Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

GRAMOFON - ROČKA - ODJEMNA DOZA - PHONO OJAČEVALEC
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 79, 80, 81 ... 90, 91, 92  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 27, 2018 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Link do famoznega poročila Bruel&Kjaer (1977 na AES N.Y. konvenciji):

http://www.theanalogdept.com/images/spp6_pics/TT_Design/MechanicalResonances.pdf

Slišni učinki mehanskih resonanc gramofona, bi lahko prevedel.
Pa si lahko ogledamo kako je wow&flutter kot tudi rumble različen z različnimi ročicami, kaj vpliva, kaj priporočajo do tega kako se resonance izpod 20Hz (in višje) naselijo v praktično vsak predvajani ton kjerkoli v slišnem spektru itd..

Priporočajo resonanco ročka/glava med 13 in 18Hz, zato da učinkovito filtrira nizke resonance valovite plošče (4-5Hz). Kar sovpada s priporočili Shure 14-16Hz (glej link pripet pri debati z @divine..) da se izogne 'scrubbing-u'.

Resonance igle vsled spreminjajoče se obtežbe ko zaniha, offset kota, nedušenja ročke itd se dramatično naselijo po celem spektru navzgor. Treba je vedeti, da iglo zaniha od valovitosti do spreminjajoče modulacije na plošči (nedušen antiskating tudi pomaga v večjo nesrečo) pa do zunanjih tresljajev (mikrofonije) praktično - po Murphy-u - vse.

Na osnovi tega poročila je nastala ročica Dynavector DV505 (zadnja verzija 507 ll ), v novejšem času Abyss SA1B.

@ambro:
vsak predvajani ton ima z leve in desne strani simetrično odsev vseh resonanc gramofona. Torej ton 440Hz ima tako z leve kot desne resonanco ročice ki je oddaljena recimo 'tvojih' 10Hz. Pa ponovimo: na 430 in 450Hz ima ton 440Hz 'spremljevalne' resonance ročice. Sicer so precej utišane frekvence, pa vendar. Ta navlaka se vleče vsepovsod po vseh tonih..vsakemu se najde na +in- 10Hz dodatne frekvence.
Tako postane bolj jasno da to mora biti čimmanjše po amplitudi.
Zato je dobro da je resonanca majhna po amplitudi oziroma dušena.

Jasno, pri isti elastičnosti vpetja igle (kompliansa glavice) - manjša je masa (efektivna) - višja je resonanca - manjša je amplituda resonance - tišje je/ manj moteče pri poslušanju. Bojazen da je višja resonanca 'preblizu' audio področju je po mojem povsem odveč, ker so posneti toni na 20Hz redkejši od belih muh. Edini pomislek je, da bi take frekvence vzbujale resonanco ročice, ki pa, kot rečeno, je nujno majhna po amplitudi in s tem bistveno bolj dušena in posledično manj moteča.
Ravno to tematiko obravnava zgoraj pripeto poročilo Bruel&Kjaer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Nič ne bom nergal ali se jezil, preprosto opažam da je formula foruma za nekatere stvari popolnoma neučinkovita:
Ta moj zapis je samo eno stran nazaj v tej isti temi. Komu pišem? Kaj se sploh razume iz pisanja? Verjetno nič, ker ni dovolj poljudno napisano. Saj se trudim da bi to čimbolj jasno predstavil...Problem foruma pa je, da se kar naprej odpirajo ena in ista vprašanja, nekatera so desetine krat.

Enkrat smo že premlevali, da bi zbirka tem/najpogostejših vprašanj bila dostopna vedno ob strani v okvirčku kot so 'zadnje teme-ostalo'.
Mah
_________________
Carpe Diem


Nazadnje urejal/a ambasador Pet Apr 27, 2018 08:21; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GoldProf



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15
Prispevkov: 527

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 27, 2018 08:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador,

točno to sem hotel napisati na prejšnji strani, potem pa sem malo skrajšal, "da se vse najde na spletu".

Ukvarjal sem se z odjemnimi dozami Franceka, CAR 20-50, čisto vse imajo enaki cu, enako težo, in vse so tako narejene, da najbolj pašejo za Francekove ročke, čisto vse v dobrih 9Hz rezonance. Mene zanima v bistvu, katera doza je v tem alu telesa. Ali ti kaj veš več o tem?

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 27, 2018 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da sem zasledil, da jih po njegovih zahtevah delajo pri Shelterju.
Nisem siguren, je že dolgo nazaj.

Izbira resonance je stvar konstruktorja in je zelo vezana tudi na druge lastnosti ročice, kako je naredil tuning protiuteži naprimer.
Vsekakor pa imaš lahko dve glavici z enako frekvenco resonance na isti ročici - ena bo imela zelo majhno amplitudo, druga pa zelo veliko. Stvar kako je glavica narejena. Tako da je opazovanje samo frekvence premalo.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GoldProf



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15
Prispevkov: 527

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 27, 2018 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala.
Ob neki priliki sem z njim klepetal in sem mu omenil, pa se je samo zasmejal, ni hotel razpravljati naprej. Sicer ne direktno, sem pa rekel da podoben nizki cu imajo Shelterce in da so nekoliko težje od povprečja. Debate je bilo konec.

Da, ogromno je dejavnikov, da spraviš vse v nek okvir za prijetno poslušanje.

Kako si daleč z novo ročko?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kuzma



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:19
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 27, 2018 19:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker se na tem forumu omenjajo podatki o Kuzma izdelkih, je tukaj še moj komentar na to temo.
Kuzma CAR MC odjemne doze so plod sodelovanja med nami in znano japonsko firmo, ki izdeluje različne odjemne doze za veliko japonskih firm. Kuzma CAR odjemne doze ne dela Shelter (v preteklosti so to bile Kuzma KC odjemne doze). Žal pogodba prepoveduje, da povemo katera firma izdeluje Kuzma CAR odjemne doze a je verjetno itak ne bi poznali.
Mi smo konstruirali in izdelali kompletno ohišje odjemne doze in izbrali koncept.
Za razmislek: Vsi kabli se merijo enako a zvenijo različno, da sploh ne omenjamo bolj kompleksne audio komponente, katere zvok bi nekdo ocenjeval le po meritvah.

Franc Kuzma
_________________
FK


Nazadnje urejal/a kuzma Čet Maj 03, 2018 16:54; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2018 07:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ambro
kako take dileme rešujem: najprej bi montiral odjemno dozo s podloženo ploščico in pustil tako kakšen mesec. Potem, nekega dne ko sem posebej od volje, odstranim ploščico in pustim tako nekaj dni. Na koncu pade odločitev.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podložena ploščica ima vpliv tudi na prenos vibracij iz glavice na ročico. Vibracije se delno prenesejo, delno pa na spojih odbijejo nazaj na odjemno dozo. Zatorej ne bo slišati samo samo vpliva resonance sklopa ročica/odjemna doza , dodatna izolacija ima veliko večji vpliv.
Za to izločiti je možno (ne na vseh ročicah) ploščico montirati zgoraj na shell kjer pridejo vijaki ven in damo matice.
Za raziskovalni duh..

S ploščico dodaš še en spoj/ stično površino. S tem se dodatno oteži prehod vibracij. Vnesemo dodaten decoupling. Včasih to pomaga kadar material ohišja odjemne doze ni kompatibilen z materialom ročice.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Vsekakor obstajajo pristaši decouplinga in to počnejo na vseh spojih po gramofonu - vse decouplajo kar se da in v čimvečji meri, tudi LP ploščo. To ima prednost, da se vibracije ne širijo po celotni konstrukciji in se ne 'okužijo' z resonancami. Slabost pa je, da vibracije glavice ostanejo pri njej (in na plošči če je dekuplana) in - po mojih izkušnjah - znižajo dinamiko. To pa zato, ker vibracije pretresajo celotno ohišje odjemne doze, ki zaradi tega ni dovolj pri miru da se naredi maksimalna amplituda coil-magnet.

Podobno se dogaja pri MM odjemnih dozah, kjer je igla na nosilcu in ta je naprej nataknjen v ohišje (ameriški pristop?) ali na ohišje (japonci?).
Pri MC pa je igla z žico direktno pripeta na ohišje - vibracije v celoti prehajajo na njega in od tam morajo po ročici naprej preko ležajev v bazo gramofona...itd
Ko govorimo o mm ali mc zvoku je ta konstrukcijska razlika glavni faktor. Čeprav je najbolj vpadljiv podatek o nizki napetosti in se moraš angažirati z dodatnim ojačanjem... in veliko nas je mnenja da je v principu vseeno ali se giblje coil ali magnet - pri izenačenih ostalih okoliščinah.

Ko si preposlušal dovolj MM in MC glavic, dobiš občutek kako to vpliva na zvok. To isto je bilo pri MC Glanz, ki je imela snemljivo iglo (so bili kontakti za žičke na istem nosilcu kot igla)., pa tudi pri drugih konceptih je to slišno (electret, strain gauge..). Tako je Glanz GMC10EX - MC po principu a po zvoku bolj MM. In obratno - primer Decca glavic, ki so MM a je igla direkt na ohišju - pa ne zveni nič kaj po ememovsko...in je kot mc delikatna na katero ročico si jo montiral.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slabost MC pritrditve igle direkt na ohišje pa je, da zahteva res dobro ročico in phono stage da ne govorimo. Za pogon gramofona pa se itak ve da mora 'orati'.
Slabost je torej cena, ima pa eno tako dinamiko, živost, neposrednost, realizem ki ga težko na drugi način (če sploh) dobiš v taki meri.
Zato je v top sistemih MC prevladujoča praksa.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambro



Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03
Prispevkov: 412
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2018 14:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ambasador, se opravičujem Embarassed. Ja res je, da večkrat vprašujemo ene in iste stvari , ki so bile sigurno že večkrat opisane in razložene. Ampak moram priznati, da se kar izgubim med vsemi temi podatki n teorijami, me pa stvari zanimajo in jih z veseljem preberem.
Hvala za strpnost in pomoč

"Nič ne bom nergal ali se jezil, preprosto opažam da je formula foruma za nekatere stvari popolnoma neučinkovita:
Ta moj zapis je samo eno stran nazaj v tej isti temi. Komu pišem? Kaj se sploh razume iz pisanja? Verjetno nič, ker ni dovolj poljudno napisano. Saj se trudim da bi to čimbolj jasno predstavil..."

Je že lepo napisano, ti se vedno potrudiš, je pa treba stvari malo bolje poznati, da lahko vse to razumemo.
_________________
lp, Branko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2018 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni potrebe @ambro se sekirat, samo opažam, da je forum nepregleden pa tudi da bi za splošne odgovore, ki bi vsem zainteresiranim - v daljšem časovnem obdobju za pogosta vprašanja - nudili oporo - bilo potrebno spisati po učbeniško in jih na vidnem mestu izpostaviti.

A poglej - tako Bruel & Kjaer kot Shure priporočajo višjo resonanco sklopa ročica/glavica kot je danes splošen odgovor 10Hz. To slednje je uveljavljena praksa - vednar avtoritete, ki to zagovarjajo v isti sapi takoj povedo, da mora biti dobro zadušena !! In če ni - s čim naj bi jo dušil? Poglej graf @divine (kar veliko strani nazaj) kako sikne v višino amplituda sicer korektne frekvence 11Hz.

Višja resonanca ima pa drugi problem, da so ročice nujno lahke in zaradi tega morda preslabe za konroliranje vibracij težkih MC glav. Tu gredo bolje skozi tangencialne ročice, pa take kot je Dynavector 505/507, Abis itd.

Po drugi strani pa se sodobne glavice MM - tudi v entry level razredu - naprimer Audiotechnica AT95 spusti s komplianso na 6,5!! Višji mm modeli pa se dvignejo na 10 komplianse, kar je še vedno zelo nizko, sploh za MM ki je običajno na vrednostih 20/30.

Tudi drugi proizvajalci MM glavic počasi a vztrajno nižajo komplianso in posledično višajo obtežitev igle proti vrednosti tja do 2gramov. Splošen trend ipak drsi proti priporočilom B&K..
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vintagesonic



Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Prispevkov: 1426
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2018 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2018 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html
Evo kalkulator za resonanco sklopa ročica/odjemna doza.

Istočasno še podatek, da japonci podajajo komplianso pri 100Hz, kar bi morali pomnožiti s faktorjem 1,5 do 2 da bi dobili bolj uporaben podatek za računanje v področju okoli 10Hz. Po drugi strani da američani podajajo statično komplianso, katero je potrebno razpoloviti.
There is one snag about it. The manufacturers of cartridges do not always state a useful value for C(ompliance). (It should be started at 10 Hz). Figures of C coming from Japan usually are measured at 100 Hz, so they should be multiplied by 1.5-2. Figures of C coming from USA often are static values, so they should be halved. Most figures of C coming from Europe are OK (stated at 10 Hz)"

Makes life interesting...just like plumbing
----------------------------------------
Edini zanesljivi pokazatelj je testna plošča s frekvencami - ali če se uporablja digitalizacijo iz gramofona na računalnik - primeren program, kot je opisal @divine v tej temi kar nekaj strani nazaj.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fjaka



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Prispevkov: 1747
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2018 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html
Evo kalkulator za resonanco sklopa ročica/odjemna doza.

Istočasno še podatek, da japonci podajajo komplianso pri 100Hz, kar bi morali pomnožiti s faktorjem 1,5 do 2 da bi dobili bolj uporaben podatek za računanje v področju okoli 10Hz. Po drugi strani da američani podajajo statično komplianso, katero je potrebno razpoloviti.
There is one snag about it. The manufacturers of cartridges do not always state a useful value for C(ompliance). (It should be started at 10 Hz). Figures of C coming from Japan usually are measured at 100 Hz, so they should be multiplied by 1.5-2. Figures of C coming from USA often are static values, so they should be halved. Most figures of C coming from Europe are OK (stated at 10 Hz)"

Makes life interesting...just like plumbing
----------------------------------------
Edini zanesljivi pokazatelj je testna plošča s frekvencami - ali če se uporablja digitalizacijo iz gramofona na računalnik - primeren program, kot je opisal @divine v tej temi kar nekaj strani nazaj.


kolega, ti se dejansko ukvarjaš z woodoojem....spoštujem.....a sploh veš koliko se naših sotrpinov ukvarja s to problematiko??????tudi jaz se ne....zmeraj manj....tako da veselo naprej.... cheers....
_________________
šoo mazgoon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2018 09:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@fjaka:
Ukvarjam se s to problematiko - a ne na način da preračunavam resonanco in med dvema odjemnima dozama izberem tisto z 9,9Hz, ker ona druga je na 10,5Hz. Kar bo naredil vsak novinec, potem ko se mu dodobra napolni j...

Absurdnost takega početja še dodatno začini dejstvo, da so podani podatki Cu samo orientacijski in za odločanje na osnovi razlik v decimalkah - komični tudi če je podatek pravi.
------------------------------------------------------------------------
Fanj pa je imeti zdrav pogled na problematiko: poznati, upoštevati in se odločati na podlagi slišanega.
Pa tudi imeti kalkulator za orientacijo in magari primerjati računski del z meritvijo iz testne plošče. Pride prav če se izdela kakšno ročico...samo na tej strani te teme nas je vsaj 4 ki smo to naredili ali poskusili Laughing
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ajka



Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Prispevkov: 3181
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2018 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Ob 100 letnici ORTOFONa



https://www.ortofon.com/mc-century-p-863-n-14139
_________________
~ ** ~
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: -
nek_do



Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22
Prispevkov: 2276
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2018 15:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP
Ob 100 letnici ORTOFONa

Pa ne samo ta, nova je tudi konkordka in igla za plavo 2M. Prva za 600 EUR, druga pa za 140 EUR.

The Concorde Century


Stylus 2M Blue Anniversary

_________________
Lep je dan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Prispevkov: 573
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2018 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fino. Zgornja bo verjetno njami & mljask. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 79, 80, 81 ... 90, 91, 92  Naslednja
Stran 80 od 92

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe