Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Namenske audio sobe
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 43, 44, 45  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2018 17:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... ne bi rad pametoval ampak problem sej e pojavil ko so nastali akustiĆØni kit paketi po poÅ”ti, odliĆØen ameriÅ”ki marketing, prviĆØ slabo uĆØinkoviti za nizke frekvence, drugiĆØ "prodajanje" prvih refleksij... 100Hz ima cca. 3,4m... 50Hz enkrat veĆØ, 20Hz pa veĆØ kot 17m.

Kaj je zdaj prva refleksija?
Sploh v malih prostorih.
So samo prve reflekisje in zelo! malo kasnejŔe.

Zato je potrebno posluÅ”alnico tretirat v celoti, ĆØe se želi resna uĆØinkovitost.
FrekvenĆØa linearnost ni vse, waterfall je Å”e bolj pomemben.
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gerchy



Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Prispevkov: 670
Kraj: 03

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2018 18:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, res je, frekvenĆØen odziv je le del, ki se mi zdi pomemben za zaĆØetno diagnostiko.
Komercialni produkti so lahko koristni, utegnejo izboljÅ”ajo situacijo (bolj kot nov kabel, denimo), ampak ĆØudežev pa ne morejo napraviti - sploh ne na najbolj kritiĆØnih obmoĆØjih.

Evo, ena slika sobe. Pa waterfall. Oboje bo potrebovalo Ŕe kar nekaj pozornosti.



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 00:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa se pejmo Ŕe malo edukacije.

Z akustiĆØnimi aplikati reÅ”ujemo v sobi 2 problema.

EDEN je frekvenĆØna nelinearnost, DRUGI je ĆØas odmeva.
Meritve teh dveh vrednosti lahko opravimo in prikažemo na diagramu vsako posebej, lahko pa prikažemo tudi njun skupek v diagramu.

Nelinearnost ponavadi merimo na veĆØ frekvencah in sicer jakost zvoka za vsako frekvenco posebej z SPL metrom, lahko pa tudi s posebnimi programi za celoten spekter naenkrat - "pink nois" - preko raĆØunalnika, tablice ali pametnega telefona ali druge naprave, vse pa pri normalni jakosti.
Pri merjenju z SPL metrom najprej izmerimo jakost pink noisa, nato pa jakost zvoka za posamezne frekvence in tako dobimo podatek o odstopanju od pink noisa za merjene frekvence. Na koncu lahko vse izmerjene frekvence povežemo v diagram.
BoljÅ”o opremo kot imamo in pri veĆØ frekvencah ko merimo, bolj natanĆØno vemo kaj se dogaja v prostoru.
ToĆØnost meritev preko raĆØunalnika, tablice,.. pa je odvisna tudi od softvera.
Merilno mesto je mesto posluŔanja. Vredosti ki jih dobimo so izražene v decibelih.

ƈas odmeva pa se meri od trenutka, ko zvoĆØnik neha oddajati zvok. Meritve se lahko opravijo za posamezne frekvence, lahko pa za celoten spekter hkrati. Za te meritve je doma potreben softver in raĆØunalnik, tablica,...
Meritve se lahko opravijo za posamezne frekvence ali pa za "celoten" spekter skupaj (tu softver omogoĆØa, da se naenkrat meri samo vrednoti pri doloĆØenih frekvencah npr. 1/3 oktave ali veĆØ, nekateri pa samo pri nekaj frekvencah - npr XTZ).
Vrednosti ki jo dobimo so izražene v ĆØasu. Lahko so navedene za RT 60 - to je ĆØas, ko jakost zvoka po prenehanju odajanja zvoĆØnika pade za 60 db (decibelov), lahko pa je tudi absolutni ĆØas izvenevanja, ĆØeprav ponavadi tega niti ne moremo natanĆØno imeriti in se v ta namen niti ne meri, ker imamo doma vedno Å”e nekaj "ground" noisa torej zvoka nizkih jakosti, ki prihaja iz okolice, naprav,... ponavadi je doma jakost tega zvoka tam do 30 db, ponoĆØi pa manj (kar doprinese k boljÅ”emu zvoku). Sobe v kleteh, sobe v "sobi" ali studiji so druga zgodba. Merilniki zato pri teh nizkih jakostih ne merijo, ker podatki nebi bili uporabni. Praviloma merijo tam nekje do 40 db, ostalo pa softver interpolira (merjene podatke uporabi za približke oz. ugibanje nemerjenih).
Kot primer tipiĆØnega predstavnika interpoliranih vrednosti v audiofiliji (verjetno so kakÅ”nega videli že vsi audiofili) naj navedem graf linearnosti zvoĆØnika, ko se na podlagi meritev jakosti zvoka (v gluhi sobi) pri doloĆØenih frekvencah nariÅ”e graf - posamezne namerjene vrednosti se med seboj poveže s krivuljo. Za vmesne, nemerjene frekvence, pa nato upoÅ”tevamo vrednosti kot jih odĆØitamo iz grafa.

ƈe opravimo meritve nelinearnosti in ĆØasa odmeva skupaj in to na naĆØin, da opravimo veĆØ meritev zaporedoma v ĆØasu izvenevanja zvoka, dobimo jakost zvoka pri doloĆØenih frekvencah v doloĆØenem ĆØasu po prenehanju oddajanja zvoka. Meritve se praviloma opravljajo v enakih ĆØasovnih zaporedjih npr. vsakih 50 ms (moj merilnik opravi 20 meritev na sekundo).
Tako dobljene vrednosti softver interpolira in nato prikaže kot npr. watefall - reliefno. Prikaz istih meritev bi lahko bil tudi v plastnicah (interpolirano) ali pa v tabeli - tu so samo namerjene vrednosti.
ToĆØnost je seveda odvisna od Å”tevila meritev, opreme in softvera.

Waterfall samo na doloĆØen vÅ”eĆØen naĆØin (reliefno - plastiĆØno - 3 dimenzionalno) pokaže, kaj smo izmerili. Tako tudi laik hitro vidi, da je pri "nulah" (dolince) ĆØas odmeva praviloma krajÅ”i kot pri "peakih" (hribĆØki). Ta prikaz je samo posledica interpolacije in doloĆØenega naĆØina izrisa dobljenih rezultatov, ki so pri drugaĆØnih prikazih popolnoma enaki in povedo isto. Laiki pa tako ali tako ne vedo kaj poĆØeti s tem.
Torej ni pomemben waterfall, ker je to samo eden od naĆØinov prikaza izmerjenih vrednosti, ampak so pomembne namerjene vrednosti. Mi torej ne popravljamo waterfalla ampak nelinearnost (v db) in ĆØas odmeva (ponavadi v ms), ker ti dve koliĆØini merimo in po potrebi spreminjamo.

TOLIKO DA VEMO KAJ IN KAKO.

ƈlovekovo uho dobro zazna neĆØist (popaĆØen in nepravilen) zvok, ki ga povzroĆØa neustrezen ĆØas odmeva (RT 60) in je relativno moteĆØ, slabÅ”e pa zaznavamo nelinearnost (napravilno jakost zvoka posameznega tona), Å”e posebej ĆØe konkretne glasbe ne poznamo, ker pravzaprav ne vemo toƦno niti kako bi moralo zveneti, niti kako glasno so glasbeniki zaigrali kakÅ”en ton (oziroma kako je posneto).
PoslediĆØno je zelo pomembno, da se lotimo "ĆØiÅ”ĆØenja" zvoka z zmanjÅ”evanjem RT 60 v doloĆØen okvir, ĆØe je ta ĆØas prevelik (lahko je tudi premajhen, kar je druga zgodba).
TO "ĆØiÅ”ĆØenje" je najveĆØji in takojÅ”en uĆØinek aplikatov "po poÅ”ti" kot jih poimenuje NLP in mnogim to zadostuje. Seveda se s primerno postavitvijo vpliva tudi na veĆØjo linearnost v doloĆØenem spektru.

Kot pa sem že veĆØkrat napisal, so mnoge sobe (opremljene s pohiÅ”tvom, zavesami, sedežno ganituro, preprogo,...) dokaj dobre in jih s "poÅ”tnimi" aplikati niti sluĆØajno ne moremo izboljÅ”ati. V takih sobah je neustrezen zvok ponavadi posledica glavne funcije sobe (npr. dnevna soba, spalnica,..) in s tem povezane nefleksibilnosti pri optimizaciji mesta postavitve zvoĆØnikov ter mesta posluÅ”anja, da o prestavljana pohiÅ”tva ne omenjem.
Sama kvaliteta "frŔterkarije" je pa že druga zgodba.

V izogib ugibajem, kakÅ”en zvok je pravilen, priporoĆØam vsaj obĆØasno obiskovanje koncertov, po možnosti neamplificirane glasbe v dobrih dvoranah ali na prostem.
_________________
LP


Nazadnje urejal/a ck Sob Jan 13, 2018 16:20; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambro



Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03
Prispevkov: 412
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvone zelo lepo in jasno napisano. Wink
_________________
lp, Branko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2018 13:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z waterfallom si res ne moreÅ” pomagati dokler je soba neurejena, ker je preveĆØ kaotiĆØen.

Ko pa je urejena je krasen prikaz - spriĆØevalo - koliko dobro je akustik reÅ”il probleme.
Dober waterfall bo zelo enakomeren po spektru. Da so vrednosti prave bo poskrbel akustik - kupec storitve bo pa usmeril prst v hribe waterfall-a in vpraÅ”al zakaj so Å”e tam. In ĆØe imajo prave vrednosti, zakaj so pa vmes doline (posuÅ”en zvok) ki so nujno frekvence prekratke z odmevi..

Primerjava zaĆØetno - konĆØno stanje daje lep vpogled v opravljeno delo in prepreĆØi da tudi laik zaradi dreves ne vidi gozda..
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gerchy



Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Prispevkov: 670
Kraj: 03

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 09, 2020 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, 10 let od odprtja teme, soba je v uporabi 3 leta. Letos sem napravil Å”e manjÅ”i upgrade, dodal ĆØetrti subwoofer in konkretno optimiziral stereo zvok. Za konec sem prostor tudi malo bolj temeljito poslikal in s tem zakljuĆØil naĆØeto temo.

Med naĆØtovanjem in testiranjem sem pridobil veliko koristnega znanja, predvsem kako skrajÅ”ati ĆØas testiranja s pomoĆØjo programske opreme in kako z ustrezno opremo prelisiĆØiti potencialne težave, ki so (lahko) posledica akustike, saj so se mnoge reÅ”itve, ki naj bi obiĆØajno pomagale, izkazale za manj uĆØinkovite.

Nekaj slik in graf meritev. Ko dosežeÅ” sorazmerno ravno krivuljo frekvenĆØnega odziva ugotoviÅ”, da zveni pravzaprav dolgoĆØasno. Potem razumeÅ”, zakaj ima vsaka posluÅ”alnica svojo "hiÅ”no krivuljo".











Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
simon740



Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59
Prispevkov: 975
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2020 10:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ƈestitke!! Lepo si to zrihtal.

lp,
Simon
_________________
Sound quality has very little to do with file size
Some people may think that loud sound is = good sound, but the fact is that it is loud and compressed and all dynamics have been sucked out.


Nazadnje urejal/a simon740 Tor Mar 10, 2020 14:25; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
habo66



Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Prispevkov: 1079
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2020 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fak stari... 4 x DD15, jest pa gledam, da bi mel enga DD12 hahaha, reŔpekt Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
longplay



Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Prispevkov: 851
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2020 19:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OdliĆØno.ƈestitam za AT 6000 slikometalca ima samo eno pomanjkljivost nima tiste najbolj zaželjene lastnosti namesto 16:9 1,78:1 formta bi nujno moral imeti kinemaskopskega 2,39:1 21:9. Tu potem doživiÅ” vse tiste linije v popolnosti ki manjkajo pri razmerjih 16:9 kjer namesto 1080p vidiÅ” le 820p ĆØe gledaÅ” recimo 2,35:1 21:9 na 16:9 1,78:1 skratka manjka veliko slike. Da ne govorim o UHD tam je Å”ele hec kjer manjka Å”e veĆØ linij.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drago67



Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Prispevkov: 1088
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2020 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vrhunsko gerchy...malo jih ima tako sobo doma...ĆØestitam...uživaj.. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 09:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo! Lep rezultat tako na oko.
Spominja na kino z izjemo zvoĆØnikov v vidnem polju; a to je oĆØitno željeni del zgodbe, tako da verjamem, da si zadovoljen.
Akustika je tudi prav da spominja na kino, vonjave pa so itak tiste, enkrat ko uporabiŔ podobne materiale in opremo (moquette, sedeži..).
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pinus



Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Prispevkov: 940
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

..ja, lepo porihtano..ƈestitke za zavzetost..
Je pa to, kot kaže, sistem 7.1...
Postavitev straight stereo - dva kanala - je nekaj drugega..


lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
gerchy



Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Prispevkov: 670
Kraj: 03

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 12:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kino sistem je 7.4.4 - torej 7.1 + 4 subwooferji in 4 stropni zvoĆØniki. Dejansko Å”tevilo kanalov je 11.1.

Stereo je 2.0. ZvoĆØnika igrata full-range, frekvence od 0-90 Hz pa predvajajo tudi 4 subwooferji. Postavitev je optimizirana za stereo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pinus



Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Prispevkov: 940
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

..ĆØe lahko - Å”e notranje-ĆØiste dimenzije prostora..?
Hvala.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
benma



Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Prispevkov: 1533
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@gerchy: ko sem videl fotke tvoje posluÅ”alnice, sem najprej pomislil, da sem se znaÅ”el na napaĆØnem forumu.

ƈestitam!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 43, 44, 45  Naslednja
Stran 39 od 45

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe