Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

ojačevalec Sony in sub JBL-SB5

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mato_m



Pridružen/-a: Sob Dec 2017 13:02
Prispevkov: 4
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2017 13:13    Naslov sporočila: ojačevalec Sony in sub JBL-SB5 Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
kupujem subwoofer JBL SB-5 pa me zanima, če je kompaktibilen z mojim ojačevalcem Sony TA-F505ES. Ojačevalec ima na zadnji strani napisano sledeče http://shrani.si/f/3O/mJ/28ZCDbRV/ohm.jpg , medtem ko ima subwoofer napisano naslednje http://shrani.si/f/u/vf/1o9Fufzb/jbl.jpg . Ojačevalec pa poganja trenutno 6 ohm-ske Jamo zvočnike.

Po moji logiki zadeva ni kompaktibilna, medtem ko kolega pravi da je.

Vas lahko prosim za podrobnejši odgovor!

Hvala, lp Mato
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2017 14:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobrodošel mato_m,

v osnovi druženje teh dveh komponent ni najbolj priporočljivo.
Sony ojačevalnik naj bi deklarirano zmogel najnižjo impedanco 6 ohmov, SUB SB5 pa se spusti na 4 ohme.
Zanimivo je, gledam service manual od TA-F505ES, da je bil poseben (AE2) model z drugačnimi elektronskimi komponentami, delan za Skandinavijo, Švico, Portugalsko in Španijo, deklariran do 6 ohmov impedance, medtem ko sta modela (AE1, G), delana za Nemčijo in ostalo Evropo, deklarirana za 4 ohme minimum. Izhodni MOS-FETI so enaki, je pa solata okoli njih drugačna.

Vsekakor bi vezava kablov šla najprej do suba, od tam pa v Jamote, ker se tako uporabi interno kretnico v subu. Kako bo to šlo skupaj je tudi veliiiiko vprašanje, saj je sub namenjen za JBL Control 5 zvočnik, posledično je kretnica prilagojena JBL zvočnikom. Jamo so drugačni in je priklop na ta subwoofer popolna neznanka.
V kolikor pa bi vezal kakor na prilepljeni sliki - Jamo na ojačevalnik in hkrati še sub direktno na ojačevalnik (vidim dva para kablov na izhodih ojačevalnika), bi to pomenilo v najboljšem slučaju termični izklop ojačevalnika, v najslabšem slučaju pa bi dim (za katerega vsi vemo da poganja elektroniko) ušel iz ojačevalnika :-)

Slike priklopov na subu JBL SB5
http://www.audiocostruzioni.com/r_s/diffusori/diffusori-4/JBL-control-sb5-sub/jbl-control-sb5.htm

link do service manuala:
https://www.hifiengine.com/manual_library/sony/ta-f505es.shtml

lix
_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2017 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@lix se je dobro poglobil v načrte in vse je res, kar je napisal. Imam dolga leta ta komplet Control5 in SB5, pa mi še na misel ni prišlo, da bi impedanca nagajala. Res to uporabljam samo za TV. Glede na to, da sem te zadeve videl tudi na vseh sejmih po svetu, pretežno zelo naterano v PA načinu, bi rekel, da je absolutno neproblematično. Takle Sony ima kar lepo narejen izhod z enim parom MosFetov in 0.22 uporom na drainu (emitor folower vezje). Ob navedbi Dumping faktorja 80 na 8-Ohmih je torej izhodna upornost 0,1 Ohm. Ne verjamem da s SB5 lahko kaj pokvariš. Itak ima Sony zaščito, ki pri preobremenitvi vrže vzbujanje ven, torej klasično meri tok na balastnem uporu. Bi se pa vprašal o tvojih Jamotih, glede nato, da so Control 5 občutljivi 91dB in tudi 4 Ohm-ski, kako jih upasat z subom 5 po glasnosti. Za tak namen ti je cenejša, manjša in prijaznejša kakšna rešitev z Yamaha aktivnim subom, z nastavitvijo reza in glasnosti, pa še iskreno povedano je SB5 kar kolasta in velika zadeva. Je pa rariteta in se težko najde.
Podatki so koristni, včasih pa te zapeljejo. Na primer, doma je tudi par JBL monitorjev 4301b, ki majo nazivno moč 15W (prav piše 15). Pa jih poglej na Youtube pri japoncih, priklopljenih na res goveje moči Krellov brez težav. Če si normalen, nič ne skuriš, če pa si od demolition group, se da uničiti skoraj vse.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato_m



Pridružen/-a: Sob Dec 2017 13:02
Prispevkov: 4
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2017 14:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še eno vprašanje imam, kaj pa priklop na B izhod ojačevalca; to mi predlaga prodajalec nizkotonca? Je to smiselno ali naj pozabim na vse skupaj. Mika me tudi JBL SB-2, če je ista pesem me prosim opozorite.

Glede Yamahe, želim jo pozabiti ker zvok je bil porazen! Ta Sony igra bistveno boljše. Zvočnikov od Jama nisem omenil zdajle pa gledam in kaj piše zadaj 4 Ohm?! Gre to sploh skupaj z mojim ojačevalcem? Model je Classic 4. Je to sploh povezljivo? So zvočniki neprimerni za moj ojačevalec? Ko sem kupoval nisem bil pozoren na oznake na zvočniku!

Dolgujem opravičilo za napačno navedene podatke.

Hvala za odgovore! lp, Mato
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 02:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsi podatki so nekako skregani, ki ji navajaš. Kot ti je @lix razložil naj bi na A ali B bi imel najnižjo priključeno impedanco 6 Ohm, če pa izkoriščaš oba izhoda (A+B) pa najmanj 12 Ohm, kar je logično. Torej vedno moraš satelite peljati čez sub, če že reskiraš 4 Ohmski priklop. Za SB5 je izkoristek 91dB, za SB2 pa celo 100dB, za Jamo pa ne vemo nič. Prvič slišim, da bi imel aktivni sub od Yamahe kakšen poseben, drugačen zvok. Tako SB5 kot SB2 so nekako resnejše, starinske zadeve, ki pripadajo nekemu namenskemu kompletu. Uporabljajo se za manjša PA ozvočenja gostiln, mini diskotek itd. Za doma so aktivni subi dosti manjši, nekateri celo z nastavljiv rezi, prilagodljivo glasnostjo in še kaj. V zvezi s subi je namen, da plašiš naključne goste, jim treseš čeva ali za kakšen občasni ogled dobro posnetega filma z efekti. Za stalno ga pa ni za prenašat, vsaj v audiofilskem smislu, če res ni vrhunsko in z mero upasan v sistem. Ta dva sistema, ki jih ti gledaš se pa ne da nič upasat in terajo svoje. To so tudi stvari, ki jih nikoli ne moreš več prodat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe