1. Odstraniti motnje in šum v zvoku, ki ga poslušam preko računalnika.
2. Nadgraditi zvok še dveh preostalih digitalnih virov, CD predvajalnika Sony CDP-XB 720qs in mrežnega predvajalnika Logitech Squeezebox Touch, preko katerih, skupaj z računalnikom, poslušam okoli 80% glasbe.

Zvok mojega sistema je trenutno zame za odtenek preveč »topel«, »len« in mogoče premalo transparenten. Razen tega mi je zvok sistema na splošno všeč, bi pa rad našel rešitev, da ga še nekoliko nadgradim. Glede na to, da so viri trenutno v mojem sistemu »ozko grlo«, sem imel idejo, da bi najprej poskušal vira nadgraditi s kakšnim solidnim DAC-om. Glede na prebrano in »slišano«, je bil moja prva izbira RME ADI-2 DAC.

RME ADI-2 DAC (v nadaljevanju RME) sem na integrirani ojačevalec Yamaha A-S 2000 priklopil preko nebalansiranega izhoda s kabli Chord Chamelon VEE3, za priklop vseh treh digitalnih virov sem uporabil priloženi USB kabel in navadna Coax in optični kabel, ki sem ju imel doma. Od številnih nastavitev, ki jih ponuja RME, sem se malo igral le z glasnostjo, tonskimi kontrolami in filtri, EQ-ja se nisem dotikal, ker tudi če bi zadevo študiral, verjetno zadeve ne bi znal ustrezno uporabiti.

Prvi cilj je RME izpolnil brez vsakih težav. Zvok iz računalnika je čist in brez motenj, kot sem tudi pričakoval da bo, a je verjetno to naloga, ki bi jo brez težav izpolnil tudi kak veliko bolj osnoven USB DAC.

Drugi cilj je zahteval veliko bolj obsežno testiranje in je v veliki meri odvisen od moje subjektivne presoje, kakšen zvok mi je všeč. Takoj sem opazil, da razlika med DAC-i v mojih virih in RME zagotovo obstaja, a sem hkrati spoznal tudi, da ta ni tako velika in ne v celoti takšne narave, kot sem upal da bo, čeprav sem za dokončno potrditev tega občutka potreboval nekaj dni kritičnega poslušanja. RME po svoji zvočni sliki kar ustreza mojim Harbeth C7 ES3 zvočnikom, ki imajo radi nevtralnost. Tako RME daje zvoku nekaj več čistosti, detajli so bolj izpostavljeni, kar rezultira v malo večjem realizmu zvoka (kar je posebej zaznavno pri akustičnih instrumentih, kot so recimo godala, klavir), bas je malo bolje definiran, po drugi strani pa so vokali nekoliko tanjši, zvočna slika je bolj dvodimenzionalna, zvoku manjka globine in mislim da se temu reče »telesnosti« (body). Pri A/B testiranju med viri in RME, sem nekako prišel do ocene, da mi kakšnih 50% glasbe bolje zveni z RME in kakšnih 50% brez, kar je zame premalo. Drugega cilja RME zame tako ne izpolnjuje v zadostni meri, da bi opravičil nakup.

RME je očitno zelo kompetentna naprava s celo vrsto orodij, ki tistemu, ki jih zna uporabljati, verjetno omogoča zelo spodobno kontrolo zvoka (v prostoru in preko slušalk). Sam večine teh orodij nikoli ne bom uporabljal, kot tudi ne (baje odličnega) ojačevalca za slušalke, zato sem ocenil, da je cena, ki bi jo plačal za tisto, kolikor je moj sistem z RME morda boljši, veliko previsoka, da bi opravičevala investicijo.

Kot drugega sem preizkusil Rega DAC-R. Kot sem omenjal tudi že v tej temi na forumu, mi je zvok Rege znan in precej ljub. Tudi v primeru DAC-a lahko temu smo pritrdim. Poslušanje glasbe z njim je prijetno in nenaporno. Kar se pa izboljševanja zvočne slike tiče, pa je takole. Najboljši učinek ima DAC na CD predvajalnik. Tukaj njegov »topel« in nenaporen zvok pride najbolj do izraza, še posebej zato, ker ima izvirno Sonyjev predvajalnik nekoliko svetlejši karakter, ki ni vedno prijazen do vse glasbe. Pri zvoku iz računalnika, Rega podobno kot RME, brez težav reši tehnično plat predvajanja zvoka, ki je brez nepotrebnih šumov in klikov. Zvočna slika je v primeru računalnika manj prepričljiva. V bistvu razen odsotnosti šumov in občasnih klikov, ki jih sicer lahko slišim preko izhoda za slušalke na računalniku, kakšnih drugih razlik v zvoku ne slišim. Ko primerjam zvok mrežnega predvajalnika in Rege, zaznam subtilno izboljšanje zvoka, posebej v nekoliko boljšem basu in detajlih, a sem moral za to kar dobro prisluhniti. Želim reči, da je razlika med Squeezeboxom in Rega DAC-om zelo majhna in ob površnem poslušanju praktično neznatna. Za razliko RME-ja lahko sklenem, da je praktično vse, kar slišim preko Rega DAC-a, tudi bolje (bolj poslušljivo, prijetno za moje uho), a je ta razlika tudi veliko manjša oz. težje slišna kot pri RME.

Poskus je še enkrat več potrdil, kar lahko počasi, z izkušnjami, ki jih imam do sedaj z DAC-i, že prepoznam kot dejstvo, da le ti zvok v glavnem izboljšujejo (ali spreminjajo) le precej subtilno, in da vsaj v tem segmentu, ki sem ga do sedaj lahko spoznal, se pravi v cenovnem razredu okoli 500 in do 1000€, verjetno z njimi ne bom našel tiste nadgradnje zvoka, ki jo iščem v svojem sistemu. Morda bom tekom testiranj dal priložnost še kakšnemu malo dražjemu DAC-u, nagledanega imam Audiobyte Black Dragon DAC, katerega cena se giblje okoli 1500€, če naletim na to možnost, pa bi me zanimalo tudi, kakšen učinek imajo »R2R« DAC-i, recimo, priporočali ste mi Denafrips Ares II DAC in kak AUDIO-GD DAC, čeprav je »poslovanje« s Kitajsko v tem trenutku, kolikor slišim, nekoliko oteženo. Me zanima, če bodo moje ugotovitev podobne tudi za nekoliko dražje DAC komponente.

Zdaj razmišljam o več različnih scenarijih oz. možnostih. Ena je, da bi za računalnik kupil nekaj osnovnega, kak USB DAC, toliko, da odpravim težavo prikopa, za potencialno želeno izboljšanje zvoka sistema, pa bo očitno treba nadgraditi predvsem vira in/ali ojačevalec. V primeru zamenjave CD-ja, bi razmišljal o kakšnem Yamaha CD-S2100 (ki že ima vse potrebne DAC vhode) ali kaj podobnega, v primeru menjave mrežnega predvajalnika pa, kot sem že omenil, gledam predvsem Cambridge Audio CXN v2 in/ali Cambridge Audio Azur 851N, vse to bi na trgu rabljen opreme verjetno lahko našel v okviru cene, ki si jo lahko privoščim. Kot sem tudi že omenjal, pa z enim očesom gledam tudi na možnost nadgradnje integriranega ojačevalca, najbolj resno v smeri Yamaha A-S 2100, če pa najdem kaj, kar je s Harberti še bolj kompatibilno, pa sem pripravljen tvegati še kaj več, pod pogojem, da se nahaja v cenovnem razredu nekje do 2000€. Mogoče se splača kaj preveriti tudi ločene komponente (ločena amp in preamp) ali morda celo monobloke? V tem primeru, kaj bi mi lahko priporočali?

Toliko, upam, da poročilo pride komu kdaj prav, sicer pa še vedno vabljeni, da mi priporočate še kaj, kar bi se splačalo preveriti…Hvala!


Nazadnje urejal/a blaise17 Pon Feb 10, 2020 21:07; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2020 16:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če iščeš nevtralno zveneč DAC, si pobliže oglej tiste, ki uporabljajo čip BB PCM1792 Na spodnjem linku je kar obsežen seznam DACov in čipov, ki so vgrajeni vanje.

https://www.dutchaudioclassics.nl/the_complete_d_a_dac_converter_list/

Na seznamu so tudi CDP-ji. Gledaš samo DACe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe