Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pomoč pri nakupu prvega sistema: nasvet pri izbiri zvočnikov
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
urosbe



Pridružen/-a: Sob Apr 2018 22:16
Prispevkov: 3
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 14, 2018 22:22    Naslov sporočila: Pomoč pri nakupu prvega sistema: nasvet pri izbiri zvočnikov Odgovori s citatom

Še en novinec, ki sestavlja svoj prvi sistem Wink
Pred kratkim sem kupil Marantzov AV receiver SR7009, ki ga imam namen izkoristiti za več con:
- glavni prostor (6,5m x 10m) v katerem želim dva večja in kvalitetna stereo zvočnika (ki ju še iščem)
- pisarna (cca 40m2) tukaj bi imel nekaj nevpadljivega, bolj za tiho poslušanje. Za ta namen imam ogledan vgradni zvočnik B&W CWM362, ki bi ga vgradil v knauf steno, zanj pa bi naredil verjetno kar leseno škatlo z ustreznim volumnom (kot alternativo precej dragemu originalnemu back-boxu)
- pokrita terasa zunaj (za tukaj tudi razmišljam, da bi v strop vgradil dva vgradna zvočnika (npr. CWM362) ki dobro prenaša vlago.
- kopalnica (cca 10m2): tudi tukaj bi imel nekaj nevpadljivega, tako da prav tako vgradni zvočnik.
Do vseh prostorov imam že pripeljane zvočniške kable (sem planiral že v fazi inštalacij).

Marantz sicer omogoča le 3 cone, vendar ima precej kanalov, tako da moram še razmisliti kako bom vse skupaj povezal. Mišljeno je namreč, da v glavnem prostoru poganjaš 5.1 (jaz bom le stereo zvočnika, ki bi ju morda celo bi-ampal), potem pa ti ostane še dovolj kanalov za stereo zvočnika v dodatnih dveh conah. V bistvu bi le na terasi imel stereo zvočnika, v pisarni in kopalnici pa bi zadoščala tudi mono.

Trenutno imam možnost za dokaj dobro ceno kupiti 4 vgradne zvočnike B&W CWM362, ki bi jih porazdelil po želenih dodatnih conah, iščem pa 2 večja kvalitetna stereo zvočnika za v glavni prostor (dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico).

Imam pa z nakupom glavnih zvočnikov neverjetno smolo. Že vsaj 3 mesece večkrat dnevno spremljam oglase na Bolhi in do sedaj sem izkusil naslednje primere:

1. Nekdo je prodajal Marantz AV receiver, ki mu je znižal ceno (oglas sem dlje časa sledil). Ko sem ga kontaktiral, je očitno isti hip ceno ponovno povišal na prvotno, kar se mi ni zdelo pravično, zato sem mu bil iz principa pripravljen ponuditi toliko kot je želel v oglasu. Nisva prišla skupaj.

2. Nekdo je prodajal celoten zvočniški 5.1 komplet z Dali Concept 6 za zelo ugodno ceno (z ojačevalcem vred). Prodajalca pokličem kmalu po tem ko je objavil oglas, vendar ker je bil iz štajerskega konca, sem mu sporočil, da bi lahko bil pri njem čez cca 2 uri. Rekel je, da mi jih žal ne more prišparati, da zadevo proda prvemu, ki pride ponj. Ravno dobro sem se vsedel v avto in mu sporočim, da sem na poti in mi sporoči, da je žal pred nekaj minutami nekdo že prišel po vse skupaj. Čez nekaj ur na Bolhi zagledam oglas drugega prodajalca, ki je prodajal isto zadevo za 2 kratnik cene. V bistvu je kupil zgolj z namenom za preproda naprej. Prvi poskus nakupa torej spodletel.

3. Kakšen teden nazaj zagledam čisto sveži oglas za Dali Concept 8 po zelo ugodni ceni. Prodajalec zopet iz štajerskega konca, mu sporočim da sem resen in bi prišel takoj ponje. Pa pravi, da ga je nekdo že poklical in da pride naslednji dan ponje. Mu ponudim celo višjo ceno od objavljene, da bi lahko takoj prišel ponje, pa ni pristal na to idejo, je trdil, da je mož beseda in če jih je nekomu obljubil, bo obljubo držal. Seveda so bili prodani. Drugi poskus nakupa spodletel.

4. V petek zjutraj zagledam sveži oglas za B&W CM8 po razumni ceni. Prodajalec iz primorskega konca. Ker sem ga klical že nekaj minut po objavi oglasa, sem bil očitno prvi, mu sporočim da sem resen in pridem čez vikend ponje, lahko pa mu nakažem nekaj are, da mi jih zagotovo prišpara. Ara ni bila potrebna, je tudi deaktiviral oglas. Danes ga vpašam za naslov, da se oglasim ponje, nakar mi namesto naslova odgovori, da se je odločil da jih podari sinu in jih ne bo prodal. Tretji poskus nakupa padel v vodo Smile

Tako da pri izbiri teh dveh stereo zvočnikov imam očitno res veliko smolo, tako da upam, da najdem na forumu kakšen dober nasvet in malo razširim asortiman iskanja še na kakšne druge blagovne znamke. 60m2 velik prostor zahteva precej velika zvočnika, vendar glede na omejen budget (300-500€ za par) moram sprejeti alternative. Subwoofer je zadnja opcija, če bi se res izkazalo da zvočnikom primanjkuje basa. Zvočnika bi služila za kombinacijo - nekaj poslušanja glasbe ter občasno predvajanje filma na projektorju (TV nimamo in ga ne niti ne bomo imeli).

Marantza sem že preizkusil in deluje točno tako kot sem si zamislil. Izberem source (bodisi internet radio, bodisi muska na telefonu preko Bluetooth ali AirPlay, bodisi predvanje iz mrežnega diska, ...), izberem cono v kateri naj se vir predvaja (npr. samo dnevna, dnevna+pisarna, samo kopalnica itd.). Možno je tudi, da otrok v dnevni gleda risanko, jaz pa v pisarni poslušam drugi vir glasbe. In vse to upravljam preko telefona preko namenske aplikacije, kot alternativa daljinskem upravljalniku.
Vsaj nakup Marantza je šel skozi brez težav in se je prodajalec držal dogovora.
Sedaj nam manjkajo le še zvočniki, da želeno tudi v praksi realiziramo Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
delfinus



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Prispevkov: 1627
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2018 09:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plac imas velik, s 300 - 500EUR bo bolj kot ne vse ena zalost. Kot ze nekajkrat svetujem te, ce jih se ima seveda. Niso moji, ampak to je zvocnik, ki igra zelo kvalitetno tudi v srednje velikih prostorih. Sem mnenja, da se ne dobi boljse za to ceno. Sem imel njegovega manjsega brata Canton Vento 807DC.
Kar se basa tice lahko dodas kak REL sub kasneje. Moj takratni setup (glej 25. dec 2009).

Sam sem jih poganjal v prostoru prek 40m2, ki je dnevna + kuhinja skupaj. Sem imel na zacetku tudi Marantz SR5500 in kasneje SR6003 in so igrali prav OK. Ko sem dodal Gryphon Tabu-ja pa sem tko ze pisal tukaj (glej post 26.avg. 2009). Tukaj pa bi se lahko v svoji audio odisejadi tudi ustavil in prisparal par 1000 EUR. Sploh ne bi rabil prav nic vec upgrejdat. Ampak ok, vsaka sola nekaj stane, da na koncu pac nekaj najdes kar je dobr.

lp, d.
_________________
If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2018 10:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To z oglasi je posebna folklora Laughing

Primer:
- znanec je hotel kupiti jadrnico iz oglasa a ni imel toliko denarja.
- pa je on objavil oglas za enako tako jadrnico s - polovično ceno
- potem je tistega prodajalca mrcvaril da ima previsoko ceno, češ, zakaj pa oni drugi lahko spusti ceno..

Isto tako - da bi pritegnil pozornost na svojo kramo in pokazal kako nizke cene imaš - v oglas dodaš cenjene zvočnike in postaviš privlačno ceno. Jasno jih ne moreš prodati, ker so plod domišljije Laughing ali pa jih imaš a brez namena prodati - v oglasu so samo za vabo. Itd
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
longplay



Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Prispevkov: 851
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2018 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je ribarjenje dobrodošel v slo avdio sceni. Kot imaš velik prostor in po sklepanem kar je napisano ti financ ne manjka glede na velikost stanovanja. Kupuješ pa zvočnike za 300 eu. Kot podjetnik ki ima pisarno bi lahko kupil nove zvočnike, in jih dal v strošek kot računalniško opremo ne pa da ribariš po bolhi. A na wc-ju pa ne boš imel zvočnikov če bodo že v kopalnici.?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2018 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti nasveti so postali radijska šola za nižjo stopnjo. Najprej si poglejte sorodne odgovore na forumu, potem se hvalisajte in napihujte s pretiranimi prostori.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2018 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@urosbe:
no, tudi prodajalec, ki ga navajaš v točki 3, se je držal dogovora (čeprav je bil zato prikrajšan za 20eur), samo, da je bil ta dogovor v tvojo škodo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 20, 2018 20:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dali concept je zelo zelo nizek model v paleti Dali zvočnikov. Dvomim, da je bil nov 500 Eur. Ikon 7 se spomnim, da je bil 800 Eur s takratnim popustom in je to višja serija in večji zvočnik. To pomeni, da je bila Ikon 6ica okrog 600. Ikon serija je tam kjer se je pri Dali "začelo". Na žalost je bil frekvenčni odziv zvočnika bistveno preveč poudarjen na visokih tonih, sicer mu res ni bilo kaj očitati za denarce.
Glede na to da imaš idealen prostor bi bilo mogoče res bolje, da daš še 200 eur zraven in kupiš malo večji zvočnik. Saj ne rabiš kupit vsega naenkrat. Folk tukaj tlači bistveno dražje zvočnike v stanovanja velikosti tvoje dnevne sobe. Škoda bi bilo, da ne izkoristiš prostora.
Sem pozabil. Kar se B&W tiče bi pa na tvojem mestu to kar pozabil. Tu sicer je nekaj fenov B&W, sam pa tega zvočnika še nisem slišal igrat. Govori se, da so to požrtne zadeve za ojačevalnike, ampak kar sem sam slišal enostavno ne zaigra. Pa to govorim o najvišjih serijah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2018 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.bolha.com/avdio-in-video/avdio/zvocniki/dvosistemski-zvocniki/dynaudio-x16-1335224660.html?aclct=1523266192&kw=dynaudio

Dynaudio je tudi dober zvočnik, ampak cene so pa neverjetne. Ko sem videl tale oglas, sem kar bruhnil v smeh. To je v najboljšem primeru bivši Focus, rabljen, ga ni videt več v prodaji, zdaj sta 14 in 18 in to je 700 eur. Mali pasivni monitorček. Pa to ja dol padeš. Samo še nemški zvočnik dobiš po normalni ceni, vse ostalo je pa stratosfera ali totalni šrot. Pa se folk sprašuje zakaj je audio mrtev. Ni mrtev ampak bolan. Hudo bolan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2018 20:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dynaudio X16 je model iz entry level serije Excite. Focusi so bili en rang višje in jih je Dynaudio razmeroma hitro ukinil, ker naj bi ogrožali takratno serijo Contour.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
urosbe



Pridružen/-a: Sob Apr 2018 22:16
Prispevkov: 3
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2018 22:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zahvaljujem se vam za vse dosedanje nasvete.

@delfinus: Dimenzije Canon Vento 809 DC bi se super podale v tako velik prostor, ampak mi oblika samih zvočnikov ni pretirano všečna. Prostor je precej minimalistično opremljen, praktično brez pohištva, vse linije so bolj oglate/kvadratne (nobenih okroglin), tako da še razmišljam ali bi morda ravno zvočniki s svojo drugačno obliko poživili vse skupaj ali bi izpadli kot nek element, ki ne paše v prostor.

@longplay: Praktično ne poznam primera, ki bi mu po zaključeni gradnji hiše (ki je za večino življenski projekt) ostala polna denarnica. Tudi mi nismo izjema, tako da smo na tesnem s sredstvi, želja pa je vsekakor prisotna, tako da ne vidim v čem je problem, če sem si omejil budget, kolikor bi bil trenutno še pripravljen investirati v avdio sistem. Pa tudi nisem nek fanatik, ki bi iskal le najbolj vrhunsko robo. Nek dober price/performance in všečno obliko, ki bi se podala v prostor.

@joztom: Z navajanjem dimenzije prostora nisem imel namena, da se kakorkoli hvalim, temveč sem jih navedel zgolj v vednost, da je prostor precej velik in da ne gre za neko manjšo sobo, v kateri bi tudi marsikateri manjši zvočnik igral zadovoljivo.

@benma: Vem in spoštujem njegovo odločitev. Če bi vsi tako ravnali, bi bil svet lepši. Omenil sem ga kot izkušnjo, kako gredo lahko stvari iz ene skrajnosti v drugo.

@Audiomarka: Hvala za omembo, vendar bi se v prostor kljub temu najlepše podali večji samostoječi zvočniki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dr.sah



Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41
Prispevkov: 1403
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2018 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvo si sposodi kake zvočnike in probaj, če lahko. Glede na prazen prostor, bi lahko bil rezultat porazen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2018 21:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Laughing
Dol padeš. Falil si forum majster. Ti rabiš notranjega dekoraterja. Laughing
Za 300-500 eur lahko dobiš lepo sliko zvočnikov v pravih barvah in stilu, ki bodo oplemenitile minimalistične mojstrovine prostora.
Če ti je dizajn 1. prioriteta, budget 300 eur kaj potem sploh sprašuješ na tem forumu? Mogoče moraš nalimat sliko sobe, da ti bodo ljudje tukaj svetovali kakšen izgled zvočnika bo najbolj pasal v sobo hehe. Jao, jao. Dizajna za 300 eur ne bo.
Nisem ti svetoval dynaudio, ker za 300 eur ga ni moč dobiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2018 22:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@urosbe,
predlagam, da malo pogledaš na ebay-u. Malo filtriraj in se bo gotovo kaj našlo (na hitro so mi padli v oči: Magnat, Heco, Quadral, Canton, ...).
Za znesek, ki ga nameravaš potrošiti, lahko najdeš kaj primernega za začetek. Zvok bo lahko povsem soliden, ne bo pa ravno vrhunski, česar pa, glede na to, kar si napisal, tako ne pričekuješ.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2018 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj je že med malimi oglasi tu na forumu na voljo Cabasse, pa JBL in še bi se našlo. Tej so resni, ne bodo potegnili ročno zavoro ko bo na vrsti prodaja.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2018 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pomembna je barva in oblika zvočnika ambasador in pa cena. Tu ni nobene globine. To je čisto druga panoga. No kaj pa vem. Mogoče je za večino audio scene to prioriteta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe