Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

hi-fi in novogradnje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klement



Pridružen/-a: Pon Okt 2009 15:15
Prispevkov: 73
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2018 12:03    Naslov sporočila: hi-fi in novogradnje Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Na kaj vse je potrebno bit pozoren v času projektiranja montažne hiške, v mislih imam predvsem hi-fi in ostalo multimedijo.

Nekaj zadev, ki mi padejo na pamet je:

Ločena elektrika oz. »ena varovalka« za (v mojem primeru) ojačevalec + DAC + računalnik z zunanjim linearnim napajanjem + CD player. To bi bilo v dnevni sobi.

Pred leti sem na tem forumu prebiral, da je potrebno (dodatno, posebej) uredit ozemljitev. Kaj točno je tu mišljeno? Ni to že upoštevano pri elektroinštalacijah?

NAS (kjer je shranjena glasba) bo v sosednji sobi. Verjetno ni dobro, da je le-ta na isti elektriki (oz. »varovalki«) kot hi-fi sistem?

Kaj predlagate, da se napelje v posamezne sobe po hiši. UTP (oklopljen z metalno folijo) tako ali tako. Cat6A bo dovolj?. Da bi bil UTP kabel ločen od električne napeljave, tu bom probal prepričat izvajalce, mi bodo pa to gotovo pošteno zaračunali. Glasbo (pa tudi filme ipd.) za vse sobe imam namen vleči iz NAS-a. Je še kaj pomembnega v času planiranja inštalacij glede na avdio/video distribucijo po hiši?

Zgoraj zapisano izhaja iz tega kar trenutno imam, lahko pa, da sem na kaj pozabil in ne bi želel v prihodnjih letih ponovno napeljevat kablov, vrtat sten ipd.

Imate še karkoli v mislih kar npr. pogrešate pri sebi, je še kaj kar bi vi storili, če bi planirali zadeve (napeljave ipd.) od začetka?

lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
raptor



Pridružen/-a: Čet Jan 2014 11:03
Prispevkov: 175
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2018 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Komplet celotnega hifija ne gre dajat na eno varovalko, ker potem spet nisi naredil nič oz bolj malo. Do hifija peljite debelejše vodnike. Vse pa zaključite z malo bolj kvalitetno vtičnico. Lahko se tudi igraš in daš noter malo boljšo, pozlačeno varovalko.

Ponavadi gresta coax in UTP v posebni cevi in ne v isti kot štrom. Če boš vlekel coax po hiši, ga sam poišči ker ti bodo štromarji dali noter ne najbolj kvalitetnega - dejstvo pa je, da meter osnovnega kabla stane 60 centov, meter že precej boljšega pa 1€. Dobiš pa za 1€ tudi precej slab kabel, tako da bodi malo pozoren, kaj bo šlo noter.

Odvisno od prostora, kakšnega boš imel, malo vrži oko na akustiko. Če misliš imet bolj asketsko opremljenega, potem v knauf vgradite kakšen akustični panel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2018 18:36    Naslov sporočila: Re: hi-fi in novogradnje Odgovori s citatom

klement je napisal/a:
Pozdravljeni. Na kaj vse je potrebno bit pozoren v času projektiranja montažne hiške, v mislih imam predvsem hi-fi in ostalo multimedijo.
.........................
lep pozdrav


Paziti je potrebno predvsem na osnovne zahteve akustike: simetrijo sobe levo-desno, da je zagotovljen prostor za zvočnike (vsaj meter odzadaj in tričetrt bočno). Stereo slika se sestavi iz emisije levega in desnega zvočnika. Pri temu je dobro vedeti, da še preden si 1 meter oddaljen od zvočnika slišiš več odboja kot direktnega zvoka. Z dodatnim oddaljevanjem se to razmerje veča v korist odbojev. Predstavljaj si veliko steklo poleg enega zvočnika (full odbojev na srednjih in visokih tonih, drugi zvočnik pa ima navadno steno. Stereo slika bo na visokih zvrnjena proti steklu. Pa igra saksofon - na višjih tonih se njegova slika razvleče ali celo preskoči proti steklu. In tako vse po spektru če ni simetrije odbojev.

Vse prepogosto vidim en zvočnik v kotu, drugi pa na odprtem koridorju. Stereo slika, pa tudi timbrika si gre mater ženit..

Če vam je do rezultatov:
Posvetujete se z akustičarji. Možnih kardinalnih napak že v fazi načrtovanja je veliko in vsem je lastno to, da se jih ne rešiš nikoli več. Žice lahko tudi naknadno napelješ, kar je že precej avdiofilov ki jih poznam naredilo in (za moj okus) ni bistvenih preskokov. Ločena ozemljitev je bolj pomembna. Vprašaš električarja da ti jo naredi, sicer pa smo v tisti temi povedali vse detajle.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe