Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Thorens TD166

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
yada



Pridružen/-a: Sob Avg 2015 16:58
Prispevkov: 1
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2018 19:01    Naslov sporočila: Thorens TD166 Odgovori s citatom

Zdravo!
Imam problem z gramofonom Thorens TD 166 in sicer zelo šumi, ko takneš ročko poči v zvočnikih.

Težava se je pojavila, ko sem zamenjal Milanielektro škatlo z DIY ohišjem. Povezal sem vse kot je bilo prej in predvidevam, da je problem nekje v ozemlitvi, vendar kljub več kratnim poskusom zvezati ozemlitev na različe načine, problem še vedno ni rešen.

Je imel kdo od vas že tak problem in mogoče pozna kdo kakšno rešitev?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen yada,

sem čakal, da se bo ojunačil kdo od strokovnjakov gramofonarije, pa nič.
Večkrat sem se soočil s takim problemom, zmeraj je bil posledica napačne ali ne-ozemljitve. Nekajkrat je bila napaka na gramofonski glavi (zmeraj stare Shure), katere izgubijo kontakt med ohišjem glave in izhodnim ozemljitvenim pinom (v bistvu sta dva zgornja pina - moder in zelen).
Predlagam kak meter navadnega tankega liycy kabla (ni potrebno da je rumeno-zelene barve) katerega na enem koncu priključiš na ohišje ojačevalnika z drugim koncem pa se dotikaš ročice, glave v kolikor je kovinska, in obeh zgornjih ozemljitvenih pinov na glavi. To delaj pri zelo nizki jakosti! Če ne neha brenčati izklopi kabel z ojačevalnika in poskusi na ozemljitvi na zidni vtičnici. Zelo možno da je poškodovana vsaj ena žička od štirih ki vodijo iz glave do ojačevalnika. Previdno pri tem delu in poročaj (menda veš katera je ozemljitev na vtičnici?).

lix
_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je občutljivo področje, tipa @ambasador, komandos z nožem med zobmi na RIAA področju. Menjava kablov v ročki je specialistično znanje o kablovju in predvsem pa o lotanju. Nobena signalna masa nima ne medsebojne povezave, še manj pa na ohišje. Mehki UTP kabelj bi, kot alternativa zaltarjem, lahko koristil. Ohišje gramofona nekateri dajo na maso od napajanja. Treba se je poglobiti o vezavi, kar nekaj tem je na našem forumu. Predvsem pa konektorji gramofonskega signala NIMAJO in ne smejo imeti povezave na maso napajanja!!!, mase ohišja gredo običajno na napajalno maso, drugače pa zelo rado brni. Priključni RCA konektorji so z maso napajanja povezani le z 0.1uF kondijem, nikakor direktno. To je zapleteno področje usklajevanja, ko ti pa rata, si zmagovalec. Ja, kar 10 let rabiš doktoriranja.

Nazadnje urejal/a joztom Sob Jul 21, 2018 15:01; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
To je res občutljivo področje, tipa @ambasador. Menjava kablov v ročki je specialistično znanje o kablovju in predvsem o lotanju. Mehki UTP bi kot alternativa koristil. Ohišje gramofona nekateri dajo na maso od napajanja. Treba se je poglobiti o vezavi, kar nekaj tem je na forumu. Predvsem pa konektorji gramofona, mase običajno preko 0.1uF na napajalno maso, drugače pa rado brni. To je zapleteno področje usklajevanja, ko ti pa rata si zmagovalec.

Sem bil odsoten, ma tudi se ne bi javil. Za vintage in popravila ste vi drugi bolj usposobljeni. Tu je tudi @audiofrik, ki restavrira Thorense in se ob takih prilikah ne oglaša, raje ko ni umestno. Potem pa omenjate mene.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Poleg tega da nisem prijatelj tvikanja. Pa bom piker:
Ko sem videl fotografije, sem mislil da je iz tistega črnega ohišja prestavil v to drugo, bolj elegantno. Poleg videza je izboljšan še zvok?

Mah, kaj čmo.
Dosedaj sem samo dva vintage Thorensa usposabljal in v obeh primerih je bila prekinjena masa tik pred činč priključki - se ugotovi tako, da se pri mini mini volumnu (toliko da slišiš brnenje) zvija žice pred konektorji dokler brnenje ne preneha. Tako si siguren da je tam prekinjen kabel. Ni pa nujno da je to ampak je tip preprosto nekaj spregledal, čeprav se mi tudi to ne zdi verjetno, ker so vse povezave na isti plati kot krožnik in ni bilo potrebno nič prevezovati.
ps:
ta stavek mi je dal misliti: ... Povezal sem vse kot je bilo prej ...
kot da je menjal ožičenje.
Ja, če je to, potem pa na tečaj lotanja.
V razmislek: ne pomaga 'boljša' žica (če to sploh je) če lotanje ni izpeljano kot se šika, z lotom kot se šika itd. Izničiš vso 'boljšost' žic, lahko do te mere da ne gre nič skozi/je povezava prekinjena. Je lotanje isto tako pomembno kot žica, saj gre signal tudi skozi lot. Poleg tega da je za kabel ročice zahtevana nizka kapacitivnost (manj od 100pF) pomeni posebna izvedba.
Fanj zabavo naprej Embarassed
_________________
Carpe Diem


Nazadnje urejal/a ambasador Sob Jul 21, 2018 16:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam kolega v ZG, partner v razvoju elektronike od 1985, sošolec in kolega Barišića in ostalih majstrov SBI projektov, privržen je analogiji in absolutnemu HighEnd ojačevanju, driverji na skupni (moji) osnovi so v 1Ghz področju, izhod v komplementarni navzkrižni compound Bryston vezavi (specialna vezava), najin zadnji projekt sva tekmovala v izvedbi MM/MC diskretnega ojačevalca s pasivnimi filtri proti nekdanjem BFW16A vezju iz 1980. Predelal je stari Thorens in že priletna Ortofonka MC20super igra odlično na ročki in shellu od, ne vejamete, SONY-ja (Sony PS 2310). Čaka renesanso novejšega in natančnejšega vpetja na ohišje in precizno nastavitev VTA itd. Thorens originalno ohišje je zavrgel, izdelal pa dve plošči iz marmorja, med seboj povezanimi z dvojnimi navitimi fedri po naročilu za ustrezno resonanco. Rezultat? Noro, rob analogije. Na koncu prištejem popravljen sistem 100-kilskih TL zvočnikov od Gravesena, ki je res osebno, aktivno in prijazno svetovalno sodeloval, pa se lahko človek vrne k izviru čiste vode, če pač imaš baterijo starih vrhunskih vinyl plošč. Če ne, pač SACD ali kakšen RIP DSD, DVD-A itd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej @joztom, verjetno ta tip tako zalota, da začne brneti?
O čem se pogovarjamo?
------------------------------------------------------
ps: če je tak dasa - zakaj ni naredil svoj gram od nule?
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 17:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poskušam pojasniti, kako se loči izjemno občutljiva in šibka signalna veja od napajanja. Nehote zahajam v tvoje poznavalsko področje, ki ga cenim. To je vedno neka meglena zadeva. Nekatere predojačevalne stopnje prenesejo 10 Ohm-sko dviganje signalne mase, nekatere brnijo, jebiga, potrebno je probavanje in recimo, tvoja kilometrina. Poznam še nekaj zbirateljev plošč, tja do 1500 primerkov, ostalo je, žal, hohštaplerija.
Glede samogradnje, ga pa ni orla, ki bi bil @ambasadorju, s tangencialno ročico in lastnimi načrti, doseženimi rezultati, kompatibilen.
Pri Thorensu je šlo za izboljšanje vseh statičnih parametrov klasičnega ohišja in nič drugega. Seveda se sliši, saj sam veš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GoldProf



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15
Prispevkov: 527

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 18:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz bil odsoten, se strinjam z @ambasadorjem.
Če se je že lotil DIY ohišja, bi to lahko bilo bolj prijetno dodelano. Tako pa....
Če je na prejšnji postavitvi bilo vse OK, in če je nazaj povezano tako kot bi moralo biti, tako vsaj zatrjuje"Povezal sem vse kot je bilo prej...", potem kar naj poišče težavo med žicami. Smatram, da ni potrebno neko veliko filozofiranje okoli vsega ostalega kar sodi za nekatere v pravo znanost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fjaka



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Prispevkov: 1747
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 22, 2018 12:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nisem elektro podkovan...edini Thorens, ki je imel problem brnenja sem uredil z dodatno žico...v tvojem primeru mislim da si neki zayebal pri selitvi...ves Thorens je iz pleha in železa....
dodatna rumena žica: masa ročice na subšasijo:




_________________
šoo mazgoon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe