Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Projektor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> DomaĆØi kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sakala1



Pridružen/-a: Sob Nov 2010 17:04
Prispevkov: 96
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 17, 2017 20:08    Naslov sporočila: Projektor Odgovori s citatom

Zanimam se za nakup hiÅ”nega projektorja tja do 600 ali 700ā‚¬.
Gledal sem tudi novo led tehnologijo pa me zanima kakŔne so kaj vaŔe izkuŔnje in kaj kupiti za te eure.
lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041614173
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 26, 2017 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme, ko že itak ni videt, da bi kdo imel izkuŔnje.
Mene zanima, ĆØe kdo pozna razliko med lcd in dlp iz prakse. Kolikor berem ima lcd iste slabosti kot televizor, se pravi judder na kvadrat, kar verjetno na veĆØjih platnih pomeni ĆØisto katastrofo. Dlp-je imajo v kinih in je judder manj opazen kot pri lcd/led tvjih, ne bom pa rekel, da ga ne opazim. Dlp naj bi imel neke mavrice, ĆØesar pa vsaj v kinu ne opazim. MogoĆØe je to zadeva, ki nastaja pri cenejÅ”ih projektorjih??
So pa projektorji postali res poceni, hd resolucija že za 400 eur... tako, da je zadeva kar mikavna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri LCD projektorjih gre svetloba skozi miniaturen zaslon podobno kot pri LCD televizorjih, pri ĆØemer izgubi precej na svetilnosti in za nameĆØek ne more ustvariti popolne ĆØrnine, ker se vedno nekaj svetlobe 'precedi' skozi tam, kjer bi morala biti ĆØrnina. To pronicanje pomeni tudi, da se pri barvah ne more ustvariti ustrezne globine barv (je ĆØisto vse kolorirano z dodatno svetlobo, kar tudi zmanjÅ”a paleto nians zaradi tega).

Pri DLP projektorjih pada svetloba na DLP ĆØip, ki je sestavljen iz množice zrcalc (vsak piksel svoje zrcalce, ki se premika - kot se slika giblje - glede na svetlobo in barvo).

Pri DLP sta dve izvedbi - tista v kinu ima 3 ĆØipe RGB (red,green, blue) vsako barvo po en ĆØip. Svetloba pada na te tri ĆØipe in se nato združi v en snop skozi glavni objektiv. Tako se ne izgubi na svetilnosti in tudi ĆØrnina je prava - v takem primeru zrcalca odbijajo svetlobo proĆØ iz snopa.

Poenostavljena DLP izvedba za projektorje doma pa predvideva samo en ĆØip za vse tri barve . Izpred ĆØipa gre svetloba skozi kolo, ki se vrti. Kolo je v bistvu filter za barve - ima filtre v zaporedju - v trenutku ko je rdeĆØ filter pred snopom zrcalca na ĆØipu zavzamejo položaj potreben za rdeĆØo barvo. V naslednjem hipu, ko se kolo premakne na zelen filter zrcalca zavzamejo položaj za zeleno barvo in tako naprej za modro. Za vsak 'frame' (sliĆØico) se zvrstijo vse barve.
DLP poenostavljena izvedba torej ima veĆØ svetlobe kot LCD, bistveno boljÅ”o ĆØrnino - je pa stranski uĆØinek vrteĆØega kolesa - mavrica, ki je v doloĆØenih situacijah nekoliko moteĆØa.

V praksi kolikor sem imel prilike videti se toĆØno tako obnaÅ”a.
Resolucija ni vse, tisto kar vidim kot bistveno bolje napram preteklosti je sploÅ”en razvoj tehnologije projektorjev. Meni je pomembno tudi, da so zelo znižali cene 'žarnic' in podvojili življenjsko dobo. Pa tudi hrup ventilatorja mi je moteĆØ - je ravno tako pomemben faktor pri izbiri. Potem je tu Å”e svetloba, ki bliska iz projektorja na Å”pranje od ventilatorja naprej - tudi pomembno.

Poglej si izvedbe projektorjev z led svetlobo (''laser''). Manj vroĆØine-manj hrupa ventilatorja - manj porabe elektrike, daljÅ”a življenjska doba, manjÅ”e ohiÅ”je, cenejÅ”e...
HDR ĆØipovje je tudi bistven napredek, velja poĆØakati razÅ”iritev uporabe na entry level.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
longplay



Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Prispevkov: 851
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...

Nazadnje urejal/a longplay Tor Nov 28, 2017 21:38; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5984
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

UHD ni niti Å”e priÅ”el med poceni projektorje (<1.000ā‚¬). Bo potrebno Å”e vsaj eno leto, prej dve. ObiĆØajno ko se pojavi novi viÅ”ji standard, se med poceni modele vpelje dosedanja referenca. Je pa veĆØji preskok iz HD na UHD kot bo tisti v bodoĆØnosti.
Od tega kar sem naÅ”el je Benq projektor trenutno najcenjÅ”i UHD (4k resolucije+tisto kar je Å”e veĆØ vredno - globina barv, gamut, paleta, nianse..) za 2000ā‚¬. Smo Å”e daleĆØ od 400ā‚¬.. kljub napredku - ni 10 let nazaj, ko izpod dveh tisoĆØakov ni bilo moĆØ dobiti omembe vrednega projektorja, kaj Å”ele v HD loĆØljivosti.
ZatikajoĆØe slike (judder) pa zgleda se ne bomo znebili Å”e tako hitro, kot vidim ni Å”e reÅ”itve za nekompatibilnost filmov (24 sliĆØic na sekundo) z osveževanjem TV slike 50Hz. Nekaj so kompenzirali a definitivne reÅ”itve Å”e ni dano vohat.

Ponudba projektorjev za 400 je mikavna s strani cene, pa ĆØe bo to za nezahtevno gledanje fuzbala s prijatelji ob sodĆØku piva, potem ok. Za kaj veĆØ od bledikave slike bo potrebno evakuirati veĆØje mase denarja. Pa na platno ne pozabit, samo tako na steno je Å”e veĆØja mižerija.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.cnet.com/news/dlp-vs-lcd-vs-lcos-projector-tech-pros-and-cons/

Jaz sem tule bral, da kar se tiĆØe gibljivih slik dlp ostaja najboljÅ”i. Zamegljevanje in judder pa sta bolj povezana s tehnologijo prikaza kot z virom, kljub 24 sliĆØicam... Lcd je tukaj kljub napredku slab.
So pa v ĆØlanku Å”e nekatere navedbe, ki so v navzkrižju s tem kar je povedal ambasador. LCDji naj bi kar napredovali kar se tiĆØe kontrastov...
Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Jaz bom vzel kar dlp. Dvomim, da me bo mavrica bolj motila kot lcd artefakti. Pri filmih je kljuĆØno, da se slike premikajo brez anomalij, ki jih povzroĆØa tv. Resolucija ima bistveno manjÅ”i pomen kar se mene tiĆØe. 4K je bolje, ne me narobe razumet, vendar 2K ni moteĆØ.
Škoda sicer, da ne govorimo o izkuŔnjah s projektorji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strumf666



Pridružen/-a: Sob Feb 2011 3:14
Prispevkov: 217
Kraj: KrŔko

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pojav mavrice je znaĆØilna za DLP tehnologijo, ni pa pri vseh projektorij enako opazna, uporabljajo razliĆØne filtre, hitrost vrtenja kolesa,...
Pojav mreže, pri premajhni oddaljenosti od zaslona je pa tipiĆØen problem LCD tehnologije, pa tudi tu je od projektorja do projektorja razlika.
Kot je že bilo napisano imajo DLP projektorji naĆØeloma boljÅ”i kontrast, ter predvsem bolj ĆØrno ĆØrno, pa manj artefaktov v gibanju, ĆØeprav oboji poznajo tudi interpolacijo,... pa precej so napredovali v parih letih.
Pri projektorjih na sliko (poleg samega projektorja) zelo vpliva prostor, ambienta svetloba ubija kontrast, vpliva na barve,... Pomemben je tudi vpliv platna (visok gain, nizek gain). Projektorji imajo razliĆØne profile (cinema, vivid/dynamic,...) prilagojene pretežno koliĆØini ambientne svetlobe in tu so precejÅ”nje razlike. Nekateri imajo boljÅ”e profile za v temi, drugi v svetlem okolju (tu je glavno merilo ponavadi že kar svetilnost, v svetlem prostoru rabiÅ” projektor z veĆØjo svetilnostjo).
Seveda tudi tu velja koliko denarja toliko slike,... Vstopni razred paĆØ ne prinese fantastiĆØne slike, ne pomeni pa tudi ne, da je le-ta porazna.

Jes sem pred nakupom na tej strani naŔel precej koristnih informacij:
http://www.projectorcentral.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 23:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Men so prvi vtisi krasni. Gibanje fantasticno, slika velika ma to je povsem nekaj drugega kot mali 55 lcd tv. Mavrice se menda opazi pri podnapisih, vendar so to momentalne stvari, ni motece. Tudi najmanj ne. Je pa to za gledat v temi, ni kot tv. Film ali tekma...
Se mi zdi da se ne splaca za nove tehnologije zapravljat. Veliki tvji so dragi, sploh oled. S projektorjem dobis 3m sliko z lahkoto, pa 1080 je zdaj ze cheap roba. Prav zadovoljen, da me je crni petek premamil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trancedeejay
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Prispevkov: 1372
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 00:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je z osvetlitvijo "ĆØrnine", recimo pri wide formatu slike? Kater projektor ste na koncu kupili?
Have a nice Day

Matt
_________________
MUSIC IS THE KEY
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ico



Pridružen/-a: Ned Maj 2013 10:00
Prispevkov: 193
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2017 10:56    Naslov sporočila: Re: Projektor Odgovori s citatom

sakala1 je napisal/a:
Zanimam se za nakup hiÅ”nega projektorja tja do 600 ali 700ā‚¬.
Gledal sem tudi novo led tehnologijo pa me zanima kakŔne so kaj vaŔe izkuŔnje in kaj kupiti za te eure.
lp.

ali expres projektorji da se ne komplicira,solidni izdelki...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2017 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

trancedeejay je napisal/a:
Kako je z osvetlitvijo "ĆØrnine", recimo pri wide formatu slike? Kater projektor ste na koncu kupili?
Have a nice Day

Matt


Nisem Å”e kaj dosti gledal, ĆØakam platno. OdloĆØal sem med benq 2000 oz. 1120, ki zgleda podobno in med cenejÅ”o optomo. Benq ni bil niĆØ znižan tako da sem vzel optomo 142, ki je bila 400 eur. Nisem niti vedel kaj naj priĆØakujem tako, da mi je bila cenejÅ”a varianta za zaĆØetek bolj smiselna. Za problematiĆØne sobe je benq sigurno boljÅ”a izbira, ker je bolj fleksibilen glede nastavitev oz. montaže.

Na prvo žogo bi rekel, da je lcd tv sposoben prikazati dosti temnejÅ”o ĆØrno in bistveno boljÅ”i kontrast (probano na roletah ikee). Problem te lcd ĆØrne je, da je zelo malo definicije v njej. Vse skupaj je zelo temno in kontrast je na papirju super, v resnici pa svetle stvari plavajo v ĆØrni saturirani župi. Razno procesiranje ala dynamic black potem dodatno umetno stopnjuje kontraste in ustvarja nekaj umetnega, da bolje izgleda. Isto velja za vsa ostala procesiranja. Vsa procesiranja so na voljo ravno zaradi Å”tevilnih slabosti teh ekranov, rezultat pa je umeten lcd prikaz, ki ni podoben niĆØemur. DLP projektor se mi zdi ĆØisto nasprotje. Nobenega procesiranja, naraven prikaz slike. Å e najbolj moteĆØa stvar pri tej zadevi je hrup ventilatorja. Ko bo zadeva zmontirana bom lahko kaj veĆØ povedal. Imam pa obĆØutek, da bo ĆØrnina dosti lepÅ”e definirana, ampak manj temna kot na lcd. Seveda je nerealno priĆØakovati od najcenejÅ”ega full hd projektorja neko silno ĆØrnino. Za to je verjetno treba odÅ”tet bistveno veĆØ. Jaz sem zadovoljen že s pobegom od lcd, procesiranja slik... Sem mislil, da to po ukinitvi plazme ni veĆØ mogoĆØe. OĆØitno sem se motil. Very Happy


Nazadnje urejal/a Audiomarka Pet Dec 08, 2017 21:41; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 26, 2017 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ĆØrne so slabÅ”e od lcd-ja viÅ”jega ranga. PaĆØ poceni projektor. Ne morejo dat najboljÅ”ega v najnižji model. Isto verjetno zdaj v full hd lcdje dajejo Å”rot, vĆØasih so bile pa razliĆØne serije panelov za full hd ekrane.
Tudi mavrice so pr dlp baje vidne, ampak moraÅ” biti dovzeten za to. Treba je vsekakor probat projektor pred nakupom. Moja jih vidi jaz ne.

Vseeno je pa kar smeÅ”no primerjat 55" lcd s 110" platnom. Za dnevno bom vzel Å”e veĆØjega. Kolikor bo Å”e smiselno glede na oddaljenost. ƈe se seliÅ” iz platna pred tv je kot da bi gledal s pomanjÅ”evalom, prav smeÅ”no. Zanimivo, da se je hiÅ”ni kino prijel preko zvoka in ne preko slike. Tu je razlika res oĆØitna in vredna investicije. Vse je bolj realno, naravno, veĆØje, sploh ni primerjave.

Za nakup platna priporoĆØam ebay, vse ostalo pa amazon. PriporoĆØam tudi nakup projektorja za katerega lahko najdete nastavitve. Za mojega npr. so tule:
https://www.soundandvision.com/content/optoma-hd142x-3d-dlp-projector-review-settings
Brez tega bi bil izgubljen. Barve zdaj res Å”timajo u nulo, v osnovi je bolj slabo nastavljeno. V nekaterih recenzijah jih kritizirajo, da so rdeĆØe... Kakorkoli sam to težko nastaviÅ”. Svetlost in kontraste pa itak moraÅ” glede na platno.

Za filme je tole super. Drugo leto sigurno Ŕe enega piknem, verjetno Ŕe enega benq 2000.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ico



Pridružen/-a: Ned Maj 2013 10:00
Prispevkov: 193
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 26, 2017 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://ru.aliexpress.com/w/wholesale-projector.html?spm=a2g0v.search0104.0.0.Utn8HM&initiative_id=AS_20171226075611&site=rus&SortType=total_tranpro_desc&SearchText=projector&groupsort=1
solidni projektorji,zakaj bi preplaĆØal isto(iz kitajske) robo.malo prebrskaj na aliju meni dela odliĆØno,brez veze dajati goro denarja za podoben izdelek...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ico



Pridružen/-a: Ned Maj 2013 10:00
Prispevkov: 193
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 26, 2017 18:01    Naslov sporočila: Re: Projektor Odgovori s citatom

sakala1 je napisal/a:
Zanimam se za nakup hiÅ”nega projektorja tja do 600 ali 700ā‚¬.
Gledal sem tudi novo led tehnologijo pa me zanima kakŔne so kaj vaŔe izkuŔnje in kaj kupiti za te eure.
lp.

https://ru.aliexpress.com/w/wholesale-projector.html?spm=a2g0v.search0104.0.0.Utn8HM&initiative_id=AS_20171226075611&site=rus&SortType=total_tranpro_desc&SearchText=projector&groupsort=1
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slinch



Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17
Prispevkov: 467
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2018 00:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.youtube.com/watch?v=IUB-wjXUREE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> DomaĆØi kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe