Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Parks Audio Puffin
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2019 10:06    Naslov sporočila: Parks Audio Puffin Odgovori s citatom

Že tretji dan doma Puffin - digitalni phono predojaĆØevalec.
Naredi A/D pretvorbo - z DSP-jem obdela, ekvalizira, filtrira, zgladi, poĆØeÅ”e, poĆØoha.. - sledi D/A pretvorba.
Lahko prikljuĆØiÅ” ali MC ali MM ali pa tudi CD ali drugi tak izvor kot so magnetofoni (se izklopi RIAA filtre) in obdelaÅ” signal kot ti paÅ”e - kar je glavna prednost tega strojĆØka - defolt vse na nuli je 'samo' spodoben phono z digitalnim predznakom.

https://www.youtube.com/watch?v=KdDjDuwNra0

Prvi vtisi - za ta denar pet zvezdic, ima nekatere kvalitete, ki jih ne dobiÅ” kar tako.
-------------------------------------------------------------------------------------
Å opek deemphasis krivulj za phono:
https://positive-feedback.com/wp-content/uploads/2015/06/Curves.png
https://www.stereophile.com/content/sentec-eq11-phono-preamplifier

Na nekaterih ploÅ”ĆØah je dramatiĆØna razlika v sporoĆØilnosti glasbe kot tudi sound sam po sebi - v odvisnosti od uporabljene krivulje.
VĆØeraj z NAB LP krivuljo posluÅ”al Kreutzer sonato (DG založba, verjetno RIAA koda) - ne znam si objasnit razlike v zvoku s samo nekaj decibeli razlike v krivuljah. Mora biti Å”e kaj drugega posredi (faza filtra?? v kombinaciji s fazo mojih zvoĆØnikov?+interakcija filtrov med seboj -RIAA - NAB?) da klavir tako izskoĆØi kot da je fiziĆØno pred mano.
Sedaj ne nastavim filtrov po temu kaj se mi zdi da bi bilo prav ampak po temu kako se sliŔi. Preklopi so zelo mehki, gladki in hitri, tako da kar vabi k spreminjanju parametrov.
Se spraÅ”ujem: master trakovi niso riaa kodirani, to se naredi v fazi rezanja matrice. Ali so vse ploÅ”ĆØe Decca enako filtrirane (LondonLP) tudi ĆØe so jih rezali izven Anglije? Isto se lahko posploÅ”i na druge. Ker to na ploÅ”ĆØi ni navedeno, ne ostane drugega kot poskusiti in sliÅ”ati kaj rata.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 14, 2019 10:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, kako zelo podobno igrajo LP z digitalnim mastrom (DDA) neglede ali je digitalni Puffin ali analogni lampaÅ” v igri.
Razlika nastane na tradicionalnih LP-jih.

PosluŔanje spominja na digitalno v prvi vrsti zato, ker ne gre skozi vso prasketanje in predvsem tisto tiho nenehno pokljanje, ki je posledica stalnih razelektritev statike. Tako naenkrat zavlada tiŔina podobna digitalni reprodukciji, kar zelo paŔe. Vtis je, da zelo kratkih tranzientov ne 'utegne' zaznati in predelati.
No, poleg drobnega pokljanja ne gredo skozi tudi signali ki tvorijo drobne teksture. To slednje malo manj paŔe, je pa sliŔno predvsem v velikih orkestralnih delih in Ŕe to samo na AAA longplejkah.
Odmevi pa niso prizadeti, nasprotno, so celo bolj oĆØitni in to doda vrednost sliÅ”anemu.

Pri solistih ali manjÅ”ih zasedbah ta preĆØiÅ”ĆØenost niti ni moteĆØa, sploh ĆØe uspe da izskoĆØijo instrumenti.
Na plus strani je tudi globina basa, ki pri phono stage-ih ni tako samoumevna. Dinamika je zelo ok, scena pa velika v vse smeri, ni opaziti nobenih omejitev napram mojemu naboru phono stage-ov.
---------------------------------------------------------
A najveĆØji plus je modeliranje signala. Tako naprimer z eno mojo retipano glavico je tonalni balans na svetli strani. Korekcijo se naredi takoj in brez opaznih stranskih uĆØinkov - naprimer moj Blaupunkt Bremen ima ĆØuda kanalov digitalne ekvalizacije a ĆØim to vklopiÅ” se zvok nekoliko zastre. Pri Puffinu ne.
ƈe nimaÅ” Puffina moraÅ” take korekcije opraviti na analogni naĆØin: z menjavami matov, kablov, roĆØic, phono stejĆ°ov, nastavitvami glavice.

Puffin uporablja 24bit/96kHz konverterje in zame igra bolje od tega kar sem vajen sliÅ”ati od CD-ja kar se tiĆØe detajlov, risanja prostora in ambience.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 17, 2019 07:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj je že en teden naokoli. Puffin se pusti posluŔati, kar je dober znak.
DobrodoÅ”la izkuÅ”nja, ki mi namiguje kaj priĆØakovati od digitaliziranih posnetkov (iz gramofona). ƈeprav narediti digitalizacijo Å”e pred riaa filtracijo ima dodatno prednost, da je riaa lahko u nulo narejena - slednje v analognem naĆØinu stane od par tisoĆØakov navzgor, pa Å”e ne uspe vsakemu. Tako da digitalizirani posnetki po analognem filtriranju so verjetno slabÅ”i kot ĆØe bi naredili A/D takoj v Å”tartu kot je to primer Puffina.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 19, 2019 10:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po moje gre za klasiĆØni problem analogne RIAA, zato imaÅ” obĆØutek, da je digitalna RIAA boljÅ”a. V teoriji je pretvarjanje A/D + ekvalizacija z DSP + D/A zaradi pretvorb in interpolacij slabÅ”a, ima pa prednost, da v frekvenĆØnem obsegu ne vrti faze. Pri klasiĆØnem RIAA analognem vezju je v filtru, ob ojaĆØanju cca 1000, tudi najmanj ene 20Ā° faznega zaostajanja v podroĆØju od 20Hz-20kHz. To ti da izrazito mrtev zvok, nepojasnjenega izvora. Leta sem se trudil izdelati analogno RIAA (MM/MC), zdaj jo lahko, z max 2Ā° fazne napake, probaÅ”. Å e viÅ”ji nivo bi bil identiĆØni RIAA filter z aktivno povratno zvezo, kar s faktorjem 10x Å”e dodatno zniža fazno napako. Ja, paĆØ nekaj koÅ”ta in veĆØje vezje pride.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 20, 2019 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem elektroniĆØar, pa si razlagam po svoje:
- pri uporabi riaa filtra nastanejo fazni zasuki,
- pri pravilnem riaa dekodiranju tudi nastanejo zasuki vendar v nasprotno smer ('odvrti' fazo nazaj ) kot je bila pred kodiranjem. KonĆØni rezultat je linearnost in pravilna faza.

Po mojem mnenju je zato pravilno samo eno dekodiranje. ƈe je bil uporabljen feedback pri kodiranju, mora biti uporabljen tudi v phono predojaĆØevalniku? ƈe je bila uporabljena pasivna riaa pa pasivno nazaj?

Sigurno pa je, da z DSP-jem narediÅ” vse prav ker se da tudi faz sprogramirati, ĆØe le veÅ” kaj delaÅ”.
RazmiŔljati o linearni fazi phono pre-ja brez upoŔtevanja kako je vstopni signal zasukan po mojem ne daje pravilnega rezultata.
Ali ne ?? boh...
---------------------------------------------------------------
Sem pa v svoji amaterski karierici naredil lampaÅ”e s feedbackom in brez v riaa filtru. Se mi je vedno zdelo, da bolj prav dekodira pasivna riaa - sklepam po tem, ker se mi 'prikažejo' instrumenti - recimo violonĆØelo in klavir, ga prav vidim 3D pred sabo. V nasprotnem pa dobim 'distancirane' instrumente brez jasnih kontur. Valjda ne gre to z vsako ploÅ”ĆØo/posnetkom a s feedbackom ni Å”lo z nobeno ploÅ”ĆØo. Zato tako sklepam.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 20, 2019 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pasivna RIAA samo frekvenĆØno odvisno duÅ”i s paĆØ znanimi tremi lomnimi frekvencami in ne vrti faze. Pri filtru v feedback povezavi pa pride do vrtenja. Torej dobro sliÅ”iÅ”.
Za aktivni feedback poiÅ”ĆØem v garaži shemo za lažjo predstavo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 21, 2019 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
Pasivna RIAA samo frekvenĆØno odvisno duÅ”i s paĆØ znanimi tremi lomnimi frekvencami in ne vrti faze. Pri filtru v feedback povezavi pa pride do vrtenja. Torej dobro sliÅ”iÅ”.
Za aktivni feedback poiÅ”ĆØem v garaži shemo za lažjo predstavo.

Tega nisem dobro razumel: ...ne vrti faze. Vedno sem mislil, da vsak filter suka fazo.
V pasivni riaa so trije 6dB/oktavo simpl filtri (drugi,srednji, ustavi/nevtralizira prvega - tako da je med 500 in 2.100Hz raven odziv//zaradi neoglatosti analogije se dobi potem zvezen potek preko nule), nato sledi tretji, ki dokonĆØa upad do 20kHz. Po moje vseeno imajo svoj efekt na fazo. Ali ne, joztom?
iz neta kjer obravnavajo digitalizacijo riaa:
http://pspatialaudio.com/disc_eq.htm
Importantly, the correction curves applied here are not derived from FFT curve fitting. Such a technique results in generating a non-causal, linear-phase filter which does not correctly compensate for the phase distortion introduced by the pre-emphasis filter. Unfortunately, this is the technique employed in most of the software solutions commercially available. Not only does this technique result in frequency response anomalies (we've measured around 1dB errors), but - much more seriously - it destroys the linear phase response of the pre-emphasis + de-emphasis chain.


This is what happens to a (sin x)/x pulse (left) when it has been encoded with a standard RIAA encoded but decoded by an FFT filter (right). The amplitude of the frequency components is correctly recovered, but their phase is hugely distorted resulting in a distorted signal when viewed in the time-domain
Instead, in Stereo Lab, the equalisation is performed in software with causal filters which are exact mathematical analogies of real analogue filters. The resulting overall phase-response being Ā±2Ā° from 20Hz to 20kHz (RIAA, 96kHz sampling). See appendix for the details and a mathematical treatment of the filter implementation used in Stereo Lab.

_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
navi



Pridružen/-a: Sre Jul 2008 17:57
Prispevkov: 78
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 21, 2019 23:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na Ambasadorjevo besede, katerega mnenje zelo cenim, je tale Puffin zelo zanimiva naprava.

Sam se ravno nimam za audiofila, saj gramofon, star Technics sl D303, posluÅ”am preko Denonovega resiverja AVR 4308 na integrircu Primare I22, ki ga v tem primeru uporabljam kot konĆØno stopnjo.

Ker imam kar nekaj ploÅ”ĆØ, a za "gramofonske vode" nisem pripravljen preveĆØ investirati,razmiÅ”ljam o Puffinu, ker bi vseeno rad zvok na tem podroĆØju izboljÅ”al. ƈe prav razumem, ki s Puffinom, ki bi ga potem povezal direktno na integrirca, kar "nekaj" pridobil. Uporabljal bi lahko privzeti RIAA (defolt) ali pa razne filtre oz. krivulje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 22, 2019 00:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem preletel argumente v navedenem ĆØlanku. Imajo seveda mnogo znanja in neverjetno testno opremo. Po drugi strani pa izrazito vrhunski audio izdelki nikoli niso priÅ”li izpod rok Å”olanih elektronikov, ampak predvsem ljubiteljev zvoka. Stalno spremljanje novosti je obvezno za zakladnico znanja v okviru hobija. Sam sem osnovno vezje narisal in prviĆØ posluÅ”al leta 88, torej pred 31 leti, vmes sem enkrat spremenil, poenostavil konfiguracijo, ko pa sem se dokopal do malo boljÅ”e testne opreme, sem na fino optimiral tokove po stopnjah v vezju. Hitrost in zaostajanje se najlepÅ”e vidi na trikotnem signalu cca 2MHz, kje je zaostanek med vhodom in izhodom v veĆØini primerov viden. Kar se faze v RIAA tiĆØe in naravnega zvoka, je verjetno lampa edini odgovor zaradi ultrasoniĆØne emisije elektronov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 22, 2019 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo Ŕe en test: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/measurements-of-parks-audio-puffin-phono-stage.5607/

...
Vsak navaden pasivni filter spremeni fazo (razen ĆØe ima dodatno vezje za izravnavo). Ne poznam RIAA filtrov, ampak moĆØno dvomim da so takrat uporabljali filtre z linearno fazo. Tudi kako blizu standarda so bili je vpraÅ”anje.

Poleg tega linearna faza ni nujno boljÅ”a, ker ima tudi pre-ring, ki je bolj ĆØudno zveneĆØ kot post-ring. Filtri z linearno fazo se obiĆØajno uporabljajo pri miksanju (in to Å”okanto strmi).

Za Puffin nisem naŔel podatka kaj naredi z fazo. Programski filtri so pogosto z linearno fazo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 22, 2019 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V naravi vse sliÅ”imo v fazi. ƈe raĆØunamo, da že snemanje nekaj zavrti fazo je seveda blagodejno, da nadaljnje obdelave tega ne poveĆØujejo. Na tej toĆØki bi pritrdil Puffinu, ke tega ne skvari dodatno. Zdaj A/D;DSP;D/A pa ne morem oceniti brez sluÅ”nega testa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 22, 2019 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
ƈe raĆØunamo, da že snemanje nekaj zavrti fazo je seveda blagodejno, da nadaljnje obdelave tega ne poveĆØujejo.

Seveda, samo ĆØe fazo najprej zavrtiÅ” v eno smer, jo z obratnim filtrom zavrtiÅ” nazaj. ƈe je pa obratni filter z linearno fazo pa faza predvajanega ni veĆØ linearna. Tako kot je ambasador napisal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2019 10:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj teorije o aktivni povratni povezavi. Vsekakor je ohranitev faze v reprodukciji na katerikoli stopnji najbolj bistvena zadeva.
ftp://ftp.analog.com/pub/www/library/applicationNotes/instrumentation/AN107.pdf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2019 13:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, ĆØe se razumemo. Ali govoriÅ” o kakÅ”ni dodatni spremembi faze poleg navadnega RIAA filtra?

Važno je, da je relativna faza ĆØim bolj taka kot je bila zares, ko pride do uÅ”es. Vmes je vseeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2019 11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
joztom je napisal/a:
ƈe raĆØunamo, da že snemanje nekaj zavrti fazo je seveda blagodejno, da nadaljnje obdelave tega ne poveĆØujejo.

Seveda, samo ĆØe fazo najprej zavrtiÅ” v eno smer, jo z obratnim filtrom zavrtiÅ” nazaj. ƈe je pa obratni filter z linearno fazo pa faza predvajanega ni veĆØ linearna. Tako kot je ambasador napisal.

Yess.
Iz Analog Devices:
...frequency response of passively equalized preamp tends to be better than that of the active versions, because of less interaction with the amplifier(s) as compared to the active preamps...

https://www.analog.com/media/en/training-seminars/design-handbooks/Op-Amp-Applications/Section6.pdf

Saj verjetno tudi aktivni riaa filter (narejen v feedbacku) ima iste fazne zasuke nazaj, vpraÅ”anje pa je kaj Å”e se dogaja v tem procesu. Na koncu bo tudi to verjetno, da bolj je dosežena natanĆØna kompenzacija v frekvenĆØni domeni, bolj je tudi fazno pravilna.

Iz pdf-a AnalogDevices se lepo dojame kako natanĆØne in dobre komponente so potrebne za izdelavo boljÅ”ih filtrov.
Digitalno pa je bolj kot ne sama matematika in pravilno programiranje.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe