Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

dodatni par RCA za še eno ročko

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
giorgia



Pridružen/-a: Ned Sep 2011 11:14
Prispevkov: 2
Kraj: primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 12:00    Naslov sporočila: dodatni par RCA za še eno ročko Odgovori s citatom

pozdravljeni vsi uporabniki foruma. imam phono predojačevalec Modwright SWP 9.0 SE in ima samo en par RCA za vhod katerega se da nastavitri za mm ali mc. imam dve ročki in je zoprno to vedno prestavljati. rad bi vgradil še en par rca katere bi izbiral z stikalom med njima. prosil bi za nasvet glede stikala in možnosti povezave. je pa za rca konektorji v notranjosti malo vezje na kateremu so stikalca za izbiro kapacitivnosti in za katero še ne vem če so konektorji direktno vezani na njo.

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 031893408
GoldProf



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15
Prispevkov: 332

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni tako preprosto. Verjetno imaš dve ročki z dvema različnimi odjemnimi dozami ali pa?....
Problem nastopi že, če sta ti dve dozi tipa MC različnih izhodnih parametrov, ki se precej razlikujejo, izhodna impedanca in mili voltaža. Če to ne odgovarja vhodnim parametrom predojačevalnika, moraš odpirati predojačevalnik in premikati nastavitve na impedanci in voltaži. Isto je, če je ena doza MM druga pa MC. Tudi ob tej zasnovi moraš premikati stikala v predojačevalniku, tako, da skoraj ne vidim smisla dodatnega vhoda za drugo ročko. Nekoliko manj težav je, če imaš dve dozi tipa MM, potem to lahko rešiš z enostavnim stikalom, ali pa dve MC dozi s podobnimi parametri. Pri tem moraš računati, da vse kar se dodatno najde na poti med odjemno dozo in predojačevalnikom, škoduje dobremu zvoku.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
giorgia



Pridružen/-a: Ned Sep 2011 11:14
Prispevkov: 2
Kraj: primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 00:27    Naslov sporočila: ďődatńi par rca za še eno róčko Odgovori s citatom

ja, hvala za odgovor. mogoče sem se slabo izrazil, ena ročka je z mm glavo in druga z mc glavo. nastavitve za mm ali mc so dostopne na zunanji zadnji stranici nâd rca. sedaj je rca pŕitrjen direktno skozi stranico na to vezje v notranjosti kjer so gor tudi mini stikalca. potém naj bi šla povezava najprej na stikalo in iz stikâla na dva para rca, seveda z nakrajšo možno povezavo. razlikâ bi bila v tem da rca ne bi več bil direktno na vezju ampak ločéno od tega z ńovo povezavo. stikâlo pa bi določâlo kateri par rca veže na vezje z mini stikalci. tâko mislim da ne bi vplivâlo na nastâvitve različnlh vrednosti glav za katere bi to opravil še vedno z lahkoto od zunaj za vsako glavo posebej. stikalo bi moralo biti 4 polno (12 kontaktov) ąli ? še enkrat hvala za možňo rešitev.

lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 031893408
GoldProf



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15
Prispevkov: 332

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če vse parametre in izvor MM ali MC upravljaš na zunaji strani, je stvar enostavna. Kupiš boljši switcher z dvemi vhodi ali več in enim izhodom. Na sitcher na vhode daš recimo pod 1 MC pod 2 pa MM. Iz switchera krajši povezovalni kabel na vhod preoojačevalnika in to je to. Ko poslušaš MC dozo preklopiš na 1 ko pa MM na 2 na predojačevalniku samo preklopi na MC ali MM. Pripazi na eventuelno ozemljitev.
Kot sem že omenil, vse kar se najde odvečnega na poti od odjemne doze do predojačevalnika lahko škoduje dobremu zvoku.

Za primer, na tej strani: https://www.audiophonics.fr/en/appareils-hifi-selecteurs/dynavox-aux-s-audio-selector-switch-for-rca-sources-silver-p-10041.html

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 4295
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot je navedel @goldprof je možna rešitev narediti zunanjo Y povezavo: obema kabloma odlotaš RCA priključke in jih zalotaš direkt na (zunanji) preklopnik - od tega pa greš na vhod v phono stage preko kratkega kabla in RCA priključkov.
Tako bi pri izbiri moral preklopiti oba stikala - zunanjega na Y povezavi in tistega na komandni plošči. Na preklopniku obvezno preklapljaš tudi mase.

Seveda tako vneseš dodatne kontakte in podvojene lotane spoje. Če je to dobro izvedeno, ne bo drame na zvoku, sploh če nimaš zelo resolutivnih zvočnikov in/ali opasnega gramofona. Kar mislim da je slučaj, sicer (dober) MC ne bi imel alternative /bi se znebil MM opcije - če ni v igri ena redkih MM ki lahko tekmuje (npr Decca)/.

Alternativa je posegati znotraj škatle, v kar se osebno ne bi spuščal - vsaj na teh nivojih ne.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030389877
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 135
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 01:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo giorgia,

najbolj pametno je pustiti kot je in se truditi s priklapljanjem kablov.

Druga najboljša opcija se mi zdi imeti še en dodaten prepre za MM glavo. Tako se preklaplja na predojačevalniku med dvema linijskima vhodoma. Ceneni prepre so več ali manj vsi enaki, lahko se poizkusi s kakim na izposojo, če ta opcija ustreza.

Če prav ne gre drugače in se ostaja na prvotni ideji preklopnika pred pred predojačevalnikom (he!) bi se sam tega lotil približno tako:
- čimbliže MC glavi bi namontiral 2 stepup transformatorja (odvisno od glave tipično 1:5 do 1:15)
- na obeh kablih z ročk, bi naredil kompenzacijo vhoda (pF) kar na kablih in se izognil preklapljanju na prepreju
- izogibal bi se odvečnim konektorjem in bi verjetno cinil kar na preklopnik (problem če se želi prenašati gramofon, brez spajkalnika ne bi šlo). Uporabil bi lahko nekdanjo preklopno škatlico za računalniški preklop med dvema paralelnima portoma za printer - kvaliteten rotacijski preklopnik s kontakti iz pravega zlata. Od tam dva kratka kabelčka in na njihovem koncu dva RCA konektorja za v prepre. Prepre bi zaradi transformatorjev lahko uporabljal samo na MM poziciji, kompenzacijo na nulto pozicijo, oziroma odciniti eno nogico na notranjem kondenzatorju. Lahko tudi stikalo na minimum pF in razliko do potrebne kapacitivnosti narediti na kablih.

lix
_________________
"A few observation and much reasoning lead to error; many observations and a little reasoning to truth." - Alexis Carrel (1873 - 1944)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe
Izdelava: slo-code.com